#BlogTour: Richard Krauz

Hlavní postava musí mít nějaké vlastní osobní kouzlo. Většinu holek mého věku okouzlují kluci měnící se v upíry nebo vlkodlaky, mě momentálně baví drzý detektiv, kterému se v teple zařezávají propocené slipy do p... hýždí. 


Krauzovi nebylo do smíchu. Bylo mu vedro! Nesnášel horko... a navíc se mu do hýždí začaly zařezávat propocené slipy. 
Rudý kapitán, Dominik Dán

Richard Krauz, hlavní postava všech detektivek Dominika Dána, nemá rád horko. A nosí slipy. A Dominik Dán to na něj všechno (a ještě víc) práskne... 

Ale o to víc máme my čtenáři tohohle jinak téměř neomylného detektiva rádi, vidíme totiž, že je to taky jen člověk. To bychom totiž ve chvílích, kdy se do své práce ponoří a jde si tvrdě za svým, málem zapomněli. Nesmlouvavostí a nebojácností počínaje a šestým smyslem zdaleka nekonče. 

Richarda Krauze potkáváme jako detektiva poprvé v březnu roku 1988, kdy se na oddělení vražd dostal z pozice pochůzkáře Veřejné bezpečnosti. Hned u prvního případu se vyznamenal, detektivní zelenáč rychle dozrál ve společnosti svých zkušenějších kolegů. Na ty bychom taky neměli zapomínat a ono to vlastně ani nejde, každý z nich je totiž jiný a má nějaký významný rys, díky kterému, si ho zamapatujete. Ať už to je Váňův věčný hlad nebo Hanzelovo sukničkářství. Vraťme se ale k mladému a perspektivnímu Krauzovi...

,,Jmenuju se Krauz... detektiv Richard Krauz z oddělení vražd a vyšetřuju případ hřebíku zatlučenýho do hlavy Karla Kloknera. Sem drzej, nezkušenej, ale perspektivní a seru na tebe... nula nula sedmičko... jasný!?"
Rudý kapitán, Dominik Dán

Sebevědomí mi opravdu nechybí. Richard Krauz se ve službě otrkal velmi rychle. Pálí mu to, je rychlý, bystrý a hlavně se rychle učí, nejen od svého zkušeného kolegy Burgera. Při vyšetřování se ničeho jen tak nezalekne, je tvrdý a neúprosný. Žádná myška, nebo spíš krysa, mu mezi prsty neproklouzne. To ale neznamená, že je neomylný. 

,,Jak to, že ne?! Před momentem jsi přece říkal, žes jich na střední hobloval tucet, na vejšce dokonce docentku, a s Dianou jste si to rozdávali v Lišáku doteď, a to už jsi ženatej!" Burger
Básník, Dominik Dán

A to ani v soukromém životě, vždyť ani slovo milenka mu není neznámé a problémy s nimi také ne. To však neznamená, že bychom pro Richarda Krauze nemohli použít označení ,,správný chlap". To je vlastně první, co mě při jeho zmínce napadne. Richard Krauz se totiž nebojí postavit jak sám za sebe, tak za svoje přátele a rodinu. 

Světoznámý Harry Hole by Richarda v hospodě asi přepil, ani jeho slovenský protějšek se ale ,,na jedno" nenechá lákat dlouho. Společně s kolegy pak probírají nejen práci, ale i peprnější zážitky. Přesto tráví Ríšan, jak mu kolegové ,,z mordparty" říkají, většinu času v práci. Není to žádný naivní sluníčkář, spravedlnost má ale rád. 

,,Pro mě to není žádný rejpání. A žádná minulost. Vražda je promlčená až po dvaceti letech, do tý doby je pro nás všechno živý. Možná je to minulost pro vás, pro mě je to jen pár dní starej případ... takže čerstvej! Zabili chlapa a zatloukli mu do hlavy hřebík. Jsem placenej za to, abych zjistil, kdo to byl a jak ho dostat za mříže."
Rudý kapitán, Dominik Dán

Na střední škole psal básničky, v dospělosti si krátí čas čtením latinských citátů. Své kolegy i nás čtenáře často překvapuje nejen tím, že dokáže zlehčit snad každou situaci. Hlavně si ale umí dělat legraci i sám ze sebe, ne všechno bere příliš vážně a nenechá se jen tak odradit...

,,Du!" vstal Burger a společně zamířili ke dveřím. Ani na něj nepohlédli.
,,Tak já... du k Jumbovi sám..." zvedl se vzdorně Krauz a zamířil rovněž ke dveřím... ale nejdřív je nechal vyjít a zahnout za roh, aby si nemysleli, že je na ně nalepený. 
Rudý Kapitán, Dominik Dán

Richard Krauz je osobnost, která vás rozhodně zaujme. Možná ho nebudete milovat, určitě ho ale budete, stejně jako ostatní postavy v Dánových detektivkách, respektovat. Charisma má mladý detektiv na rozdávání, a tak se nemusíte bát, že by vás hlavní postava všech dánovek nezaujala. A většinou je to on, kdo se postará o to, abyste se při čtení nenudili! 

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.