Každý někdy začínal - vzhled blogu


Ahoj všichni :)
Dnes se budu teprve vracet z minidovolené na Berounce, takže radši článek přednastavuji. Navíc se mi celý zbytek srpna a začátek září značně komplikuje, zamotává, i když často příjemně, takže si vůbec nejsem jistá, jak budu zvládat články přidávat, ale ráda sliby plním, a tak se budu snažit vše stíhat včas! :)

Dnešní článek, respektive odpovědi, se věnují vzhledu blogu. Myslíte si, že je důležitý? Jaký by měl být? Podívejte se, co si o tom myslí odpovídající blogeři ;)

Jsou pro tebe důležité vzhled a přehlednost blogu? Na co se při příchodu na nový blog zaměříš nejvíc a nejdřív? Existuje nějaká ,,vychytávka", která podle tebe nemá chybět na žádném blogu?

Bastera - Knihy nekoušou
Samozřejmě, to jsou věci, které jsou důležité u každé webové stránky. Existují na to pravidla, která by bylo dobré znát. Vzhled by měl být střídmý a přehledný, nepřeplácaný. Důležité je dávat pozor na barvy a fonty, někdy písmo splývá s pozadím a pak i když bych si ráda přečetla článek nemám šanci. Přehlednost blogu je důležitá, existuje pravidlo dvakrát a dost, které znamená, že uživatel hledání vzdává většinou po dvou kliknutím. Když dvakrát klikne a stále není na tom bodě, který chce, přestane hledat. Je dobré mít rubriky, ale tak aby uživatel jednou dvakrát kliknul a našel, co potřebuje. U knižního blogu by neměly chybět recenze a kontakt viditelné hned a dostupné ze všech stránek, nejen z té úvodní, protože častokrát se uživatel dostane na stránku přes google a rovnou na nějaký článek, takže by bylo dobré, aby minimálně kontakt a důležité prvky byly viditelné ze všech stránek. Hraji si na chytrou, ale existuje na to dokonce celý jeden obor zabývající se vztahem uživatele a webu (blízký tomu mému), tak jsem si dovolila chvíli být za rádce :)

Pro mě vzhled není až TAK důležitý (vzhledem k tomu, že jsem grafický antitalent a design mi dělala Kath). Samozřejmě, že radši chodím na blogy, které mají příjemný vzhled, a dobře se na blogu orientuji. Dávám přednost jednodušším designům, obyčejný název blogu v pěkném fontu není od věci. Nemám moc ráda blogy, které mají podobné designy, nejlépe jako přes kopírák. Neříkám, že na takové blogy nechodím. Chodím. Ale je pro mě těžší si je zapamatovat, když jsou všechny stejné. Při příchodu na blog se zaměřím asi na tom, jak je blog rozvržen. Je to pro mě první známka toho, jak se mi bude na blogu v budoucnu líbit. Na blogu vždy uvítám nějaké okénko s odkazy na instagram a další kontakty. Plus GFC (pokud je na blogeru). 

Cathy Chloupková - Mezi nebem a peklem
Vzhled a přehlednost jsou jistě důležité pro každého. Člověku se více zalíbí přehledný blog, než neurčitě přeplácané cosi nebo naopak kde nic tu nic. První čeho si všimne asi každý je vzhled a rozvržení, a tím rozvržením nemyslím nějaké detailní zkoumání toho, co kde je, ale třeba jen ty nejdůležitější věci, že jsou hned po ruce. A vychytávka na to asi neexistuje. Podle mého, by si měl každý najít svoji cestu, co se mu líbí a co se líbí ostatním a prostě najít kompromis. 

GiraffeAndy - Nejen knižní blog
Myslím, že vzhled a přehlednost je hodně důležitá. První dojem je vždy nejdůležitější. Hodně knižních blogů vypadá dost podobně a já sama si je občas pletu. Sama jsem se snažila být originální, aby můj blog svým vzhledem trochu vyčníval a byl co nejpřehlednější, protože nemám ráda ta dlouhá menu plná ikonek, co se dlouho načítají. O žádné vychytávce nevím, stačí si ale uvědomit, že méně je někdy více a úplně jednoduchý vzhled blogu vypadá často lépe než "přeplácaný".

Jana - U Margarety
Vzhled a přehlednost blogu jsou pro mě zásadní. Vždycky lidem na svých Naučmese kurzech říkám, že jakožto bloger preferuju minimalismus, ale jako čtenář potřebuju minimalismus. Blog by měl být přehledný, jednoduchý, sladěný a dobře čitelný. Nejdůležitější je samozřejmě jeho obsah, ale design by se neměl podcenit. 
A vychytávka, kterou by měl mít každý? Nic takového mě nenapadá, spíš by měl každý bloger koukat na to, aby se od ostatních něčím odlišoval, aby byl pro čtenáře dobře zapamatovatelný.

Myanmar - Book-lords
Na vzhledu podle mého určitě záleží. Osobně mám ráda jednoduché designy, které nehýří přehnaným množstvím barev, ale rozhodně to není podmínkou pro to, abych daný blog navštěvovala. Daleko podstatnější je pro mě právě ta přehlednost. Pokud mám dojem, že na mě na blogu ze všech stran vyskakují odkazy na všechno možné a hromada zbytečných obrázků, většinou se vůbec nesnažím někam proklikat. Pokud se jedná o knižní blog, považuji za důležitý zejména rychlý a snadný přístup k seznamu recenzí, který by měl být v ideálním případě řazený dle abecedy. 
Žádnou zaručenou vychytávku nemám, ale uvítám, pokud má blog v menu odkaz na sledování prostřednictvím služby bloglovin‘. Tam totiž své oblíbence vyhledávám nejvíce.

Vzhled a přehlednost blogu jsou pro mě hodně důležité. Hlavně přehlednost. Přiznám se, že když narazím na blog, který má dvě neuvěřitelně dlouhá menu plná ikonek typu TEAM DAMON apod., většinou rovnou odcházím a nepřečtu si ani jediný článek. A takových blogů je opravdu hodně, což mě docela dost rozčiluje. V jednoduchosti je krása a to by si měl uvědomit každý. Nevidím důvod, proč někdo musí mít v menu obálky všech knih, které si chce přečíst, tisíc ikonek svých oblíbených sérií a podobné věcí, které akorát zabírají místo. Takže nováčci prosím snažte se o to, aby byly vaše blogy přehledné a žádnou vychytávku nebudete potřebovat.

Filipshk - Magician's Book
Nebudeme si nic nalhávat – v dnešní době je vzhled vše, na čem záleží. Stejně jako každý čtenář cizích webů, i já se vždy nejdřív zaměřím na to, jak je vše uspořádané a teprve až poté přejdu na samotný obsah. Co mě nejdříve zaujme je většinou název a vzhled. Neměl by být přeplácaný, stejně ani jako křiklavý, nebo aby obsahoval mnoho rušivých prvků, které by odváděly pozornost od článků, nebo by z přílišného zírání způsobily bolest očí. Jestli nějaká ‚vychytávka‘ opravdu existuje, tak o tom si nejsem za zcela jistý. Každý má jiný vkus, takže si i následně vytvoří svůj vlastní vzhled plný nápaditosti. Lidské představivosti se meze nekladou a pokud se na velký plusový bod!

Neřekla bych přímo vzhled ale na mě dost působí barvy. Nevím jak Vám to mám popsat ale ,když má blog určitou barvu a tak nějak styl tak mě upoutá. 
Většinou se jako první kouknu na recenze knih o které si chci taky přečíst nebo které jsem už četla. Abych věděla názor onoho blogera. Následně se kouknu jaké má bloger rubriky. Nebo do jakých projektů je zapojen. Ráda mám třeba Měsíční chvástačky nebo Bookshelf tour. :) 
Vychytávka ? V tomhle momentu mě nic nenapadá. Snad jenom ,že lištička (ano nevím jak jinak to nazvat :D ) prostě to kde máte třeba recenze atd. (Víte co myslím ? :D ) je dobrá když je nahoře. Mě to příjde takové přehlednější. 
Moment…
Není to tak úplně vychytávka ale mám ráda ,když je na blogu třeba jaký Team ten bloger je. Doufám ,že víte co myslím. :) Protože když u někoho třeba vidím ,že je stejně jako já Team Warner nebo ve VA Team Adrian vím ,že s tím blogerem si nejspíš budu rozumět. Tak začnu na jeho blog chodit pravidelně a někdy mu třeba i napíšu. :)

Myslím si, že přehlednost je důležitější než vzhled blogu. Přeci jen když máte krásný blog, ale čtenář na něm není schopen najít to, co by ho zajímalo, tak už se s největší pravděpodobností nevrátí. Na druhou stranu vzhled je to první, co na blogu uvidíte a jak všichni víme, tak udělat dobrý první dojem také není k zahození.
Když příjdu na nový blog, tak se jako první dívám na horní lištu, kterou zároveň jako první projedu a až poté se podívám na články (na ty hned na první straně). Takže přehlednost blogu je pro mě přednějsí.

Neřekla bych tomu úplně vychytávka, ale hrozně mě štve, když nějaký blog nemá menu. Některé designy jsou hrozně úžasné, když nemají menu.. Ale kdo se v tom pak má vyznat?

Jo, to je asi jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. Jak není blog přehledný, je to problém. Nejvíc a nejdřív se zaměřuju na to, zda je blog příjemný mým očím, tzn. že nehraje neonovýma barvama, nic tam nepříjemně nebliká apod. - to jsou pro mě takové rušivé elementy. Když blog projde v mých očích, pouštím ho do svojí mysli a hodnotím kvalitu příspěvků. Dobrou vychytávkou pro přehlednost jsou pro mě štítky, ty mám ráda.

Terry Shmash - Devils Handbag
Pro mě vzhled určitě důležitý je. Možná jsem v tomhle trochu povrchní, ale pěkný design mě vždycky upoutá a zaujme. Jednoduchým designem se vůbec nic nezkazí, ba naopak se mi mnohdy líbí víc než přeplácané barevné hrůzy. Když je design hrozný, tak se vždycky trochu divím, když má blog hodně čtenářů. Je jasné, že je to hlavně o obsahu, ale i tak si myslím, že na designu opravdu záleží.
A vychytávka... asi tlačítko pro followery hned v menu. Vždycky se můžu zbláznit, když chci sledovat nějaký hezký blog a nemůžu to udělat jednoduše. 

C.ind.ere.lla a Frozie - Popelčiny knížky
Stejně jako název je důležitý vzhled blogu. Dělá to totiž první dojem a ten je kolikrát nejdůležitější. Asi nějaká univerzální rada neexistuje, ale já osobně nemám ráda, když nejde přečíst text, nebo když je na blogu spoustu obrázků a třpytek a malůvek. A každý knižní blog by určitě měl mít vyhledávač nebo seznam všech recenzí. Nic mě nerozzlobí víc, když chci najít jednu konkrétní recenzi a majitel blogu je nemá přehledně uspořádané.

Vzhled a přehlednost blogu jsou pro mě velice důležité. Obzvláště přehlednost. Když například hledám na některém z blogů recenzi, nebo některý z příspěvků a nikde nevidím rubriky, či vyhledávač, jsem velice zklamaná, jelikož opravdu nemám ráda, když musím projíždět blog stránku po stránce. 
Na žádném z blogů by rozhodně něměl chybět obsah a rubriky, protože ty  jsou dle mého názoru velice důležité.

Mája - Fantasy MaKa
Jako první když k někomu jdu na blog, vidím záhlaví a zkoumám barvy. Co třeba já nemám ráda, tak je zdlouhavé načítání a to říkám, že máme velmi vysoké a dobré připojení. Tři minuty čekám než se blog načte, jelikož autor si nedokázal odpustit dát do světa vědět, kterým týmům fandí, svou oblíbenou píseň a fotky svých miláčků. Já jsem pro to všechno, ale v míře, ne to hodit vše na blog a čtenáři čekej. A co nesmí chybět? Pořádné menu. Když hledám recenzi, chci kliknou na recenzi, když hledám článek, chci kliknout na článek. Ne rolovat tři měsíce zpětně.

Pokud jsem na někoho zapomněla nebo někde vidíte nějaký překlep, tak mi prosím napište, hned to opravím! :)

Zajímavé odpovědi, že? Třeba se budete na vzhled svého blogu dívat jinak :)

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

7 Responses to Každý někdy začínal - vzhled blogu

  1. zajimavy, jak nekdo napise, ze nesnasi kdyz nekdo dela tohle a hned pod tim je, ze nekdo to ma rad jako vychytavku, kdyz se to tam objevi, jak krasna rozmanitost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo to je pravda a v tom je ta krása, není blog ten, který by se líbil všem :)

      Vymazat
    2. Třeba mě to vadí, když je to v menu, ale třeba některé blogy to mají v zápatí a to mi nevadí, i se ráda juknu :)

      Vymazat
  2. Souhlasím s Rachel, někdo má rád teamy, někdo je nesnáší, Sto lidí, sto chutí, že? zajímavé. Moc se mi článek líbil, výborný nápad zeptat se takhle známějších blogerů. :)) ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Je hezké pozorovat jak se v základu blogeři shodují, ale v některých věcech má rád každý něco jinýho :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pro mě je hodně důležité přehledné menu (pár položek, ne mít dvěstě tisíc štítků, přičemž pod každým je jeden článek) a pokud možno seznam recenzí :) Taky preferuji tmavé písmo na světlém pozadí, ačkoli v životě fandím černé, u písma se mi to na tmavém pozadí hůř čte a pak mi to bliká před očima ještě dlouho :D
    Týmy mi nijak zvlášť neva, ale mohly by být klidně v zápatí :)
    Lepší jsou taky menší záhlaví, abych z blogu na první pohled viděla aspoň něco kromě záhlaví.
    A určitě dát na první stránku víc než jeden článek, abych si hned po prvním kliknutí udělala představu o zaměření a rozmanitosti blogu :) To je asi ve zkratce vše :) Nejsem zkušený blogger, ale dozajista jsem zkušený čtenář blogů a tohle jsou věci, které vnímám :)

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.