Archive for června 2014

Hvězdy nám nepřály A Já

Zdravím všechny :)
Jak se máte? Já znovu nestíhám, protože jsem už třetí noc dostatečně nespala - konkrétně tu noc na dnešek vůbec. Umíte si představit jak mi je, takže jsem si místo psaní článku šla na chvíli lehnout a teď se tu snažím sesmolit článek alespoň v rychlosti. To ale neznamená, že bych nepsala recenzi se vším všudy právě kvůli nedostatku času. Že nebudu psát recenzi jsem věděla od začátku, protože jsem jich na knihu Hvězdy nám nepřály od Johna Greena četla nespočet a myslím si, že už je zbytečné vám přibližovat děj či postavy. Dnes to tedy bude pouze můj subjektivní názor na tento fenomén.


POZOR, V ČLÁNKU JE ODKRYTA HLAVNÍ DĚJOVÁ LINKA A UDÁLOSTI!!!

Abych ale začala formálněji ... pokud bych knihu hodnotila klasicky pomocí pětihvězdičkové stupnice, dala bych jí ty hvězdičky maximálně tři!
Teď si možná někteří z vás nechápavě klepou na čelo, ale já si za svým názorem budu stát. Možná jsem měla moc vysoké očekávání, ale pravda je, že pro mne to byl pouze průměrný příběh o rakovině. Ty většinou bývají smutné a člověka zasáhnou, v tomto případě se tak ale nestalo.

Od začátku je jasné, že román směřuje ke smrti jednoho z hlavních hrdinů - Hazel nebo Augusta. Abych nebyla jen negativní, tak se přiznám, že mě příjemně překvapilo, když zemřel Augustus. Ne proto, že bych ho měla méně ráda a přála mu to, to určitě ne. Byla jsem totiž překvapená, že nezemřela Hazel, kterou k tomu vlastně tak nějak okrajově autor popostrkával téměř celou první část knihy. To bylo pro mě určitě oživením. Tím pro mě ale veškerá pozitiva končí ...

Nelíbí se mi, že knihu pouze kritizuje, vždyť kdo já jsem, abych mohla kritizovat jednu z nejoblíbenějších knih současnosti? No, jsem bloger, který má také svůj subjektivní názor.
Ze všeho nejvíc mi vadila hlavní hrdinka. Abych musela dokolečka číst úvahy přechytralé šestnáctileté holky, díky nechci. Opravdu mi Hazel lezla krkem od samého začátku. Je sympatické, že bojovala se svou chorobou, ale jak ona vám vlastně několikrát v knize objasní - nebojuje s rakovinou! Oproti tomu jsem měla ráda Guse, jenže ten se ve společnosti Hazel stával úplně jiným člověkem. A rádoby vtipné situace mezi dvěma zamilovanými, které mají dodávat celé knížce šmrnc, mne opravdu nerozesmály. Bohužel ...

Je možné, že jsem se do knížky nedokázala pořádně vžít kvůli nízkému věku hlavních hrdinů. Ještě mi není ani dvacet, ale ta nehynoucí mladá láska mě nijak nenadchla. Možná to zavinil i fakt, jak byla Hazel v popisování svých citů skoupá a nahlas moc nepřipouštěla, jak má Guse ráda.

Taky se přiznám, že mě nebavilo hrdinství obou hlavních představitelů. Nevěřila jsem jim ho. I proto jsem byla ráda, když se Gus těsně před smrtí sesypal a projevil svoji slabost. Protože ji v sobě každý člověk někde skrývá a chápu, že někdo v nemoci fňuká víc a někdo méně (a ty Hazel nemá ráda, přitom je sama jednou z nich), ale v tomto příběhu mi ta síla  postav přišla až uměle vytvořená.

Když se sama zpětně dívám na to, co jsem o této knize napsala, tak mi je jasné, že většinu z vás asi pobouřím. Jenže stejně tak, jako je bez okolků popsán v knize Hvězdy nám nepřály život lidí se zákeřnou nemocí, tak jsem se jednou chtěla bez obalu vyjádřit i já. Na druhou stranu to ale není tak, že bych vám tuto knížku nedoporučila, protože si myslím, že můj názor je postaven i na mých názorech na život, které se s těmi jaké má Hazel a Gus neshodují (nedokážu se stoprocentně vcítit do života lidí s rakovinou, přesto nějaké schopnosti vcítění se do těchto situací určitě mám).  Proto vám s klidem říkám: ,,Sáhněte po tomto fenoménu, ať si o něm sami uděláte obrázek."

Teď vás možná překvapím, ale v úterý se jdeme na film natočený podle této knížky podívat. Zajímá mne, zda mne příběh na plátně, který si budu spojovat s konkrétní tváří zasáhne více...

Mějte se krásně a neukamenujte mě :)))

Posted in , | 13 Comments

New In #1 aneb čtení na léto

Zdravím všechny :)
Jak se máte? Já jsem se právě vrátila z Prahy, kam jsem se vydala na koncert mojí oblíbené české kapely ZakázanÝovoce a spojila jsem to s další příjemnou událostí - zašla jsem si do outletu knih Neoluxor v Černé labuti a za tu cenu jsem si prostě musela pořídit ,,pár" knih :) A ty vám právě chci ukázat v tomto článku, jehož název vám může spíš připomínat názvy článků z módních blogů. A protože, i když na to sama nevypadám, módní blogy ráda sleduji, nechala jsem se inspirovat :)
Když už vám ukážu nové knihy, spojím to i s těmi starými, které už mi dlouho leží na poličkách knihovny a já bych si je chtěla přečíst (některé znovu) a zrecenzovat :)

Začínáme :)
Zapomenutá - Catherine McKenzieová












Na knížku už jsem četla pár recenzí a protože se mi opravdu hodně líbí obálka i anotace, musela jsem ji mít! Příběh vypadá zajímavě a líbí se mi i částečné zasazení děje do Afriky. (Oficiálně je to dárek pro mou mladší sestru :)) ale je jasné, že jí nedovolím, aby si tuhle knížku nechala jen pro sebe :))

Jediná bytost - Martin Sichinger











Zatím jsem z většiny knih od českých autorů nebyla vyloženě nadšená, ale budu jim i nadále dávat šanci a tahle knížka si mne získala svou anotací - zasazení děje na český venkov v průběhu a okolo druhé světové války slibuje zajímavé čtení. Tuto knížku si přečtou i ostatní členové rodiny, tím si jsem jistá :)

Železný král a Železná dcera - Julie Kagawa





















Fantasy mám ráda a protože jsem chtěla začít s nějakou sérií, sáhla jsem v knihkupectví právě po prvním a druhém dílu série Železná víla. Kdo z vás už se do této série začetl? Koupila jsem správně? :)

Kroky v temnotě - Michelle Paverová











Dlouho jsem nečetla knížku, u které bych se bála, možná i proto jsem tedy sáhla po této, která svou obálkou slibuje hrůzostrašný příběh. Po přečtení anotace jsem věděla, že tuhle knížku opravdu chci, protože by se ten normální pozemský život měl střetávat i s bytostmi, které na této planetě žijí taky, jen o nich nevíme...

Dead of Winter - P.J.Parrish











Kniha v angličtině. Na to si u mne zvykejte :) Ráda čtu knížky a časopisy v angličtině a tady bylo těch knih spousta, tak jsem si vybrala nějaké to krimi.

Box 21 - Roslund and Hellström

















Jako milovníka všeho severského mě nejvíc potěšil tento úlovek. Severská krimi, navíc ještě s prvky fantasy. Co víc si můžu přát :)

A aby toho čtení na léto nebylo málo...
















Ségra si půjčila od kamarádky tyto knížky: PS: Miluji tě, Tahle píseň ti změní život a knížku od vám už díky mé nedávné recenzi známé autorky Lindy Howard, Cizí tvář. Na tyhle knížky se asi vrhnu nejdříve, nemám ráda, když mám u sebe cizí knížky dlouho :)

















Trošku tenisu - to vás snad po poslední recenzi ani nemůže překvapit. Dvě biografie v angličtině - jedna Sereny Williams a druhá Rafaela Nadala. I když ten název poslední knížky vážně nemám ráda, četla jsem už i příběh Rogera Federera, největšího rivala mého oblíbence Rafy :)

















A dojde i na zdravý životní styl! Knížku Allena Carra už jsem četla a nezaujala mne natolik, že bych ji musela číst znovu, přesto asi poupravím starší recenzi z mého druhého blogu (zaměřeného právě na zdravý životní styl a mou osobu :D), protože věřím, že by některé z vás mohla zaujmout. Rozečtenou mám i knihu od Jillian Michaels - Ovládněte svůj metabolismus. Předpokládám, že ta vás bude taky zajímat. Mě samotnou knížka baví a je opravdu poučná, jen se nedá číst celé odpoledne (to by se mi pak o hormonech i zdálo :)). V neposlední řadě chci konečně dočíst motivační knížku Jillian - Bez hranic. Jednou jsem už začala číst, ale neměla jsem dostatek času, tak teď začnu od začátku a pokusím se úkoly uvedené v knize i plnit :)

Uuuuuffff.... není toho málo co? :) Alespoň vím, že se nebudu nudit :) Jinak jsem právě dočetla Hvězdy nám nepřály. Uvidím, jaký článek o této knize napíšu, ale předpokládám, že většinu z vás - milovníky tohoto příběhu - nepotěším :)

Mějte se krásně a užijte si víkend!



Posted in , | 3 Comments

RECENZE: Open - Andre Agassi

Název: Open - Otevřená zpověď
Autor: Andre Agassi (nejen ve spolupráci s J. R. Moehringerem)
Originální název: Open: an Authobiography
Nakladatelství: Jota
Překlad: Richard Janda
Počet stran: 416
Rok vydání originálu: 2009
První vydání v ČR: Brno 2010

Anotace: Autobiografie Andreho Agassiho nabízí jedinečný vzhled do zákulisí vrcholového tenisu. Agassi se šokující otevřeností popisuje svůj tenisový i soukromý život, a to od raného dětství, kdy ho - stejně jako předtím jeho sourozence - přivede tyranský otec k tenisu a nutí dennodenně trénovat. Z Andreho vyroste zázračné tenisové dítě, k tomuto sportu však cítí hlubokou nenávist.

New York Times - první v žebříčku bestselerů: 100 mimořádných knih roku 2009
Newsday - 10 nejlepších knih roku 2009
Entertainment weekly - 10 nejlepších non-fiction knih roku 2009

                                             *****

Kniha jednoho z nejlepších tenistů všech dob popisuje Andreho život od útlého dětství přes tenisovou kariéru až po zasloužený odpočinek. Pokud si právě myslíte, že vás tato kniha nemůže zaujmout, protože tenis nesledujete, nevyznáte se v něm a v celém tenisovém prostředí, nebo proto, že tento sport nemáte rádi, jste na omylu. Andre Agassi ho totiž také neměl rád, přímo ho nesnášel. Přesto se tenisem živil, protože jak sám říká, bylo to to jediné, co uměl. Nebo si myslíte, že tato kniha není pro vás, protože hledáte knížku, která má děj? Znovu jste na omylu. Kdo dokáže vymyslet zajímavější dějovou linku, než právě sám život? A pro vás, kteří se nezajímáte o tenis a jeho historii, může být výhodou právě fakt, že oproti ostatním tenisovým nadšencům netušíte, kdy se dostavil jaký úspěch nebo naopak zmar, a můžete si tak vychutnat celý příběh společně s Agassim.

Kniha vás okamžitě vtáhne do děje. Začíná trošku netradičně - koncem, koncem Andreho tenisové profesionální kariéry. A jak to tak bývá, na konci člověk rekapituluje celou svou cestu - v tomto případě Andre začíná svým dětstvím. Dozvíte se, jak byl otec na Andreho přísný, jak Andre musel denně odehrávat tisíce míčů, které na něj chrlil otcem vyrobený stroj nahrávající míče (Andre se ho bál a říkal mu drak), a jak se později musel přesunout přes celé Spojené Státy na Floridu, kde bydlel a trénoval v nejslavnější tenisové akademii.

Naprosto bez okolků vás poté Andre zasvětí do světa profesionálního tenisu. Žádné odborné vsuvky nečekejte. Celá kniha je psána jako příběh právě z pohledu Andreho, a takový je i jazyk. Syrový, přímý, často sprostý, bez jakéhokoli přikrášlování. Přikrášlen není ani život, i když plný peněz za prémie a reklamy. Přesto Andre se svým životem neustále bojuje, někdy se mu daří vyhrávat, jindy naopak ne. Dokonce se dostane až na opravdové dno, v tenise i v soukromém životě zároveň. I když tento příběh je pravdivý, není smyšlený a hlavní roli v něm nehraje nadpřirozený hrdina, Andre dokáže zapálit oheň ve svém nitru a postavit se znovu na nohy...

Zajímá vás, jaké jsou vztahy v tenisových šatnách? Jaké má člověk pocity, když vyhraje jeden z turnajů velké čtyřky? Jaká je zkušenost s drogami? Co s člověkem udělá sláva? Jak bojovat za lásku svého života? Všechny tyto otázky vám zodpoví právě kniha Open. Kniha, ze které je cítit strach, pot, radost, nenávist, štěstí, bolest i euforie. Díky podmanivému stylu vypravěče si všechny tyto emoce prožijete společně s tenisovou legendou. Jednou budete cítit křeče v lýtkách, v příštím momentu se budete vznášet na vlně falešného drogového štěstí a za pár minut budete prohýbat páteř, když vám doktor zrovna píchne kortizon.

Na konci knihy si naopak přečtete kapitolu s názvem: Začátek. Bude vám ale naprosto jasné, proč je takto nazvaná. Všechno do sebe dokonale zapadá a celý příběh se dokonale uzavírá.

Vlastní hodnocení:
Knize prostě nemůžu dát méně jak pět hvězdiček (i s vykřičníkem na potvrzení!). Před sepsáním této recenze jsem ji četla už podruhé (jen opravdu skvělé knihy jsem schopná číst vícekrát) a znovu mne uchvátila. Jak píšu výše, s Andrem jsem prožívala každý úder, každou prohru. Dozvěděla jsem se mnoho zajímavých věcí ze světa tenisu, ale i ze života této hvězdy. Očekávejte zpověď kluka, který se celý život hledal. Pokud se rádi šťouráte v různých psychologických románech, tahle knížka je pro vás to pravé. Tolik vnitřních rozpolcených monologů, které vás budou neskutečně bavit, jinde nenajdete. Mám pro tuto knihu jen superlativa a přísahám, že bych je na vás mohla chrlit celou noc. Těžko mě ale pochopíte, dokud si tento strhující příběh nepřečtete. 

Posted in , | 1 Comment

RECENZE: Nebezpečně blízko - Linda Howard

Název: Nebezpečně blízko
Originální název: Up Close And Dangerous
Autor: Linda Howard
Nakladatelství: Alpress
Překlad: Zdík Dušek
Počet stran: 255
Rok vydání originálu: 2007
První vydání v ČR: 2009

Anotace: Když se Bailey vydá na dovolenou, netuší, jak velké dobrodružství ji čeká. Při přeletu hor vysadí motor letadla a pilotu Cameronovi se jen s potížemi podaří nouzově přistát. Oba jsou zranění a Bailey si uvědomuje, jak těžké bude přečkat v mrazivé divočině. Že jim jde opravdu o holý život, to se potvrdí po zjištění, že havárie jejich letadla nebyla žádná nehoda...

                                               *****

Detektivní román Nebezpečně blízko má dvě hlavní postavy. Jednou z nich je mladá vdova Bailey Wingateová, která po smrti svého staršího zámožného manžela Jamese Wingatea žije v luxusním domě, je dostatečně finančně zabezpečená a spravuje dědické fondy svých nemanželských dětí Setha a Tamzin. Ti jsou oba starší než ona a svou macechu nemají rádi, protože jim nedovoluje rozhýřit otcovo tučné konto. Mezi lidmi taktéž není oblíbená, protože si o ní okolí myslí, že Jamese Wingatea pouze využila poté, co ztratil manželku a zjistil, že trpí nevyléčitelnou chorobou. To samé si o ní myslí i Cameron Justice, pilot vlastnící společně se svým dlouholetým přítelem Bretem soukromou leteckou agenturu. Ani jeden by s tím druhým nechtěl strávit o samotě víc času, než je nutné pro přelet mezi Seattlem a Denverem. Osud si ale pro oba přichystal jinou dějovou linku ... Nebo to nebyl osud?

V knize Nebezpečně blízko je skloubena romantika s bojem o přežití. Dramatické situace jsou často odlehčeny vtipnými narážkami Cama, které kontrastují s upjatými reakcemi Bailey. Ani ta ale nezůstane ledovou královnou, kterou se po svatbě se zámožným podnikatelem stala. Nechá čtenáře i Sama nahlédnout do svého soukromí a duše. Zajímavé informace, které možná čtenáři v budoucnu pomohou přežít v přírodě po pádu letadla jsou okořeněna o romantické a erotické vsuvky, což příjemně narušuje stereotyp. Detektivních prvků najde čtenář v knize poskrovnu, ale v závěru se budou mnozí divit, kdo nebo co stálo za pádem letadla mířícího s Bailey a Camem do Denveru.

Kniha je členěna do krátkých několikastránkových kapitol, které umožňují lepší přehlednost. Na druhou stranu je děj tak čtivý, že čtenář dost možná bude kapitoly přehlížet a knížku (tak jako já) přečte za den. Vypravěč děje není stále stejný Chvíli je děj vyprávěn z pohledu Bailey, jindy z pohledu Cama, několikrát se této funkce ujme také Bret, který se snaží zjistit, proč letadlo havarovalo. V některých úsecích knihy také můžeme zaznamenat er-formu, do které autorka plynule přechází a může to tak být často pro čtenáře matoucí.

Vlastní hodnocení:
Od této knihy jsem čekala opravdu hodně, protože jsem na ni slyšela jen samou chválu, musím se ale přiznat, že očekávání splnila sice z velké části, ale ne úplně. Hlavní - romantická - dějová linka je snadno čitelná, i když skvěle napsaná a opravdu poutavá. Co mne ale příjemně překvapilo bylo rozuzlení vyšetřování příčin pádu letadla - pokud se do této knihy pustíte, jsem si téměř jistá, že by vás ve vašich úsudcích Sherlock nepochválil :) Já sama dávám knížce celkově čtyři hvězdičky ... + smajlíka :) Přijde mi, že jsou čtyři hvězdičky málo, ale ten pomyslný vrchol, pětihvězdičkový, si schovávám pro knihy, které mi nedají spát (a že takové opravdu existují), což se u téhle nestalo. Přesto se ale nebojím vám knihu doporučit!

Posted in , , | 8 Comments

Blogger TAG

Zdravím :)

Mám ohromnou radost, že jsem takhle rychle po založení tohoto blogu byla nominována do Blogger TAGu od Nii Arokh, za což jí moc děkuju, stejně tak jako za zajímavé otázky :) Hlavně kategorii Pověz o sobě 10 věcí vezmu tak trošku jako seznamovací, protože na to, abyste poznali všechny možné blbůstky o mně, bude dost času i v dalších článcích. Dnes vás chci s mou osobou maličko seznámit, formálněji :) 
  
Pravidla 
1. Pověz o sobě 10 věcí. 
2. Odpověz na 10 otázek blogera, který tě nominoval. 
3. Nominuj x blogerů, kteří mají méně než 200 pravidelných čtenářů. 
4. Vymysli 10 otázek pro ty, které nominuješ. 
5. Informuj blogery, že jsi je nominovala.

  Tak ... můžeme začít? :) 

  10 faktů o mně 
1. Na podzim oslavím už druhé kulatiny (vážně už?), před měsícem jsem odmaturovala, ale pořád se chovám jako malé dítě. 
2. Od narození žiju u své babičky v jedné malé středočeské vesničce. 
 3. 8 let jsem si odseděla na gymnáziu, od října se chystám brázdit Prahu jako vysokoškolačka. 
4. Miluju zvířata, mnoho let jsem se věnovala jezdectví. K tomu máme doma čtyři kočičáky a dvě psiska (ale už bylo i morče nebo potkan :)).
 5. Měřím 179cm, ale vždycky jsem si přála mít nad 180cm (magická hranice, kterou nikdy nepřekonám! :D close enough). 
6. Mám ráda cizí jazyky, ráda se je učím. V angličtině už nemám problém se kdekoli a o čemkoli domluvit, takže teď mám v tomto jazyce metu - udělat zkoušky na úrovni C1. V němčině už trošku pokulhávám, takže se na ní teď zaměřím. A v budoucnu bych se ráda naučila norsky, finsky (mé milované severské země), ale líbí se mi taky španělština nebo lotyština. Čím jsem ale starší (to zní trošku blbě...), tím mám větší problémy s českým pravopisem (a náležitě se za to stydím :)). 
7. Létání si zrovna neužívám a zatím jsem ještě neprocestovala ani mnoho zemí, ale to je přesně to, co mě láká. Podívat se do různých koutů světa, na rozdíl ale od většiny cestovatelů (kteří rádi vyrazí jen tak s batohem do pralesa) bych do těchto zemí chtěla vyrazit na dovolenou, pracovně, nebo tam případně bydlet. 
8. Svou povahu nedokážu úplně určit. Dlouho dokážu být (nenuceně) flegmatik, rychle se ze mě stává cholerik, při dobré náladě jsem dětský sangvinik a když jednou za dlouhý čas přijde deprese, uvěříte mi i melancholika. Dokážu být neskutečný optimista, ale jsou chvíle, kdy jsem největším pesimistou. Realista jsem málokdy, protože mám neustále hlavu v oblacích a sním, kdy a kde se dá.
 9. Řekla jsem si, že si do dvaceti nebudu barvit vlasy, pak už se ale těším na svou oblíbenou tmavě hnědou (přírodní barva je světlá oříšková)... nebo že bych zkusila jít směrem do blonďata? 
 10. Před spaním jsem schopná jít i 5x na záchod (pro jistotu, abych nemusela v noci vstávat :D) a doma musím mít vždy u postele velkou sklenici vody (co kdyby to bylo málo a mně vyschlo v krku) a než usnu, tak musím vždycky vypít přesně 3 loky (míň ani víc nepřichází v úvahu!). 

  Uffff, tak to mi dalo zabrat... Doufám, že jsem vás neunudila k smrti :) 

  Odpovědi na 10 otázek od Nii 
1. Kdo je tvůj největší vzor a proč? Přiznám se, že tuhle otázku čtu často v rozhovorech se sportovci (jsem obrovský sportovní fanda - nebo Franta?) a divím se, když odpovídají, že žádného nemají, nebo že si jednoho nedokáží vybrat. Teď mám s touhle otázkou ale problém i já ... Mám spoustu vzorů, lidí ke kterým vzhlížím. Často ani neznám pořádně jejich jméno, nemusí být slavní, pouze potřebuju, aby mě na nich něco upoutalo. Záleží taky na odvětví ... ze sportovců uznávám mnoho lidí, ale nejvíc Rafaela Nadala pro jeho bojovnost, skromnost a upřímnost... V oblasti fitness je mým vzorem Jillian Michaels (a nebudu určitě jediná :) ... Je i mnoho blogerů, které považuju za své vzory - někoho pro perfektní vyjádření myšlenky, jiného pro vtipnost, dalšího proto, že si dokáže udržet vlastní styl... těžká otázka. Celkově je ale v životě mým vzorem každý, kdo si jde za svými cíli i přes veškeré překážky. (Ostatná odpovědi už musím vážně zkrátit :D) 
2. Jaký je tvůj názor na spisovatele J.Greena? Zatím žádný, protože se knížku od něj teprve chystám začít číst. A těžko si na něj utvořím názor i po přečtení první knihy, bude to chtít víc... 
3. Narnie x Bradavice x _____ Panem ... první co mě napadlo. 
4. Jaká je tvá nejoblíbenější postava z filmu? Tohle je těžká otázka, protože filmy moc nesleduju (další, na čem chci zapracovat...) a pokud ano, i když je film sebelepší, za dva dny už si z něj nic nepamatuji. Ale pokud se odpoutám od filmů, které jsou založené na knize, pak mě v poslední době nadchl/nadchla Rayon z filmu Klub poslední naděje/Dallas Buyers Club, pro svou přátelskost a pozitivní přístup. (A ano, tuhle postavu hraje Jared Leto...) 
5. Kým bys chtěla být ve 2. životě? Sama sebou, ale od malička vedenou ke sportu, abych mohla být v dospělosti profesionální tenistkou. Ale... možná bych si ten život tentokrát chtěla vyzkoušet jako muž :) 
6. Půjčuješ si často knížky z knihovny? Protože jsem četla v poslední době (celkově na střední - stydím se) opravdu málo, tak už několik let nemám ani kartičku do knihovny. Buď jsem si knihy koupila, půjčila od kamarádek, nebo stáhla na internetu a teď v létě už to měnit ani nebudu, počkám si a přihlásím se do knihovny v Praze (poradíte do které? :)) 
7. Z čeho máš největší strach? Já jsem celkově posera, na druhou stranu ale strach ráda překonávám a nevím o ničem, z čeho bych měla vyloženě silnou fóbii. Často se stane, že se jednou nějaké věci (pavouka např.) bojím a druhý den se s ním pomalu mazlí. Co ale nikdy nezklame a vždy zapne moje strachové receptory je bouřka :) 
8. Jaký je tvůj největší sen? Můj největší sen nikdo neví (možná rodina, ale ti si myslí, že to je myšleno ve srandě), tak se nezlobte, ale zůstanu u svého tajemství. Mám ale mnoho snů, které se tomu největšímu klidně i vyrovnají - chci žít v zahraničí, chci se setkávat s mými vzory, chci umět alespoň 5 cizích jazyků,... 
9. Jaké je tvé nejoblíbenější nakladatelství? Abych pravdu řekla, tak se v nakladatelstvích moc neorientuju (až do založení blogu jsem je nebrala vůbec v potaz, teď při procházení ostatních blogů si už trošku víc uvědomuji jejich důležitost)... důležitá je pro mě knížka a málokdy řeším nakladatelství... 
10. Existuje kniha, která tě nikdy neomrzela? Takto o knihách moc nepřemýšlím. Ale první mi v mysli vyvstane určitě Harry Potter, všechny díly, s jistotou však všechny díly od třetího výš :) 

  Děkuju moc za zajímavé otázky, donutily mě se nad sebou i nad nimi zamyslet :) 

  Nominace: 
  TeeTee X 10 otázek pro nominované 
1. Která knížka tě jako první opravdu zaujala (pokud nepočítáme pohádky, které nám četli rodiče před spaním)? 
2. Je nějaká vlastnost, kterou u knižních postav vždycky nemůžeš vystát?
 3. Míváš rozečtených víc knížek najednou? Pokud ano, musí splňovat nějaké podmínky? 
4. Máš raději vůni nových nebo již používaných knížek? 
5. Stalo se ti někdy, že bys nad knížkou strávila celou noc? Která to byla? 
6. Kde si nejraději čteš?
 7. Posloucháš u čtení hudbu, jakou? 
8. Se kterou knižní postavou by sis vyměnila život? 
 9. Jak moc je pro tebe důležitá obálka knížky? 
10. Jaké jsou tvé cíle spojené s blogem? 

 Tak doufám, že se vám TAG alespoň trošku líbil a doufám, že se teď právě nemodlíte, abych náhodou nevybrala právě vás ... :) Užijte si víkend, stejně jako já, protože na mě čeká spousta knížek. Dočítám Alianci, při tom pomalu postupuji odbornou knížkou o metabolismu od Jillian. Co mě ale nejvíc potěšilo je, že jsem si po příchodu do blogosféry četla spoustu recenzí na knížku Hvězdy nám nepřály a říkala si, že bych si ji taky ráda přečetla, ale že k ní dojdu zase až o mnoho později než všichni ostatní, ale odpoledne se vrátila ségra ze školy a přinesla dvě knížky, mezi nimiž byla právě i ta od Johna Greena ... asi ta síla myšlenky vážně funguje :)


Posted in , | 9 Comments

RECENZE: Vyhrajte boj o štíhlé tělo - Jillian Michaels

Jillian Michaels je známá fitness trenérka, mentorka a motivátorka, která se proslavila hlavně účinkováním v reality show The Biggest Loser, přesto se stává čím dál tím víc oblíbenou a známou pro její knihy, které se ve většině případů věnují radám, jak žít zdravě či zhubnout. A do této kategorie spadá i její poslední kniha, Vyhrajte boj o štíhlé tělo, o které chci napsat následující článek.

Jillian je známá svým nekompromisním a přísným přístupem, přesto se čtenáři v knize mluví jako se sobě rovnými a přestože upozorňuje na mnoho důležitých pravidel, často hledá i kompromisy, které určitě mnoho čtenářů ocení. Mnohokrát vás Jillian nechá nahlédnout do svého života, čímž chce názorně ukázat, že i ona je jen člověk, který dělá chyby nebo všechno nedodržuje na 100%.


Kniha je rozdělena do 8 kapitol, přičemž v každé z nich najdete velké množství rad a tipů, které jsou bodově ohodnoceny. Na konci každé kapitoly dostanete možnost zapsat si, které zásady budete dodržovat či už dodržujete (tři body obdržíte za nejdůležitější a nejvíce nápomocné rady, naopak jeden bod za doplňkové tipy) a na konci knihy po sečtení vám Jillian vysvětlí, jestli jste zvolili správně a bude to při snažení dosáhnout štíhlého těla stačit. (Za sebe se přiznávám, že jsem si nic nepočítala, prostě jsem jen nasávala všechny ty užitečné rady a informace u fungování našeho těla a metabolismu.) 

Nejvíce prostoru dostaly kapitoly o stravování a pohybu, kde Jillian podrobně ale takzvaně po lopatě vysvětluje, jak funguje naše tělo, co potřebuje a co mu naopak škodí. Čtenář dostane i tipy na potraviny, Jillian totiž nemluví pouze teoreticky a v náznacích, naopak vždy jde rovnou k jádru věci a v celé knize je nespočet příkladů, které mají čtenáře ochránit před následným tápáním. Jillian se hodně věnuje látkám, které našemu tělu škodí a nepomáhají ani hubnutí, čímž nám dává najevo, že tato kniha není jen o hubnutí, ale také o zdravém životním stylu. V sekci o pohybu Jillian kromě popisu různých typů cvičení a jejich významu přidává i vlastní zkušenosti a naznačuje možné tréninkové plány.

Další kapitoly se vlastně velmi úzce točí okolo prvních dvou kapitol. Právě v nich Jillian radí, jak se s dodržováním zásad vypořádat i např. při náročné práci či starosti o domácnost nebo cestování. Jillian je puntičkářka a tak nedovolí, aby mohli mít čtenáři po přečtení celé knihy jakékoliv výmluvy k tomu, že něco dodržovat nejde. Uvidíte sami, že nevynechala jediný bod, nezapomněla na žádný kompromis, kterým člověk může svůj styl života alespoň trochu vylepšit.

Ke konci knihy se Jillian věnuje i důležité motivaci či zajímavým novinkám, které mohou člověka příjemně ovlivnit jak v životě tak v hubnutí. V celé knize také najdete krátké článečky věnující se vyvracení mýtů, které jsou v hubnutí a zdravém životním stylu rozšířeny.

Myslím si, že knihu si s chutí může přečíst kdokoliv. Je velmi hezky a jednoduše napsaná, ale najdete v ní
opravdu všechno. Kdo se zdravému životním stylu věnuje déle, asi ho nepřekvapí tolik faktů, jako začátečníka (pro kterého je dle mého názoru kniha nejvhodnější), ale myslím si, že si člověk vždy může některé zajímavosti připomenout. Já sama jsem přišla na některé novinky, nebo jsem si spoustu věcí ujasnila a urovnala. Líbí se mi, že Jillian v knize vystupuje naprosto přirozeně, nechává nás nahlédnout do svého života a radí i v oblasti vztahů a módy. Za sebe knihu můžu jedině doporučit :) PS: Recenzi jsem převzala z mého druhého blogu - sama jsem si ji ráda znovu přečetla a těším se na srovnání s další knihou od Jillian, kterou teď čtu Ovládněte svůj metabolismus. Recenze byla napsána 2.1.2014 :)

Posted in , | 3 Comments

Co můžete očekávat ...

Zdravím :) Pokud tento článek čtete, tak to znamená, že jste opravdu zavítali na můj nový (knižní) blog a za to vám upřímně děkuju :) Vezmu to jen stručně, protože na vykecávání mám druhý blog a ráda bych, aby to tak i zůstalo. Ale proč jsem si teda zakládala další? Jednoduše řečeno - nerada svoje rozdílné zájmy míchám a uvědomuju si, že čtenáři, kteří můj první blog navštěvují, očekávají články úplně jiného typu, než ty, které budete moci číst na tomto blogu. Naprosto nečekaně - články zde budou hlavně plné mých názorů na knihy, které přečtu. Abych nemarnila čas milovníků detektivek (i když Jo Nesboe a jeho Harry Hole...), tak dopředu říkám, že v poslední době sáhnu ráda hlavně po biografiích, nejlépe autobiografiích sportovců nebo po knihách zaměřených na zdravý životní styl. Chtěla bych se také více věnovat cestopisným knihám, ale nepohrdnu ani sci-fi literaturou, protože ...

Pokud vás teda zajímají podobné knížky jako mě, nebo chcete vidět, jak se budu v psaní recenzí vyvíjet (samotnou mě to zajímá), tak budu ráda, když se na můj blog vrátíte :) Neočekávejte však postřehy knihomola, protože to opravdu nejsem já. Čtu pro radost a když na to mám náladu, nepamatuju si kterou knížku jsem četla jako první, kterou jsem za svůj život nechala rozečtenou a nikdy se k ní už nevrátila, ani se nezaznamenávám, kolik knížek týdně, měsíčně či ročně přečtu, protože to pro mě není podstatné (třeba se to časem změní), hlavní je, jestli mě knížka zaujme nebo ne... Takže se uvidíme u příštího článku? :) Mějte se krásně a užívejte přicházejícího léta! Follow my blog with Bloglovin

Posted in , | 12 Comments

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.