RECENZE: Město z kostí - Cassandra Clareová

Série, kterou jsem si chtěla už dlouho přečíst a vlastně ani nevím proč. Očividně mě to ale táhlo správným směrem, protože se mi první díl opravdu líbil a už se plánuji vrhnout po tom druhém...

Zdroj
Název: Město z kostí
Originální název: City of Bones
Autor: Cassandra Clareová
Série: Nástroje smrti
Nakladatelství: Knižní klub
Překlad: Eva Maršíková
Počet stran: 416
Rok vydání originálu: 2007
První vydání v ČR: 2013

*****
Clary Frayová je se svým nejlepším kamarádem v klubu, když zahlédne dva mladíky, kteří pronásledují jiného muže. Protože se jí celá situace nezdá, jde se za nimi podívat. Když je najde ještě spolu s nějakou dívkou ve skladu, kde se chystají muže zabít, pokusí se je zastavit. Neúspěšně. Mladíci společně s dívkou se ale diví, že je Clary vidí. Jak je možné, že civil, Clary, může vidět lovce stínů a upíry? Vždyť Simon stojící u ní si nikoho nevšiml. Clary nemá ani tušení, jak moc tento večer a první setkání s Jacem a jeho přáteli obrátí její život naruby. 

Jak se v knize dozvíte, každá báchorka má reálný základ. A o tom se sami přesvědčíte, když v příběhu narazíte na každou nadpřirozenou bytost, kterou si jen dokážete představit. Ani tak se ale nemusíte bát, že by se jednalo o něco přehnaného, přitaženého za vlasy, naopak. Opravdu budete věřit, že takto možná svět kolem vás funguje. Děj je zasazen do reálného světa, většina se odehrává konkrétně v New Yorku. Proti světu civilů však existuje i podsvět a mezi nimi stojí lovci stínů.

Nemusíte se bát, že se budete muset prokousávat úvodním popisem jednotlivých světů, jejich fungování a poměrů mezi nimi, protože se všechno dozvíte za pochodu stejně jako hlavní hrdinka Clary. Většinu děje tak zabírají dialogy, které čtení velmi usnadňují a zrychlují.

Autorka dokázala do příběhu vložit stejnou měrou city i akci. Každý si tak v knize nalezne to své, ať už čeká boje mezi nadpřirozenem či nějakou tu lásku nebo zhrzenost. Nečekejte přehnané dokazování odvahy a zdlouhavé bitky, stejně tak ani věčnou lásku nebo srdceryvné scény.

To však neznamená, že by příběh postrádal emocionální náboj. Naopak. Různé emoce ve vás budou vyvolávat už samotné postavy, protože je každá jiná a svým přístupem k životu a nadpřirozenu jedinečná. Velmi jsem také ocenila, že Clary, hlavní hrdinka, není moc vysunuta do popředí a naopak dává autorka téměř stejný prostor příběhům všech postav, které jsou navíc velmi úzce propleteny.

Co jsem ale já na příběhu ocenila nejvíc byl fakt, že přestože se ubírá očekávaným směrem, vždy vás autorka něčím překvapí. Nejčastěji nějakou novou informací, která všechno buď dokonale zamotá, nebo rozlouskne. Očekávejte tak, že vaše domněnky budou často úplně mylné, ale autorka pro vás bude mít dokonalé vysvětlení, proč tomu tak je. 

*****
Knihu bych doporučila hlavně čtenářům, kteří mají rádi nadpřirozeno a dokážou se do neznámého světa ponořit. Přesto to neznamená, že pokud vás nebaví klasické upířiny, nebude se vám líbit ani Město z kostí. Může to být právě naopak, protože v poslední době se autoři zaměřovali hlavně na lásku mezi nadpřirozenou bytostí a lidmi, to však není případ Cassandry Clareové. 

*****
Clary už to nevydržela. Vykročila ze své skrýše za sloupem. ,,Ne!" vykřikla. ,,To nemůžeš."
Překvapený Jace se otočil tak prudce, že mu nůž vyklouzl z ruky a s řinčením přistál na betonové podlaze. Isabela a Alek se otočili společně s ním. Oba měli ve tváři stejný výraz údivu. Modrovlasý chlapec se ve svých poutech trochu uvolnil a ohromeně na ni zíral.
První promluvil Alek. ,,Co je tohle?" zeptal se a pohledem přejel od Clary ke svým společníkům, jako by snad oni měli vědět, co tu Clary dělá.
,,To je holka," opáčil Jace, když se vzpamatoval. ,,Určitě už jsi předtím nějakou viděl, Aleku. I tvoje sestra Isabela je holka." Udělal krok směrem ke Clary a mhouřil oči, jako by nevěřil tomu, co vidí. ,,Ona je civil," řekl, napůl pro sebe. ,,A vidí nás."

*****
Vlastní hodnocení:
Nemůžu dát knize jinak než plné hodnocení. Nejednalo se o jednu z těch knih, ze kterých si člověk sedne na zadek, přesto jsem v příběhu nenašla jedinou chybu a velmi se mi líbil. Nejvíc jsem ocenila celkovou propojenost všech dílčích příběhů a překvapivé momenty a zvraty. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví megaknihy.cz
Knihu najdete ZDE.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

4 Responses to RECENZE: Město z kostí - Cassandra Clareová

  1. Toto je jedna z mála populárních a kladně hodnocených sérií, kterou jsem ještě nečetla. Pořád si říkám, že musím, ale ......, však se známe
    Rozhodně ale děkuji za velmi pěkně napsanou recenzi, která mě posunula do předu v tom si knihu přečíst :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem tuto knihu nečetla, ale viděla jsem film, který se mi hrozně líbil. Už se těším až si tuto knihu i celou sérii přečtu. A dozvím se jestli se mi bude opravdu líbit jako ostatním. Skvělá recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Většina tvrdí, že se od 3. dílu autorka viditelně zlepšuje. Takže jsem zvědavá, jak ohodnotíš ty další díly, když už Městu z kostí jsi dala plný počet. :D Já jsem se jaksi zasekla u dvojky a Město ze skla si zatím nepořídila, třebaže jsem si svět vytvořený Casandrou Clareovou dosti oblíbila. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu jsem četla a naprosto si ji zamilovala. Připravuju se na další díly. :D Pěkná recenze. :)
    http://behindthebookshelfcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.