Archive for dubna 2015

RECENZE: Město z kostí - Cassandra Clareová

Série, kterou jsem si chtěla už dlouho přečíst a vlastně ani nevím proč. Očividně mě to ale táhlo správným směrem, protože se mi první díl opravdu líbil a už se plánuji vrhnout po tom druhém...

Zdroj
Název: Město z kostí
Originální název: City of Bones
Autor: Cassandra Clareová
Série: Nástroje smrti
Nakladatelství: Knižní klub
Překlad: Eva Maršíková
Počet stran: 416
Rok vydání originálu: 2007
První vydání v ČR: 2013

*****
Clary Frayová je se svým nejlepším kamarádem v klubu, když zahlédne dva mladíky, kteří pronásledují jiného muže. Protože se jí celá situace nezdá, jde se za nimi podívat. Když je najde ještě spolu s nějakou dívkou ve skladu, kde se chystají muže zabít, pokusí se je zastavit. Neúspěšně. Mladíci společně s dívkou se ale diví, že je Clary vidí. Jak je možné, že civil, Clary, může vidět lovce stínů a upíry? Vždyť Simon stojící u ní si nikoho nevšiml. Clary nemá ani tušení, jak moc tento večer a první setkání s Jacem a jeho přáteli obrátí její život naruby. 

Jak se v knize dozvíte, každá báchorka má reálný základ. A o tom se sami přesvědčíte, když v příběhu narazíte na každou nadpřirozenou bytost, kterou si jen dokážete představit. Ani tak se ale nemusíte bát, že by se jednalo o něco přehnaného, přitaženého za vlasy, naopak. Opravdu budete věřit, že takto možná svět kolem vás funguje. Děj je zasazen do reálného světa, většina se odehrává konkrétně v New Yorku. Proti světu civilů však existuje i podsvět a mezi nimi stojí lovci stínů.

Nemusíte se bát, že se budete muset prokousávat úvodním popisem jednotlivých světů, jejich fungování a poměrů mezi nimi, protože se všechno dozvíte za pochodu stejně jako hlavní hrdinka Clary. Většinu děje tak zabírají dialogy, které čtení velmi usnadňují a zrychlují.

Autorka dokázala do příběhu vložit stejnou měrou city i akci. Každý si tak v knize nalezne to své, ať už čeká boje mezi nadpřirozenem či nějakou tu lásku nebo zhrzenost. Nečekejte přehnané dokazování odvahy a zdlouhavé bitky, stejně tak ani věčnou lásku nebo srdceryvné scény.

To však neznamená, že by příběh postrádal emocionální náboj. Naopak. Různé emoce ve vás budou vyvolávat už samotné postavy, protože je každá jiná a svým přístupem k životu a nadpřirozenu jedinečná. Velmi jsem také ocenila, že Clary, hlavní hrdinka, není moc vysunuta do popředí a naopak dává autorka téměř stejný prostor příběhům všech postav, které jsou navíc velmi úzce propleteny.

Co jsem ale já na příběhu ocenila nejvíc byl fakt, že přestože se ubírá očekávaným směrem, vždy vás autorka něčím překvapí. Nejčastěji nějakou novou informací, která všechno buď dokonale zamotá, nebo rozlouskne. Očekávejte tak, že vaše domněnky budou často úplně mylné, ale autorka pro vás bude mít dokonalé vysvětlení, proč tomu tak je. 

*****
Knihu bych doporučila hlavně čtenářům, kteří mají rádi nadpřirozeno a dokážou se do neznámého světa ponořit. Přesto to neznamená, že pokud vás nebaví klasické upířiny, nebude se vám líbit ani Město z kostí. Může to být právě naopak, protože v poslední době se autoři zaměřovali hlavně na lásku mezi nadpřirozenou bytostí a lidmi, to však není případ Cassandry Clareové. 

*****
Clary už to nevydržela. Vykročila ze své skrýše za sloupem. ,,Ne!" vykřikla. ,,To nemůžeš."
Překvapený Jace se otočil tak prudce, že mu nůž vyklouzl z ruky a s řinčením přistál na betonové podlaze. Isabela a Alek se otočili společně s ním. Oba měli ve tváři stejný výraz údivu. Modrovlasý chlapec se ve svých poutech trochu uvolnil a ohromeně na ni zíral.
První promluvil Alek. ,,Co je tohle?" zeptal se a pohledem přejel od Clary ke svým společníkům, jako by snad oni měli vědět, co tu Clary dělá.
,,To je holka," opáčil Jace, když se vzpamatoval. ,,Určitě už jsi předtím nějakou viděl, Aleku. I tvoje sestra Isabela je holka." Udělal krok směrem ke Clary a mhouřil oči, jako by nevěřil tomu, co vidí. ,,Ona je civil," řekl, napůl pro sebe. ,,A vidí nás."

*****
Vlastní hodnocení:
Nemůžu dát knize jinak než plné hodnocení. Nejednalo se o jednu z těch knih, ze kterých si člověk sedne na zadek, přesto jsem v příběhu nenašla jedinou chybu a velmi se mi líbil. Nejvíc jsem ocenila celkovou propojenost všech dílčích příběhů a překvapivé momenty a zvraty. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví megaknihy.cz
Knihu najdete ZDE.

Posted in | 4 Comments

RECENZE: Nezbytná smrt Lewise Wintera - Malcolm Mackay

Máte rádi detektivky a chcete lépe vidět jak pod pokličku vyšetřování tak pod přípravy vraždy? První díl glasgowské trilogie vám nabídne obojí a ještě mnohem víc.

Zdroj



Název: Nezbytná smrt Lewise Wintera
Originální název: The Necessary Death of Lewis Winter
Autor: Malcolm Mackay
Nakladatelství: Panteon
Překlad: Ivan Němeček
Počet stran: 240
Rok vydání originálu: 2013
První vydání v ČR: 2015

*****

Calum MacLean je devětadvacetiletý nájemný vrah na volné noze. Když se mu ale s nenápadnou nabídkou práce ozve jeden z velikánů glasgowského podsvětí, je mu jasné, že by spolupráce u jedné zakázky končit nemusela. Calum později práci přijme a ujme se jí jako profesionál, nechce za sebou zanechat žádné stopy a dostat tak do potíží sebe či své zaměstnavatele. A to nedokáže každý...

Hned na začátku knihy najdete přehled postav, který vám doporučuji si pozorně přečíst, autor Malcolm Mackay se totiž rovnou pouští do příběhu a s popisováním všech vztahů a spojitostí se nadále moc nezdržuje. Vypravěči se po kapitolách střídají, a tak od samotného počátku máme možnost příběh sledovat hned z několika velmi rozdílných pohledů, kterými jsou pohledy nájemného vraha (a ne jednoho), lidí stojících v pozadí vraždy, detektiva, svědků i oběti. 

Díky různým pohledům se čtenář hlouběji ponoří do uvažování všech výše zmíněných postav, a protože se autor nebál poodhalit tajemství glasgowského podsvětí a způsob uvažování jeho jednotlivých členů, Chvílemi se vám tak může zdát, že čtete knihu: ,,Jak správně uvažuje nájemný vrah", která je sama o sobě velmi zajímavá a vlastně i poučná. Autor vás také naučí jak se chovat při domlouvání špinavé práce či spojenectví, nebo jak číst životní rutinu ostatních lidí. 

Pokud si však myslíte, že nejdůležitější zápletkou celé knihy je vražda Lewise Wintera, mýlíte se. Samotná vražda pouze rozpoutá další vlnu zápletek, které jsou daleko významnější. Každá postava se potýká se svými vlastními problémy a jak se v závěru dozvíme, v dalších dílech jich zřejmě bude ještě víc. 

Velmi jsem ocenila strohý jazyk, který dodává příběhu na syrovosti a reálnosti. Většina z nás přece jen nepřemýšlí ve zbytečně přezdobených větách, o to víc to platí pro nájemné vrahy a další zločince. 

Nakladatelství Panteon znovu vsadilo na v České republice méně známého autora a věřím, že touto sázkou znovu získá, protože příběh ze skotského Glasgow velmi nenuceně spojuje městské podsvětí se životem nic netušících lidí. Nejzajímavější je pohled do života nájemného vraha, který v této knize způsobuje, že vám vrah vlastně ani nebude připadat jako záporná postava.

*****

Nemusíte být milovník klasických detektivek, aby se vám kniha Nezbytná smrt Lewise Wintera líbila. Jde totiž o velmi netypickou detektivku. V tomto příběhu jde hlavně o detaily, které do sebe v závěru musí zapadat, protože čtenáři díky různým vypravěčům pachatele i všechny ostatní podrobnosti zločinu znají. Nejdůležitější a nejzajímavější je však pohled do života jednotlivých postav a celého glasgowského podsvětí. 

*****

Začátek je snadný. Zjistíte, kde vaše oběť bydlí, a sledujete ji. Když toho člověka dobře znáte, ušetříte si spoustu času. Mnozí lidé nakonec zabijí někoho, koho dobře znají. Lidi, se kterými pracovali, s kterými se v branži mnohokrát setkali. Mohli s nimi chodit na večírky. Mohli to dokonce být jejich přátelé. Ale stejně to uděláte, protože je to práce. Oběti to vědí, stejně jako útočníci. Když nevstoupíte do branže s otevřenýma očima, někdo vám je brzy otevře. Brzy poznáte, jak to chodí. Sledujete je, abyste poznali jejich rutinu. Každý má nějakou rutinu. Někdy je to složité, někdy v tom chaosu najdete jen zlomek rutiny. Jakmile proniknete do rutiny, máte je. 

*****

Vlastní hodnocení: 
Detektivka z glasgowského podsvětí se mi velmi líbila. Pokud bych jí měla něco vytknout, chybělo mi snad nějaké větší vyvrcholení v závěru, které by více vyčnívalo z celkového dojmu, který ve mně kniha zanechala. Všechno mi však vynahradily neotřelé úvahy jednotlivých postav, se kterými jsem se v jiné detektivce nesetkala. Pokud vás tedy zajímá, jak to chodí mezi nájemnými vrahy a dalšími zločinci, Malcolm Mackay vám to velmi jednoduše, srozumitelně a poutavě vysvětlí.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Panteon.
Knihu naleznete ZDE.

Posted in | Leave a comment

Rozbaleno #23

Ahoj všichni :)

Posledních pár dní, možná týdnů, jsem ,,such a mess" :) Zapomínám, nestíhám, mozek mi naprosto stávkuje atd atd atd... Jedno pozitivum to ale má, když zapomenete, že vám má přijít knížka (i když jste ji vyjednávali před dvěma dny!) a pak je to pořádné překvapení :) Takové, jaké bude teď pro vás :)
Takže? :))
PS: Vážně mám v příjmení krátké I!!! :D 




Uź tušíte? Ještě tak před půl rokem bych si takovou knihu určitě neobjednala, teď se na ni ale vážně těším. Hlavne potom, co jsem si znovu přečetla anotaci :))


Kdo z vás knihu četl? Chcete si ji přečíst nebo vás vůbec neláká? :)
Čtenářské chutě se očividně mění :))

Posted in | 3 Comments

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.