miniRECENZE: Jestli zůstanu - Gayle Forman

Místo abych se učila, tak jsem si přečetla tuhle jednohubku... měla jsem chuť na lehké a romantické čtení, což se mi celkem splnilo :)

Zdroj
Název: Jestli zůstanu
Originální název: If I Stay
Autor: Gayle Forman
Nakladatelství: Ikar
Překlad: Květa Palowská
Počet stran: 184
Rok vydání v originálu: 2009
První vydání v ČR: 2011

*****

V Oregonu přes noc napadlo pár centimetrů sněhu, což pro tento americký stát znamená kalamitu, a tak úřady raději zavřou místní školu. Sedmnáctiletá Mia, její mladší bráška Teddy a otec, který se živí jako učitel, tak mají neplánovaně volný den. Matka se rozhodne, že si udělá volno také, a vymyslí plán na celý den. Celá rodina vyrazí na výlet navštívit příbuzné. Do cíle už ale nedojedou...

Jestli zůstanu je knížka, ve které se ukrývá velmi milý příběh. Milý ale asi není to správné přídavné jméno, které bych měla v tomto případě použít. Pro mě ale takový byl. Příběhy, kde se vyskytuje smrt a balancování mezi životem a smrtí, bývají smutné a plné emocí. Ve mne ale děj a události v něm nic podobného nevyvolaly.

Díky střídání retrospektivního vyprávění z Miiny minulosti a zobrazování přítomných zápletek pomocí určitého nadhledu jsem se nechala příběhem lehce unášet. Právě ono střídání většinou šťastných chvil s těmi smutnými mi nedovolilo se do děje více ponořit a prožít celé nešťastné období s hlavní hrdinkou. Na druhou stranu ale toto řazení knihy hodnotím pozitivně, dává ději neotřelý rozměr.

Vlastní hodnocení: 7/10

Kniha se mi líbila. Bylo to pro mě příjemné oddechové čtení, díky malému počtu stránek bych mohla mluvit o příběhu na jeden večer. Od knihy jsem ale čekala, že ve mě (u mě romantickým a emotivním příběhům nakloněném období) vyvolá více emocí, což se jí nepodařilo. Přesto ji mohu s klidem doporučit jako zajímavou oddechovou knížku pro zimní večer. 

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

4 Responses to miniRECENZE: Jestli zůstanu - Gayle Forman

  1. Kniha na mě podle tvé recenze působí dost depresivně, ale i se mi líbí styl, jakým jsi ji popsala. Není to zrovna šálek mé kávy ovšem. :)

    www.empty--island.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím... Byla to hezká oddechovka na jeden večer, ale čekala jsem víc. Doufala jsem, že z tak smutného tématu toho autorka vyždímá víc. Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuto knížku jsem zařadila do mého Wishlistu a už se nemůžu dočkat až si ji koupím. :)

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.