Každý někdy začínal - název blogu


Ahoj všichni :)
Další přednastavený článek do projektu Každý někdy začínal je tu! Já zatím dost možná klepu kosu v malé chatičce poblíž Berounky, kde je sice krásně, ale chce to teplo! Alespoň bude chuť si číst :))
Ale vás určitě zajímá, proč se blogy našich účastníků jmenují právě tak, jak se jmenují? A jaké názvy raději nepoužívat?

Jak se zrodil tvůj název blogu? Myslíš si, že je pro čtenáře důležitý? Na co by se blogeři při vymýšlení názvu svého blogu měli zaměřit?

Bastera - Knihy nekoušou
Můj název blogu se zrodil v podstatě sám od sebe. Přezdívka i adresa blogu jsou se mnou už od začátku blogování, ale název jsem chtěla nějaký, aby bylo poznat, že má být hlavně o knížkách a první, co mě napadlo, bylo že Knihy přece nekoušou, tak že nevím, proč se lidi bojí číst a bylo to :) Název blogu je podle mě jednou z nejdůležitějších věcí, je to něco, co vás jednoznačně identifikuje. Název by měl být hlavně krátký, stručný, úderný a jasný. Dřív tu moc blogů nebylo, takže jsme měli relativně volnou ruku, ale postupem času přibývalo blogu, kteří se jmenovali Knižní něco a pak se to v tom množství už ztrácí. Zase je divné, když se blog o knížkách jmenuje tak, že vypadá spíš jako kosmetický nebo podobně, tady je důležité si hlavně uvědomit, zda chceme, aby byl vysloveně knižní nebo o všem možném včetně knih. Neměl by být moc dlouhý, mně se ty dlouhé a nejlépe anglické názvy hrozně snadno vytrácí z paměti a myslím, že nejen mně. Důležité je si pak s tím jménem spojit nějaký důvod, proč vznikl. Když by se Knižní blog jmenoval třeba Peklo zní to divně, ale když si na tom autor založí originalitu, že je to Peklo, kterým musí projít všechny knihy a buď obstojí a dojdou do knižního ráje nebo neobstojí a jejich čtení je opravdu peklo apod. hned to vyzní úplně jinak. Hlavní je, aby název vyjadřoval nás sebe samé a nebyl jen umělě vytvořeným názvem, který nikdy nepřiroste k srdci ani autorovi, jak by potom mohl přirůst k srdci čtenářům :)

S názvem jsem se příliš nepárala. Ani nevím, jak mě to napadlo, ale chtěla jsem mít v názvu něco se sny. Jsem totiž takový snílek, takže pro to. Chtěla jsem něco anglického, protože jsem celkem velký anglofil. A tak vznikl Vendea’s dream world of books. Nic moc originálního, ale já jsem spokojená. Při vymýšlení názvu blogu by blogeři měli být kreativní (pokud tedy chtějí něčím zaujmout). Neříkám, že to musí být něco inovátorského nebo tak, ale vzhledem k tomu, kolik je knižních blogů, to není od věci. Osobně si myslím, že není špatné si jako název blogu dát své vlastní jméno či přezdívku. Tu vám nikdo nevezme.

Cathy Chloupková - Mezi nebem a peklem
Současný název blogu - Mezi nebem a peklem - vznikl z původního názvu na starém blogu - Between heaven and hell. A chtěla jsem tím vyjádřit místo, které se nachází mezi těmi dvěma místy. Místo, kde najdete mou tvorbu, kam budu moct dát své myšlenky a názory. Kam se budu moci uchýlit, když mě realita bude prudit. 
S postupem času zjišťuji, že mít tak dlouhé jméno blogu není nic lehkého. Na vizitky, fotky, bannery..atd se mnohdy musí namáčknout, aby se vůbec vlezlo a navíc mají lidé větší problém si ho zapamatovat. Takže jedna rada do začátků: Rozmyslete si dobře délku jména, protože to bude důležitější než si myslíte.

GiraffeAndy - Nejen knižní blog
 Můj blog vlastně ani pořádný název nemá. :D "Nejen knižní blog..." jsem ho pojmenovala proto, protože je to převážně blog o knihách, ale občas tam chci přidávat i něco mimo knižní svět, a tak jsem chtěla takový nějaký neutrální název. Ale jinak se myslím hodí, když název blogu souvisí s jeho adresou, lépe se to pak pamatuje. Nebo rovnou s přezdívkou majitele blogu. Je prostě dobré, když si vás lidé snadno zapamatují. 

Jana - U Margarety
Název blogu je samozřejmě strašně důležitý. Pochopitelně by bylo nejlepší, aby název odpovídal zaměření blogu, ale to není jednoduché. Třeba já jsem si říkala, že když dám do názvu něco s knížkama, tak se toho pak budu muset držet a nebudu moci psát o něčem jiném. A to jsem nechtěla.
"Margareta" v podstatě nic neznamená. Hodně lidí si ze začátku myslelo, že je to mé skutečné jméno. :) Vzniklo tak, že jsem si řekla, že vyberu první jméno, kterého si všimnu na svém vyhledávači, tehdy ještě na Seznam.cz. No a jako první jsem uviděla nějaký bulvární článek o Paroubkovi a jeho dceři Margaretě, což se mi zalíbilo, znělo to neutrálně a hezky a tajemně. Dnes bych vymyslela spoustu lepších a trefnějších názvů blogu, ale při představě, co všechno bych kvůli tomu měla měnit, mi jde mráz po zádech. Blog U Margarety už je prostě zažitý.
Každopádně začínajícím blogerům rozhodně doporučuju strávit nad vymýšlením názvu víc času. :) 

Myanmar - Book-lords
Když jsme s eM. Vymýšlely název blogu, dalo nám to docela zabrat. Vzhledem k tomu, že jsme obě velké fanynky seriálu Doctor WHO, odkazujeme se v názvu blogu právě na něj (Time Lord Book Lord). Stejně tak text v záhlaví (Books ... bigger on the inside) vznikl v souvislosti s tímto seriálem. 
Myslím, že je opravdu důležité název blogu dobře promyslet. Právě prostřednictvím názvu se vás budou čtenáři totiž snažit dohledat nejčastěji. Podle mého názoru by měl být název především dobře zapamatovatelný a ideálně i dobře vyslovitelný. Totéž platí pro adresu URL. Dále se snažte nepoužívat název hodně podobný tomu, který zvolil někdo před vámi – zbytečně to mate.

Název blogu je rozhodně důležitý, protože je to něco, podle čeho si vás čtenáři zapamatují. Není tedy dobré mít název příliš dlouhý nebo podobný názvu jiného blogu. Například je hrozně moc blogu, které mají ve svém názvu "knižní", což se sice tematicky hodí, ale je opravdu těžké si je všechny zapamatovat. Nováčci by se tedy měli snažit vymyslet něco originálního, co se zároveň dobře pamatuje. Já si upřímně už moc nevzpomínám, jak jsem přišla název svého blogu přišla. Prostě jsem jen chtěla, aby to nějak souviselo s knihami.

Filipshk - Magician's Book
Když si vzpomenu, jak dlouho jsem dumal nad názvem svého blogu, tak se musím zasmát. Protože mám v oblibě fantasy žánr, tak název Magician’s Book pro mě byl asi jasnou volbou – název blogu totiž v překladu znamená: ‚kouzelníkova kniha‘, což asi už o něčem vypovídá. :) Název blogu je asi důležitou složkou, protože blog bez jména, nebo s nějakou dlouhou patlaninou, kterou nelze ani vyslovit, si asi těžko někdo zapamatuje. V dnešní době ale všude převládají anglické názvy a proto se leckdo může lehce ztratit a název blogu si jednoduše nezapamatovat. Od pár lidí se mi už ale párkrát doneslo, že když má blog český název, působí více... já nevím, česky, lépe se pamatuje a přitom poukazuje na to, že jsme hrdí občané České republiky? Vymyslet název blogu je těžké a řeknu vám, že znova bych si tím vším nechtěl projít. Pokud ale nad něčím takovým přemýšlíte, zkuste se nejdříve zamyslet nad obsahem, o čem blog je a co se na něm bude objevovat. Název by podle mě měl vystihovat váš zájem, koníčky a třeba i žánry, které máte v oblibě. Je asi jasné, že blog s názvem: ‚Žijeme zdravě‘ nebude o knihách, že?

Upřímně ? Já ani nevím. Možná to bylo tím ,že jsme v tu dobu vyklízeli pokoj a tak jsme dávali všechny knihy do krabic. Takže to byl asi ten důvod. Nenapadá mě nic na co by jste se měli vážně zaměřit. Jenom bych Vám (doporučila ?) ,že mě (Je to vážně jen můj názor. Je možné ,že ostatní to budou považovat za pitomost.) příjde dobré ,když je v názvu knížního blogu zmíněno slovo - kniha nebo book. Ono se to potom tak pěkně pozná. Hned víte ,že je to blog o knihách. Ale samozřejmě to není nutnost jenom takový můj poznatek.

Původně jsem chtěla český název, ale napadaly mě pouze nesmyslně dlouhé názvy, které by si stejně nikdo nezapamatoval. Tak jsem jeden dlouhý název přeložila do angličtiny a tak vzniklo Bookshelf Stories (Příběhy z mojí knihovničky).
Název blogu je určitě důležitý. Je to totiž jeden z faktorů, díky kterým si ho čtenáři pamatují. Jenže vymyslet název není zase tak jednoduché! Pokud Vás nějaký napadne, tak se určitě podívejte, jestli nějaký blogger nemyslel na to samé. Už jsem totiž vyděla dva blogy se stejným názvem a je to dost matoucí. 

Kvůli adrese blogu, která se mi vždy přestala líbit jsem se několikrát stěhovala :D. Takže by se blogeři při vymýšlení adresy měli zaměřit určitě nato, aby byl název bez nějaké chyby, aby to nebyl úplný nesmysl.. A možná bych se vyhnula i tomu, dávat do názvu svou přezdívku, protože.. co když ji pak chcete změnit? Tohle mi bohužel došlo až tak po roce, haha.

Vymyslela jsem ho, když jsem si kdysi dávno zakládala postavu ve hře World of Warcraft.Chtěla jsem, aby zněl jako jméno postavy z Pána prstenů:-) Myslím, že název důležitý rozhodně je. Měl by být originální, aby nedocházelo k záměnám a taky jednoduchý, aby se dobře pamatoval (což není zrovna můj případ:-))

Terry Shmash - Devils Handbag
Adresa mého blogu je www.devils-handbag.blogspot.cz, který jsem vymyslela podle Ďáblovy kabelky, klubu ze Zavrženého, protože se mi to hrozně líbilo a bylo to volné. Je to trochu zvláštní, ale tak, aspoň originální :D 
Jinak název určitě pro čtenáře důležitý je, lépe se píše a pamatuje něco logického nebo jednoduchého. Když je v názvu tisíc pomlček, opakující se slova, nebo je příliš dlouhý, kostrbatý, je to určitě špatně. Taky už mě nudí všechno, co má v názvu -knižní. Já vím, že je to naprosto na místě, ale když za jeden den vidím dvacet knižních konečen, poliček, hvězdiček, stránek a podobně, trochu mě to nudí. Ale co jiného, že? Určitě to není nic špatného nebo chyba, jenom je jich prostě hodně.

C.ind.ere.lla a Frozie - Popelčiny knížky
Myslím si, že název blogu je nesmírně důležitý. Protože pokud je snadno zapamatovatelný, máte větší šanci, že si vás někdo na googlu opravdu najde. Náš vznikl v době, kdy nám bylo tak 13, 14 a nad názvem jsme nijak nepřemýšlely. Prostě jsme jen chtěly mít blog. Dneska bychom si vymyslely určitě název úplně jiný, ale na tomhle starém máme veškeré zázemí, spoustu článků a skoro dvě stovky recenzí. To už se vám přesidlovat někam jinam moc nechce…A název vznikl díky lásce Markét k filmu Moderní Popelka, a zdatní angličtináři vědí, že v angličtině je Popelka právě Cinderella.

Vymyslet název blogu, který by byl poutavý bylo obtížné. Jelikož, bylo na internetu spoustu knižních blogů s všemožnými názvy, tedy převážně anglickými, tak jsem se rozhodla pro název Život s knihami. 
V době, kdy jsem si zakládala blog si založila jedna z knižních blogerek knižní blog se stejným názvem. 
Postupem času mě to docela rozčilovalo, jelikož si myslím, že si nás blogeři pletli. Proto jsem tedy po dlouhém uvažování změnila název na Knižní království. Jsem s ním spokojená, jelikož si myslím, že je snadno zapamatovatelný. 
Myslím si, že pro název blogu je důležité, aby si ho lidé pamatovali. :)

Mája - Fantasy MaKa
Myslím, že je velmi důležitý. Nesmí být složitý, musí být zapamatovatelný a pro mě osobně, i trochu osobní. Měl by v sobě nést to, oč na blogu jde a trochu tvého já. Proto fantasy – jelikož to je naše vášeň a od toho se odvíjí další – jako knihy, filmy atd. A MaKa? To je jednoduché Mája a Katka. Třeba takové blogy s aj názvy. Zní to pěkně, tak trochu „vznešeně“, ale absolutně mě nebaví přemýšlet, když ten blog vyhledávám, jak on se vlastně jmenoval a jakže se to vlastě píše? Takže asi tak.

Pokud jsem na někoho zapomněla nebo někde vidíte nějaký překlep, tak mi prosím napište, hned to opravím! :)

Jak byste na tuto otázku odpověděli vy? 

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

7 Responses to Každý někdy začínal - název blogu

  1. A tady je zbytek odpovědi od Jany z blogu U Margarety, který se někam vytratil. :)
    ....................................
    "Margareta" v podstatě nic neznamená. Hodně lidí si ze začátku myslelo, že je to mé skutečné jméno. :) Vzniklo tak, že jsem si řekla, že vyberu první jméno, kterého si všimnu na svém vyhledávači, tehdy ještě na Seznam.cz. No a jako první jsem uviděla nějaký bulvární článek o Paroubkovi a jeho dceři Margaretě, což se mi zalíbilo, znělo to neutrálně a hezky a tajemně. Dnes bych vymyslela spoustu lepších a trefnějších názvů blogu, ale při představě, co všechno bych kvůli tomu měla měnit, mi jde mráz po zádech. Blog U Margarety už je prostě zažitý.

    Každopádně začínajícím blogerům rozhodně doporučuju strávit nad vymýšlením názvu víc času. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neeeee jak se mi tohle zas povedlo :/ hned jak dorazǐ v nedeli domu, tak to doplnim! Promiiin O:)

      Vymazat
  2. nemaji Cathy Chloupková a GiraffeAndy stejny text jako u tech cilu v predchozim clanku? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Achjo, to ke tak kdyz clovek dela neco v rychlosti... Ale uz je to ok a moc dekuju za upozorneni! Jsem rada, ze to opravdu ctes :)

      Vymazat
  3. Koukam, ze jsme se vetsinou shodli. :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Vymýšlet název blogu je největší zlo! :D Aby člověk vymyslel něco originálního a ještě k tomu dobře zapamatovatelného, to je takřka nadlidský úkol. Hodně blogů se jmenuje podobně (i můj případ tuším), ale to už je prostě život :D

    OdpovědětVymazat
  5. Také jen zkoušīm přidat na blog články. Nad názvy jsem moc neuvažovala, tentokrát jsem se více soustředila na obsah. Děkuji za podnět, který jsem získala z vašich članků.

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.