S knihomolem na výslechu

Hezký večer všem přeju! :)
Dnes jsem viděla video, které se vztahovalo k moc hezkému projektu S knihomolem na výslechu. Projekt vymyslela Edona a já jsem za její otázky, které může zodpovědět každý, velmi ráda. Bloguju bez tří dní teprve měsíc, takže každý takovýto článek pomůže mým čtenářům (pravidelných už mám 15 a všem moc děkuju :)) mne více poznat :)
Bohužel nejsem zrovna člověk, který by byl nějak originální, takže se vám všem omlouvám, že jsem nepřišla na nic jiného, než na klasické odpovědi na otázky - všechny v jednom článku ... :) tak nic, rozdělím to raději na dva, protože jsem nějaká moc ukecaná/upsaná :)

Začínáme :)

1. Vzpomínáš si na počátky svého čtení?
Odmalička mi babička četla knížky. Hlavně pohádky, ale už v předškolním věku jsem společně s ní brečela, když umírala babička ve mlejně v Ratibořicích. V první třídě jsem společně se spolužáky přelouskala slabikář a rychle se vrhla na další dětské knížky. Jako velká milovnice koní jsem měla doma spoustu těch dětských/teen románků o holkách ze stájí. To pravé čtení ale přišlo až s Harrym (klasika co? :)). První díl jsem dostala krátce po jeho vydání, ale nezačetla jsem se do něj. Když ale začaly vycházet další díly, dala jsem mu ještě jednu šanci a pár dní na to už jsme kupovali komplet druhého až čtvrtého dílu. Doteď si pamatuju, jak hrozně nerada jsem čekala, než vyjdou další díly, a jak jsem si přála mít Harryho, Rona a Hermionu za kamarády. O tom, že jsem už na prvním stupni o hodinách nedávala pozor, abych si pod lavicí četla díly několikrát za sebou a předháněla se se spolužákem, kdo z nás to stihne rychleji, radši pomlčím...

2. Jak bys představil/a svoji knihovnu?
Čím víc sleduju videa a čtu články vás všech, správných knihomolů, tím víc si uvědomuji, že jsem dost pozadu - nejsem ten pravý knihomol. To poznáte v dalších odpovědích :) ... Já vlastně svou knihovnu nemám! :) Doma jich máme několik, jsou plné hlavně starých knih, klasik apod., které nasbírala za svůj život hlavně moje babička. Já sama prostě svou novou knížku (kterých je šíleně málo, když na to tak koukám) zařadím někam mezi ně, kvůli nedostatku místa spíš na ně. Plánuju si pro sebe ale vyhradit alespoň dvě poličky :) ... Ale kdybyste se mě zeptali v páté třídě, odpověděla bych, že koňskou. To mi celou jednu poličku (ale opravdu vrchovatou) zabíraly již zmiňované románky :)

3. Knihovny nebo knihkupectví?
Stydím se za to, ale v knihovně jsem téměř osm let nebyla. Pro většinu z vás nepředstavitelné? Mně nechyběla. Až teď si uvědomuju, že bude pro mě členství v jedné brzo nutností, a tak už se těším do Prahy (na začátek školního roku, nepochopitelné co? :)), abych si zaplatila členství a mohla se přehrabovat v té spoustě knih :) Ale i tak bych odpověděla knihkupectví. Jsem sobec a knihy mám ráda jen pro sebe. Co když bude nějaká hezká? Pak mám stejně nutkání si ji koupit :) A navíc mám tak nějak radši tu neosobní ,,vůni" nových knih...

4. Jaké jsou tvé nejoblíbenější knihy?
Přestože jinak žánry nerozlišuju (možná proto, že je často ani od sebe nerozeznám - ale nebojte, detektivku od fantasy poznám :D :)), tak celkově bych odpověděla, že autobiografie. Autobiografie lidí, kteří mne něčím zaujali. Ale kdybych měla vzít jednu knihu, na kterou zatím vzpomínám stále s tím toužebným pocitem znovu si ji přečíst (půjčila mi ji kamarádka), je Hostitel. Dodneška si pamatuju, jak jsem nad ním ohrnovala nos, protože někdo, kdo mohl napsat Stmívání, přece nemohl napsat knihu, která by stála za přečtení. Názor jsem ale hodně rychle změnila a stále jsem ráda, že jsem se nechala přemluvit, abych si tenhle úžasný příběh přečetla. 

5. Preferuješ klasické nebo e-knihy?
Klasické. Ale není to tak jednoznačné, jak by se mohlo zdát. Klasické v poslední době preferuju hlavně proto, že chci ulevit očím od záření z počítače nebo iPadu. V posledních letech jsem ale četla spíš e-knihy (nebo dokonce i stažené fan-překlady), protože jsem knih četla opravdu jen málo a nechtělo se mi do nich investovat. Teď je situace jiná, ale přiznám se, že jako chudá studentka stále vítám možnost přečíst si knihu levnější nebo zdarma - nedávno jsem díky facebookové skupině českých a slovenských blogerů objevila server freebooksy.com, kde je každý den několik knih takzvaně free, většinou pro Kindle čtečku, a tak jsem neodolala a několik si jich stáhla. Jsou samozřejmě všechny v angličtině, ale to je pro mě vlastně bonus :)

6. Jaké knihy si plánuješ přečíst o prázdninách?
Určitě knížky, které jsem si na začátku prázdnin (i když ty moje začaly už v květnu po maturitě) koupila v knižním outletu Neoluxoru - viz článek NEW IN, některé už jsem ale přečíst stihla (Kroky v temnotě). Nejvíc se ale těším na Box 21. Rozečtenou mám také knížku od Jillian Michaels Ovládněte svůj metabolismus, na tu se ale musí pozvolna. Z už zmíněných knih, které mám teď postahované v Kindle čtečce, se nejvíc těším na Worthy od Lexie Ray, The Sound of Footsteps od Diane Patterson a thriller Origins od Alex Hollick. Taky bych si ráda objednala alespoň v angličtině Terror.

7. Co máš právě půjčené z knihovny?
Jak už jsem psala, v knihovně jsem hezkých ,,pár neděl" nebyla, takže nic. Půjčených jsem několik knih ale měla od kamarádek/kamarádek ségry. Momentálně z nich mám doma tři romány Nebezpečná žena od Jackie Collins, Mámin seznam od St John Greene a Krajina světla od Nory Robertsové.  

*****
Uffff! Pokud to někdo z vás dočetl až sem, pak smekám a děkuju :) Zítra bude pokračování! Jak byste na tyto otázky odpověděli vy? Napište mi do komentářů odpovědi, nebo hoďte odkaz na váš článek, ráda si takové čtu! :)

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

3 Responses to S knihomolem na výslechu

  1. S knižnicami som na tom dosť podobne. Už dávno som v tej našej nebola, lebo tam nič nie je :D

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.