Recenze: Marťan - Andy Weir

Dovolte Markovi Whatneymu, aby vám díky svým deníkovým záznamům popsal, jak strávil 549 solů na Marsu...

Zdroj

Název: Marťan
Originální název: The Martian
Autor: Andy Weir
Nakladatelství: Knižní klub
Překlad: Michal Prokop
Počet stran: 344
Rok vydání originálu: 2014
První vydání v ČR: 2015

Šestý sol se pro výpravu Ares 3 stal zlomový. Písečná bouře byla silnější, než na jakou byla šestičlenná posádka a jejich zázemí připravena, a tak se původně více než měsíční mise na Marsu musí ukončit už takto brzo. Shodou nešťastných okolností však planetu opouští pouze pět lidí. Mark Whatney se zanedlouho po startu probouzí zraněný ve svém skafandru. Stále na rudé planetě. Dokáže přežít, když další mise na Marsu přistane až za více než čtyři roky? 

Marťan je sci-fi příběh, který vám ale bude připadat velmi reálný. Věřím, že se stejně jako já budete u čtení ptát, proč se vlastně takovéto mise na Mars už dávno nepodnikají. Andy Weir na každé stránce dokazuje, že tématu vesmírných výprav rozumí, stejně tak jako biologii, chemii, softwarovému inženýrství a technice. 

Občas ale přílišná detailnost může být nudná. Alespoň mě některé popisné části plné vysvětlování nebavily. Na druhou stranu přidávají celé knize na uvěřitelnosti už jen proto, že takhle nějak opravdu může vypadat deník člověka, který tráví dlouhé dny, týdny a měsíce sám, a jeho jediným kontaktem s lidmi jsou často pouze tyto zápisky, u kterých věří, že je jednou bude někdo číst. Ať už svůj pobyt na Marsu přežije, nebo ne...

Pokud se bojíte, že nepatříte do cílové skupiny fanoušků sci-fi, a tak není příběh určen pro vás, jsou vaše obavy zbytečné. V knize Marťan naleznete mnoho vtipných momentů, o které se nejčastěji postará sám Mark. Ten totiž nefňuká nad tím, že mu život a vesmír hází klacky pod nohy, místo toho vždy přijde s nějakým, i když často až nemožným, řešením a rád si u toho vystřelí i sám ze sebe.

Celý Markův příběh je proložen pasážemi, které ukazují, co se děje na Zemi či v jeho původní vesmírné lodi. Ty do děje vnáší potřebné napětí, které se u Marka občas s jeho klidným přístupem ztrácí. Strach všech obyvatel Země o život jednoho človíčka na Marsu je přímo hmatatelný a snaha o jeho záchranu nekončící. Často se tak z relativně poklidného sci-fi románu stává předvídatelný americký akční trhák. 

Sama jsem se do děje zpočátku nemohla začíst, po překonání počátečních kapitol jsem však dovolila Markovi proniknout do mého podvědomí a řešila jsem všechny překážky společně s ním (vždy je vyřešil první...). Jak jsem již zmínila, někdy mi přišly dlouhé popisy zbytečné a některé závěry trochu naivní, na druhou stranu jsem si zamilovala Markův smysl pro humor či jsem se nemohla odtrhnout od čtení ve chvílích, kdy se v ději setkává Země, vesmírná stanice i Mars. Věřím, že si tato kniha může díky své rozmanitosti najít velké množství fanoušků.

Hodnocení: 80%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Neoluxor.
Knihu naleznete ZDE.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

3 Responses to Recenze: Marťan - Andy Weir

  1. Děkuji ze recenzi :)
    O knížce jsem chvilku uvažovala, ale nakonec jsme ji s mamkou nekoupily..

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) Před pár dny jsem si Marťana donesla domů a šíleně se na něj těším!

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.