Archive for července 2014

Zachyceno co čtu #2

Ahoj všichni :)

Tak jak si užíváte sluníčka? :) Já se přiznám, že po tolika prosluněných dnech už z něj nejsem tak nadšená a naopak jsem objevila kouzlo čtení si na terase při dešti nebo za zvuku přicházející bouřky (a to se bouřek bojím :)). Dneska jsem ale sluníčka využila, abych přidala další článek do rubriky Zachyceno co čtu. 
Dopoledne jsem dočetla Prach jsi a v prach se obrátíš a ještě teď na tu knihu myslím, protože příběh to je opravdu skvělý. Jestli si myslíte, že vás už nic nepřekvapí a v každé knize víte souvislosti a jméno vraha od samého začátku, dejte této knížce z norského prostředí šanci, ať vás vyvede z omylu :)
Ale teď už k mým ,,úžasným" fotkám! :) Před chvílí jsem rozečetla Mámin seznam a už teď to vypadá na silný přiběh, kor když si člověk uvědomí, že takhle to opravdu bylo! Uvidím, co bude dál...:)







Tak se mějte krásně a napište mi do komentářů, co právě čtete vy :))




Posted in | 10 Comments

RECENZE: Silo - Hugh Howey

Název: Silo
Originální název: The Wool
Autor: Hugh Howey
Nakladatelství: Knižní klub
Překlad: Jiří Engliš
Počet stran: 496
Rok vydání originálu: 2012
První vydání v ČR: 2014

Anotace: V silu pod zemí, zamořenou jedy, se ukrývají lidé: naučili se tu žít, milovat se i umírat. Jednou za čas je někdo z nich vyslán na povrch čistit senzory. Ví, že se nikdy nevrátí. Ví, že jde na smrt... Po letech udržování křehké rovnováhy se však systém octne před zhroucením. Hluboko ve spodních patrech, ovládaných lidmi z mechanického úseku, se vzedme vlna odporu proti takřka všemocnému IT oddělení. Mají naději na úspěch? Odkryjí děsivá tajemství přísně střežených serverů? A chtějí je vůbec znát?

*****

V knize Silo jsou čtenáři seznámeni s podobou budoucího světa a života na zemi. Respektive pod zemí. Atmosféra je plná jedovatých plynů déle, než sahá paměť obyvatel obrovského, téměř sto padesáti patrového Sila, které se ukrývá pod zemí. Nikdo nemá na zemském povrchu šanci přežít, proto se všichni bojí, že by mohli být posláni na čištění. Kdokoli může být poslat čistit senzory kamer na povrchu, stačí se jen závažně provinit proti vnitřnímu řádu Sila. Nejhorší, co může člověk udělat, je pochybovat o nutnosti existence Sila, správnosti jeho řízení, nebo nejvyšších představitelích. Nebo organizovat povstání, která se po několika generacích opakují a ohrožují existenci Sila. Poslední dvě čištění ale proběhla dobrovolně. Nejprve se pomátla žena šerifa a chtěla být poslána ven, tři roky na to prošel přechodovou komorou i její manžel, šerif Holston. Atmosféra v Silu se po každém čištění uvolní, protože zanášení senzorů kamer trvá několik let, a tak není potřeba hledat další lidi, kteří by měli být posláni na povrch. Jediný kdo si neoddychne je starostka Jahnsová, kterou čeká nelehký úkol - najít nástupce na funkci Holstona. Její snažení ji neulehčuje ani vedoucí z oddělení IT, který nechce nesouhlasí s vybranou kandidátkou, mladou ženou z mechanického oddělení v nejhlubších patrech, Juliette. Ta je ale nakonec zvolena a hned od začátku má ve své nové funkci plno práce, protože musí vyšetřit nejedno záhadné úmrtí. Sama se ale také dostane do nesnází... 

Příběh však nevypráví jen o životě Juliette, i když ta je ve většině událostí namočená. Důležitou roli v knize hraje také reakce na počínání všemocného úseku IT, který zná tajemství, jež mohou změnit život a myšlení všech obyvatel Sila. Čtenář se octne uprostřed životů obyčejných lidí, ale také životů nejvyšších představitelů celého společenství. To autor umožňuje tím, že je kniha psána z pohledů různých obyvatel Sila tak, aby do sebe celý příběh zapadal. 

Kniha je rozdělena na mnoho kratších kapitol. Často se stane, že je čtenář uvržen do nové situace, kterou nechápe. Nemusí ale po vysvětlení pátrat dlouho, protože odpověď většinou dostane v následujících kapitolách, z retrospektivního úhlu pohledu někoho jiného. Aby byly Silo samotné, život v něm i jednotlivé příběhy vykresleny do posledního detailu, nalezne čtenář v knize mnoho popisných pasáží, které ale odhalují fascinující představivost autora a propracovanost celého příběhu. 

*****


Knihu Hughe Howeyho bych doporučila minimálně všem milovníkům sci-fi a postapokalyptických příběhů, stejně tak se ale nemusejí bát knihu otevřít ani ostatní čtenáři. Pokud nemáte rádi mladé a často naivní hrdiny, ufňukané hlavní hrdinky, které nakonec zjistí, jak jsou výjimečné, či nedomyšlené příběhy, Silo je kniha pro vás. Hlavní představitelkou je silná dospělá žena, která si je svých kvalit vědoma a stejně tak je každý detail dotažen k dokonalosti, protože na konci nezůstane jediná vaše otázka nezodpovězena. 

Kromě intrik a odvahy nalezne čtenář v thrilleru holý boj o přežití, stejně tak ale i romantiku a poukázání na sílu a důležitost mezilidských vztahů. Díky tomu může kniha zaujmout široké spektrum čtenářů.

*****

,,Mohli to dokonce být i starší obyvatelé," prohlásila. ,,Příliš dlouho žili stísněně, ve svém pokročilém věku už se nebáli, možná se chtěli vystěhovat a udělat místo pro jiné, pro několik drahocenných vnoučat. Ať to ale byl kdokoliv, každé povstání vzniklo kvůli téhle pochybnosti, kvůli tomuhle pocitu, že tady jsme na nesprávném místě." Rozhlédla se po cele.
,,To nesmíš říkat," zašeptal Holston. ,,To je těžký zločin..."

*****

Vlastní hodnocení:
Knize jsem nakonec dala čtyři hvězdičky, a kdo mě sleduje déle, ví, že to je vysoké hodnocení, protože pět jich dostane jen opravdu malé množství těch ,,vyvolených" knih. Dlouho jsem se do knihy nemohla začíst, ale došla jsem k závěru, že to byl hlavně problém doby, kdy jsem knihu četla - na aktivní dovolené, kdy chce člověk večer spíš relaxovat, než se soustředit na místy víc popisných, ale zároveň důležitých, pasáží. Jak už jsem zmínila výše, kniha je skvěle propracovaná a stále nepřestávám žasnout, že tohle dokázal autor vymyslet a ještě tak dobře zpracovat a na nic důležitého nezapomenout. Velmi se mi líbilo vyprávění příběhu z pohledu různých postav, protože byla tak kniha oživena. Občas musí člověk na pár nudnějších stránkách zatnout zuby a soustředit se, protože právě v tomhle místě jsou ukryty důležité indície pro další pokračování. Opravdu se těším na další díly :) 

Posted in , , | 5 Comments

Novinky a spolupráce se NEOLUXOREM

Ahoj všichni :)
Jak se máte?
Já jsem se včera vrátila z krásných jižních Čech, kde jsme projeli Tábor, Písek, Hlubokou, České Budějovice a spoustu menších ale zajímavých míst, a tak se vás ptám, zda by vás bavily i články s fotkami z mých výletů? Nejsem žádný profesionální fotograf, ale některé fotky nejsou špatné a jako ukázky by mohly stačit :)

Žádnou novinkou pro vás určitě není, že čtu Silo. Zajímavá kniha, ale nemůžu se do ní pořád začíst a vydržet u ní déle. Jednoduše řečeno, nejsem do příběhu zažraná. Uvidíme, jestli alespoň závěr překvapí. Co čtete vy? Jakou knihu mi doporučíte?

Novinkou (kterou ale někteří z vás stejně vědí :)), že jsem se dostala mezi několik vyvolených recenzentů pro NEOLUXOR, konkrétně pro jejich BLOG. Nedokážu ani popsat, jakou jsem měla radost, když jsem otevřela mail od Olgy právě s tímto oznámením! A už mám ve svém iPadu i první dva ebooky na zrecenzování - skvělé knížky, které jsem měla na svém wishlistu (a očividně je tam měla i Basterka :)), takže se už teď těším, až si je přečtu a doufám, že se mi podaří napsat hezkou (a publikovatelnou :)) recenzi! Držte palce :)


A nakonec vás snad navnadím, protože se mi v hlavě zrodil nápad na zajímavý projekt. Pokud se mi podaří sehnat podporu ostatních blogerů (očekávejte zprávy! :)), pak by mohly vzniknout zajímavé články, hlavně pro začínající blogery :)

Užívejte si krásného léta a dejte mi prosím vědět do komentářů, zda by se vám teda líbily i fotočlánky :)

Posted in | 14 Comments

New In #2 aneb ebooks

Ahoj všichni! :)
Jak si užíváte prázdniny? Já jsem právě na několik dní v Táboře (nemůžu omylem někoho z vás potkat?) a nemám moc čas číst ani psát články. Hned jak přijedu domů, tak přidám recenzi na Silo, ale teď jsem si našla čas jen na sepsání druhého dílu New In :)

Z papírových knih mi od posledního přidání New In článku nepřibyla žádná, ale eknih jsem našla na freebooksy.com hodně (je to zadarmo, neber to, žejo!) :) Nebudu vám ukazovat všechny, protože jsem si jich do iPadu natahala každý den opravdu hodně, vyberu tedy jen ty podle mě nejzajímavější! Upozorňuju, že až na Silo jsou to všechny knížky v angličtině :)

Silo - Hugh Howey
Tuhle e-knihu jsem si koupila minulý týden, když jsem ji objevila za 65Kč na ebuxu, to nešlo odolat :) A zatím jsem celkem spokojená, i když jsem v půlce a stále jsem se do knihy pořádně nezačetla. Na druhou stranu na to nemám tolik času a čtení tak mám nějak rozlítané, takže to může být i tím...

Outview - Brandt Legg
První díl trilogie Inner Movement mne zaujal hlavně obálkou, ale také anotací. Mystických fantasy thrillerů totiž není nikdy dost ...

A Death Displaced - Andrew Butcher
První kniha série, ve které jsou skloubeny prvky romantiky a paranormálních jevů? To si musím přečíst! 

Collateral Damage: Red Flag - Gerald Greene
Romantika odehrávající se v Taiwanu, který je okupován Čínou

Worthy - Lexie Ray
Přiznám se, že tě tenhle první díl trilogie zaujal hlavně obálkou...

The Sound of Footsteps - Diane Patterson
Přistěhovat se do domu, kde údajně straší, nemusí být jednoduché, i když na duchy nevěříme...

Alex Hollick: Origins - Andrew Downs
Prosředí FBI mě vždycky zajímalo a pokud je v thrilleru spojená romantika s vraždami a vyšetřováním, úspěch by měl být zaručen!

NUKED: I Was A Guinea Pig For The U.S. Army - Michael Harris
Autor knížky vzpomíná na chvíle, kdy společně s dalšími vojáky testovali pro Americkou vládu atomové bomby. Tohle témě mě vždycky lákalo, takže knížka od přeživšího autora, který se dělí o své zážitky mě jednoduše nemohla nechat chladnou. 

Second Chance Christmas - Shawn Inmon
Krátká povídka o milencích, kteří se po dlouhých letech potkali a mají možnost spolu Vánoce prožít znovu.

Wings of Glass - Gina Holmes
Kromě obálky mě upoutal hlavně název knihy. Po přečtení anotace jsem zjistila, že se jedná o příběh mladé ženy, kterou její muž bije. Hlavní hrdinka se ale v knize postupně znovu naučí mít ráda život...

Beyond Love - K. Arron
První díl stejnojmenné trilogie, ve které hledejte hlavně spoustu romantiky a lásky. Zaujalo mě, že by příběh měl být vyprávěn z pohledu muže :)

Nine Lives - Tom Barber
Devět životů - devět teroristů. Celý příběh se odehrává na Silvestra v přeplněném Londýně. Trocha zmatků se mi v knize může jedině líbit :)

The Strange Case of Susanna
Novopečená náhradní matka je spokojená s tím, jak si s jedenáctiletou Susannou padla do noty, tahle idylka ale nevydrží dlouho...

Cruxim - Karin Cox
První díl nadpřirozené série, v němž je hlavním hrdinou padlý anděl a vyskytují se v něm dále třeba upíři. Že by to byla splácaná blbost? Kdo ví, ale tohle témě mi nikdy nesmí uniknout :)

Decisiouns, Decisions - J. Buchanan 
Psychologický román zabývající se uměním se rozhodnout...

A New Dawn Risisng - Michael Joseph
Vdovec, který kromě manželky ztratil i svou dceru, dostává od života druhou šanci, ta však netrvá dlouho, protože je obviněn z vraždy ...

Gzardians: The Girl - Lola StVil
Co se stane, když se nadpřirozená bytost zamiluje do obyčejného člověka?

Child of the Ghosts - Jonathan Moeller
Spojení nadpřirozena se starověkem? Proč ne :)

Četli jste některou z knih, nebo ji alespoň znáte? Vybrala jsem necelou polovinu e-knížek, které jsem si za posledních pár dní stáhla, tohle jsou pouze ty, které mě nejvíce zaujaly :) Přesto stále dávám přednost papírovým knížkám, a tak to ještě chvíli potrvá, než přečtu ty co mám doma, a začnu s těmito. 



Posted in | 6 Comments

Popůjčováno #1

Zdravím :)

Užíváte si toho nádherného počasí? Já ho oslavila s tou nejlepší čokoládovou zmrzlinou pod sluncem :))) několikrát jsem se jako vorvaň vyvalila na zahradu a střídala to s chvilkama u televize, kde sleduju ty chudáky/magory na Tour de France :)

Dnes přicházím s další novou rubrikou s názvem Popůjčováno. Kdo četl předchozí články a tagy tak ví, že jsem v knihovně nebyla už hezkých pár let, to mi ale nebrání číst si půjčené knihy od svých kamarádek, nebo se k dalším dostanu přes sestru. V dnešním článku vám tak představím tři knížky, které ségře propůjčila její spolužačka. Jen chci upozornit, že když mám doma nějakou půjčenou knížku, vždy ji přečtu co nejdřív, i když to třeba není můj oblíbený žánr, protože nechci vynechat žádnou příležitost ke čtení. :)

Co mám tedy teď doma půjčeného a nepřečteného? :) (většina z mých doteď zrecenzovaných knih taky nebyla z mojí knihovny)

První knížkou je Mámin seznam od St John Greenea, což by měl být román, který je znovu protkaný nevyléčitelnou nemocí matky od rodiny. Protože matka ví, že se svými dětmi a manželem už dlouho nezůstane, sepisuje seznam, který má celou rodinu po jejím odchodu udržet v normálním stavu. 

Další půjčenou knížkou v mé knihovničce je román pro ženy od Nory Robertsové - Krajina světla. Kromě romantiky bychom v knize mohli objevit i detektivní prvky, které uvodí tu pravou atmosféru pro to, aby se hlavní hrdinka mohla potkat se svým vyvoleným.

Poslední knížka, kterou bych vám chtěla představit, je román Nebezpečná žena od Jackie Collins. Děj by se měl točit kolem dokonalé ženy s perfektním životem, která je však zapletena do mafiánského prostředí...


Četl někdo z vás některou z knížek? Libily se vám? :) Ani po jedné knížce bych v knihkupectví nesáhla, ale když už je mám takto doma v rukou, moc se na ně těším :)



Posted in | 9 Comments

Měsíční NEJ #1

Ahoj všichni :)
Ráda bych stihla přidat článek ještě před tím, než vyrazím někam ven, protože k tomu páteční večer a navíc takhle slunečný a teplý večer přímo vybízí :)
Dnes je to přesně měsíc, co jsem si blog založila :) Chápu, že většina z vás už slaví několikaleté narozeniny vašeho blogu, ale každý někdy začal a věřím, že jste ze svých prvních pokroků měli taky takovou radost jako já! Pro začátek chci poděkovat všem mým 18 pravidelným čtenářům! Jsem vážně ráda za každého z vás, kdo můj blog navštíví, okomentuje článek, nebo se stane právě pravidelným čtenářem :) Děkuju i 11 sledujícím na facebookové stránce!

Podobné články shrnující předchozí měsíc najdete snad na každém blogu, já nebudu výjimkou, pouze ho nebudu zveřejňovat na začátku/konci měsíce, ale uprostřed, jako připomenutí založení blogu :)

Jdeme na to? :)

Měsíc v číslech
Za poslední měsíc se mi podařilo přečíst 8 knih, nebudu počítat rozečtené Silo. Z těchto osmi knih jsem zrecenzovala hned sedm, nechtělo se mi pouze do knížky Hvězdy nám nepřály, protože recenzí na tuto knihu najdete na internetu stovky. Přesto jsem se ale článku o tomto fenoménu nevyhnula :)
Spočítala jsem si také přečtené stránky a mám velkou radost z výsledného čísla 2419. Trošku mě mrzí, že nemám žádnou knihu delší než 500 stran, protože bych se pak mohla zapojit do skvělého projektu Pětistovka je jen číslo :) Třeba příště!

Dále jsem vybrala 7 kategorií, v jakých budu knížky hodnotit. Vždy vyberu pouze jednu knihu. A je vám určitě jasné, jak to bylo těžké :))
Vybírala jsem z knih:

  • Nebezpečně blízko - Linda Howard
  • Open - Andre Agassi
  • Hvězdy nám nepřály - John Green
  • Kroky v temnotě - Michelle Paverová
  • PS: Miluju tě - Cecelia Ahern
  • Tahle píseň ti změní život - Leila Sales
  • Cizí tvář - Linda Howard
  • Zapomenutá - Catherine McKenzieová
Kniha, která mne nejvíce překvapila
Kroky v temnotě - Michelle Paverová
Nečekala jsem, že by mě horor mohl tak bavit. Navíc je to celkem neznámá knížka, takže jsem nevěděla, do čeho jdu. Naštěstí je anotace udělaná výborně a je natolik tajemná, že jsem si knihu okamžitě musela přečíst.

Kniha, která mne nejvíce zklamala
Hvězdy nám nepřály - John Green
Zde jsem se ještě rozhodovala mezi Hvězdami a Cizí tváří od Lindy Howard, nakonec ale vyhrály Hvězdy hlavně kvůli tomu, že jsem díky spoustě nadšených recenzí očekávala úžasný čtenářský zážitek a to se nestalo.

Nejvíce přeceňovaná kniha
Hvězdy nám nepřály - John Green
Tahle kategorie se může zdát téměř stejná, jako ta předchozí, já v ní ale rozdíl pociťuji. Hvězdy jsem znovu vzala na pranýř. Na druhou stranu, je to jen můj názor, hodně z vás by tento žebříček sestavila úplně jinak.

Kniha, která nebyla určená pro mě
Tahle píseň ti změní život - Leila Sales
Zde se jedná o knihu, která mě dost možná ani nemohla zaujmout, protože jsem na ní už asi stará a nedokážu se do příběhu tolik vcítit (třeba někdo z vás tu schopnost má :)). Tahle knížka ode mne dostala tři hvězdičky, stále nevím, jestli je to hodnocení správné, jestli bych nehodnotila jinak, ale ... opravdu mi při čtení přišlo, že tohle už vážně není nic pro mě.

Nejzajímavější námět
Kroky v temnotě - Michelle Paverová
U téhle kategorie jsem chtěla nejprve zmínit knihu Nebezpečně blízko od Lindy Howard, ale tajuplné Špicberky s tím ...(nechci spoilerovat :)) prostě vyhrály, musely!

Nejzábavnější kniha
Nebezpečně blízko - Linda Howard
Ani jedna z knih, kterou jsem četla, nebyla vyloženě komedie, ale ani jedna nebyla vyloženě smutná. Nejvtipnější mi přišel právě příběh ztroskotanců, kteří se mezi sebou i za tak těžké situace stále pošťuchují.

NEJ letní čtení
Zapomenutá - Catherine McKenzieová
K téhle kategorii není co dodat, lepší letní čtení v daných osmi knihách nenaleznete, doporučuju :)

NEJ kniha
Open - Andre Agassi
Tohle byla jednoznačná volba. Příběh, u kterého se budete smát, brečet, řvát a očekávat, co se stane dál. Nebojte se autobiografie ani toho, že se jedná o příběh tenisty, brzo zapomenete, že vlastně tenis nemáte rádi :)

Četli jste některé z výše zmíněných knih? Nebo alespoň mou recenzi? :)


Posted in | 2 Comments

RECENZE: Zapomenutá - Catherine McKenzieová

Název: Zapomenutá
Originální název: Forgotten
Autor: Catherine McKenzieová
Nakladatelství: Fortuna Libri
Překlad: Jana Hejná
Počet stran: 350
Rok vydání originálu: 2012
První vydání v ČR: 2012

Anotace: Emma Tupperová má slibně rozběhnutou kariéru, spoustu přátel, skvělého milence... Všechno se však náhle sesype jako domeček z karet. Její umírající matka projeví přání, aby navštívila Afriku. Emma do Afriky skutečně odjede a stráví tam proti své vůli více času, než původně plánovala. Přežije zemětřesení, ale doma ji zatím prohlásí za mrtvou. Po návratu s hrůzou zjistí, že přišla o byt, o prestiční práci i o přítele.
Lze v takové v takové situaci začít nový život? Emma pomalu otvírá mysl i srdce novým možnostem. Jednu z nich představuje přitažlivý muž, kterého po návratu našla ve svém bytě. Emma obnovuje svou zhroucenou existenci a postupně s překvapením zjišťuje, proč ji vlastně matka do Afriky poslala.

*****

V knize Zapomenutá je vyprávěn příběh třiatřicetileté úspěšné právničky Emmy Tupperové. Emma vede spokojený život, který by jí mohla většina žen závidět, jenže žádná idylka netrvá věčně. Emmina těžce nemocná matka si těsně před svou smrtí přeje, aby její dcera odjela na měsíc do Afriky, což je kontinent, který sama milovala. Když truchlící Emma po pohřbu své milované matky zjistí, že jednou z věcí, které jí matka odkázala, je i měsíční zájezd do Afriky, rozhodla se že odjede, i když to může ohrozit její kariéru. Z původně plánovaného měsíce se však stal půlrok, protože Emma nejdříve onemocněla a později oblast, kde pobývala, zasáhlo silné zemětřesení. Nejen že se nemohla vrátit ani zavolat svým přátelům, že je v pořádku, Emma navíc s návratem domů ani nespěchala. Potřebovala si spoustu věcí ve svém životě ujasnit. Když se ale před Vánoci vrátí domů, očekává, že bude vše při starém. Místo toho zjistí, že se do jejího bytu nastěhoval cizí muž, byla zařazena na listinu pohřešovaných - nejspíš zesnulých osob, v práci už uctili její památku a Emminu kancelář si zabrala její úhlavní nepřítelkyně, která se také postarala o jejího přítele. Emma je tím vším otřesena, ale nevzdává se a chce svůj život vrátit zpět do starých kolejí ... Podaří se jí to? Získá zpět své prestižní místo, kamarády i svého přítele? Nebo půlroční pobyt v Africe nenávratně změní její život ...

Román Zapomenutá popisuje hlavně snahu Emmy vrátit svůj život do původní podoby, přičemž ukazuje její zranitelnost, bezradnost, ale také změnu, kterou Emma prodělá. Nenechte se zmást vystupováním hlavní postavy, které je autoritativní a silné, což se ale nedá vždy říct o jejím nitru. Velmi důležitou roli v knize hraje také Emmina matka, ke které se Emma hlavně ve snech stále vrací. Kromě romantických scén, díky kterým je téměř od začátku jasné, jak celý děj dopadne, najdeme v knize také krátkou detektivní zápletku, kterou se bude snažit rozřešit sama hlavní hrdinka. 

Celý příběh je vyprávěn z pohledu Emmy a čtenář tak dostane možnost nahlédnout do jejích myšlenek, které jsou rozepsány v zajímavých monolozích. Na druhou stranu má děj od začátku spád hlavně díky velkému počtu dialogů, kterými je velká většina příběhu vyprávěna. Vtipné situace jsou střídány těmi zamotanými, na druhou stranu jsou ale předvídatelné a lehce rozřešitelné.

*****

Zapomenutou bych označila za ideální letní čtení. Čtenář se nemusí bát žádných složitých zápletek, ani si pamatovat spoustu informací z předchozích stránek. Příběh je tedy celkem jednoduchý, ze života, nijak vyumělkovaný. Romantika a jiskření v žádném románu nemůže chybět a toto splňuje i Zapomenutá. Nepřijdete ani o rozpolcenost v lásce hned u několika postav. 

Téma knihy je zajímavé, přece jen koho z nás by nezajímalo, jak může vypadat život člověka potom, co byl nezvěstný a prohlášen za mrtvého. Další výhodou této knihy je, že hlavní postava Emma není žádnou superhrdnikou. Snaží se chovat tak, jak se od úspěšné právničky očekává, jenže život není soudní síň a tak i Emma podléhá smutku, beznaději a slzám. 

*****

Jenže všechno není, jak má být. Mělo mi to dojít už v okamžiku, kdy jsem zjistila, že na mě na letišti nikdo nečeká. Nebo ve chvíli, kdy bankomat zhnuseně vyplivl mou kartu, jako by trpěla odpornou infekční chorobou, a své auto jsem na dlouhodobém parkovišti nenašla.

*****

Vlastní hodnocení:
Bohužel je to špatně vidět, za což se omlouvám, ale knížka ode mně získala čtyři hvězdičky a smajlíka :) Nesedla jsem si z ní na zadek, proto chybí poslední hvězdička, ale jinak se mi kniha velmi líbila. Získala si mě hned od prvních stránek, což se ne každé povede. Od začátku jsem se těšila na každou další stránku, protože je celý příběh čtivě napsán a je zajímavý, čímsi milý. Nečekejte dechberoucí či strhující děj, pouze popis normálního, i když trošku zpřeházeného života. Jak už jsem psala výše, knížku doporučuji všem z vás, kteří chtějí sáhnout po takové, se kterou si lehnou na zahradu nebo k vodě a budou relaxovat. 

Posted in , | 6 Comments

S knihomolem na výslechu #2

Hezký večer všem! :)
Včera jsem si naivně myslela, jak všech patnáct otázek sfouknu v jediném článku ... No, sami vidíte, že se to nepovedlo :) Dnes se ale pokusím ty odpovědi trošku zkrátit, ať máte šanci ten článek vůbec přečíst! Nechci vás okrádat o drahocenný čas :)

Ale musím se pochlubit, že jsem se konečně zaregistrovala na ebux.cz a co na mě hned nevyskočí - Silo od Hugha Howeyho pouze za 65Kč? No nekup to! Jooo patřím k těm, na který slevy prostě působí :)) Takže z toho mám teď obrovskou radost, před chvílí jsem dočetla Zapomenutou a zítra očekávejte recenzi na tohle ideální letní čtení :)

Začínáme/Pokračujeme :)

8. Dokážeš číst, když je kolem tebe hluk?
Nebudu říkat, že úplně bez problému. Všechno se to odvíjí od knížky. Pokud mě baví, nebo pokud jsem už do ní začtená, můžou vedle mě padat trakaře. Když ale do knihy ještě nejsem dostatečně ponořená, tak mám pak problém se soustředit a musím si třeba i ukazovat řádky, abych nečetla jeden a ten samý dokola. Nejhůř se mi ale čte, pokud slyším oblíbenou písničku, to zatím nezvládám :)

9. Máš nějaké oblíbené místo na čtení?
Nemám konkrétní místo, ale snad jako odpověď stačí, že doma! Doma už neřeším, jestli si zrovna čtu na gauči v obýváku, v posteli, nebo teď v létě na zahradě na lehátku :)

10. V jakém jazyce čteš knihu?
Teď v posledních týdnech v češtině, jinak ale s češtinou úspěšně bojují i originály v angličtině (a brzo asi budou převažovat, protože jsem si knih v angličtině teď spoustu postahovala do iPadu :)). Už jsem ale přelouskala i knížku v němčině (plácám se po zádech!).

11.Vybíráš si knihy podle obálky?
Lhala bych, kdybych řekla, že ne, ale ... řekla bych, že pokud má knížka hezkou obálku, chci ji okamžitě. Pokud má průměrnou nebo takovou, jaká se mi nelíbí, tak si ale stejně přečtu anotaci a pokud mě zaujme ta, obálku vážně neřeším. Rozhodující je pro mě název a pak anotace či recenze.

12. Představíš nám nejdelší knihu, jakou si kdy četl/a?
Pffff, tak to netuším. Ale nic dlouhého to vážně nebylo. Za ty delší považuju závěrečné díly Harryho Pottera, přičemž myslím, že Ohnivý pohár je nejdelší. Dál nebyl úplně nejkratší ani Hostitel ... Není to tak, že by mě dlouhé knihy odrazovaly, ale ještě jsem se k žádné nedostala. Teď mám ale zálusk na první díl Hry o trůny.

13. Jaká je tvá oblíbená filmová adaptace?
Filmy moc nesleduju a pokud ano, často ani nevím, že jsou natočené podle knížky (i když to už je v  poslední době většina). Mám ale ráda všechny filmy Harryho Pottera. V poslední době jsem objevila dokonce film, který se mi líbil daleko víc než knížka - Hvězdy nám nepřály. 

14. Je nějaká postava, kterou by jsi si chtěl/a vzít?
Nad tím jsem nikdy nepřemýšlela. Kdybych měla plácnout jméno, které mi vyskočí na mysl jako první, asi taky kvůli tomu, že jsem knížku četla nedávno, byl by to Hurikán z Hunger Games :) Ale já nejsem zrovna příznivce manželství, nebo spíš mi nepřijde nutný, takže nad tímhle nepřemýšlím, když se do nějaké postavy platonicky zamiluju...

15. Ve které knize by jsi chtěl/a žít?
Pokud je to myšleno vyloženě jako v knize, v příběhu, tak se snad nedá odpovědět jinak, než v Harrym. Kdo by nechtěl ... :) Ale v Divergenci bych si to taky ráda zkusila...

Taaaak, stále méně se díky těmto otázkám považuju za knihomola :) Jak jste na tom vy? :)))

Posted in | 3 Comments

S knihomolem na výslechu

Hezký večer všem přeju! :)
Dnes jsem viděla video, které se vztahovalo k moc hezkému projektu S knihomolem na výslechu. Projekt vymyslela Edona a já jsem za její otázky, které může zodpovědět každý, velmi ráda. Bloguju bez tří dní teprve měsíc, takže každý takovýto článek pomůže mým čtenářům (pravidelných už mám 15 a všem moc děkuju :)) mne více poznat :)
Bohužel nejsem zrovna člověk, který by byl nějak originální, takže se vám všem omlouvám, že jsem nepřišla na nic jiného, než na klasické odpovědi na otázky - všechny v jednom článku ... :) tak nic, rozdělím to raději na dva, protože jsem nějaká moc ukecaná/upsaná :)

Začínáme :)

1. Vzpomínáš si na počátky svého čtení?
Odmalička mi babička četla knížky. Hlavně pohádky, ale už v předškolním věku jsem společně s ní brečela, když umírala babička ve mlejně v Ratibořicích. V první třídě jsem společně se spolužáky přelouskala slabikář a rychle se vrhla na další dětské knížky. Jako velká milovnice koní jsem měla doma spoustu těch dětských/teen románků o holkách ze stájí. To pravé čtení ale přišlo až s Harrym (klasika co? :)). První díl jsem dostala krátce po jeho vydání, ale nezačetla jsem se do něj. Když ale začaly vycházet další díly, dala jsem mu ještě jednu šanci a pár dní na to už jsme kupovali komplet druhého až čtvrtého dílu. Doteď si pamatuju, jak hrozně nerada jsem čekala, než vyjdou další díly, a jak jsem si přála mít Harryho, Rona a Hermionu za kamarády. O tom, že jsem už na prvním stupni o hodinách nedávala pozor, abych si pod lavicí četla díly několikrát za sebou a předháněla se se spolužákem, kdo z nás to stihne rychleji, radši pomlčím...

2. Jak bys představil/a svoji knihovnu?
Čím víc sleduju videa a čtu články vás všech, správných knihomolů, tím víc si uvědomuji, že jsem dost pozadu - nejsem ten pravý knihomol. To poznáte v dalších odpovědích :) ... Já vlastně svou knihovnu nemám! :) Doma jich máme několik, jsou plné hlavně starých knih, klasik apod., které nasbírala za svůj život hlavně moje babička. Já sama prostě svou novou knížku (kterých je šíleně málo, když na to tak koukám) zařadím někam mezi ně, kvůli nedostatku místa spíš na ně. Plánuju si pro sebe ale vyhradit alespoň dvě poličky :) ... Ale kdybyste se mě zeptali v páté třídě, odpověděla bych, že koňskou. To mi celou jednu poličku (ale opravdu vrchovatou) zabíraly již zmiňované románky :)

3. Knihovny nebo knihkupectví?
Stydím se za to, ale v knihovně jsem téměř osm let nebyla. Pro většinu z vás nepředstavitelné? Mně nechyběla. Až teď si uvědomuju, že bude pro mě členství v jedné brzo nutností, a tak už se těším do Prahy (na začátek školního roku, nepochopitelné co? :)), abych si zaplatila členství a mohla se přehrabovat v té spoustě knih :) Ale i tak bych odpověděla knihkupectví. Jsem sobec a knihy mám ráda jen pro sebe. Co když bude nějaká hezká? Pak mám stejně nutkání si ji koupit :) A navíc mám tak nějak radši tu neosobní ,,vůni" nových knih...

4. Jaké jsou tvé nejoblíbenější knihy?
Přestože jinak žánry nerozlišuju (možná proto, že je často ani od sebe nerozeznám - ale nebojte, detektivku od fantasy poznám :D :)), tak celkově bych odpověděla, že autobiografie. Autobiografie lidí, kteří mne něčím zaujali. Ale kdybych měla vzít jednu knihu, na kterou zatím vzpomínám stále s tím toužebným pocitem znovu si ji přečíst (půjčila mi ji kamarádka), je Hostitel. Dodneška si pamatuju, jak jsem nad ním ohrnovala nos, protože někdo, kdo mohl napsat Stmívání, přece nemohl napsat knihu, která by stála za přečtení. Názor jsem ale hodně rychle změnila a stále jsem ráda, že jsem se nechala přemluvit, abych si tenhle úžasný příběh přečetla. 

5. Preferuješ klasické nebo e-knihy?
Klasické. Ale není to tak jednoznačné, jak by se mohlo zdát. Klasické v poslední době preferuju hlavně proto, že chci ulevit očím od záření z počítače nebo iPadu. V posledních letech jsem ale četla spíš e-knihy (nebo dokonce i stažené fan-překlady), protože jsem knih četla opravdu jen málo a nechtělo se mi do nich investovat. Teď je situace jiná, ale přiznám se, že jako chudá studentka stále vítám možnost přečíst si knihu levnější nebo zdarma - nedávno jsem díky facebookové skupině českých a slovenských blogerů objevila server freebooksy.com, kde je každý den několik knih takzvaně free, většinou pro Kindle čtečku, a tak jsem neodolala a několik si jich stáhla. Jsou samozřejmě všechny v angličtině, ale to je pro mě vlastně bonus :)

6. Jaké knihy si plánuješ přečíst o prázdninách?
Určitě knížky, které jsem si na začátku prázdnin (i když ty moje začaly už v květnu po maturitě) koupila v knižním outletu Neoluxoru - viz článek NEW IN, některé už jsem ale přečíst stihla (Kroky v temnotě). Nejvíc se ale těším na Box 21. Rozečtenou mám také knížku od Jillian Michaels Ovládněte svůj metabolismus, na tu se ale musí pozvolna. Z už zmíněných knih, které mám teď postahované v Kindle čtečce, se nejvíc těším na Worthy od Lexie Ray, The Sound of Footsteps od Diane Patterson a thriller Origins od Alex Hollick. Taky bych si ráda objednala alespoň v angličtině Terror.

7. Co máš právě půjčené z knihovny?
Jak už jsem psala, v knihovně jsem hezkých ,,pár neděl" nebyla, takže nic. Půjčených jsem několik knih ale měla od kamarádek/kamarádek ségry. Momentálně z nich mám doma tři romány Nebezpečná žena od Jackie Collins, Mámin seznam od St John Greene a Krajina světla od Nory Robertsové.  

*****
Uffff! Pokud to někdo z vás dočetl až sem, pak smekám a děkuju :) Zítra bude pokračování! Jak byste na tyto otázky odpověděli vy? Napište mi do komentářů odpovědi, nebo hoďte odkaz na váš článek, ráda si takové čtu! :)

Posted in | 3 Comments

Zachyceno co čtu #1

Hezký večer přeju všem! :)

Jak si užíváte prázdnin, sluníčka, tepla a dlouhých letních večerů? :) mne jeden inspiroval k vytvoření nové rubriky - Zachyceno co čtu! Nebojte se, teď knížky louskám jednu za druhou a určitě se nebudu snažit kreativně zachytit každou (na to totiž nejsem dostatečně kreativní a koho by taky bavilo sledovat denně nekvalitní iPadové fotky knihy :)). Ráda bych vždy vyfotila buď knížku, která mne něčím zaujme, nebo pokud k tomu budou nějaké zajímavé podmínky.

K dnešnímu focení mě inspirovala nádherná květina, kterou jsme včera dostali. A samozřejmě taky nádherný slunný večer :)







Jak vidíte, dnes večer mi dělá společnost román Zapomenutá od Catherine McKenzieové. V detailu první kapitoly vidíte, že se děj rychle přesune o šet měsíců, ale právě tato doba změní hlavní hrdince Emmě život. Téma návratu a budování nového života jsem měla vždy ráda, a tak se těším, jak se bude děj vyvíjet :)

Se kterou knížkou trávíte dnešní večer vy?
Míša

Posted in | 7 Comments

RECENZE: Kroky v temnotě - Michelle Paverová

Název: Kroky v temnotě: hrůzostrašný příběh
Originální název: Dark Matter: A Ghost Story
Autor: Michelle Paverová
Nakladatelství: Knižní klub
Překlad: Alena Bezděková
Počet stran: 240
Rok vydání originálu: 2010
První vydání v ČR: 2012

Anotace: Píše se rok 1937. Jack Miller, s nímž se osud nikdy příliš nemazlil, přijal místo radisty v britské expedici na Špicberky. Hrstka nezkušených dobrodruhů má v předvečer války zkoumat počasí za polárním kruhem a posílat zprávy do Londýna. Plány však od počátku provází smůla. Než výprava dorazí do zálivu poblíž 80. rovnoběžky, kde je třeba zřídit meteorologickou stanici, její řady prořídnou a ani nálada na lodi prodírající se ledovou tříští nevěstí nic dobrého. Nejspíš proto, že odlehlý mys Gruhuken je podle domorodců prokletý.

                                            *****

Horor Kroky v temnotě popisuje příběh mladého Brita Jacka Millera, který se připojí v roce 1937 ke dvěma bohatým šlechticům, aby společně podnikli expedici za severní polární kruh, kde budou pro britskou vládu mapovat počasí v průběhu celého roku. Jackova úloha ve skupině byla jediná, měl být hlavním radistou, který vysílá do Anglie třikrát denně informace o počasí z neobydleného fjordu Gruhukenu. Přestože jsou všichni členové expedice velmi natěšení, brzo je začnou provázet problémy, které začínají již po cestě lodí na předem vybrané místo. První várka pochybností o správném výběru fjordu na Špicberkách přichází při loučení s kapitánem lodi, která všechny tři muže do Gruhukenu dopravila a její posádka jim pomohla postavit srub a meteorologickou stanici. Kapitán chce z daného místa co nejrychleji odjet a pouze Jackovi se svěří, že tak jedná proto, že je prý tato část Norského ostrova posedlá. Přestože nad tím Jack mávne rukou a je dál nadšený z výběru místa pro usazení expedice, brzy se sám přesvědčí o tom, že něco na fjordu není v pořádku. Když kvůli zánětu slepého střeva musí jeden z členů na několik dní odjet do vzdálené nemocnice a doprovází ho i další člen výpravy, zůstává v Gruhukenu Jack sám. Bude se za dlouhých polárních nocí Jack bát? Čeho vlastně? Dokáže sám vydržet několik týdnů v pustině pouze se svými psy? Přežije?

Většina příběhu je psána formou deníku, který si Jack sepisuje od chvíle, kdy jde žádat o místo v expedici. Hned na začátku je však čtenář upozorněn v dopise jednoho z členů výpravy, který byl odeslán o deset let později od oné osudné události, na to, o čem celá knížka vlastně bude. Díky tomu je napětí zvýšeno hned na začátku knížky, a tak člověk stále očekává, co se na další stránce stane, a kdy mu budou informace z dopisu vysvětleny. Většina knížky může být zdánlivě nudná a čtenář si uvědomí, že se v každodenním životě Jacka  většinou neděje nic převratného, přesto je příběh zasazen do polární pustiny v období, kdy slunce téměř nebo vůbec nevychází, a tak je o napětí vlastně postaráno. Musíme ještě přihlédnout k velmi naturalistickému popisu skutečnosti, což autorka zvládla i díky svému pobytu na Špicberkách.

Strach ve čtenáři však nebude vyvolávat jen tma a samota, ale taky pozvolné ale stálé stupňování napětí, které vyvrcholí přesně tak, jak většina z vás bude v průběhu čtení očekávat, přesto vás bude polévat studený pot jen při pomyšlení, že byste se octli na místě Jacka.

Mnoho z vás by očekávalo, že kniha bude končit ve chvíli, kdy vyvrcholí napětí, jak tomu v dnešní době u podobných příběhů často bývá. Autorka však zřejmě nechtěla nic ponechat náhodě, a tak v závěru naleznete ještě vysvětlení a naprosté rozuzlení celého příběhu, které udělá za expedicí na Špicberkách definitivní tečku.

Vlastní hodnocení:
Jak jistě víte, pět hvězdiček dávám pouze knihám, které považuji za dokonalé. Nevím vlastně proč jsem téhle knize těch pět neudělila, nedokážu najít důvod, snad jen že mi tam chybělo to pověstné TO! Přidávám tedy k hvězdičkám alespoň smajlíka :) Jinak se ale budu o příběhu Kroky v temnotě vyjadřovat jen v dobrém. Nevím, zda je to tím, že jsem knihu podobného rázu dlouho nečetla, ale já se vážně bála (ano, včera jsem šla spát z rodiny jako první, abych nemusela chodit v už utichlém domě :D). Na druhou stranu jsem byla příběhem a hlavně právě místem, kde se odehrává, fascinovaná. Představa, že chodím na procházku se psy za polární noci a vídám při tom polární záři? Lákavá! Pak si ale představím, že nemám mobilní telefon, abych zavolala o pomoc, nebo že zůstanu na takovém místě úplně sama, a celá situace mě lákat přestane. Předpokládám, že všichni nejste takoví strašpytlové jako já, ale i tak si myslím, že vám bude přebíhat mráz po zádech. 

Posted in , | 4 Comments

FB stránka a váš názor

Ahoj všichni :)
V dnešním článku bych se vás ráda zeptala na názor ohledně mého blogu! Přestože jsem si blog zakládala hlavně pro sebe, jsem neskutečně ráda za každého nového pravidelného čtenáře, ale stejně tak jsem ráda za každý komentář! A v tuhle chvíli už si uvědomuju, že bych si tu čtenáře i ráda udržela, ještě ke všemu spokojené :) U ostatních blogerů opravdu ráda čtu osobní články, různé vykecávání apod., a proto se ptám teď vás, zda byste takovéto články rádi viděli i u mě? Zajímají vás věci z mého života nebo třeba fotky? Jak už jsem psala v prvním článku, na to pravé vypsaní z blbostí mám svůj první blog (ZDE). Došlo mi ale, že většinu z vás asi nezajímají věci ze zdravého životního stylu a světa fitness, kterých se články většinou týkají, i když jsou to vlastně články o mně. Napište mi prosím do komentářů nebo na mail, který vidíte v pravém sloupečku. Za každé vyjádření budu vážně vděčná! :)

A nově mě a tento blog najdete také na Facebooku! Říkala jsem si, že bych měla jít s dobou a doufat, že tím přitáhnu i některé čtenáře. Navíc mě napadlo, že některé krátké blbůstky z mého života můžu psát právě tam a nezaplácávat každou fotkou blog :) Přijde mi, že k sobě mají lidé na těchto stránkách tak nějak blíž :)) Nehodlám nahánět ,,lajky" , ale pokud mi ho dáte, budu mít radost (nebudu se vám přece snažit nakecat, že ne :))! Blog Tisíce životů na Facebooku!

A jak jste si všimli, napravo jsem udělala klikačky právě na FB, ale taky na instagram! A protože jsem děsný nemehlo, dala mi dnešní snaha lehce změnit design blogu (líbí se vám? jsem úplně mimo v těchto věcech, takže razím heslo ,,v jednoduchosti je krása" ), předělat sloupce, udělat rubriky (za radu děkuju moc blogerce Knihomolce Nell :)) atd. hodně práce. Vlastně jsem na sebe pyšná, i když vidím, že to je celkem děs :))) No a k tomu instagramu! Jsem závislák! Fotek už tam mám víc než tři sta! Pro tenhle blog ale samostatný instagram vytvářet nebudu. Mám svůj současný profil ráda a ráda přes něj sleduju své oblíbené sportovce a fitnessky atd., takže bych nerada svůj čas dělila mezi víc profilů. Určitě budu mít radost, když se mi na profil podíváte a bude se vám líbit, ale musím vás upozornit, že pokud nemáte rádi selfies, fotky jídla (i když často zdravého) nebo fotky přírody, raději ho ani neotvírejte ať se vám z toho nepřitíží :))) INSTAGRAM

Takže kdo z vás je teď Bolt? :)))

Všem přeju krásný víkend, třeba s knihou! :))

Posted in | 1 Comment

RECENZE: Tahle píseň ti změní život - Leila Sales

Název: Tahle píseň ti změní život
Originální název: This Song Will Save Your Life
Autor: Leila Sales
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Magdaléna Stárková
Počet stran: 242
Rok vydání originálu: 2013
První vydání v ČR: 2013

Anotace: Elisa Dembowská si ve srovnání se svými vrstevníky odjakživa připadala jako mimoň. A pak se jednoho dne rozhodne, že dělá všechno pro to, aby se to změnilo. Celé prázdniny na sobě dře - čte správné časopisy, dívá se na správné seriály, dokonce si i zásadně obmění šatník, jen aby hned první den školy zjistila, že se snažila zbytečně. Že i kdyby na sobě pracovala sebevíc, nezmění se to, jaká je uvnitř, a že to její spolužáci vždycky poznají a stejně se s ní nebudou kamarádit. Ale co s tím? Můžete se sebou něco udělat, aby se z vás stal spokojený mimoň?

                                                 *****

Dívčí román Tahle píseň ti změní život se celý točí okolo středoškolačky Elise Dembowské. Ta čtenáře stručně provede svým životem, který tak nemá ráda. Není oblíbená, chybí jí kamarádi a ve škole se jí spolužáci posmívají. Elisa připadá, že se do tohoto světa nedokáže vměstnat, protože poslouchá jinou, starší hudbu než ostatní, ale i proto, že je taky velmi chytrá (sama říká, že se naučí a jde jí všechno) a pilná. Poté co celé prázdniny stráví studováním současných teenagerovských trendů si myslí, že hned první školní den ve druháku mezi všechny zapadne. To se ale nestane a večer se Elisa několikrát řízne do zápěstí (zkouší si sebevraždu) ve snaze získat jen trochu pozornosti. Zoufalý čin ale ničemu nepomůže, vše co začne pomalu měnit až o několik měsíců později, když Elisa při jedné ze svých nočních procházek potká dvě starší holky, které jí vezmou do diskoklubu a Elisa objeví i život mimo nenáviděnou školu ... Stane se vůbec někdy Elisa ve škole oblíbenou? Dokáže si najít kamarády? Bude se stále snažit změnit sebe sama?

Celý příběh se odehrává na americké střední škole a čtenář si určitě všimne, že všechny předsudky, které jsou o mladistvých v USA zde v Evropě známé, nalezne i v této knize. Sama hlavní hrdinka, i když je jiná než ostatní (řekněme lepší), je silně ovlivněná svým okolím, a tak se stále zabývá tím, co si o ní okolí myslí. Čtenáři Elisa hlavně na začátku může mírně lézt na nervy, protože vlastně jen fňuká, nebo se chová uraženě. Brzy se ale člověk do jejího příběhu začte a začne ho prožívat s Elisou.

Kromě problémů středoškolačky se čtenář dostane do světa dýdžejů, bude si užívat nočního života, ale také se dostane do kontaktu s kyberšikanou. Díky všem těmto dobrodružstvím je příběh čtivý a rychle odsýpá. Nemusíte se bát ani dlouhých kapitol, které by vám nedovolily si ani odskočit.

Čtenář dostane možnost začíst se do knížky, která popisuje život šestnáctileté holky. I proto je kniha určena hlavně mladistvým a nejlépe dívkám. Existuje mnoho knih s takto mladými hlavními představiteli, ale tím, že se vše točí okolo žabomyších válek, které dívky na středních školách vedou, bych tuto knihu opravdu doporučila hlavně podobné věkové kategorii. Na druhou stranu, kdo má rád příběhy s touto tématikou, nebude zklamán.

Vlastní hodnocení:
Jak vidíte, kniha si ode mne získala tři hvězdičky. Nejsem zase o tolik let starší než hlavní hrdinka, ale stejně jsem už z těchto problémů zřejmě vyrostla. Dlouho mě otravovalo fňukání nad tím, jak je celý Elisin život tak strašný. Chybí mi v díle také větší zápletka, která by mohla celý děj oživit. V neposlední řadě je děj opravdu předvídatelný a řekla bych, že i vám už je teď jasné, jak celá kniha dopadne :) Po knize bych znovu nesáhla, jako oddychovka je to fajn knížka, ale stačí mi jí přečíst jednou. Mladším holkám bych jí ale doporučila, protože si myslím, že těm bude Elisa a její svět bližší :)


Posted in , | 8 Comments

RECENZE: PS: Miluju tě - Cecelia Ahern

Název: PS: Miluju tě
Originální název: PS, I love you
Autor: Cecelia Ahern
Nakladatelství: BB art
Překlad: Barbora Listíková
Počet stran: 376
Rok vydání originálu: 2004
První vydání v ČR: 2005

Anotace: Holly a Gerry patří k těm šťastným manželským párům, jimž každý mohl závidět. Náhle, v jeho třiceti letech, odhalí lékaři u Gerryho rakovinu v konečném stádiu. Holly si vůbec nedokáže život bez Gerryho představit a vlastně si ani nic takového představovat nechce. Jenže Gerry s ní má jiné plány. Pár měsíců po jeho smrti dostane Holly balíček dopisů, které pro ni její manžel sepsal a v nichž ji žádá o splnění nečekaných úkolů. S pomocí těchto dopisů, svých potrhlých kamarádek a milující rodiny, která ji někdy dohání k šílenství, Holly postupně objevuje nový život; život dokonce rozmanitější než ten, který ji odsud donutil nechat za sebou.

                                                      *****

Román PS: Miluju tě vypráví příběh Holly Kennedyové, která se vyrovnává se ztrátou své životní lásky. Společně s Gerrym plánovali budoucnost a nepochybovali o tom, že spolu zestárnou. Osud tomu však chtěl jinak, a tak se Holly pár měsíců před svými třicátými narozeninami stává vdovou. Po pohřbu se do sebe uzavírá a mnoho dní nevychází z domu, nemyje se, téměř nejí a náplní jejího dne je pouze spánek a pláč. Jednoho dne se ale u ní doma objeví její nejlepší kamarádka Sharon a začne Holly směřovat zpět k životu. Brzy poté navíc Holly dostane do ruky vzkazy od svého zesnulého manžela.

Vzkazy Holly udržují při životě a Holly má pocit, jako by její manžel stále ještě žil a byl. Mezi tím však život jejího okolí a s ním i Hollyin plyne dál. Jak se s tím Holly vyrovná? Bude se znovu smát? A dokáže se ještě zamilovat?

Kniha PS: Miluju tě popisuje obyčejný život, se všemi jejich úskalími i radostmi. Čtenáři se ponoří do myšlenek hlavní hrdinky Holly, ale nemusí se bát dlouhých vnitřních monologů, naopak. Děj má spád, i když v díle vlastně nenajdete žádnou velkou zápletku (kromě té, kterou je samozřejmě zesnulý manžel). Nemusíte se ale bát toho, že by kniha byla smutná. Do děje je zahrnuto mnoho dialogů a hlavně díky Hollyiným kamarádkám si prožijete i spoustu zábavných situací. Nejen díky dialogům, ale také kvůli krátkým kapitolám a častému posunutí děje o několik dní dopředu, se kniha snadno a velmi rychle čte.

Kromě toho, že se Holly musí prát s neustálým tlakem svého okolí, tak se musí také vyrovnávat s možnými nástrahami nového milostného života. Jemné jiskření v knize určitě naleznete a na konci budete překvapeni, k jakému dojde rozuzlení...

Vlastní hodnocení:
Jak vidíte, knížce jsem dala čtyři hvězdičky. Chviličku jsem přemýšlela, zda nedám pouze tři, ale rychle jsem tuhle myšlenku zahnala, protože jsem si na konci knížky uvědomila, že se mi pravdu líbila. Pět hvězdiček dávám jen knihám, které mě něčím opravdu dostanou, což se u této nestalo, možná kvůli absenci nějaké větší zápletky v průběhu knihy, ale jinak jsem celý příběh četla moc ráda. Nejvíc bych určitě pochválila čtivost. Kniha je psána bez zbytečného vysvětlování, některé události jsou pouze zmíněné a víc je autorka nerozebírá. Já sama jsem si říkala, že mě kniha a celý příběh moc nezasáhl, ale čím dál jsem v knize postupovala, tím víc jsem si uvědomovala, že na mě kniha velmi jemně (což kvituji) působí. I díky tomu se dá kniha označit téměř za oddechovou. Kromě té (možná) chybějící zápletky mi v knize vadila snad jen jediná drobnost, a to vycpávkové slovíčko ,,OH", kterým byla uvozena snad každá druhá přímá řeč :D Ale to už jsem hnidopich ... :)

Posted in , , | 5 Comments

Film Hvězdy nám nepřály a Blogger TAG!

Zdravím všechny :)
Možná víte, že jsem už jednou do Blogger TAG nominovaná byla, proto si pravidla trošku pozměním a vlastně už jenom odpovím na otázky, které mi MonulkaS16 vymyslela a já jí za to moc děkuju :)
Součástí Blogger TAGu je i zmínění 10 věcí o sobě samém, ty použiju už z mé předchozí účasti (protože nestíhám a hlavně jsem líná cokoliv vymýšlet :)). Podívejte se na ně tedy TADY.


Odpovědi na 10 otázek od Monulky :)
2. Co tě vedlo k založení blogu?
4. Jaké jsou tvé oblíbené seriály?
5. Jaký je tvůj oblíbený autor/ oblíbení autoři
6. Co ty a domácí mazlíčci?
7. Nejoblíbenější knižní postava?
8. Je nějaká kniha, u které tě zklamalo filmové zpracování?
9. Jaké je tvé oblíbené jídlo?
10. Jaká je tvá oblíbená květina?
Děkuju za otázky :))
A teď k Hvězdám...
Mějte se krásně, užívejte si víkend! Ten můj je nabitý, protože celé odpoledne budu po lese pobíhat převlečená za loupežníka a strašit děti v rámci každoročního Pohádkového lesa. A to ani nemluvím o tom, že bych se nejraději ve tři hodiny vypařila a šla fandit Petře Kvitové ve finále Wimbledonu! Kdyžtak držte palce i za mě :)!

1. Kdy jsi poprvé šla do knihovny?
Poprvé to bylo asi když jsem přestoupila na gympl, takže v primě/6. třídě. Moc dlouho jsem do ní ale nechodila a nevrátila se tam dodnes...
K založení tohoto blogu vedla asi hlavně nuda. Po maturitě jsem začala číst víc knížek, protože jsem na to konečně měla čas. A protože mě baví psát a dělit se o své názory, blog se mi jevil jako nejschůdnější možnost. 
3. Co plánuješ na léto?
Spoustu akcí s kamarády, zábavy, festivaly, nějakou tu tuzemskou dovolenou. Taky bych ráda zhubla, ale když vidím ten seznam akcí kam se chystám, půjde to těžko :))
Určitě to budou The Vampire Diaries a teď už i The Originals. Dál mám ráda i Glee a bavily mě i Pretty Little Liars. Chystám se ale začít sledovat i další seriály a tak budu ráda za každý tip od vás!
Nemám oblíbeného autora. Zatím. Doposud jsem moc neřešila, od koho knížka je. Stalo se mi mnohokrát, že se mi jedna knížka od daného autora líbila a druhá naopak ne. 
Miluju zvířata a domov bez nich si nedokážu představit. Teď máme doma ,,jen" dva psy a čtyři kočky, dřív k tomu patřila i další havěť jako třeba morče nebo potkan :)
Jeee tak to je těžké, většinou si v každé knížce nějakou najdu. Třeba v Harrym Potterovi mám ráda všechny postavy a zařadila bych je ke svým oblíbeným. Jinak v Hunger Games jsem si oblíbila Peetu, v Hostitelovi třeba Melanie...
Moc filmy nesleduju a pokud se dívám na nějaký podle knižní předlohy (kterou jsem četla), tak počítám s tím, že bude film odlišný, třeba pro mě lehce horší... takže asi ne.
Těch je :) Ale jestli něco nikdy neodmítnu, pak je to pizza :)
Nejsem ,,květinomil" a jejich krásu moc neobdivuji - tím neříkám, že se mi nelíbí. Jen nevím, která je ta nej ...:)

Nominovat už nikoho nebudu, většina z vás už se tím prohrabávala několikrát :))

Jak už jsem psala v minulém článku o knize Hvězdy nám nepřály, který (nečekaně :D) přitáhl největší pozornost v (krátké) historii mého blogu, chtěla jsem dát příběhu Guse a Hazel ještě jednu šanci, tentokrát té filmové verzi. A vyplatilo se...
Film se mi líbil daleko víc, než knížka. Sice jsem nebrečela, tak jako kolem mě všechny moje kamarádky a taky ostatní návštěvnice sálu - a že to občas byly pořádné vzlyky, ale příběh mne zasáhl daleko víc, než ten na papíře. Dokázala jsem se oprostit od toho, jak moc otravná byla knižní Hazel a ve filmu, kde naštěstí vypustili většinu jejích špatných nálad a hlavně přechytralých monologů, jsem ji začala mít i celkem ráda. Filmová Hazel taky vypouštěla na povrch daleko víc emocí, než Hazel knižní, a tak jsem s ní mohla její příběh víc prožívat.
Drobné změny, které ve filmu všichni jistě našli, mi vůbec nevadily. Byly udělány tak, že zkrátily a zjednodušily děj, ale přitom ho nijak neovlivnily. Obsazení herců je podle mě taky skvělé, i když jsem z představitele Guse nebyla tak odvázaná jako ostatní, hodil se do celkového obrázku. 
Přesto nemám potřebu film vidět znovu a ani mě spokojenost po zhlédnutí filmu nedonutila přehodnotit názor na knížku. 
Jak se vám líbil film, zdál se vám lepší než knížka? :)

Posted in , | 2 Comments

RECENZE: Cizí tvář - Linda Howard

Název: Cizí tvář
Originální název: Shadow woman
Autor: Linda Howard
Nakladatelství: Alpress
Překlad: Kateřina Orlová
Počet stran: 300
Rok vydání originálu: 2013
První vydání v ČR: 2013

Anotace: Lizette se jednoho rána probudí a u zrcadla s hrůzou zjistí, že hledí do cizí tváře. Vůbec na nic si nevzpomíná. Brzy zjistí, že je sledována. Tajemný a obávaný Xavier, který dohlíží na Lizettiny sledovatele, nedovolí, aby se jí něco stalo. Ale možnost, že si Lizette vzpomene, co se před lety stalo, je hrozbou i pro něho samotného.

                                              *****


Román Cizí tvář je vyprávěn dvěma hlavními postavami. První z nich je Lizette Henryová, která se jednoho rána po probuzení podívá do zrcadla a zhrozí se, protože hledí do cizí tváře. V koupelně ale nikdo jiný není a tak si Lizzete uvědomuje, že to je její obličej. V tu chvíli ji ale hrozivě rozbolí hlava a začne zvracet. To se opakuje vždy, kdy pomyslí na fakt, že je s ní něco v nepořádku. Postupem času začíná pátrat po své minulosti, protože si uvědomuje, že něco není v pořádku. Bojuje přitom s bolestmi hlavy, ale také s pocitem, že je neustále sledována a možná by se měla i strachovat o svůj život.

Druhou hlavní postavou je Xavier, který Lizette spolu s dalšími lidmi neustále sleduje. Na rozdíl od ostatních špehů ji však sleduje z úplně jiného důvodu. Dokonce je rád, že si Lizette uvědomuje svou změnu, což se nedá říct o ostatních, kteří denně odposlouchávají každý Lizzetin rozhovor. Proč je ale Lizette odposlouchávána? Proč na to přišla až teď? A co všechno se vlastně o sobě ještě dozví?

V románu Cizí tvář objevíte hned několik zápletek, které ale patří pod jedinou opravdu velkou zápletku, která se začíná zamotávat právě ve chvíli, kdy se Lizzete sama sobě zdá v zrcadle cizí. Jak už jsou čtenáři u autorky zvyklí, dvě hlavní postavy si k sobě v průběhu románu hledají cestu, není to ale tak jednoduché i proto, že spolu už v minulosti mnoho prožili, to ale Lizzete neví. Můžete se ale jistě těšit na hned několik erotických scén, protože ty k románům patří a Linda Howard jim ve svých dílech nechává ještě o něco větší prostor.

Čtenáře jistě potěší rozdělení celého díla do kratších kapitol, které nejen že umožňují odběhnout od příběhu třeba na toaletu, ale na druhou stranu dávají dílu jistý spád. Začátek díla je uveden prologem, který vám dlouho do díla nebude sedět (nebo jsem jen já tak nechápava :)), ale věřte, že se dočkáte a budete překvapeni.

Vlastní hodnocení:
Jak můžete vidět, kniha mě nějak výrazně nezaujala. Tři hvězdičky naznačují, že pro mne je Cizí tvář románem, který neurazí, ale ani nenadchne. Smajlíka berte jako takové malé plus, protože se mi kniha přece jen spíš líbila, než nelíbila :) Děj byl plynulý a dobře promyšlený, určitě neokoukaný, ale pro mě byl hlavně ke konci trošku jednotvárný a předvídatelný. A i když bych se spolu s Lizette měla klepat strachy o její život, nestalo se tak. Předpokládám, že tohle by vzhledem ke snaze udělat děj opravdu napínavý autorka nečetla ráda, ale já bych tento román označila jako oddechový :)

Posted in , | 2 Comments

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.