Padesát odstínů šedi - násilí nebo erotika?

Zdroj
Už je tomu měsíc, co jsem se díky knihkupectví NEOLUXOR dostala na předpremiéru dlouho očekávaného filmu Padesát odstínů šedi. Protože mi to trvalo právě měsíc, než jsem se dostala k sepsání nějakého svého názoru na tento film, asi vám došlo, že jsem z něj nebyla zas tak nadšená ... Neviděla bych všechno ale zase tak černě, nebo spíš šedě?

Nestydím se přiznat, že jsem film opravdu vidět chtěla, prostě mě to zajímalo, i když jsem knihu před dvěma lety nedočetla (v půlce už mě to vážně nebavilo, jak jsem ale poslouchala ostatní, zřejmě jsem přišla o to nejlepší :D). Do kina jsem se tak vydávala s velmi nízkým očekáváním, což možná filmu v mých očích nakonec pomohlo.

Dlouho předtím, než se začalo natáčet, se spekulovalo, kdo bude hrát hlavní postavy. Každý měl svého favorita, Jamieho Dornana a Dakotu Johnson ale asi očekával málokdo. Možná i proto se o nich tak pochybovalo. Ani já nebyla výjimka a z obsazení jsem byla spíš na rozpacích. Bezdůvodně. Musím totiž uznat, že se oba dokázali do svých rolí vžít a jejich výkony jsem jim věřila.

Bohužel už jsem nebyla tak nadšená z děje, který mi trošku připomíná celosvětově známé seriály na způsob Ošklivky Betty. Nebo... mělo to vlastně nějaký děj? Asi tak bych to mohla taky vyjádřit. Nejvíc mne zklamal konec, ale třeba se ještě najde někdo, kdo neví, jak kniha/film končí, a tak nebudu spoilerovat. Snad jen ... Anastasia vážně neví co chce...

Zdroj
 Taky bych se ráda pozastavila nad označením erotický román. Možná to platí pro knihu (i když já přečetla 200 stran a dostala jsem se jen k prvnímu - lehce nereálnému - sexu), ve filmu se ale erotiky nedočkáte. Dakota občas ukáže poprsí, Jamie většinou jen záda, oba vzdychají = všechna erotika. Pokud tedy čekáte pořádnou erotiku, pusťte si raději doma ,,nějaké video", jestli vám tohle stačí, může s vámi jít na film i vaše mladší (dvanáctiletá) sestra.

Hodně musím ale pochválit hudbu. S tou si tvůrci opravdu vyhráli a dokazuje to i fakt, že písničky z filmu teď poslouchá celý svět, i když film takový úspěch zdaleka neměl.

Jak bych tedy film celkově zhodnotila? Průměrně. Jak říkám, bez děje (a u erotického románu i bez erotiky) to jde těžko, hlavně za ten příběh ale tvůrci filmu nemůžou (pokud se hodlali držet knižní předlohy, což prý celkem dodrželi). Na druhou stranu bych z filmu nedělala žádný propadák, pokud očekáváte oddychovku, pak jednu dokonalou dostanete, navíc se u některých vtipných či trapných scén i zasmějete. Myslím si, že je i zbytečné psát po internetu ,,hejty", které plynou jen z předem daného postoje (který vás nesmí shodit v očích vašich kamarádů). Odhoďte tedy předsudky a jděte si v klidu užít film, který vám dá sice stejně zajímavých zážitků, jako klasické americké románky ze střední, s popcornem, dobrou společností a hudbou to ale přežijete a zapomenete na okolní starosti.


Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

4 Responses to Padesát odstínů šedi - násilí nebo erotika?

  1. Mě kniha taky přestala bavit..a film jsem neviděla a ani mě neláká. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Videla som film,ale nič úžasné :/ Pár viet mi dokonca pripomínalo Twilight :D napr. : "Nedokážem sa od Teba držať ďaleko" - "Tak sa nedrž."
    Alebo niečo na tento spôsob :)

    OdpovědětVymazat
  3. Film posoudit nemůžu, protože jsem ho neviděla a vlastně ani vidět nechci. Knihu jsem četla stylem 1 stránek přeskočit, jednu prolétnout očima a i tak jsem u toho usínala a párkrát usnula. Určitě, ale chápu, že film nemusí být tak špatný a jako oddechovka to asi budou dobrý :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem na tom byla s kamarádkou a docela jsme si to užily. Žádnou cenu bych tomu neudělila, na druhou stranu, v televizi běží kolikrát i větší blbosti bez děje. Knihu jsem nečetla a v podstatě jsem si tu podobnost se Stmíváním nedokázala představit. Tak jsem to viděla. :D

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.