RECENZE: Silo - Hugh Howey

Název: Silo
Originální název: The Wool
Autor: Hugh Howey
Nakladatelství: Knižní klub
Překlad: Jiří Engliš
Počet stran: 496
Rok vydání originálu: 2012
První vydání v ČR: 2014

Anotace: V silu pod zemí, zamořenou jedy, se ukrývají lidé: naučili se tu žít, milovat se i umírat. Jednou za čas je někdo z nich vyslán na povrch čistit senzory. Ví, že se nikdy nevrátí. Ví, že jde na smrt... Po letech udržování křehké rovnováhy se však systém octne před zhroucením. Hluboko ve spodních patrech, ovládaných lidmi z mechanického úseku, se vzedme vlna odporu proti takřka všemocnému IT oddělení. Mají naději na úspěch? Odkryjí děsivá tajemství přísně střežených serverů? A chtějí je vůbec znát?

*****

V knize Silo jsou čtenáři seznámeni s podobou budoucího světa a života na zemi. Respektive pod zemí. Atmosféra je plná jedovatých plynů déle, než sahá paměť obyvatel obrovského, téměř sto padesáti patrového Sila, které se ukrývá pod zemí. Nikdo nemá na zemském povrchu šanci přežít, proto se všichni bojí, že by mohli být posláni na čištění. Kdokoli může být poslat čistit senzory kamer na povrchu, stačí se jen závažně provinit proti vnitřnímu řádu Sila. Nejhorší, co může člověk udělat, je pochybovat o nutnosti existence Sila, správnosti jeho řízení, nebo nejvyšších představitelích. Nebo organizovat povstání, která se po několika generacích opakují a ohrožují existenci Sila. Poslední dvě čištění ale proběhla dobrovolně. Nejprve se pomátla žena šerifa a chtěla být poslána ven, tři roky na to prošel přechodovou komorou i její manžel, šerif Holston. Atmosféra v Silu se po každém čištění uvolní, protože zanášení senzorů kamer trvá několik let, a tak není potřeba hledat další lidi, kteří by měli být posláni na povrch. Jediný kdo si neoddychne je starostka Jahnsová, kterou čeká nelehký úkol - najít nástupce na funkci Holstona. Její snažení ji neulehčuje ani vedoucí z oddělení IT, který nechce nesouhlasí s vybranou kandidátkou, mladou ženou z mechanického oddělení v nejhlubších patrech, Juliette. Ta je ale nakonec zvolena a hned od začátku má ve své nové funkci plno práce, protože musí vyšetřit nejedno záhadné úmrtí. Sama se ale také dostane do nesnází... 

Příběh však nevypráví jen o životě Juliette, i když ta je ve většině událostí namočená. Důležitou roli v knize hraje také reakce na počínání všemocného úseku IT, který zná tajemství, jež mohou změnit život a myšlení všech obyvatel Sila. Čtenář se octne uprostřed životů obyčejných lidí, ale také životů nejvyšších představitelů celého společenství. To autor umožňuje tím, že je kniha psána z pohledů různých obyvatel Sila tak, aby do sebe celý příběh zapadal. 

Kniha je rozdělena na mnoho kratších kapitol. Často se stane, že je čtenář uvržen do nové situace, kterou nechápe. Nemusí ale po vysvětlení pátrat dlouho, protože odpověď většinou dostane v následujících kapitolách, z retrospektivního úhlu pohledu někoho jiného. Aby byly Silo samotné, život v něm i jednotlivé příběhy vykresleny do posledního detailu, nalezne čtenář v knize mnoho popisných pasáží, které ale odhalují fascinující představivost autora a propracovanost celého příběhu. 

*****


Knihu Hughe Howeyho bych doporučila minimálně všem milovníkům sci-fi a postapokalyptických příběhů, stejně tak se ale nemusejí bát knihu otevřít ani ostatní čtenáři. Pokud nemáte rádi mladé a často naivní hrdiny, ufňukané hlavní hrdinky, které nakonec zjistí, jak jsou výjimečné, či nedomyšlené příběhy, Silo je kniha pro vás. Hlavní představitelkou je silná dospělá žena, která si je svých kvalit vědoma a stejně tak je každý detail dotažen k dokonalosti, protože na konci nezůstane jediná vaše otázka nezodpovězena. 

Kromě intrik a odvahy nalezne čtenář v thrilleru holý boj o přežití, stejně tak ale i romantiku a poukázání na sílu a důležitost mezilidských vztahů. Díky tomu může kniha zaujmout široké spektrum čtenářů.

*****

,,Mohli to dokonce být i starší obyvatelé," prohlásila. ,,Příliš dlouho žili stísněně, ve svém pokročilém věku už se nebáli, možná se chtěli vystěhovat a udělat místo pro jiné, pro několik drahocenných vnoučat. Ať to ale byl kdokoliv, každé povstání vzniklo kvůli téhle pochybnosti, kvůli tomuhle pocitu, že tady jsme na nesprávném místě." Rozhlédla se po cele.
,,To nesmíš říkat," zašeptal Holston. ,,To je těžký zločin..."

*****

Vlastní hodnocení:
Knize jsem nakonec dala čtyři hvězdičky, a kdo mě sleduje déle, ví, že to je vysoké hodnocení, protože pět jich dostane jen opravdu malé množství těch ,,vyvolených" knih. Dlouho jsem se do knihy nemohla začíst, ale došla jsem k závěru, že to byl hlavně problém doby, kdy jsem knihu četla - na aktivní dovolené, kdy chce člověk večer spíš relaxovat, než se soustředit na místy víc popisných, ale zároveň důležitých, pasáží. Jak už jsem zmínila výše, kniha je skvěle propracovaná a stále nepřestávám žasnout, že tohle dokázal autor vymyslet a ještě tak dobře zpracovat a na nic důležitého nezapomenout. Velmi se mi líbilo vyprávění příběhu z pohledu různých postav, protože byla tak kniha oživena. Občas musí člověk na pár nudnějších stránkách zatnout zuby a soustředit se, protože právě v tomhle místě jsou ukryty důležité indície pro další pokračování. Opravdu se těším na další díly :) 

Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

5 Responses to RECENZE: Silo - Hugh Howey

  1. Už na mě čeká ve čtečce a šíleně se těším :) Už jsem v pár recenzích četla, že ten začátek dělá trochu problémy. Jsem vážně zvědavá.

    OdpovědětVymazat
  2. Nedávno jsem si Silo koupila jako e-knihu, ale ještě jsem se ke knize bohužel nedostala, tak snad brzo! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu jsem si taky koupila jako e-knihu ve slevě, tak jsem na to zvědavá moc. Zatím jsem se k tomu nedostala, ale snad brzy bude chuť. :) Tvá recenze mě navnadila, tak uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  4. Na knihu jsem četla i další recenze a vypadá opravdu dobře. :) snad se ke knize také časem dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  5. To vypadá skvěle!!! Podobně laděné knihy mě baví a už déle jsem nečetla žádnou pořádně postapokalyptickou knihu, takže to vidím tak, že si tuhle asi co nevidět pořídím! Díky za nalákání :)

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.