Archive for května 2015

RECENZE: Nestydaté plavky - C. D. Payne

Kniha, která vypadá velmi nenápadně, ale po jejím přečtení tuším, že může zaujmout každého čtenáře!

Zdroj
Název: Nestydaté plavky
Originální název: Cheeky Swimsuits of 1957
Autor: C. D. Payne 
Nakladatelství: JOTA
Překlad: Naďa Funioková
Počet stran: 312
Rok vydání v originálu: 2014
První vydání v ČR: 2015

*****

Colm Moran je syn zámožných rodičů, a tak si prošel bezstarostným mládím, kdy jeho jedinou starostí bylo, aby dostudoval univerzitu. To se mu nakonec povedlo, a tak přemýšlí, co bude dělat dál. Chtěl by v Hollywoodu točit filmy, ale pro začátek by od otce potřeboval finanční podporu. Ten už však synovi dal spoustu peněz na různé rozmary a Colmův nápad se mu moc nezdá. Slíbí mu ale, že mu peníze dá, pokud zvládne rok pracovat ve firmě po jeho zesnulém strýci, která vyrábí plavky pro otylé ženy. Colm není nadšený, že se bude muset přestěhovat do malého městečka na západním pobřeží přes celé Státy. Nakonec na to ale kývne... 

Hlavní postavou je mladý a chytrý Colm, přesto je tato kniha díky jeho naivitě, neobratnosti ale i vtipu velmi zábavná. Nudit se nebudete ani s jeho hospodyní Jean, se kterou se snaží seznámit, i když to jde velmi ztuha. Colm je v příběhu pořád obklopen ženami (a boubelky v plavkách to většinou nejsou) a většině se snaží dostat do přízně. Ne vždy to ale funguje, jindy zas jde naopak všechno moc rychle. A tak se Colm do všech vztahů tak zamotá, že se vám občas bude zdát, že již není cesty ven, jenže Colm se života nebojí...

Příjemnou změnou je prostředí a čas, ve kterém se celý příběh odehrává. Padesátá léta, západní pobřeží USA. Payne čtenáře nechává do tohoto prostředí nahlédnout, čtenář si tak snadno představí život v tehdejší Kalifornii a hlavně způsob myšlení lidí. Přece jen v knize stojíme u zrodu dvoudílných plavek, konkrétně miniaturních bikin. Dnes se již nad těmito plavkami nikdo nepozastaví, tehdy se však jednalo o přelom, který byl obdivován i zatracován, kontroverzní kus (nebo kousek?) oblečení. 

Děj se může čtenáři zdát občas líný, autor ale vtipně popisuje zaučování Colma do všech úseků výroby plavek, jeho nemotornost, ale i chytré a inovativní nápady. Vývoj dvoudílných plavek je také zajímavým zpestřením celého příběhu, nejpodstatnější je však Colmův osobní život, kde se odehrává jedna zápletka za druhou, aniž by se ta první byť jen vzdáleně vyřešila. 

*****

Knihu bych doporučila opravdu všem. Ať podobný žánr čtete nebo ne věřím, že vás kniha zaujme, pobaví vás a skvěle se u ní odreagujete. Zajímavý příběh vývoje bikin a k tomu životní příběh nezkušeného mladíka vás zaručeně zaujmou.

*****

,,A jak by podle vás taková hospodyně měla vypadat?" zeptala se a konečně ke mně zvedla obličej. Její oči měly úchvatnou světle oříškovou barvu.
,,Jako Agnes Mooreheadová. takové si obvykle vybírají v Hollywoodu. Nebo seberou nějakou tlustou černošku, pokud to má být legrace."
,,Budete se muset spokojit se mnou. Jmenuji se Jean Vallandová. Vařím večeře, ale žádné snídaně ani obědi, takže v tomhle ohledu se o sebe musíte postarat sám. Kromě toho umývám nádobí, obstarávám nákupy, peru a vysávám. Pokud nemáte nějaké nechutné osobní návyky, možná vám taky uklidím koupelnu. Dotazy?"
,,A co ještě neděláte?"
,,To nechám na vaší fantazii. Posaďte se do jídelny a já hned přinesu večeři."

*****


Sama jsem si nějak nedovedla představit, že bych podobné knihy četla a líbily se mi, ale řekla jsem si, že dám zrovna této knize šanci a jsem za to opravdu ráda. Dlouho mě žádná kniha tolik nepobavila, aniž by to bylo opravdu nuceným a přehnaným způsobem. Plný počet bodů knize neuděluji snad jen proto, že bych uvítala maličko méně předvídatelný děj. Všechno ostatní mi ale vynahradilo prostředí a čas, ve kterém se příběh odehrává, stejně jako milý a občas trochu nemotorný hlavní mužský hrdina. Mládí v hajzlu od stejného autora si tedy plánuji co nejdříve přečíst, protože doufám, že si u této knihy oddychnu stejně, jako u Nestydatých plavek.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.
Knihu najdete ZDE.

Posted in | 2 Comments

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.