RECENZE: Open - Andre Agassi

Název: Open - Otevřená zpověď
Autor: Andre Agassi (nejen ve spolupráci s J. R. Moehringerem)
Originální název: Open: an Authobiography
Nakladatelství: Jota
Překlad: Richard Janda
Počet stran: 416
Rok vydání originálu: 2009
První vydání v ČR: Brno 2010

Anotace: Autobiografie Andreho Agassiho nabízí jedinečný vzhled do zákulisí vrcholového tenisu. Agassi se šokující otevřeností popisuje svůj tenisový i soukromý život, a to od raného dětství, kdy ho - stejně jako předtím jeho sourozence - přivede tyranský otec k tenisu a nutí dennodenně trénovat. Z Andreho vyroste zázračné tenisové dítě, k tomuto sportu však cítí hlubokou nenávist.

New York Times - první v žebříčku bestselerů: 100 mimořádných knih roku 2009
Newsday - 10 nejlepších knih roku 2009
Entertainment weekly - 10 nejlepších non-fiction knih roku 2009

                                             *****

Kniha jednoho z nejlepších tenistů všech dob popisuje Andreho život od útlého dětství přes tenisovou kariéru až po zasloužený odpočinek. Pokud si právě myslíte, že vás tato kniha nemůže zaujmout, protože tenis nesledujete, nevyznáte se v něm a v celém tenisovém prostředí, nebo proto, že tento sport nemáte rádi, jste na omylu. Andre Agassi ho totiž také neměl rád, přímo ho nesnášel. Přesto se tenisem živil, protože jak sám říká, bylo to to jediné, co uměl. Nebo si myslíte, že tato kniha není pro vás, protože hledáte knížku, která má děj? Znovu jste na omylu. Kdo dokáže vymyslet zajímavější dějovou linku, než právě sám život? A pro vás, kteří se nezajímáte o tenis a jeho historii, může být výhodou právě fakt, že oproti ostatním tenisovým nadšencům netušíte, kdy se dostavil jaký úspěch nebo naopak zmar, a můžete si tak vychutnat celý příběh společně s Agassim.

Kniha vás okamžitě vtáhne do děje. Začíná trošku netradičně - koncem, koncem Andreho tenisové profesionální kariéry. A jak to tak bývá, na konci člověk rekapituluje celou svou cestu - v tomto případě Andre začíná svým dětstvím. Dozvíte se, jak byl otec na Andreho přísný, jak Andre musel denně odehrávat tisíce míčů, které na něj chrlil otcem vyrobený stroj nahrávající míče (Andre se ho bál a říkal mu drak), a jak se později musel přesunout přes celé Spojené Státy na Floridu, kde bydlel a trénoval v nejslavnější tenisové akademii.

Naprosto bez okolků vás poté Andre zasvětí do světa profesionálního tenisu. Žádné odborné vsuvky nečekejte. Celá kniha je psána jako příběh právě z pohledu Andreho, a takový je i jazyk. Syrový, přímý, často sprostý, bez jakéhokoli přikrášlování. Přikrášlen není ani život, i když plný peněz za prémie a reklamy. Přesto Andre se svým životem neustále bojuje, někdy se mu daří vyhrávat, jindy naopak ne. Dokonce se dostane až na opravdové dno, v tenise i v soukromém životě zároveň. I když tento příběh je pravdivý, není smyšlený a hlavní roli v něm nehraje nadpřirozený hrdina, Andre dokáže zapálit oheň ve svém nitru a postavit se znovu na nohy...

Zajímá vás, jaké jsou vztahy v tenisových šatnách? Jaké má člověk pocity, když vyhraje jeden z turnajů velké čtyřky? Jaká je zkušenost s drogami? Co s člověkem udělá sláva? Jak bojovat za lásku svého života? Všechny tyto otázky vám zodpoví právě kniha Open. Kniha, ze které je cítit strach, pot, radost, nenávist, štěstí, bolest i euforie. Díky podmanivému stylu vypravěče si všechny tyto emoce prožijete společně s tenisovou legendou. Jednou budete cítit křeče v lýtkách, v příštím momentu se budete vznášet na vlně falešného drogového štěstí a za pár minut budete prohýbat páteř, když vám doktor zrovna píchne kortizon.

Na konci knihy si naopak přečtete kapitolu s názvem: Začátek. Bude vám ale naprosto jasné, proč je takto nazvaná. Všechno do sebe dokonale zapadá a celý příběh se dokonale uzavírá.

Vlastní hodnocení:
Knize prostě nemůžu dát méně jak pět hvězdiček (i s vykřičníkem na potvrzení!). Před sepsáním této recenze jsem ji četla už podruhé (jen opravdu skvělé knihy jsem schopná číst vícekrát) a znovu mne uchvátila. Jak píšu výše, s Andrem jsem prožívala každý úder, každou prohru. Dozvěděla jsem se mnoho zajímavých věcí ze světa tenisu, ale i ze života této hvězdy. Očekávejte zpověď kluka, který se celý život hledal. Pokud se rádi šťouráte v různých psychologických románech, tahle knížka je pro vás to pravé. Tolik vnitřních rozpolcených monologů, které vás budou neskutečně bavit, jinde nenajdete. Mám pro tuto knihu jen superlativa a přísahám, že bych je na vás mohla chrlit celou noc. Těžko mě ale pochopíte, dokud si tento strhující příběh nepřečtete. 

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to RECENZE: Open - Andre Agassi

  1. tybrďo, 5 hvězdiček s vykřičníkem jo?
    tahle recenze mě hodně zaujala a to nejen kvuli hodnocení :))) díky za super tip!

    (A promiň za spam :D jen vím, že mám sama ráda, když se čtenáři ozvou a já vím, že článek někdo četl. Proto mi příjde fér zanechat komentáž pod každý článek, co dočtu :))

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.