RECENZE: Příběhy skutečné odvahy - Bear Grylls

Mám ráda skutečné příběhy, které pojednávají o často až neuvěřitelných situacích... A těch je tato kniha opravdu plná!

Zdroj
Název: Příběhy skutečné odvahy
Originální název: True Grit
Autor: Bear Grylls
Nakladatelství: Jota
Překlad: Jan Kozák
Počet stran: 327
Rok vydání originálu: 2013
První vydání v ČR: 2014

*****

V knize Příběhy skutečné odvahy oněch příběhů najdete 25. Odvahu a obrovskou chuť žít v nich prokazují jak muži, tak ženy. Nezáleží ani na věku hlavních aktérů či době. Hned několik příběhů se odehrává v období druhé světové války, což by mnoho z nás očekávalo. Další jsou ale zasazeny například do období prozkoumávání Austrálie, objevování severního pólu či dokonce do jedenadvacátého století. Setkáte se tedy jak s vojáky a mořeplavci, stejně tak i s fotbalisty či úplně obyčejnou dívkou. Ti všichni prokázali svou odvahu mnoha způsoby, často až neočekávanými. Někteří se do nebezpečí uvrhli dobrovolně, jiní do něj byli vrženi naprosto nečekaně. Všichni se s ním ale až neuvěřitelně dokázali dostat ven...

Jakožto milovník neuvěřitelných, ale zároveň skutečných příběhů (ať už s dobrým nebo špatným koncem) jsem po této knize musela sáhnout, a to rovnou s velkým očekáváním. To se naštěstí do puntíku vyplnilo! U každého příběhu jsem žasla, čeho všeho jsou jak hlavní hrdinové, tak i lidé kolem nich schopni, a to ne vždy jen v pozitivním slova smyslu. Přesto je tato kniha ale oslavou hlavně těch pozitivních lidských vlastností. 

Jednotlivé příběhy jsou relativně krátké, většinou rozepsané na deseti stránkách, což by se někomu mohlo zdát málo, ale já tento fakt naopak s potěšením ocenila. Příběhy nejsou zbytečně prodlužovány, rychle odsýpají a autor čtenáře nezatěžuje zbytečnými detaily a popisnými pasážemi. Jde tedy o knihu plnou akce, od které se ani za nic nebudete chtít odtrhnout, protože vás každý úvod kapitoly se jménem a zajímavým citátem hlavního hrdiny znovu strhnou ke čtení.

*****

Myslím si, že by kniha mohla bavit opravdu široké spektrum čtenářů. Historie, spousta akce, napětí a zvratů, psychologický vhled do situací a různá prostředí od Antarktidy až po Austrálii, dávají na výběr opravdu všem. Je snad jediná věc, která by mohla mnoho čtenářů zaskočit, nepříjemně, a to je fakt, že se v příbězích vyskytuje spousta krve, zranění, nemocí a občas i násilí, s čímž přichází občas až nechutné scény. Pro slabší povahy (a žaludky), by tedy tohle čtení nemuselo být to pravé ořechové. Přesto si myslím, že by se bez těchto výčtů kniha neobešla.

*****

Alistair Urquhart nemohl vědět, že se válka chýlí ke konci. Ani nemohl tušit, že zničující událost, která přivede konflikt k jeho samotnému závěru, se mu přihodí téměř před nosem.
9. srpna 1945 Urquhart holýma rukama vybíral vězeňské latríny, když uslyšel mohutnou dunivou explozi ze směru nešťastného Nagasaki. Několik vteřin nato se zvedl strašný vítr, horký, jako když se pustí fén, a odmrštil ho stranou. 
V táboře nikdo nevěděl, co se stalo. Jak by mohli tušit tak otřesnou pravdu, že poryv horkého vzduchu způsobila bomba zvaná ,,Fat Man" - Tlusťoch. Teplota v místě jejího dopadu v Nagasaki vystřelila na 4000°C. Nejméně 40000 lidí se během vteřiny vypařilo. Urquhart se nacházel na okraji výbuchu.

*****

Vlastní hodnocení:
Téhle knize nemůžu dát jinak než 100%! Nemám jí co vytknout, protože jsou všechny příběhy opravdu zajímavé a motivující a navíc velmi dobře zpracované. Věřím, že si v ní každý čtenář najde ten svůj příběh, který ho zaujme. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM
Knihu najdete ZDE.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to RECENZE: Příběhy skutečné odvahy - Bear Grylls

  1. M"že to být opravdu zajímavé a zároveň i poučné v jistých ohledech. Taky mám ráda pravdivé příběhy, protože si z nich člověk vezme více než z těch vymyšlených. Určitě se po knize podívám, a skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. tahle kniha mě strašně zajímala, jelikož nově dělám v knihkupectví, budu asi všelijaké recenze číst častěji než doteď, protože zákazníci se jistojistě často ptají na doporučení a bohužel není v mých silách přečíst všechny tituly našeho třípatrovýho knihkupectví. fuu.
    super, kniha zní fakt parádně !

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.