Archive for listopadu 2014

RECENZE: Manželovo tajemství - Liane Moriarty

Několik životních příběhů, které se mezi sebou proplétají a velmi silně se ovlivňují, i když to dlouho nikdo z hlavních postav neví...

Zdroj
Název: Manželovo tajemství
Originální název: The Husband's Secret
Autor: Liane Moriarty
Nakladatelství: iKAR
Překlad: Šárka Kadlecová
Počet stran: 389
Rok vydání originálu: 2013
První vydání v ČR: 2014

Anotace: Moje drahá Cecilie, pokud tohle čteš, tak jsem už mrtvý...
Představte si, že najdete dopis, který vám manžel napsal s tím, že jej máte otevřít až po jeho smrti. Představte si také, že dopis obsahuje jeho nejhlubší temné tajemství - něco s potenciálem zničit nejen život, který jste společně vybudovali, ale i životy druhých.. Představte si tedy, že jste narazila na takový dopis, ale váš manžel stále žije... Otevřete ho?
Cecilia Fitzpatricková má všechno, co by si člověk mohl přát: je úspěšná v práci, oblíbená mezi lidmi a především má tři krásné dcery a spokojené manželství. Její život je řádný a neposkvrněný jako její domov. Dopis jejího manžela, který měl být objeven až po jeho smrti, ale všechno změní...

*****

Stačí jeden jediný týden kolem Velikonoc, a životy mnoha lidí se mohou změnit a pořádně zamotat. Cecilia Fitzpatricková je jednou z hlavních postav. Čtenáři by se na začátku mohlo zdát, že je její život dokonalý. Jak to tak ale bývá, nic netrvá věčně a nic není tak zářivé, jak se může na první pohled zdát. Další důležitou postavou je Rachel, jejíž dcera byla před mnoha lety zavražděna, přes což se Rachel nikdy vnitřně nepřenesla. Třetí důležitou postavou je Tess, která zjistí, že se její manžel zamiloval do její nejlepší kamarádky a sestřenice v jedné osobě. 

Jakým způsobem se tedy změní Ceciliin život? Dozví se někdy Rachel, kdo zavraždil její dceru a proč? A jak se Tess vypořádá se ztrátou manžela a nejlepší přítelkyně najednou? Co když spolu všechny tyto příběhy ať už vzdáleně či blízce souvisí?


Kniha Manželovo tajemství je rozdělena do sedmi dní, ve kterých se stane vše podstatné.  A že se toho za ten týden stane opravdu hodně. Čtenář tedy nemůže očekávat dlouhé uvádění do příběhu či podrobný popis děje, přesto však bude mít možnost nahlédnout i do minulosti hlavních postav, či do jejich myšlenek. Velmi příjemným zpestřením děje je jeho zasazení do období Velikonoc, které je na jižní polokouli, v Austrálii, na podzim, což dělá pro nás, čtenáře v Evropě, příběh exotičtějším. 

Přestože příběh rychle plyne a stále vstupují do děje nové a nové aspekty a zápletky, může čtenáři chybět směřování k určitému vyvrcholení děje, které dle mého v knize není a nebo pouze velmi malé. Příběh tedy může připomínat spíše reality show, která zachycuje hlavně průběh a způsob života, příběhu. Proto bych knížku označila hlavně za oddechovou, u které si člověk odpočine, ponoří se do života někoho jiného a zapomene na své vlastní problémy. 

Přesto si myslím, že se v hlavních ženských postavách může najít mnoho čtenářek. Manželské problémy, truchlení nad ztrátou milované osoby, dilema zda se postavit čelem spravedlnosti či ne. I proto je tato kniha v zahraničí tak oblíbená. Spojení reality (která se hlavně v závěru ale může zdát trochu přitažená za vlasy) a nenuceného popisu děje je kombinace zaručující úspěch.

*****

Knihu bych doporučila hlavně čtenářkám, protože si myslím, že na muže by tyto příběhy moc nezapůsobily. Je to dáno hlavně tím, že děj vypráví ženy, které také často odhalují své myšlenky a přemítají o nastalých situacích. Rodinné problémy upoutají pozornost čtenáře a toho bude samozřejmě zajímat, jaké přijde rozuzlení. A to mnohé překvapí...

*****

,,Chtěli bychom, abys věděla, že se vlastně nic nestalo," přerušila ji Felicity.
,,My jsme ne-, no víš co," dodal Will.
,,Vy jste spolu nespali." Tess na nich obou viděla, jak jsou na sebe kvůli tomu pyšní, jak málem očekávají, že je za jejich ovládání pochválí. 
,,To rozhodně ne," prohlásil Will.
,,Ale chtěli jste," řekla Tess. Ta absurdita jí málem přišla k smíchu. ,,Tohle se mi tedy pokoušíte říct? Že se spolu chcete vyspat?"
Určitě se líbali. Což bylo daleko horší, než kdyby se spolu vyspali. Každý dobře ví, že kradený polibek je ta nejerotičtější věc na světě.
Skvrny na Felicitině krku se začaly šířit vzhůru k bradě. Vypadala, jako by měla ulehnout se vzácnou infekční chorobou.
,,Je nám to moc líto," opakoval Will. ,,Tolik jsme se snažili - aby k tomu nedošlo."
,,Opravdu," potvrdila Felicity. ,,Představ si, celé měsíce jsme jen -"
,,Měsíce? Tohle se táhne celé měsíce?"

*****

Vlastní hodnocení: 

Musím přiznat, že jsem od knihy očekávala trochu víc. Zřejmě jsem předpokládala, že kniha bude romantičtější. Nízké hodnocení je možná způsobeno mým věkem a nedostatečnými životními zkušenostmi, které by mi pomohly se do jednotlivých příběhů lépe vcítit. I proto bych knížku doporučila hlavně ženám, manželkám, protože pokud očekáváte romantiku v podobě YA příběhů, nedočkáte se. Kromě chybějícího dějového vyvrcholení ale knize nemám co vytknout. Příjemný a nenucený styl psaní nechává děj klidně plynout a vás si ho vychutnat. 

Za recenzní výtisk chci moc poděkovat nakladatelství iKAR a hodné Míše Rosové!

Posted in | 3 Comments

Rozbaleno #17

Ahoj všichni :)

Tak jsem ti s dalším týdnem a také dalším balíčkem... A že z toho mám radost vážně obrovskou!



Tušíte? 


Nakladatelství Fragment přichází s další perlou! Alespoň pro mě a pro všechny tenisty a tenisové fanoušky! Miluju tenis, sport, životopisy, lidské a sportovní příběhy, historii, výsledky. A to všechno v knize najdu, pevně v to věřím a obrovsky se na ní těším! :)))




Posted in | 5 Comments

CooBoo slavilo 5. narozeniny!

Zdravím! :))
Dnes jsem se chtěla jen ve zkratce zmínit o páteční oslavě 5. narozenin nakladatelství CooBoo!
S tímto nakladatelstvím sice nespolupracuji (ale co si budeme povídat, v poslední době mě jejich knížky baví asi nejvíc - opravdu je ten věk na občance trošku mimo...), přesto jsem se na jejich oslavu v příjemných prostorách Era svět dostala, a to díky poslední výzvě. Stačilo napsat komentář a mohla jsem dorazit, tak proč bych si ve čtvrtek večer na rychlo neudělala plány na večer následující! :)
Protože šla i Naty, Madlen a Katka, o zábavu jsem měla postaráno :) Ze začátku se o ni starali ale hlavně organizátoři z řad nakladatelství CooBoo! Šéfredaktorka Terka nám přiblížila historii tohoto stále ještě mladého nakladatelství, což jsem si moc ráda vyslechla. Nejvíc mne ale zaujal ediční plán na leden - březen 2015! Tolik skvělých knih, takže bych měla začít redukovat své stavy nepřečtených knih, co mi leží doma...!
Všichni museli být nadšení z tomboly, která byla opravdu bohatá, a člověk navíc musel udělat jediné - napsat CooBoo přáníčko k narozeninám, nebo splnit nějaký úkol z Destruktivního deníku! Protože jsem nekreativec, zůstala jsem u přání! A co jsem si odnesla?

Slevové poukázky jsou nutnost, záložky a placky taky! 2 plakáty týkající se Divergence, snad ještě větší nutnost (no, jestli já jsem zrovna z Mírumilovnosti...). No a světě div se, Destrukční deník! Když jsem si šla pro číslo do tomboly, akorát jsme ho s holkama řešily. Říkala jsem jim, že ten si určitě nekoupím, ničit knížky a ještě podle toho, jak je tam napsáno, to není nic pro mě. A teď ho mám doma i s karikaturou od autora kubulínského loga! A to už se ho přece nemůžu vzdát! :) Navíc spousta těch úkolů vůbec není špatná, člověk se pobaví :) Takže za mě nakonec palec hore!
Celý večer se nesl ve znamení knížek, jídla a dobré zábavy! Moc jsem nefotila, nebo spíš to řeknu takto, fotila se selfíčka, ale ty radši moc zveřejňovat nebudu! Doporučuju se ale podívat k Janě na nádherné fotky, které opravdu celý večer skvěle znázorňují! :))
Takto vás zdravíme z kubulínské párty a těšíme se zase třeba za rok! :)))
Nakladatelství CooBoo přeji spoustu prodaných výtisků a spokojené čtenáře! :)

Posted in | 4 Comments

Report: Sraz a předpremiéra třetího dílu Hunger Games

Ahoj všichni! :)

Dnes konečně přidám něco jiného, než recenzi či unbloxing! A co to bude? Report ze srazu a předpremiéry první části třetího dílu Hunger Games: Síla vzdoru, které oba pořádalo knihkupectví Neoluxor.
Abych to vzala pěkně po pořádku ... Ještě před srazem, který se konal ve středu, jsem se potkala s Madlenkou a Janičkou, abychom měly trošku víc času všechno probrat, když jsme se asi měsíc neviděly! :) Samozřejmě, jsem přišla až po oné pověstné akademické čtvrthodince (skoro hodince), ale to už mi snad holky odpustily...
Po nutné návštěvě Costy jsme ještě v bagetérii přibraly Báru a mohly vyrazit na sraz, který Neoluxor umístil do příjemné kavárničky Krásný ztráty. Přiznám se, že jsem od srazu očekávala něco trošku jiného. Předpokládala jsem, že bude příležitost poznat blogery z neoluxoráckého blogteamu, ale klasicky se udělaly skupinky a z blogteamu tam zase tolik lidí nebylo. Aspoň jsem se mohla vidět s holkama, které už znám, ale mimo srazy se moc nescházíme :) Díky Emině kvízu jsem zjistila, že trilogii Hunger Games nutně potřebuju znovu přečíst, protože jsem se s odpovědmi na její detailní otázky hodně prala! Alespoň jsme se u toho ale pobavili a vítězové určitě měli radost i z hezkých tématických cen :) Zábavu poté podpořila i pantomima.
Pak už jsme se po skupinkách začali trousit do Slovanského domu, kde na nás v kině čekal malý sál. Ještě před začátkem filmu se losovaly výherci dalších cen, já už se (jako člověk, co nikdy nic nevyhrává :D) ale těšila na prostředí třináctého kraje! A asi jsem věděla proč, protože jsem byla první scénou vtažena do děje a z transu mě probudila až závěrečná písnička s titulky.
Tu si mimochodem poslechněte, je skvělá! Ještě jedna ji ale hravě strčí do kapsy, o tom ale později...

Co bych měla napsat k samotnému filmu? Snad radši nic, protože byste si o mě mysleli, že jsem právě omládla o 6 let a je ze mě čtrnáctiletá upištěná puberťačka! Ne každý byl z posledního dílu trilogie Suzanne Collins odvázaný, i proto byl pouze málo kdo nadšený z faktu, že je děj rozdělen na dvě části. Tvůrci ale očividně věděli, proč to udělali. Dokázali perfektně vystihnout celý děj, ke kterému i sem tam něco přidali, a tak na film mohou jít i nečtenáři a perfektně si vychutnat všechny hlavní scény a myšlenky z knihy, které bývají často u filmových verzí notně osekané. Tou možná nejemotivnější scénou celého prvního dílu je zpívající Katniss (Jennifer Lawrence), jejíž písnička už oběhla svět!
Nejsem filmový kritik, a tak s klidným srdcem můžu napsat, že filmu nemám co vytknout. Líbilo se mi zpracování děje, použití efektů a kulis. Smeknout musím před dokonale přesvědčivými hereckými výkony. Díky tomu, že už to nějaký ten pátek od té doby, co jsem knihu četla, bude, jsem si mohla děj vychutnat, aniž bych film s knihou srovnávala. V celkovém součtu ale musím přiznat, že filmové zpracování se mi líbilo (možná o dost) víc!
Co víc vám tedy mám říct, než abyste si do kina zašli sami? Ať už tam půjdete s očekáváním či bez, pokud máte rádi celou trilogii, zklamáni nebudete.

Jsem moc ráda, že jsem se nakonec díky Janičce na předpremiéru dostala, za to jí moc děkuju! A děkuju i všem ostatním, kteří se mnou to fajn středeční odpoledne trávili :)
Příště čekejte report z 5. narozenin nakladatelství CooBoo! :)))

Posted in | 2 Comments

Rozbaleno #16

Ahoj všichni!

Tak jsem se minulý týden vrátila domů a nǎsla tam tři balíčky! A nekecám, nečekala jsem je (některé tak brzo, jiné zase dříve)!
Jdeme rozbalovat?

První balíček, copak se v něm asi ukrývá? :)




Kniha s nádhernou obálkou, kterou mi k recenzi nabídl sám Michael Weber, z čehož jsem měla a stále mám obrovskou radost, a už se na čtení této knihy velmi těším!

Ale pojďme už na druhý balíček...



Tohle je recenzní výtisk od knihcentra, na který jsem narazila náhodou, ale hned mne zaujal! Po přečtení nešťastného příběhu z K2 mám chuť na další skutečné a téměř neuvěřitelné příběhy!

A ppslední balíček mne opravdu překvapil...



Vůbec mi nedošlo, že jsem si z říjnových recenzních výtisků u MOBY vybrala hned dvě knížky! Těším se na ně a hlavně Podezřelý má nádhernou obálku!


Všechny úlovky z minulého týdne z balíčků...

+ jeden pozdní ale skvělý dárek k narozeninám :))

+ a vlastně ještě jeden poudnější od té mojí Madlenky :*

Mějte se krásně a nezapomínejte si kupovat a objednávat knížky, které pak nebudete stíhat čist, jako já :))

Posted in | 6 Comments

RECENZE: Eleanor a Park - Rainbow Rowell

Oplácaná Eleanor a poloviční Korejec. To jsou nevšední hlavní postavy, které se ale svou neobyčejnou obyčejností vryjí čtenáři pod kůži...

Zdroj
Název: Eleanor a Park
Originální název: Eleanor a Park
Autor: Rainbow Rowellová
Nakladatelství: YOLi
Překlad: Jana Kunová
Počet stran: 328
Rok vydání originálu: 2013
První vydání v ČR: 2014

Park si ve školním autobuse v klidu sedí na dvousedačce, kterou má celou pro sebe, když přistoupí nová neznámá holka. Ta si nemá kam sednout, a tak ji Park nakonec nevrle nechá, ať se posadí vedle něj. Dlouhou dobu na sebe nepromluví jediné slovo, i když mají společné i některé hodiny. Přesto o sobě vědí a vzájemně se ovlivňují, třeba když Park v autobuse čte komiksy a nenápadně nechává Eleanor číst s ním. Bez jediného slova jí poté začne každý den nosit komiksy a nechává je položené na jejím sedadle, aby si je mohla vzít domů a další den je s ním vyměnit za další.

Jejich první prohozená slova jsou velmi nesmělá, o pořádném rozhovoru nemůže být ani řeč. Přestože si Park o Eleanor myslí, že je zvláštní, něco ho k ní táhne, a to samé platí i pro Eleanořin postoj k Parkovi. Z Eleanor si ale ve škole všichni utahují, a tak oba své krátké rozhovory tají a snaží se nedávat najevo, že se spolu baví. Co když ale oba chtějí víc, než si jen povídat?

Rainbow Rowell dokázala napsat velmi čtivou knihu, což se jí povedlo hlavně díky jednoduchému stylu psaní, který nechává děj nenuceně plynout. Stejně tak nenucený je i vztah Eleanor a Park. Nečekejte žádná americká klišé, kdy se na sebe hlavní hrdinové podívají a v tu chvíli ví, že spolu stráví celý život, nic takového. Hlavně začátek příběhu je ale i tak značně předvídatelný.

Přestože budete většinou tušit, kam se vztah Parka a Eleanor bude ubírat, stejně s nimi budete všechny emoce prožívat. Emoce, které jsou tak vřelé a silné, a které člověka odzbrojí svou mladistvostí a nevinností. Vztah dvou mladých lidí je i zde provázen řadou překážek, které jim do cesty staví jejich rodiny, spolužáci, ale i oni sami. Podaří se jim všechny překonat? To se dozvíte v samém závěru knihy, který vás nechá dlouho dumat nad příběhem samotným, ale i nad tím, jak by asi mohlo vypadat pokračování.

Mně osobně se kniha velmi líbila, i když bych uvítala nějakou zajímavější zápletku. Oceňuji hlavně fakt, že i když se od knihy primárně očekávalo, že bude určená hlavně čtenářům mladší generace, příběh je natolik reálný, milý a nenucený, že si i starší čtenáři, asi hlavně ženy, rády prožijí první jiskření a lásku.

Hodnocení: 90%

Za poskytnutí recenzní e-knihy děkuji knihkupectví Neoluxor.
Knihu naleznete ZDE.

Posted in | 1 Comment

RECENZE: Čtyřka - Veronica Roth

Chcete vědět kým Čtyřka byl ještě než potkal Tris a co se mu honilo hlavou, když ji potkal? Kniha Čtyřka - Divergentní povídky vás zavede zpět do světa pěti frakcí a ukáže vám ho z jiného úhlu pohledu.

Zdroj
Název: Čtyřka - Divergentní povídky
Originální název: Four: A Divergent Collection
Autor: Veronica Roth
Nakladatelství: CooBoo)
Překlad: Radka Kolebáčková
Počet stran: 192
Rok vydání originálu: 2014
První vydání v ČR: 2014

Z Divergentní trilogie znají čtenáři Čtyřku jako charismatického a neohroženého muže z Neohroženosti, který toho o své minulosti prozradí jen velmi málo, snad jen Tris se dozví více. Díky knize, kterou se autorka Veronica Roth pro velkou oblíbenost předchozích tří knih rozhodla napsat, máte nyní možnost nahlédnout do Čtyřkova života i vy, a to i před tím, než se vůbec Čtyřkou stal. Protože je kniha psána právě z pohledu Tobiase alias později Čtyřky, budete s ním prožívat krutost jeho otce, rozhodnutí odejít z Odevzdanosti či první dny při výcviku v Neohroženosti. Nepřijdete ale ani o chvíle, které již Tobias trávil s Tris.

Protože je kniha rozdělená do několika povídek, každá se točí kolem jednoho důležitého milníku v Tobiasově životě. První pojednává o výše zmíněném životě s otcem a rozhodnutí opustit svou mateřskou frakci. Ve druhém zjistíte, jak vypadal výcvik nováčků v Neohroženosti ještě předtím, než mu začal velet tolik neoblíbený Eric. Třetí vám přiblíží vztah Tobiase a jeho matky. Čtvrtá ukazuje, jak Tobias snášel změny ve frakci a blížící se útok na Odevzdanost. Na konci knihy jsou ještě tři další kratičké povídky, které  čtenářům ukážou stěžejní scény prvního dílu trilogie, Divergence, tedy na příklad první setkání s Tris. 

Pokud se vám líbil styl psaní Veronicy Roth při čtení předchozích tří knih, bude se vám líbit i nadále, protože se vůbec nezměnil. Autorka používá stejné výrazy i způsob popisování děje, což uvidíte hlavně ve chvílích, kdy se mluví o stejných situacích, o kterých jste mohli číst v Divergenci. Pouze fakt, že jsou povídky psány z pohledu muže, Tobiase, mohou trochu měnit význam slov. 

Děj celé knihy je často předvídatelný, protože čtete o něčem, co už bylo v Divergenci či jednom z jejích pokračování alespoň zmíněno. I když jsem se do knížky pouštěla s vědomím, že se jedná o příběh, který už jsem vlastně jednou četla, pouze z pohledu jiné hlavní postavy, byla jsem mírně zklamaná z malé akčnosti celého děje. Ve výsledku jsem se cítila, jako bych se vrátila zpět do dění v knize Divergence a pouze četla vysvětlivky a doplnění děje z jiného úhlu pohledu. Na druhou stranu se mi ale velmi líbilo, že jsem mohla lépe poznat Tobiase (jak se říká, vidět mu do hlavy) a prožít s ním těžké ale i šťastné chvíle.

 Pokud máte rádi celou divergentní trilogii, přečtěte si i tuto knihu, je totiž opravdu zajímavé, dovědět se více o Tobiasovi a jeho pohledu na určité situace. Neočekávejte však moc nového, spíše doplnění Divergence. Určitě ale doporučuji tuto knihu číst až po přečtení celé trilogie, protože by vás její čtení mohlo připravit o momenty překvapení až se ponoříte do Divergence, Rezistence či Aliance.

Hodnocení: 85%

Za poskytnutí recenzní e-knihy děkuji knihkupectví Neoluxor.
Knihu naleznete ZDE.

Posted in | 2 Comments

Vrabčák, který nedokázal žít bez lásky

Kdo by neznal jméno Edith Piaf nebo alespoň jednou neslyšel její silný hlas plný emocí. Jak se ale z dívenky vyrůstající v nevěstinci a později pouliční zpěvačky stala hvězda světového kalibru, která vyprodala Carnegie Hall, stejně tak jako mnoho dalších sálů po celé Evropě a Severní i Jižní Americe? To a mnoho dalšího se dozvíte v nové knize o slavné Edith.


Edith Cavell byla britská sestřička, na jejíž počest Line Marsa a Louis Gassion pojmenovali svou jedinou dceru. Ta nejprve žila se svou matkou, pouliční zpěvačkou, která však na dceru neměla dostatek času. A tak ji otec z Paříže odvezl ke své matce. Místo poklidného venkova malá Edith vyrůstala v nevěstinci, který Louisova matka vlastnila. I to se však otci nelíbilo, a tak vzal dívenku s sebou na cesty, které jako potulný akrobat podnikal.

... celou recenzi si můžete přečíst na blogu knihkupectví Neoluxor.

Posted in | 1 Comment

Konec je nový začátek

Lídr tenisového týmu, král plesu, předseda školní rady a miláček celé Eastwoodské střední, Ezra Faulkner, ze dne na den o celou svou slávu díky autonehodě a jejím následkům přijde. Dokáže se vypořádat s novou podobou svého života?


Ezra Faulkner měl vše, co si každý kluk na americké střední může přát: chodil s nejkrásnější roztleskávačkou, doma na poličce mu stály desítky pohárů z tenisových turnajů, byl předsedou školní rady, kamarádil se s nejpopulárnějšími a nejoblíbenějšími studenty Eastwoodské střední a navíc měl i dobré známky. To vše se ale změnilo ve chvíli, kdy se po autonehodě kvůli zranění zápěstí a kolene nemohl vrátit na tenisové kurty, ani do původního života. Po nástupu do posledního ročníku na střední se mezi svými spolužáky necítí nejlépe, najednou nezapadá a je ten, na kterého si všichni potají ukazují.

... celou recenzi si můžete přečíst na blogu knihkupectví Neoluxor

Posted in | 1 Comment

RECENZE: Chceš-li s mužem býti... musíš s ním i výti...? - Alena Jakoubková

Název: Chceš-li s mužem býti... musíš s ním i výti...?
Autor: Alena Jakoubková
Nakladatelství: Moba
Počet stran: 247
První vydání v ČR: 2014

Anotace: Příběh o nešťastném manželství, z něhož zdánlivě není úniku.

Salome se provdá za Adama, ďábelsky přitažlivého muže, z velké lásky, sotva oslaví osmnácté narozeniny. Ukáže se ale, že Adam je nespolehlivý, nedokáže si udržet ani zaměstnání… Z rodného města odcházejí s ostudou, protože Adam zpronevěří peníze v obchodě Salomina strýce. Salome se snaží manžela podporovat a stěhuje se s ním z místa na místo…

*****

Salome je osmnáctiletá dívka, která už třetím rokem chodí s o pět let starším a velmi přitažlivým mužem. Na jeho naléhání se rozhodne nenastoupit na svou vysněnou medicínu, na kterou dokonce úspěšně složila zkoušky, a zůstane s ním ve své rodné Bechyni. S tím ale nesouhlasí rodiče mladé dívky, hlavně otec, který Salome řekl, že ji nevystrojí svatbu, nedá ani korunu a její manžel se u nich doma nebude smět ani ukázat, pokud alespoň nezačne studovat. Salome je ale zaslepená láskou k Adamovi a ten s ní díky tomu dokáže manipulovat. Salome si tedy Adama vezme, odstěhuje se k Adamovým rodičům, protože otec své slovo dodržel, a začne nový život.

Ten ale vůbec není idylický. Adamovi rodiče si z dívky udělají služku a Adam se jí ani nezastane, naopak ji práci ještě přidává a navíc sám ani moc nevydělává. Salome se ale nevzdává a najde oběma levný podnájem. Soužití je ale čím dál tím těžší, přičemž se Adam na Salome a její rodiče zlobí, že ho nepřijali do rodiny a finančně jim nepomáhají. Navíc se začíná projevovat Adamova povaha kriminálníka... Jenže Salome je zaslepená láskou a je také příliš poctivá...

Ženský román, který nezklame. Tak bych sama knihu Chceš-li s mužem býti... musíš s ním i výti...? vystihla. Námět je trošku ohraný, přece jen slabá a zaslepená manželka a hrubý manipulující muž jsou hlavní postavy, které už vytvořilo mnoho jiných autorů. Problém ale je, že toto téma není smyšlené, a takováto soužití jsou poměrně častá. I proto je pořád důležité knihy s podobnou tématikou psát, ženy se z příběhů mohou poučit a těžit z nich. 

Děj je zasazen převážně do maloměstského prostředí Bechyně, se Salome budeme ale nějakou dobu žít i v Praze. Obě místa jsou reálně popsána, což nám, českým čtenářům, může pomoci se do příběhu lépe vžít. Sama bych ocenila hlavně vykreslení maloměstského života, vztahů mezi lidmi a bechyňské smetánky. Právě vztahy jsou na celé knize nejdůležitější. A nejedná se jen o ten Adama a Salome, ale také můžeme pozorovat zajímavé rodičovské a přátelské vztahy, které jsou pro utvoření celkového obrazu potřeba.  

Kniha je velmi čtivá, může se tak snadno stát, že ji budete mít přečtenou za jedno odpoledne. Autorka čtenáře nezatěžuje zbytečnými detaily a nechává děj rychle plynout, protože je v příběhu obsaženo hned několik let života mladé Salome. Často ve vás čtení vzbudí silné emoce, jednou budete chtít se Salome zatřást, aby se probudila a začala si na Adama dávat pozor, jindy s ní budete prožívat smutek. I to pomáhá tomu, abyste knihu nechtěli odložit. Jednoduše autorka dokáže upoutat svým stylem psaní a příběhem pozornost, k čemuž jí pomáhá i fakt, že lidé rádi sledují životní příběhy (nebo rovnou neštěstí) ostatních.

*****

Knihu bych doporučila hlavně čtenářkám. Muži by si asi knihu tak neužili, přesto by se mohlo hodit, pokud by si ji přečetli a uvědomili si, jak mohou na ženy působit. Čtenářky si ale užijí poutavý příběh, který je vytrhne z jejich vlastní reality. Velkým plusem je fakt, že Salome ve svém životě nemá chvíli klid, nestane se tedy, že by vás příběh nudil. Pokud tedy chcete sáhnout po uvěřitelné a čtivé knize, neváhejte.

*****

,,Salome, proč jsi dělala zkoušky na medicínu, když ve skutečnosti nemáš v úmyslu studovat? Měla jsi takovou radost, když tě přijali, to jsi nemohla hrát," maminka se vytrvale držela tématu, které ji zajímalo. ,,Proč sis to rozmyslela?" zeptala se znovu.
,,No dobrá, mami, Adam mě požádal, abych už dál nestudovala, znamenalo by to totiž pro nás další léta čekání, zase bychom se vídali jen o víkendu. A Adam se chce oženit už teď, chce založit rodinu. Víš, chceme si najít byt a já se poohlédnu po nějaké práci..."
,,Adam tě požádal...!" Maminka lomila rukama. ,,Že jsem si to nemyslela, holčičko. Přemýšlej trochu, nemyslíš, Salome, že kdyby mu na tobě opravdu záleželo, chtěl by, abys šla za svým snem? Jenže ten kluk moc dobře ví, že kdyby tě nechal odejít do Prahy, ztratil by tě, protože bys mezitím dospěla a došlo by ti, jak moc se k sobě nehodíte. A také jaký je on flákač a budižkničemu. Proto si tě chce pojistit. A věř mi, že víc než o tebe mu jde o náš majetek."
,,Mami, Adamovi na penězích nezáleží."

 *****

Vlastní hodnocení:
Kniha se mi velmi líbila, nejvíce ze všeho zasazení do českého prostředí a uvěřitelnost příběhu. Jeden bod jsem ale musela strnout, protože mi závěr přišel zbytečně urychlený. Pokud máte chuť na příběh, který vaše myšlenky upoutá natolik, že zapomenete na každodenní stres, je tato kniha ta pravá pro vás.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.cz !
Knihu najdete ZDE.

Posted in | 4 Comments

RECENZE: Odvetný úder - Nelson DeMille

Zdroj
Název: Odvetný úder
Originální název: Wild Fire
Autor: Nelson DeMille
Nakladatelství: KNIHA ZLIN
Překlad: Marie Čermáková
Počet stran: 650
Rok vydání originálu: 2006
První vydání v ČR: 2014

Anotace: Vítejte v Custer Hill Clubu – pánském klubu nacházejícím se v luxusní lovecké chatě v národním parku Adirondack. Členy tohoto klubu jsou nejmocnější muži Ameriky, obchodní magnáti, armádní velitelé a vládní činitelé. Navenek má být klub místem odpočinku se starými přáteli. Ale jednoho podzimního dne se výkonná rada klubu schází, aby jednala o tragédii z 11. září a připravila plán odvety, známý pouze pod krycím názvem Požár. Ve stejné době je nalezen mrtev člen federální protiteroristické jednotky. A nyní je už jen na detektivu Johnovi Coreym a jeho manželce Kate Mayfieldové, agentce FBI, aby odhalili hrůzostrašné spiknutí, jehož nitky vedou z Custer Hill Clubu až k americkým městům ocitnuvším se v zaměřovači jaderné zbraně. Corey a Mayfieldová jako jediní mohou zabránit tomu, aby někdo stiskl tlačítko a rozpoutal celosvětový chaos...

*****

Po datu 11. září 2001 se ve Spojených státech amerických přísně hlídá a hledá terorismus ze strany islámských příslušníků. John Corey a Harry Muller společně pracují na protiteroristickém oddělení, ale jednoho dne je Harry vyslán do Custer Hill Clubu, kde má nepozorovaně sledovat a kontrolovat americké politiky. Když se dostane na místo, zjistí, že se jedná o srub a pozemky obehnané ostnatým drátem. Dostane se dovnitř a když už si myslí, že si našel místečko, odkud by mohl celou situaci sledovat, obklíčí ho hlídači s obušky a psy. Je odveden do srubu a vyslýchán, proč se zajímá a přátelskou schůzi, která se zde má konat. Harry toho sám moc neví, ale brzy se má všechno dozvědět, protože ho politici přizvou na své jednání.

Na schůzi se dozví, že existuje operace Odvetný úder. Je to reakce na případný chemický či jaderný útok islámských teroristů. Aby byl spuštěn, a tedy byla jaderně zničena téměř všechna města muslimského světa, je potřeba, aby bylo islamisty zničeno alespoň jedno americké město. Tato skupina vysoce postavených amerických politiků se ale chystá dvě města zničit sama, aby mohl následně přijít na řadu Odvetný úder. To všechno si Harry vyslechne... Sám ale ničemu zabránit nemůže, a tak do případu vstupuje John Corey se svou manželkou Kate Mayfieldovou. 

Stejně jako všechny ostatní knihy autora Nelsona DeMilleho je i tato kniha psána velmi přímočarým stylem, autor se vždy bez okolků dostane k dané problematice a nebojí se u toho použít jakékoli výrazy, ať už velmi neformální či dokonce sprosté. To vše ale patří hlavně k vyšetřovateli Johnu Coreymu, který svou povahou a přístupem k vyšetřování mnohokrát velmi pobaví a celou situaci osvěží. 

Kniha je velmi dlouhá, nemusíte se ale bát, že by vás nudila. Nic, co budete číst, není v ději uvedeno zbytečně. Sami se díky podrobnému popisu vyšetřování s Johnem budete cítit, jako že jste to vy, kdo celý případ pomaličku poodhaluje. A aby vás neustálé přemýšlení o terorismu a kličkách amerických politiků nenudilo, je vše prokládáno občas i peprnými chvílemi Johna s Kate. Přesto tuto knihu nejvíc vystihují tři slova: neustálé napětí a zvraty. Těch je v ději opravdu hodně. Když už si myslíte, že máte případ vyřešen, objeví se nějaká překážka. Přesto hlavní zápletku víte už od samotného začátku. 

*****

Z knihy dělá velmi zajímavé dílo hlavně propojení reality s fikcí, jako je tomu u všech děl DeMilleho. Když budete na začátku knihy číst o Odvetném úderu, budete věřit, že je takováto akce možná, a dokonce i jak je uskutečnitelná. Pokud vás tedy zajímá mezinárodní politika a terorismus, určitě po této knize sáhněte.

Dále bych Odvetný úder doporučila všem čtenářům detektivek, protože tato je velmi povedená a nechá vás dlouhé hodiny při čtení přemítat, co se stane dál. Na druhou stranu jsou některé části maličko předvídatelné, hlavně pro čtenáře některé z předchozích DeMilleho knih. Celkový výsledek vás ale velmi překvapí. Velkým plusem celého příběhu je humor, ten mnohokrát situace odlehčí. 

*****

Bain Madox se posadil, zapálil si cigaretu a zeptal se Harryho: ,,Slyšel jste už někdy o takzvaném odvetném úderu?"
,,Ne."
Madox se na něj upřeně zahleděl a vysvětloval: ,,Je to tajný vládní protokol. Slyšel jste někdy tato slova pronesená jen tak letmo nebo v nějakém kontextu?"
,,Ne."
,,Myslel jsem si to. Tento tajný protokol znají jen na nejvyšších vládních stupních. A známe ho my. A nyní i vy - pokud budete dávat pozor."

*****
Vlastní hodnocení
Kniha se mi velmi líbila, proto ji dávám tak vysoké hodnocení. Přesto jsem jeden bod musela strhnout, protože mi některé části přišly předvídatelnější, zřejmě díky tomu, že jsem už od autora jednu knihu četla. Na ději nejvíce oceňuji uvěřitelnost  a prolínání reality a fikce. 

Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství KNIHA ZLIN.
Knihu najdete ZDE.

Posted in | 2 Comments

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.