RECENZE: Tahle píseň ti změní život - Leila Sales

Název: Tahle píseň ti změní život
Originální název: This Song Will Save Your Life
Autor: Leila Sales
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Magdaléna Stárková
Počet stran: 242
Rok vydání originálu: 2013
První vydání v ČR: 2013

Anotace: Elisa Dembowská si ve srovnání se svými vrstevníky odjakživa připadala jako mimoň. A pak se jednoho dne rozhodne, že dělá všechno pro to, aby se to změnilo. Celé prázdniny na sobě dře - čte správné časopisy, dívá se na správné seriály, dokonce si i zásadně obmění šatník, jen aby hned první den školy zjistila, že se snažila zbytečně. Že i kdyby na sobě pracovala sebevíc, nezmění se to, jaká je uvnitř, a že to její spolužáci vždycky poznají a stejně se s ní nebudou kamarádit. Ale co s tím? Můžete se sebou něco udělat, aby se z vás stal spokojený mimoň?

                                                 *****

Dívčí román Tahle píseň ti změní život se celý točí okolo středoškolačky Elise Dembowské. Ta čtenáře stručně provede svým životem, který tak nemá ráda. Není oblíbená, chybí jí kamarádi a ve škole se jí spolužáci posmívají. Elisa připadá, že se do tohoto světa nedokáže vměstnat, protože poslouchá jinou, starší hudbu než ostatní, ale i proto, že je taky velmi chytrá (sama říká, že se naučí a jde jí všechno) a pilná. Poté co celé prázdniny stráví studováním současných teenagerovských trendů si myslí, že hned první školní den ve druháku mezi všechny zapadne. To se ale nestane a večer se Elisa několikrát řízne do zápěstí (zkouší si sebevraždu) ve snaze získat jen trochu pozornosti. Zoufalý čin ale ničemu nepomůže, vše co začne pomalu měnit až o několik měsíců později, když Elisa při jedné ze svých nočních procházek potká dvě starší holky, které jí vezmou do diskoklubu a Elisa objeví i život mimo nenáviděnou školu ... Stane se vůbec někdy Elisa ve škole oblíbenou? Dokáže si najít kamarády? Bude se stále snažit změnit sebe sama?

Celý příběh se odehrává na americké střední škole a čtenář si určitě všimne, že všechny předsudky, které jsou o mladistvých v USA zde v Evropě známé, nalezne i v této knize. Sama hlavní hrdinka, i když je jiná než ostatní (řekněme lepší), je silně ovlivněná svým okolím, a tak se stále zabývá tím, co si o ní okolí myslí. Čtenáři Elisa hlavně na začátku může mírně lézt na nervy, protože vlastně jen fňuká, nebo se chová uraženě. Brzy se ale člověk do jejího příběhu začte a začne ho prožívat s Elisou.

Kromě problémů středoškolačky se čtenář dostane do světa dýdžejů, bude si užívat nočního života, ale také se dostane do kontaktu s kyberšikanou. Díky všem těmto dobrodružstvím je příběh čtivý a rychle odsýpá. Nemusíte se bát ani dlouhých kapitol, které by vám nedovolily si ani odskočit.

Čtenář dostane možnost začíst se do knížky, která popisuje život šestnáctileté holky. I proto je kniha určena hlavně mladistvým a nejlépe dívkám. Existuje mnoho knih s takto mladými hlavními představiteli, ale tím, že se vše točí okolo žabomyších válek, které dívky na středních školách vedou, bych tuto knihu opravdu doporučila hlavně podobné věkové kategorii. Na druhou stranu, kdo má rád příběhy s touto tématikou, nebude zklamán.

Vlastní hodnocení:
Jak vidíte, kniha si ode mne získala tři hvězdičky. Nejsem zase o tolik let starší než hlavní hrdinka, ale stejně jsem už z těchto problémů zřejmě vyrostla. Dlouho mě otravovalo fňukání nad tím, jak je celý Elisin život tak strašný. Chybí mi v díle také větší zápletka, která by mohla celý děj oživit. V neposlední řadě je děj opravdu předvídatelný a řekla bych, že i vám už je teď jasné, jak celá kniha dopadne :) Po knize bych znovu nesáhla, jako oddychovka je to fajn knížka, ale stačí mi jí přečíst jednou. Mladším holkám bych jí ale doporučila, protože si myslím, že těm bude Elisa a její svět bližší :)


Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

8 Responses to RECENZE: Tahle píseň ti změní život - Leila Sales

  1. Pěkná recenze. :)
    Vypadá to zajímavě. :) Uvidíme, zda někdy po knize sáhnu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hezky napsaná recenze. Líbí se mi ta tématika knihy, protože si myslím, že se z toho dá vzít ponaučení. Šikana a nezapadnutí do společnosti se řeší pořád, ale nikde nejde vidět výsledek. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som si chcela prečítať knihu, ale potom som čítala nejaké recenzie a čo ja viem... na mňa je to asi príliš ťažká téma. Nepáčia sa mi knihy, kde sa rieši samovražda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim si, ze to neni tezke tema, nebo alespon tak neni v teto knize podavano :) se sebevrazdou se setkas jen na zacatku (proto se o ni vsichni v recenzich zminuji, aby dal uz nespoilerovali :)) a potom uz se resi vicemene normalni zivot hrdinky :))

      Vymazat
  4. Škoda, že příběh není o něco originálnější. :) Obálka je nádherná. Ze začátku jsem si říkala, že by to mohlo být něco pro mě. Taky bych nejradši překopala celý svůj život, i když upřímně mi je jedno, co si kdo myslí. Spíše bych to udělala kvůli sobě. Ale nakonec si myslím, že by mě to nebavilo. Hlavně teda hrdinka povyšuje smysl "překopat život" na jinou úroveň.

    OdpovědětVymazat
  5. ZROVNA ME BUDE ZA CHVÍLI ČTRNÁCT A TIMHLE SI PROCHAZIM POTADTE MI JESTLI JE PRO ME DOBRA TAHLE KNIHA PROTOZE KDYŽ TO TAK ČTU TAK JSME ZJISTILA ŽE JSEM UPLNE STEKNA JAKO HRDINKA KNIHY

    OdpovědětVymazat
  6. Neboj, takhle se cejti me vsichni a nemusi nam bejt ani 14 ani nemusime bejt na stredni skole :) Ale knizku si urcite precti! A mrkni i na dalsi knizky s podobnou tematikou treba od nakladatelstvi CooBoo. Jinak s podobnejma pocitam a se potkas v knizce OTKA a ta je uplne skvela :))

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.