RECENZE: Nemravné známosti - Sylvia Day

Název: Nemravné známosti
Originální název: Scandalous Liaisons
Autor: Sylvia Day
Nakladatelství: Beta
Překlad: Adéla Bartlová
Počet stran: 344
Rok vydání originálu: 2006
První vydání v ČR: 2014

Anotace: Známá spisovatelka láká čtenáře na tři romantické smyslné povídky z prostředí předviktoriánské Anglie, která nebyla zdaleka tak nevinná, jak by se mohlo zdát. Mladí bohatí hrdinové, aristokraté a aristokratky, se setkávají s partnery, k nimž by se za normálních okolností ani nepřiblížili, a zjišťují, že srdce si společenských konvencí nevšímá. Olivii vybral ženicha otec a ona se teprve po svatbě dozvídá, že její manžel je proslulý mořský pirát, lady Julienne pronikne v pánském přestrojení do klubu pro gentlemany, kde se zamiluje, a ve třetí povídce se Juliennin urozený bratr Hugh zblázní do krásné a nezávislé Charlotte.

*****

Jedna kniha, tři erotické povídky. Všechny mají společné, že jsou zasazeny do 19. století, a že se většinou jedná o lásku dvou osob, které by k sobě podle společenských zvyků patřit neměly. Hlavní hrdinové - páry - se znají, i když na sebe jednotlivé příběhy nijak nenavazují. V prvním je mladičká Olivia provdána za hraběte z Merricku, který ale žije nespoutaným životem piráta brázdícího moře. Druhá povídka se točí kolem zvrhlého Luciena a nebojácné Julienne. Poslední příběh k sobě připoutá tajemnou Charlotte a hraběte Hugha. 

Přestože si většina z vás pod pojmem ,,erotické povídky" představí bezduché stránky plné pouze popisů aktu, Sylvia Day do knihy vložila víc. Neočekávejte žádné hlubokomyslné příběhy, které vám ještě několik dní po dočtení nedají spát. Spíš vás upoutají milé zápletky protkané láskou a velmi zajímavě okořeněné společností z 19. století. 

Celá kniha je psána jednoduchým jazykem, který je často tak peprný, že se čtenáři nestačí divit, obzvlášť pokud ona slova vycházejí z úst jedné z křehkých hrdinek. S laškováním je také spojen humor, který mnohé situace perfektně uvolní. 

*****

Knihu Nemravné známosti bych v první řadě doporučila ženám, protože tyto povídky jsou hodně postaveny na citech, a i když jsou některé scény podávány z pohledu muže, myslím si, že by pány toto zženštělé podání nenadchlo. Dámské osazenstvo si ale čtení určitě užije, protože u této knížky mohou čtenářky vypnout a pouze se nechat unášet na vlnách jednoduchého příběhu, citů a vášně.

*****

,,Vy jste pirát," nařkla ho tiše. 
,,Ano."
,,Přepadl jste loď mého otce a ukradl jste její náklad."
,,Přesně tak."
Zaklonila hlavu na štíhlé šíji a upřela na něj vyčítavý pohled čokoládových očí. ,,Proč jste na mě tak hodný, když máte v úmyslu mě znásilnit?"
Chytil ji za prsty a položil je na svůj pečetní prsten. ,,Většina lidí by vám řekla, že muž nemůže znásilnit svou manželku."
Podívala se dolů a vytřeštila oči na erb, stejný, jaký se skvěl na jejím prstenu. Zvedla oči. ,,Kde jste to vzal? Nemůžete přece být můj..."
Usmál se. ,,Ale podle vás jsem."

*****

Vlastní hodnocení: 
Knížku jako celek hodnotím velmi pozitivně. Povídky se mi líbily, mohla jsem si u nich odpočinout a neřešit nic jiného. Příjemné čtení maličko narušovala předvídatelnost, kterou jsem u tohoto žánru sice očekávala, maličko mne ale zarazila podobnost povídek, hlavně prvních dvou. Velmi jsem ocenila zasazení příběhů do 19. století, což dodalo ději zase trochu jiný nádech. Nemravné známosti bych ale klidně doporučila všem čtenářkám, protože takovéhle čtení se perfektně hodí pro sychravé podzimní večery.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Beta.
Knížku nejdete ZDE!

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

3 Responses to RECENZE: Nemravné známosti - Sylvia Day

  1. Pěkná recenze :) Četla jsem teď pár eroťáren a moc mě nenadchly..Ale tohle vypadá zajímavě, tak tuhle knížku si zkusím přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  2. Míšo, zdravíím :) Budu ti tu trochu spamovat, snad se nebudeš zlobit, ale nominovala jsem tě do TAGu - Zpověď blogerky.
    http://infinitetreasure.blogspot.cz/2014/10/tag-zpoved-blogerky.html

    Každopádně ta knížka vypadá vážně zajímavě! Jako erotický povídky z 19. století to se moc často nevidí, když pominem Lady Fuckingham a podobně, co? :D Někdy mi jí pučíš, až mi budeš vracet Hostitele, ok? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Od Sylvie Day som čítala iba dva diely série Crossfire, a prídu mi lepšie, ako väčšina erotických románov, ktoré som čítala. Nemravné známosti vyzerajú zaujímavo, najmä tým zasadením do 19. storočia.

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.