RECENZE: Ahoj z nebe - Laurie Frankelová

ZDROJ
Název: Ahoj z nebe
Originální název: Goodbye for now
Autor: Laurie Frankelová
Nakladatelství: Fortuna Libri
Edice: Fortuna Litera
Překlad: Jana Jašová
Počet stran: 304
Rok vydání originálu: 2012
První vydání v ČR: 2012

Anotace: Román 21. století – o lásce až za hrob
Sam Elling vymyslí algoritmus, s jehož pomocí vám počítač naprosto neomylně najde vhodného partnera. Mysleli byste, že se za to dočká mimořádné prémie? Kdepak! Sam za to dostane výpověď – ukáže se totiž, že jeho program je tak geniální, že páry, které se díky němu seznámili, se nerozcházejí – a firma tak přichází o klienty.
Sam se díky svému programu seznámí s Meredith. Když jeho milované zemře babička, s níž se nestačila rozloučit, vymyslí pro ni algoritmus, s jehož pomocí může s babičkou dál chatovat, e-mailovat skypovat… Ukazuje se, že jeho nový program je zlatý důl… Přinese však vítězství nad smrtí lidem opravdu štěstí?
Strhující příběh o hloubce lidských citů, o přátelství a lásce, ale i o smutku, loučení a naději.

*****

Sam Elling je počítačový programátor ve firmě, která provozuje mimo jiné i internetovou seznamku. Když chtějí vymyslet algoritmus, který by mohl uživatelům ukázat jejich ideální protějšek vybraný z databáze klientů, povede se Samovi stvořit tak přesný program, že firma přestane vydělávat, protože lidé po prvním přihlášení už dále nikoho hledat nemusÍ - svého životního partnera najdou hned na poprvé. Sam je kvůli tomu propuštěn. Ještě předtím se ale díky testování svého algoritmu setká s Meredith Maxwellovou. Tráví spolu mnoho času a zjistí, že se k sobě perfektně hodí. Idylku ale naruší smrt Meredithiny babičky Livvie, která si byla s vnučkou velmi blízká.

Meredith pro babičku dlouho truchlí, až z toho Sama přivádí k zoufalství. Ten jí chce pomoct a zbavit ji smutné nálady, a tak bez Meredithina vědomí začne pracovat na dalším algoritmu. Díky němu může babička poslat vnučce e-mail nebo ji zavolat na skypu. Zdá se to až neuvěřitelné a Livvie vypadá, jako by pouze volala z každoročního pobytu na Floridě. Může ale podobná aplikace pomoci člověku přenést se přes ztrátu milované osoby, nebo naopak truchlení ještě více utvrzuje a pomáhá člověku popírat realitu?

Román Ahoj z nebe je precizně propracované psychologické dílo, které popisuje častý styk se smrtí a způsob, jak se lidé s těmito situacemi vyrovnávají. Autorka nezapomněla na žádnou z možností, jak se mohou pozůstalí chovat, a tak se může mnoho čtenářů v některých postavách najít. 

Pro vás, kteří se zajímáte o počítače a počítačové programy, bude jistě zajímavé sledovat vývoj hned dvou algoritmů. Přestože obzvlášť volání s nebožtíky v dnešní době ještě neexistuje, Sam v knize vše pečlivě vysvětlí, a tak tato možnost působí velmi reálně a kdo ví, třeba se jí jednou také dočkáme. Je však ale o co stát?

Hlavními postavami v knize jsou právě Sam a Meredith. Sam je čerstvě zamilovaný mladý muž, který pro svou milovanou osobu udělá první i poslední, a tak se může občas zdát, že je Meredith ukňouranou a rozmazlenou holkou, která Sama pouze využívá. Je tedy možné, že bude některým z vás lézt věčně nespokojená Meredith na nervy stejně jako mně. 

Na počátku čtení se vám může zdát, že se pouštíte do dalšího romantického příběhu, ale brzy přijde zvrat v podobě Livviiny smrti, která spouští velké množství událostí točících se právě kolem úmrtí a následném smutku. Protože se autorka Laurie Frankelová tohoto tématu drží opravdu věrně, může se někdo z vás při čtení začít nudit. Občasným oživením jsou pouze málo četné zamilované rozhovory Sama a Meredith, či popisování problémů spojených s vedením nově založené firmy.

*****

Román Ahoj z nebe bych doporučila všem empatickým čtenářům, kteří mají chuť ponořit se do pochmurné nálady celého díla. Nejedná se o lehké čtení, naopak příběh často nutí k zamyšlení. Pokud máte v knize rádi mnoho zvratů, pak tento román ale není to pravé pro vás, protože dějovou linku protnou pouze dvě závažnější zápletky, které si jsou navíc velmi podobné. Jestli vám ale nevadí téma smrti a naopak se chcete zaobírat jejím dopadem na okolí zesnulého, je tato kniha napsána právě pro vás.

*****

,,Ty jsi při své prezentaci vyrazil všem v sále dech, ty tvoje algoritmy je úplně uchvátily. Naše společnost působí úspěšně. Investoři nám začínají nabízet peníze. Z B. B. bude boháč."
,,To jsem přesně chtěl," ušklíbl se Sam. ,,A špatná zpráva?"
Jamie se zamračil. ,,Nařídil mi, abych tě vyhodil."
Sam měl pocit, že to je snad vtip. ,,To je vtip?"
,,Ne."
,,Proč?"
,,Tvůj algoritmus nás přišel draho. Je brilantní, Same. Měl bys za něj dostat nějakou cenu. B. B. si myslí, že jsi génius. Jenže to funguje až moc dobře."
,,Jak to může fungovat až moc dobře?"
,,Ukázalo se, že jsme nevydělávali peníze tím, že jsme dávali lidi dohromady. Vydělávali jsme tím, že se to nedařilo - lidi si pořád nenacházeli toho správného partnera a nám dávali peníze ve víře, že by jim to konečně mohlo vyjít."

*****

Vlastní hodnocení: 
V celkovém součtu dávám knize bohužel pouze šest bodů z deseti. Hlavním důvodem je stereotyp, který čtení velmi rychle přineslo, protože se téma točí pouze kolem smrti. Druhá hlavní zápletka přibližně v polovině díla, která mohla celou knihu oživit, bohužel působí uměle a navíc zanechává děj v téměř stejných zajetých kolejích. Přesto věřím, že se najdou čtenáři, kteří si takto psychologicky zpracované téma smrti užijí a kniha je bude bavit. Mně osobně se líbila hlavně pobídka zamyslet se nad daným tématem.

Za poskytnutí recenzní e-knihy děkuji serveru http://Knihy.iDNES.cz/, kde e-knihu také můžete najít - ZDE.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to RECENZE: Ahoj z nebe - Laurie Frankelová

  1. Knihu mám doma, ale zatím ji četla jen mamka. Celkem se ji líbila, ale taky říkala, že není nic extra a v některých chvílích se dost nudila. Já se na knihu teprve chystám a uvidíme, jak se mi bude líbit. Hezky napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.