Archive for července 2015

Rozbaleno #24

Ahoj všichni :)

Dlouho jsem nepřidala žádné rozbaleno, protože jsem byla moc líná a zároveň na knížk moc natěšená :) Teď jsem si ale řekla, že vám své dva přírůstky z minulého týdne ukážu :)

Nejdřív se pochlubím knihou, jejíž rozbalování jsem ale nevyfotila. Jde o knihu Galgad, o které jsem neslyšela až do chvíle, kdy se mi ozval sám autor (ani to jsem nepoznala O:)) s tím, jestli nechci knihu zrecenzovat. Potom, co jsem si o knize něco málo přečetla, jsem nadšeně souhlasila a už teď se na těsím, až se vrhnu do čtení :)
Jako milovník pevných vazeb bych čekala, že se mi obal knihy nebude moc líbit, ale opak je pravdou. Kniha je neobvyklého - malého - formátu a díky paperbacku je i skvěle ohebná, takže je ideální třeba do tašky na cesty, protože se nejen pohodlně skladuje ale dobře se s ní i manipuluje :))

Druhým přírůstkem, kterým se pochlubím, je kniha, kterou mám na zrecenzování od internetového knihkupectví knihcentrum a opravdu se na ni těším. Znáte mě, nejsem typický knižní bloger, který čte jen beletrii, nejlépe Young Adult. Naopak si moc ráda přečtu skutečné příběhy a informace. A na ty se v této knize těším...




Kdo z vás by si chtěl přečíst knihu Jak funguje Google? Společnost, která ovlivňuje nejen internetový život většiny z nás nechává čtenáře nahlédnout pod svou pokličku a já jsem více než zvědavá, co všechno se dozvím :)


Tohle jsou tedy mé dva nové přírůstky do knihovničky, na které brzy čekejte recenzi :)
Jaké nové knížky máte doma vy? Četli jste Galgad či Jak funguje Google? 
Hezký den
Míša

Posted in | 6 Comments

Hipsterský TAG

Ahoj všichni :)
Protože v poslední době přidávám málo článků a jsou to výhradně recenze, myslela jsem si, že by se vám líbil nějaký TAG. Na blogu u Lucy jsem jeden našla a protože se mi líbil, vypůjčila jsem si ho :) Abych ale řekla pravdu, u poloviny otázek naprosto netuším, co odpovím, takže... Jdeme na to? :D

1. Populární kniha nebo série, kterou nemáš ráda
Tak tohle je jednoduché, nad odpovědí nemusím vůbec přemýšlet. Hvězdy nám nepřály je kniha, která mne vůbec neoslovila, většinu času jsem měla chuť Hazel propláchnout pusu i mozek. Maličko si u mne tento příběh vylepšil reputaci díky filmovému zpracování, kde naštěstí Hazel nebylo vidět do hlavy :D

2. Populární kniha, kterou miluješ a druzí ji nemají rádi
Nevím, jestli to pak je až tak populární kniha? Druhá šance, lásko byla kniha, která se mi velmi líbila a přitom jsem zaznamenala spoustu spíš negativních ohlasů či rovnou odsuzujících slov, že lidé tuhle knihu vůbec nebudou číst... Já ji ale můžu jedině doporučit, pokud se chcete odreagovat :)

3. Milostný trojúhelník, ve kterém hlavní postava skončila s někým jiným, než jsi chtěla
Určitě se to stalo už mnohokrát, já si v tuhle chvíli vybavuju jen Bellu a Jacoba. I když celá série nepatří k mé ani trochu oblíbené, jako puberťačka jsem ji četla a když už jsem měla někomu držet palce, vždycky to byl Jacob!

4. Populární žánr, který stále nechápeš a nemáš ráda
Jsem čtenář, který si podle žánrů moc nevybírá. Dokážu si zamilovat knihu jakéhokoli žánru, a tak tu otázku tak trochu otočím - žánr, který máš ráda, i když to ostatní moc nechápou: biografie nebo nejlépe autobiografie. Pokud to bude autobiografie nějakého sportovce, na 110% se od ní neodtrhnu, dokud ji nedočtu :)

5. Oblíbená postava, kterou nemáš ráda
Taková Mia z Jestli zůstanu mi k srdci vůbec nepřirostla, i když ostatní ji v knize měli celkem rádi. O Edwardovi ze Stmívání ani nemluvím. A co třeba taková Tris z Divergence mi taky moc nešla pod vousy (vždyť taky žádné nemám, žejo...).

6. Populární autor, jehož stále nemáš rád
Tady přichází na řadu moje averze vůči Johnu Greenovi, i když si to chudák vysloužil jednou (pro mě) nepovedenou knihou a velkým humbukem, který se kolem něj strhl... Hodlám ale dát jemu i dalším jeho knihám šanci :)

7. Populární série, kterou si vůbec nechceš přečíst
Vůbec si nevybavuji populární sérii, která by mne nelákala. Teď snad ani nevím, jaké jsou populární série :D Když bych si to ale poupravila na populární knihu, kterou si nechci přečíst, byl by to Muž jménem Ove nebo takový Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel.

8. Filmové zpracování, které máš raději než knihu
Tady znovu jednoznačně odpovím Hvězdy nám nepřály. Opravdu v nich Hazel nebyla tak nesnesitelná, asi proto, že jsme neměli možnost vidět do její hlavy a poslouchat tu její přechytralost ;)

Jak byste odpověděli vy? Nikoho nenominuji, ale ráda bych si vaše odpovědi přečetla, tak mi kdyžtak hoďte odkaz do komentářů :))
Hezký den
Míša

Posted in | 2 Comments

RECENZE: Norsko v noci - Derek B. Miller

Jako milovník všeho, co je jakkoli spojené s Norskem, jsem si tuhle knihu chtěla přečíst už jen kvůli názvu. A zklamaná jsem rozhodně nebyla, i když nešlo jen o Norsko, ale také o židovství či Kosovo...

Zdroj

Název: Norsko v noci
Originální název: Norwegian by Night
Autor: Derek B. Miller
Nakladatelství: KNIHA ZLIN
Překlad: Pavel Černovský
Počet stran: 330
Rok vydání originálu: 2013
První vydání v ČR: 2015

*****

Sheldon Horowitz se na stará kolena na popud své vnučky přestěhuje do Osla. Rhea, vnučka, ho chce mít pod dohledem, protože starý Sheldon už vykazuje známky pomatenosti a Rhea ho tak chce mít pod dohledem. To ale netuší, že se její dědeček velmi brzo po příjezdu připlete k vraždě sousedky. Nepodaří se mu zachránit ji, a tak alespoň uteče s jejím synem a snaží se ho podle jeho nejlepšího vědomí a svědomí udržet naživu a v bezpečí. Společně překonají mnoho překážek a Sheldon navíc nám i chlapci odvypráví svůj životní příběh. Příběh židovského Američana, který který chce zlepšit svět i sebe.

Kniha Norsko v noci by se dala označit za román s prvky thrilleru. Čtenář si přečte o velkém množství životních příběhů, které se navzájem úzce prolínají. Nejdůležitější je však ten, který vypráví sám Sheldon Horowitz. Jeho příběh je plný mnoha životních tragédií, přičemž Sheldona tíží i tragédie světové. A za mnoho z nich si Sheldon klade vinu. Často přemítá, co mohl udělat jinak, nebo si jen situace stále dokola přehrává. A to silně ovlivňuje jeho chování. Román má tak silně psychologický nádech. 

Velkou roli v celém příběhu hrají i sociální faktory. Sheldonovo židovství, srbská a kosovská národnost, ale také národnost americká a norská. Když se k těmto hnacím motorům, které jednotlivé postavy pohánějí, přidá i nenávist a vina, vzniknou silné emoce a konají se často až nepochopitelné činy. Rozdíly mezi jednotlivými národnostmi autor, Sheldon i jiné postavy často rozebírají, a tak čtenář vidí, co si asi Američan myslí o Norech, či Srbové o Kosovanech.

Detektivní a thrillerové prvky jsou v ději důležité, dodávají mu totiž spád a vyvažují tak delší pasáže, kdy se Sheldon vrací hlavně ke své minulosti, přesto bych řekla, že hrají až druhé housle. Životní trable Sheldona a jeho blízkých autor vypráví zdá se náhodně, přesto vždy záhy poznáte, proč se Sheldon, ať už v mysli či slovem, k dané epizodě svého života nebo života někoho jiného, vrací. Jedna věc vás ale bude při čtení udržovat na vážkách, a to Sheldonova údajná demence. Díky ní budete stále hádat, zda si Sheldon jen vymýšlí a přikresluje tak svůj život, který sám považuje spíše za obyčejný.

Obyčejný ale opravdu není, už jen proto, že Sheldon nepřemýšlí, jako ,,obyčejný člověk". Nejen, že vidíte do hlavy člověka, který má pořád pocit, že dělá pro svět i své okolí málo, ale také vidíte do hlavy člověku, jež má za sebou vojenský výcvik, a tak přemýšlí i ve svém pokročilém věku jako voják, který stále čelí nebezpečí.

*****

Rhea má potřebu věci vyjadřovat a vykládat a snaží se učinit svět pochopitelným, třebas by to bylo pouze pro ni samotnou.
Nechat něco být, přejít to a vydat se dál, odevzdat se mlčení - to není její styl.
Avšak Larsův ano. Lars dokáže přijmout lidstvo takové, jaké je vidí. Neprojevuje se přívalem slov, myšlenek a zkratů, náhlých prozření a nečekaných propadů, ale schopností čelit tomu, co přichází. Vidět to jasně. Říct pouze to, co je nutné říct, a skončit. Co je pro Rheu akt vůle, to je pro Larse běh života.

*****


Knihu Norsko v noci bych doporučila lidem, kteří mají chuť při čtení přemýšlet a zamýšlet se nad životem Sheldona, životem svým i nad mezinárodními problémy. Samotné se mi kniha líbila, nejde však o knihu, kterou bych přečetla jedním dechem. Právě kvůli tomu, že před dějem má přednost psychologická, sociologická a politická stránka příběhu, četla jsem pasáže s myšlenkami, názory a jednotlivými životními příběhy déle, snažila jsem se myšlenky vstřebat a sama si z nich něco vzít. Člověk si ani neuvědomí, kolik se toho může od židovského Američana či kosovského migranta naučit. Čtenář navíc pozná, že je autor odborníkem na mezinárodní politiku. Děj pro mne byl až druhořadý, i když je sám o sobě také zajímavý, hlavně díky Sheldonovi a jeho netradičním záchranným postupům. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.
Knihu naleznete ZDE.

Posted in | 2 Comments

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.