RECENZE: Myslete jako Steve Jobs - Daniel Smith

Relativně krátká knížka, ve které je ale obsaženo vše podstatné! Hledáte inspiraci? Není nic jednoduššího, než se do této knihy o jednom z nejvýznamnějších podnikatelů a myslitelů dnešní doby...

Název: Myslete jako Steve Jobs
Originální název: How to think like Steve Jobs
Autor: Daniel Smith
Nakladatelství: Metafora
Překlad: Jan Kozák
Počet stran: 167
Rok vydání originálu: 2013
První vydání v ČR: 2014

Anotace: „Jedno jablko snědla Eva, druhé spadlo Newtonovi na hlavu a třetí stvořil Steve."

Mají vás za podivné existence a táhne se to s vámi už od školy? Vždycky jste byli průšviháři? Připadáte si jako outsideři a ostatní vám to dávají znát?
Ani tak ale není nic ztraceno. Naopak.
Z jednoho kluka, který šel z extrému do extrému, od undergroundu k fanatickému veganství, moc se nemyl a nečesal, se stal jeden z nejúspěšnějších mužů planety. Jmenoval se STEVE JOBS.
Svými vizemi od základu proměnil počítačový i hudební průmysl a přinesl nám některé z nejvyspělejších technologií, po kterých prahne celý svět.
V roce 1976 založil se svým přítelem Stevem Wozniakem společnost Apple. Když z ní o devět let později musel odejít, jako vždy vytěžil z nepříznivé situace maximum a zakoupil společnost Pixar, studio animovaného filmu. Po jedenácti letech se znovu vrátil do Applu, aby ho transformoval v jednu z nejpopulárnějších firem na světě.
Seznamte se s životní filozofií nekonformního podnikatele a jeho vypilovanými schopnostmi.
Jobs věřil, že outsideři a buřiči posouvají lidstvo kupředu, protože se nebojí neustále zkoušet a měnit svět. Zkuste tedy myslet a pracovat jako on.
Chce to opravdu kuráž, ale nyní i vy můžete být jako Steve Jobs.

*****

Nemusíte vlastnit jediný přístroj značky Apple, nikdy jste se s ním ani nemuseli setkat, jméno Steve Jobs ale každý z vás už někdy slyšel. Velikán posledních let, který dokázal vybudovat firmu s největším obratem na světě, změnil životy téměř všech lidí. Steven Spielberg doslova řekl: ,,Steve Jobs byl největším vynálezcem po Thomasi Edisonovi. Přitáhl nám svět na dosah konečků prstů." (str. 142). Mohlo by se zdát, že se k miliardám dolarů a celosvětovému úspěchu firmy Apple dostal relativně snadno, vždyť na trhu působil už od svých 21 let. V knize se ale přesvědčíte o opaku.

Kniha Myslete jako Steve Jobs by mohla být brána jako životopisná, ale i motivační. Autor Daniel Smith čtenářům na necelých 170 stranách stručně ale důsledně vyobrazí život Steva Jobse, většinou chronologicky. Nejedná se ale o životopis, i když se o Jobsovi dozvíte opravdu hodně. Kniha je rozdělena na dvě části: Dostaňte se na vrchol a Zůstaňte na vrcholu. Už podle názvů obou částí vám musí být jasné, že se dočkáte rad, jak být úspěšný, nejen v podnikání. Nemusíte se ale bát sáhodlouhých výčtů, co a jak máte dělat. Rad není zase tolik, aby se v nich člověk začal ztrácet. Naopak jsou všechny pečlivě vysvětlené a hlavně jsou podpořené situacemi z Jobsova života. 

Přestože je Jobs ikonou a po celém světě je zbožňován a uznáván, udělal také spoustu chyb a nadělal si i mnoho nepřátel. Proto autor knihy nezůstává jen u doporučení, co člověk pro úspěch dělat má, ale poukazuje i na špatné kroky, které Steve Jobs ve své kariéře učinil. Kromě těchto pomocných sdělení ale čtenář nahlédne také do tajů podnikání a marketingu, nebo například do fungování a historie velkých světových firem.

*****

Kniha Myslete jako Steve Jobs je psána velmi srozumitelným stylem a může ji tedy číst kdokoli. Nemuseli jste nikdy držet v ruce iPhone, ani nemusíte být počítačový mág, protože vás autor nebude s detaily z fungování moderních technologií vůbec zatěžovat. Zaměřuje se opravdu hlavně na poučení ze Stevových zkušeností.  

Každá kapitola má svůj název, podle kterého poznáte, o čem se dál bude hovořit. Vždy je také uvozena jedním Jobsovým výrokem. Na konci kapitoly můžete najít znovu citát samotného Jobse, ale také jiných významných osobností vyjadřující se právě o úspěšném podnikateli. 

Knížku bych doporučila opravdu všem. Chcete se ve zkratce dozvědět všechno o Stevu Jobsovi a firmě Apple? Hledáte životní či kariérní inspiraci a motivaci? Máte mysl otevřenou? Pak je pro vás kniha Myslete jako Steve Jobs ta pravá. 

*****

,,Steve patřil mezi největší americké průkopníky - měl odvahu myslet jinak než druzí, nebál se věřit, že dokáže změnit svět, a nechyběl mu talent, aby to opravdu dokázal."
Barack Obama

,,Tvůj čas tady na zemi je omezený, a tak ho nemarni tím, že budeš žít život někoho jiného, než jsi ty sám. Nedovol, aby názory ostatních přehlušily tvůj vnitřní hlas."
Steve Jobs

*****

Vlastní hodnocení:
Knize dávám s klidným srdcem pět hvězdiček. Oceňuji hlavně fakt, že rady, které jsou v knize vysloveny, jsou náležitě podpořeny vysvětlením a hlavně příkladem z praxe, konkrétně z Jobsova života. Navíc je všechno obsaženo v pouhých 170 stranách, takže to může být inspirující čtení na jedno odpoledne - pro mě večer :)

Za poskytnutí recenzního výtisku chci poděkovat nakladatelství Metafora.
Knihu najdete ZDE.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

5 Responses to RECENZE: Myslete jako Steve Jobs - Daniel Smith

  1. Už jsem četla pár recenzí a všechny dobré, možná o ní časem pouvažuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuju :) Navíc i tebe je +, že máš knížku vážně za odpoledne přečtenou :)

      Vymazat
  2. Nominovala jsem tě: http://kosmetikapodleklarky.blogspot.cz/2014/08/tag-liebster-award.html

    OdpovědětVymazat
  3. Nebýt mé kamarádky, tak ani pomalu nevím, kdo ten chlap je. :D A ani nevím, jestli bych se za to měla stydět. Apple mi prostě přijde jen jako další značka, i když je pravda, že udělal obrovský pokrok. :) Knížka mě ale neláká, možná k ní časem dospěju, ale teď jde celá věc tak nějak mimo mě.

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.