Každý někdy začínal - pravidelní čtenáři


Ahoj všichni :)
Sice už bych teoreticky měla být z dovolené doma, ale článek znovu raději přednastavuji, protože vůbec nestíhám a nevím, kde se příští úterý zase budu nacházet! :)

Řešíte počet pravidelných čtenářů? Jak je k sobě lákáte a snažíte se o to vůbec? Podívejte se, jak to s pravidelnými čtenáři mají účastníci mého projektu :)

Řešil/a jsi na začátku blogování kolik máš (pravidelných) čtenářů? Jak jsi se je snažil/a k sobě nalákat a co podle tebe nejvíc zabírá?

Bastera - Knihy nekoušou
Na začátku jsem to tolik neřešila, byla jsem ráda za každého nového čtenáře, ale neměla jsem tolik velké ambice jako třeba s postupem času. Pak byly doby, kdy jsem to číslo sledovala a pokaždé doufala, že se zvětší, když se někdy o 1-2 lidi zmenšilo, brala jsem to jako svojí prohru. Teď už to tolik neřeším, jsem ráda, když přibudou, ale nehroutím se z toho :) Podle mě nejvíc zabírají soutěže, když uděláte soutěž, nemusíte ani dělat povinné a bonusové vstupy a čtenáři vždycky přibudou, přijdou k Vám třeba poprvé a zalíbí se jim. To samé nějaké články, které zaujmou. Třeba jsem napsala článek Rady pro ty, kteří žijí s knihomolem a hned mi přibylo pár čtenářů, ale je to stále jen číslo a někdo ani google na sledování nemá a neznamená to, že by k vám rád nechodil :)

Vendea - Vendea's dream world of books
Podle mě každý bloger kouká na návštěvnost, a to i když tvrdí, že ne. Všichni lidé touží po uznání, tudíž i pro mě byla návštěvnost celkem důležitá. Ze začátku jsem byla vážně ráda za každého nového čtenáře. Člověk si pak své práce víc váží. Snažila jsem se komentovat na ostatních blozích. Pořádala jsem soutěže. Ať už chcete či ne, soutěže vždycky nalákají čtenáře. 

Cathy Chloupková - Mezi nebem a peklem
Eh.. Moje začátky byly..řekněme velmi zajímavé. Na starém blogu jsem to řešila tak, že jsem pořád chodila po knižních blozích, četla články a komentovala jako o život, čímž mi vlastně blogeři psali také komentáře a chodili na můj blog. 
Na současném blogu to probíhalo a probíhá tak, že nad každým novým čtenářem juchám a achám. A jelikož už nemám tolik času jako dříve, tak se to čtenářům a blogerům snažím vynahrazovat obsahem a kvalitou blogu. Samozřejmě, že komentuji i nyní, ale nestíhám chodit na tolik blogů. Takže podle mě je důležité se dostat do podvědomí čtenářů a pak si je už jen získávat kvalitními články. A ano, vím že v dnešní době všichni sdílejí své články na různých sociálních sítích a jsem pro. Jen to někteří už přehánějí a některé články co sdílejí mi nepřijdou ani hodny toho, aby spatřili světlo světa, protože sdílí a fotí každou kravinku, ale to je věc názoru.

GiraffeAndy - Nejen knižní blog
Tohle jsem vůbec neřešila, ze začátku jsem žádné neměla, až časem se přidávali... Nikdo nemůže čekat, že po pár dnech bude mít plno pravidelných čtenářů, chce to chvíli počkat. Ale jinak jediný způsob, jak je k sobě "nalákat", je samozřejmě pořádání různých soutěží.

Jana - U Margarety
Ze začátku jsem to nijak neřešila, jen jsem byla (a pořád jsem) ráda, že čtenáři přibývají. Nejdůležitější je samozřejmě psát dobře a čtivě. Pak pomůže třeba to, že bloger píše o aktuálních bestsellerech, nebo o tom, co se zrovna děje v knižním světě. Plusem jsou kvalitní ilustrace a videa. Nezaškodí semtam zajít na nějakou knižní / blogerskou akci. Důležité je taky komunikovat se čtenáři a zajímat se o ně. Je toho spoustu. :) Ale nejvíc podle mě zabírá, když je blog psán s láskou a nadšením. I když je to trochu klišé, tak to fakt funguje.

Myanmar - Book-lords
Každý nový „pravidelný čtenář“ mi udělá velkou radost, ale není to něco, na čem bych své blogování stavěla. Důležitější je pro mě zpětná vazba ve formě komentářů. Z komentářů se o tom, jak čtenáři blog vnímají, dozvím mnohem více, než z pouhého čísla ve statistice. 
Ale pojďme se tedy zaměřit na to získávání Asi nejrychlejší a nejjistější způsob, jak získat pravidelné čtenáře, je pořádání soutěží, ve kterých se za sledování prostřednictvím různých sociálních sítí získávají body navíc. Stále si ale myslím, že daleko lepší způsob je snažit se publikovat natolik poutavé příspěvky, aby se čtenáři pro pravidelné odebírání rozhodli sami. Nepopírám, že je to pracnější (a většinou také zdlouhavější), ale myslím, že z takto získaných odběratelů budete mít daleko lepší pocit.

Ze začátku jsem to řešila hodně, ale teď už vím, že počet pravidelných čtenářů zas tak důležitý není. Pro mě je spíš důležitý počet komentářů pod článkem, protože díky tomu vím, že jsem to nepsala zbytečně. Pokud se chcete na začátku zviditelnit, je určité dobré se na facebooku připojit ke skupině Knižní bloggeři a jejich pravidelní čtenáři, kde můžete své články sdílet. Taky hodně pomáhá, když komentujete články ostatních blogerů, kteří si vás díky tomu všimnou. Nejvíc čtenářů seženete při pořádání soutěží, ale musíte počítat s tím, že se většina stane pravidelným čtenářem jen kvůli soutěži a pak se k vám už nikdy nevrátí. Hlavně neztrácejte trpělivost. ;)

Filipshk - Magician's Book
Samozřejmě, že jsem něco takového řešil a o to více mě mrzelo, když jsem si uvědomil, jak málo jich vlastně mám! Není nic horšího než skutečnost, že blogger, byť začínající, nemá ani jednoho pravidelného čtenáře, který by se s radostí na blog vracel. Je asi jasné, že na začátcích je nejhorší ta chvíle, kdy chcete protlačit svůj blog skrze ostatní a dát o něm vědět. Já osobně jsem na začátku využil toho, na co přišli už mnozí – soutěže a giveaways. Lidé totiž touží po tom získat něco zadarmo a co je lepší, než všechny nalákat na nějakou knihu, kterou vyhrají pouhým kliknutím na tlačítko „To se mi líbí“, nebo sdílejí soutěž? Nikoho samozřejmě za takovéto jednání nelynčuji, protože bych na to neměl ani právo, neboť sám jsem tohle pravidlo použil. Teď jsem si ale uvědomil, že soutěže jsou sice dobrým lákadlem, ale čas je ještě lepší. Čím déle budete psát články a pořádat zajímavé projekty, tím více si získáte lidí a nemusíte se bát, že na blog zapomenout v okamžiku, kdy ho zavřou. ;)

Asi mi neuvěříte ,když řeknu ,že ne… :D A já to ani říkat nebudu ,protže by to byla lež jako věž. Pokaždé když někdo dal ,že se chce stát mým pravidelný čtenářem tak jsem skákala 1 000 000 000 km vysoko. (možná ještě výš !) 
Myslím ,že hodně pomáhá -já to dělám pořád- přidávat se po různých blogerských skupin. Třeba na Facebooku. Potom když napíšete nějakou recenzi,článek tak to tam hodíte lidi se podívají. A když to takhle uděláte pokaždé ,když něco napíšete tak lidi nějak samovolně dají : Stát se pravidelným čtenářem.

Nebudu lhát, pravidelné čtenáře jsem rozhodně řešila. Vždycky jsem byla (a pořád jsem) nadšená z toho, když mi tam nějaký přibyde! Pokaždé je to radost. Ze začátku jsem si myslela, že kdy budu pravidelně přispívat na svůj blog a komentovat blogy ostatních, tak si mě třeba někdo taky všimne. A ono to vážně pomáhá. Když mi na blogu přibyde komentář, tak se vždycky podívám od koho je a jestli ta osůbka náhdou nemá blog (abych ho mohla prošmejdit) :) Myslím si, ale že je dobré si založit také facebookovou stránku. Čtenáři se k vám tak dostanou i přes facebook a když se třeba ještě přidáte do nějaké skupiny, tak na váš blog určitě narazí někdo, kdo o něm ještě nevěděl a třeba se stane vaším pravidelným čtenářem. 

Na začátku jsem na počet pravidelných čtenářů koukala určitě častěji, ale ono se s tím moc udělat nedá, tak se nedá říct, že bych to přímo řešila.. A pomoct tomu, aby jich bylo co nejvíc jde určitě komentováním nebo sdílením příspěvků v nějaké facebookové skupině.

Jasně, je to strašně potěšující, když k vám někdo chodí opakovaně i když každá návštěva je super. Nejvíc zabírá chodit na čumendy k ostatním blogerům, nechávat komentáře s odkazy na sebe.

Terry Shmash - Devils Handbag
Určitě, řeším to pořád :D Samozřejmě bych jich chtěla víc, ale jsem vděčná za každého. Snažím se je nalákat hlavně na originalitu, na knihy, které moc lidí nečte, na literární klasiku nebo četbu k maturitě. A pak samozřejmě typy pro psaní povídek a příběhů a kritika, protože kritizuji ráda a často, a myslím si, že když nějakou knihu zatratím, čtenáře to docela baví.
A co zabírá na nalákání čtenářů? No, to sama nevím. Asi nějaká zvláštní magická síla nebo postavení hvězd, kdo ví? :D

C.ind.ere.lla a Frozie - Popelčiny knížky
Pravidelné čtenáře nijak neřeším. Co mi ale udělá vždycky radost je komentář. A myslím si, že nejen mně. Je hezké vidět, když si vaši práci někdo přečte a k tomu napíše vlastní názor. Při dnešní obrovské spoustě knižních blogů jde jen těžko něčím prorazit, ale nejlepší je asi být sám sebou a něčím vybočovat z davu. A sociální sítě jsou taky super 

Na začátku blogování bylo mým cílem získat alespoň pár pravidelných čtenářů. Příspěvky bez komentářů jsou opuštěné a smutné. Proto jsem se tedy přidávala na různé knižní blogy a komentovala jejich příspěvky, aby o mé existenci někdo věděl.
Z mého prvního pravidelného čtenáře jsem měla nesmírnou radost. V tu chvíli jsem si uvědomila, že blogování dodává člověku spoustu energie a radosti.
Rozhodně zabírá komentování příspěvků jiných blogerů, ale nejvíce čtenářů bloger získá během soutěží. Přeci jen každý by rád něco vyhrál a proto jsou soutěže skvělou lákačkou na knižní blog.:)

Mája - Fantasy MaKa
Kdo to neřešil, tak lže. Teď už to neřeším vůbec. Jsem na blogu několikrát denně ale, že máme nového čtenáře, si všimnu třeba po třech dnech. :-D Co na ně zabírá? To je výrobní tajemství. :-D Každý si na to musí přijít sám. Ale ono to vážně není tak těžké, zvlášť když jsme národ hamtavých čecháčků. :-P

Pokud jsem na někoho zapomněla nebo někde vidíte nějaký překlep, tak mi prosím napište, hned to opravím! :)

A co vy, počítáte každého pravidelného čtenáře? A pořádáte soutěže, abyste jich měli víc, nebo to odsuzujete? :)

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

10 Responses to Každý někdy začínal - pravidelní čtenáři

  1. Za začátku jsem to číslo prakticky hypnotizovala :D ale teď už to tak neřeším, samozřejmě mě každý nový čtenář moc potěší, ale už na tom rozhodně nezávisí moje existence :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak súťaže robím a keď sa niekto v rámci súťaže rozhodne stať pravidelným čitateľom je to bonus, ale nie je to jediný dôvod.:) A rovnako ako väčšina - čísla sledujem, ale komentáre sú dôležitejšie.:)

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím s Májou z Fantasy Maka - Kdo tvrdí, že počet pravdielných čtenářů nikdy neřešil, tak lže :D Řešila jsem to a ze začátku dokonce i své pravidelné čtenáře znala jmény a hned jsem u komentářů věděla o koho jde :) Teď už je to těžší, své vysněné číslo jsem už dávno překonala a každý nový pravidelný čtenář je úžasným bonusem ze kterého mám vždy ohromnou radost ! Nejvíc samozřejmě udělají člověku radost pravidelní čtenáři, kteří aktivně komentují - tím prostě víte, že stále chodí a stále čtou. Ale u mé poslední soutěže mi udělalo strašnou radost, když mi jedna slečna do formuláře napsala, že sice je tichým pozorovatelem, který články nekomentuje, ale pravidelně blog navštěvuje a ráda se na blog vrací :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musí být vážně skvělý pocit - jedna překonat své vysněné číslo pravidelných čtenářů, ale hlavně ten komentář u soutěže :) Člověka vždy potěší, když se někomu jeho práce líbí a rád se k ní vrací :))

      Vymazat
    2. Ono to někomu třeba bude připadat jako malé číslo, ale já si před rokem ani nedovedla představit, že někdy přesáhnu stovku :D
      To máš pravdu, protože ať si každý namlouváme, co chceme, všechny nás žene kupředu to, že někdo naši práci oceňuje :)

      Vymazat
  4. To se ví, že zrovna čtenáře řeším. Mrzí mě, když se třeba dvě hodiny píšu s recenzí a ve výsledku ji nikdo neokomentuje. Proto mi udělalo třeba radost, že jsi ke mně začala chodit komentovat ty. Z předešlých blogů mám pravidelné čtenáře, ale to jsou spíš takoví ti na deníčkové články a fotografie než na knižní záležitosti. :)
    Mimochodem, tvůj blogový vzlet je působivý! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Chichi, já pravidelné čtenáře řeším :D Nebudu zastírat :D A těším se, až pokročím aspoň na dvouciferné číslo :) Přece jen po roce blogování :) Ale je pravda, že nejvíc potěší komentáře :) Svých komentovatelů si nesmírně vážím, protože když mi přijde e-mail, že mi na blogu přistál nový komentář, můžu se vždycky zbláznit nadšením!!! :) Takže třeba i tvoje komentáře na mém blogu mi nejednou rozjasnily den :)
    Soutěže nepořádám a když ji budu pořádat, tak by mi přišlo hodně zvláštní nutit někoho, aby si mě dal do oblíbených blogů, protože to přesně vůbec nevypovídá o tom, že ten člověk rád čte moje příspěvky. Kdo bude chtít, tak to tlačítko zmáčkne sám od sebe :) Super článek!!! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc se mi líbí, jak se všichni přiznali. ♥♥♥

    Ellen, děkuji. Jsem ráda za Tebe, že svého vrcholu si dosáhla. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Je pěkné, jak se v podstatě shodujeme :))

    OdpovědětVymazat
  8. Hodně díky za tento parádní článek. Pomohlo mi to nalézt možnosti, jak zkusit nalákat čtenáře na svůj nový blog.

    http://lamicblog.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.