RECENZE: Marco - Jussi Adler-Olssen

Název: Marco
Originální název: Marco Effekten
Autor: Jussi Adler-Olssen
Nakladatelství: Host
Překlad: Kristina Václavů
Počet stran: 560
Rok vydání originálu: 2012
První vydání v ČR: 18. září 2014

Anotace: Patnáctiletý Marco netouží po ničem jiném než získat dánské občanství a chodit do školy jako každý jiný. Jeho strýc Zola však vládne rodinnému klanu železnou rukou a nutí Marca a ostatní děti žebrat a krást. Když ale Marco zjistí, že ho Zola pro vlastní prospěch hodlá zmrzačit, pokusí se o nemožné: uteče. Náhodou však při útěku odhalí nebezpečné rodinné tajemství — a hra o život začíná. Podaří se mu získat důkazy? Měl by se obrátit na policii? Prozatím netuší, že mu v patách není jen rodina, ale i někdo další.
Kriminální komisař Carl Mørck se rozhodne záhadného mladíka, který má zjevně co říct k případu pohřešovaného vládního úředníka, zachránit. Carl se svými kolegy Asadem a Rose pozvolna rozplétají nitky rozsáhlé korupční aféry, která je vede ze světa bankovnictví přes ministerstvo zahraničí až do hloubi afrického pralesa.
Nevzalo si oddělení Q tentokrát příliš velké sousto?
Milovníci díla Jussiho Adlera-Olsena se mohou těšit na posílení týmu vyšetřovatelů o další zajímavou postavu…

*****

Marco je patnáctiletý chlapec, který žije v početné romské komunitě. Ta v Dánsku pobývá ilegálně a živobytí si obstarává krádežemi. Děti nesmí chodit do školy a jediné, co umí, je jak nepozorovaně vytáhnout cennosti z tašek chodců na náměstích a rušných uličkách. Marco ale po vzdělání touží, chtěl by se stát spořádaným občanem. Když tedy jednoho dne Zola, Marcův strýc a vůdce celé komunity, bije jeho kamaráda, protože nepřinesl dostatečný lup, vzpurný Marco se mu postaví. Pro tentokrát vyvázne jen s napomenutím, ale zanedlouho zaslechne hovor, který jeho uším rozhodně určen nebyl. Zola se domlouvá s jeho otcem, že Marca zmrzačí, aby vydělával žebráním a nemohl jim utéct. Romský mladík na nic nečeká a vystrašený utíká z domu, přičemž je pronásledován celým klanem.

Marco věděl, že mu útěk obrátí život naruby, ale netušil, že na něj mají spadeno i další lidé, jejichž tajemství náhodou při útěku odhalil. Rád by zapomněl na svou kriminální minulost a začal znovu s čistým štítem. Měl by tedy předstírat, že o ničem neví? Nebo vše povědět policii a ohrozit tak i svého otce?

Pátý případ komisaře Carla Mørcka z oddělení Q je od začátku velmi zamotaný. Samotnému vyšetřovacímu týmu, ve kterém je kromě Carla také Asad a Rose, se zdá, že nemají snad žádný odrazový stupínek. Oproti tomu je čtenář už s problematikou celého případu seznámen, i když je na začátku vhozen do naprosto neznámého prostředí a děje, což může někoho odradit.

I když je v celé knize stěžejní hlavně řešení a následné vyřešení případu, velkou část příběhu zabírá Marcova snaha o přežití. Potyčky, strach, zběsilý úprk a nekončící boj o život jsou do detailu vykresleny, což na jednu stranu dodává příběhu velmi reálný nádech, na stranu druhou mohou některé sobě podobné pasáže čtenáře nudit. Hlavně díky těmto scénám se ale ocitnete v mnoha zákoutích Kodaně, která je v knize natolik detailně, ale přitom nenuceně popsána, že by podle ní mohl člověk chodit po dánském hlavním městě místo používání turistické mapky.

Každého čtenáře musí zaujmout detailní vykreslení krádeží a vloupání, kterými se Marco a Zolův klan živí. Autor čtenáři přiblíží, jak takový zloděj uvažuje, na co či koho si má dát pozor, a jak by se měl chovat. Situace a smýšlení hlavních hrdinů působí tak reálně, že nejen mě by zajímalo, jak se k těmto informacím Jussi Adler-Olsen dostal.

Příběh je díky neustálé hrozbě smrti téměř všech lidí, kteří jsou do případu zapleteni, velmi napínavý a vy se tak od knihy nebudete moci odtrhnout. Pro uklidnění srdečního tepu jsou do boje o přežití vsunuty pasáže, kde Carl řeší svůj osobní život. Díky sarkasmu, který ovládají všichni vyšetřovatelé z oddělení Q, se i pobavíte.

V knize ale nehledejte jen nástrahy v podobě vražd či ubližování. Velmi zajímavou a v dnešní době často aktuální zápletku tvoří také korupce a do případu jsou zataženi i lidé z vysokých úřednických postů. Příběh oživuje i částečné zasazení děje na africký kontinent.

*****

Knihu Marco bych bez váhání doporučila všem milovníkům detektivek, i když precizní způsob vyšetřování určitě nečekejte. V příběhu navíc naleznete všechny aspekty, které by měla správná severská krimi obsahovat, takže pokud máte rádi i jiné, hlavně skandinávské autory a jejich knihy, Marco vás nezklame. Ani čtenáři ostatních žánrů by se ale nemuseli bát po knize sáhnout, protože je děj nenápadně, ale přesto hojně protkán humorem.

*****

,,Idioti!"
Zola zaťal zuby. Už roky nebyl takovému výpadu vystaven. Kdyby s ním takhle mluvil někdo z klanu, draze by za to zaplatil.
,,A jak se jmenuje?"
,,Marco. Marco Jameson."
,,Jameson, dobrá. Umí dánsky?"
,,Mluví několika jazyky. Je chytrej. Až moc."
,,Tak ho najděte a chyťte. O které oblasti je řeč?"
Zola se podrbal na čele. Kdyby to věděl, měl by zpola vybráno. Co na to má hergot říct? Že odpovědí na otázku, kde se Marco právě teď nachází, by mohla být sebemenší skulinka na zemském povrchu. Vždyť Marca dobře vyučili, dokáže se nepozorovaně usadit na kterémkoli místě jako chameleon v pruhu pralesa.

*****

Vlastní hodnocení:

Sama bych knize dala 8 bodů z 10. Celý příběh je velice zajímavý a poutavý, ale občas mne už honičky lehce omrzely a na to, jak je děj dlouhý a zamotaný, jsem v závěru očekávala více napětí. Přesto knihu hodnotím kladně a myslím si, že může zaujmout nejednoho čtenáře.

Zdroje obrázků: ZDE

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji serveru Severské detektivky (a tedy i nakladatelství Host).

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

3 Responses to RECENZE: Marco - Jussi Adler-Olssen

  1. Pekne napísané.:) Detektívky nie sú veľmi môj žáner, ale inak znie kniha dosť dobre, hlavne, keď spomínaš tie opisy Kodane, sarkazmus a zlodejinu.:)

    OdpovědětVymazat
  2. Věřím, že je to skvělá detektivka. Zaujala mě a určitě se po ní mrknu. Host podle mě má prostě skvělé detektivky a každá je svým způsobem originální, nebo něčím jiným skvělá. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Četla jsem první dva díly a byla jsem nadšená. Stále se však nemohu dokopat k třetímu, protože i na mě je docela velký :D a tak si ještě chvíli dávám pauzu, abych se do toho mohla později pustit..
    Velice se na Marca těším!

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.