Každý někdy začínal - blogové začátky


Ahoj všichni :)
Mám obrovskou radost z tolika zpráv, které mi chodí, že se vám nápad tohoto projektu líbí a těšíte se na články. Doufám, že vaše očekávání následující články nezklamou!
Dnes tu máme druhou várku odpovědí. Slíbila jsem, že budu články zveřejňovat obden, maličko se mi to komplikuje kvůli dovolené (od středy do neděle budu mimo domov) a pak následné brigádě, ale doufám, že to všechno nějak zvládnu sepsat, přednastavit nebo někde chytit wifi!
Teď už se ale pojďte podívat na to, proč si vlastně naši oblíbení blogeři založili blog :)

Kdy tě napadlo, že si založíš blog (se zaměřením na knihy), kdy jsi tak skutečně učinil/a a co tě k tomu vedlo?

Bastera - Knihy nekoušou
Blogovala jsem již delší dobu na svém starém blogu zaměřeném na všechno. Začala jsem sledovat starý blog Brabikate, kde psala k všem i recenzi na knížky, jako velkou čtenářku a vystudovanou knihkupkyni mi to zaujalo. Pak jsem našla blog Knižního Doupěte a Knižního nekonečna a časem se rozhodla založit si knižní blog. Přispívala jsem jednou za čas a stále vedla svůj osobní blog. Pak jsem zažila nejhorší rok v životě a blogování šlo stranou. Cca rok jsem nebyla vůbec aktivní, ale sledovala jsem ostatní. Brzy se začaly ozývat lidi, jak se mám a jestli začnu blogovat znovu. Napsala jsem článek a komentáře lidí mě hrozně motivovalo a od té doby bloguji relativně pravidelně, často a ráda :) Blog jsem si založila přesně 22. října 2011 a opravdu aktivní jsem od října 2012.

Vlastně ani nevím, bylo to tak dva tři měsíce před založením blogu (tipuji rok 2011?). Už předtím jsem publikovala pár článků o knihách na svůj původní blog na blog.cz, který jsem měla od roku 2004. Přelom nastal až někdy v prosinci 2011. Navštěvovala jsem čím dál víc Abyssin blog a tradá. Chtěla jsem mít vlastní.

Cathy Chloupková - Mezi nebem a peklem
Napadlo mě to někdy v deváté třídě, kdy jsem vlastně začala pořádně číst - tedy hlavně mě to začalo bavit. K založení knižního blogu pak došlo v červenci 2011. To mluvím o svém starém knižním blogu, který ještě sídlil na blog.cz (http://between-heaven-and-hell.blog.cz/). Před rokem pak ruply nervy a z blog.cz jsem se musela přestěhovat.

GiraffeAndy - Nejen knižní blog
Blogovala jsem již dříve, ale pak jsem přestala a když jsem objevila knižní blogy a začala je číst, opět jsem dostala chuť založit si nový blog. To jsem uskutečnila 25.dubna 2012. A co mě k tomu vedlo? Už odmalička jsem měla ráda knihy a ráda četla, a i když mě do té doby nenapadlo o tomto svém koníčku psát na blog, najednou mi to přišlo jako dobrý nápad. 

Jana - U Margarety
Napadlo mě to a učinila jsem tak v jeden den. :) Bylo to koncem prosince 2011. Ráda jsem psala a ráda jsem četla a chtěla jsem to nějak spojit dohromady. A tak jsem začala psát o knížkách.

Myanmar - Book-lords
První impulz k blogování o knihách jsem dostala přibližně před čtyřmi lety, kdy jsem narazila na stránky Knižního nekonečna. To mě inspirovalo k tomu přidávat na svůj do té doby spíše deníčkový blog postřehy z knižního světa. Svůj první čistě knižní blog jsem založila přibližně rok poté – a k psaní deníčku už jsem se nikdy nevrátila.

Vlastní blog o knihách mě napadlo si založit úplnou náhodou. Více jak před rokem jsem totiž neměla o existenci knižní blogů vůbec tušení. Tou dobou jsem trávila hodně času na votocvohoz.cz, a když jsem se jednoho dne přihlásila na svůj profil, uviděla jsem odkaz na soutěž o knihy. Tak jsem narazila na Pearl (blog už bohužel neexistuje), prvního blogera, kterého jsem začala pravidelně sledovat a který se zároveň stal i mým prvním pravidelným čtenářem. Hrozně mě fascinovalo, že někdo píše o knihách, a po několika týdnech jsem se rozhodla to zkusit taky. A jsem moc ráda, že jsem to udělala, protože mě to moc baví. :)

Filipshk - Magician's Book
Myšlenka, že bych si založil knižní blog, se mi v hlavě objevila kdysi v březnu roku 2012, kdy jsem si přečetl nějakou dobrou knihu a řekl si, že by bylo vhodné, kdybych svůj názor vyřkl veřejně a tak nějak ho mohl „vykřičet“ do světa. Jelikož se mi ta myšlenka zalíbila, tak jsem si takřka okamžitě, přesně 11. března 2012, založil svůj první knižní blog a napsal první článek. Ze začátku jsem se pouze pokoušel o to napsat na knihy názory, ale následně jsem přešel do fáze, kdy jsem toužil po recenzích. Zatnul jsem zuby, přijímal kritiku a doslova nad recenzemi potil krev. A to vše jenom kvůli tomu, abych lidem ukázat, že knihy, které jsem přečetl, za jejich pozornost vážně stojí.

Poprvé to asi bylo ,když jsem začala být na knihách už vážně závislá. Tenkrát jsem si řekla ,že bych mohla o svých názorech na knihy psát blog. Další impuls byl ,že jsem se o knihách neměla téměř s kým bavit. Neměla jsem skoro nikoho s kým bych mohla sdílet své pocity z knih a o mých domněnkách a tak... Bylo parné odpoledne 3.července 2013 a v české/slovenské blogsféře se objevil další blog. Blog jež měl v záhlaví název : Boxes of books. Vedla mě k tomu právě touha poznat další (s prominutím) blázny jako jsem já.

Nemůžu říct, že bych o založení blogu přemýšlela nějak dlouho. Knížky jsem měla vždycky ráda a pár blogů jsem i sledovala, ale psát recenze na mě vlastně ani nenapadlo. Myslela jsem si totiž, že bych na to neměla. Pak uspořádala Rodaw svůj první sraz - Na slovíčko s knížkou a já tam šla. Druhý den ráno jsem si založila svůj blog :)

Různé blogy jsem měla už předtím, ale pak na mě přišlo takové čtecí období a já se chtěla podívat na nějaké s knižním zaměřením. Hned jsem narazila na Abyss, a od ní jsem se pak dostala i na nějaké další. Po pár týdnech jsem si pak řekla, že to zkusím taky, ale dřív mě každý blog po chvíli přešel, tak jsem to ze začátku nebrala vůbec vážně.. A přestože teď už nepřispívám tak často, pořád mě o knihách psát baví! :)

O knihách píšu od ledna tohoto roku, jinak všeobecně na různých místech bloguju tak od 13 let, což je 13 let. (To vypadá straně, když je to takhle napsaný, připadám si jako blogující kmet:)) Jako inspirace mi posloužily knižní blogy, které čtu už dlouho. Rozhodla jsem se to prostě zkusit taky.

Terry Shmash - Devils Handbag
Já bloguju asi tak od osmi let, kdy jsem založila první blog o našem psovi a špionkách. Pak jsem dlouho vedla poměrně úspěšný blog o The sims, ale blogy o knihách jsem zakládala i během téhle éry, protože mě vždycky bavilo číst a četla jsem (a čtu) hodně. Když jsem asi před rokem skončila se Sims, už jsem jenom tady. Blogování miluju, a asi bych nikdy nemohla skončit úplně.

C.ind.ere.lla a Frozie - Popelčiny knížky
Náš blog se začal věnovat knihám někdy okolo roku 2008. Nebyl to ale nějaký zvláštní knižní blog. Občas se tam spíš objevila recenze na nějakou knihu. Pořádně jsme se do toho obuly až minulý rok na jaře, kdy jsme jako ségry spojily síly. Nějaký zvláštní motiv jsme asi neměly, jen jsme se chtěly podělit se svými názory na knížky s ostatními.

O založení blogu jsem přemýšlela již počátkem roku 2013. 
Důvodem byla návštěva Veletrhu knih v Ostravě, kde jsem si koupila knihu Mrtvá čarodějka přichází od Kim Harrison. 
Jelikož jsem v té době nečetla, protože jsem se čtením ve svých zhruba 12 letech přestala, tak jsem s překvapením měla chuť se do knihy začíst. Četbu jsem si velice užila a měla jsem chuť číst další knihy. Poté jsem od přítele dostala knihu Hostitele, která mě tak vtáhla do děje, že jsem měla nutkání číst neustále.  Během dubna jsem si založila blog, ale z větší části jsem měla problém přidat jakýkoliv příspěvek. 
V květnu 2013 jsem tedy s blogem začala naplno, při čemž jsem konečně dostala nápad na svůj první příspěvek a to Měsíšní chvástačku. :)

Mája - Fantasy MaKa
Blog máme cca půl roku, možná o něco déle. (Na tohle mám Katku) :-D- Napadlo mě to dávno předtím, jelikož čtu neustále a stále ve větší míře. Navíc jsem s podobnými (blogy,weby) atd. měla lehoulinkaté zkušenosti a moc mě to bavilo, tak jsem si řekla, proč ne?

Pokud jsem na někoho zapomněla nebo někde vidíte nějaký překlep, tak mi prosím napište, hned to opravím! :)

Musím se přiznat, že na odpovědi na tuto otázku jsem se opravdu hodně těšila, protože sama jsem začínala před dvěma měsíci a pamatuju si svou motivaci a jak jsem se sama se sebou prala, jestli do toho jít mám nebo ne :)
Jak to bylo s vaší motivací?

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Každý někdy začínal - blogové začátky

  1. téda, hodně dobrý nápad :) Vypadá to zajímavě, ten projekt. Jen tak dál! franckovaveronika.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.