RECENZE: Nebezpečně blízko - Linda Howard

Název: Nebezpečně blízko
Originální název: Up Close And Dangerous
Autor: Linda Howard
Nakladatelství: Alpress
Překlad: Zdík Dušek
Počet stran: 255
Rok vydání originálu: 2007
První vydání v ČR: 2009

Anotace: Když se Bailey vydá na dovolenou, netuší, jak velké dobrodružství ji čeká. Při přeletu hor vysadí motor letadla a pilotu Cameronovi se jen s potížemi podaří nouzově přistát. Oba jsou zranění a Bailey si uvědomuje, jak těžké bude přečkat v mrazivé divočině. Že jim jde opravdu o holý život, to se potvrdí po zjištění, že havárie jejich letadla nebyla žádná nehoda...

                                               *****

Detektivní román Nebezpečně blízko má dvě hlavní postavy. Jednou z nich je mladá vdova Bailey Wingateová, která po smrti svého staršího zámožného manžela Jamese Wingatea žije v luxusním domě, je dostatečně finančně zabezpečená a spravuje dědické fondy svých nemanželských dětí Setha a Tamzin. Ti jsou oba starší než ona a svou macechu nemají rádi, protože jim nedovoluje rozhýřit otcovo tučné konto. Mezi lidmi taktéž není oblíbená, protože si o ní okolí myslí, že Jamese Wingatea pouze využila poté, co ztratil manželku a zjistil, že trpí nevyléčitelnou chorobou. To samé si o ní myslí i Cameron Justice, pilot vlastnící společně se svým dlouholetým přítelem Bretem soukromou leteckou agenturu. Ani jeden by s tím druhým nechtěl strávit o samotě víc času, než je nutné pro přelet mezi Seattlem a Denverem. Osud si ale pro oba přichystal jinou dějovou linku ... Nebo to nebyl osud?

V knize Nebezpečně blízko je skloubena romantika s bojem o přežití. Dramatické situace jsou často odlehčeny vtipnými narážkami Cama, které kontrastují s upjatými reakcemi Bailey. Ani ta ale nezůstane ledovou královnou, kterou se po svatbě se zámožným podnikatelem stala. Nechá čtenáře i Sama nahlédnout do svého soukromí a duše. Zajímavé informace, které možná čtenáři v budoucnu pomohou přežít v přírodě po pádu letadla jsou okořeněna o romantické a erotické vsuvky, což příjemně narušuje stereotyp. Detektivních prvků najde čtenář v knize poskrovnu, ale v závěru se budou mnozí divit, kdo nebo co stálo za pádem letadla mířícího s Bailey a Camem do Denveru.

Kniha je členěna do krátkých několikastránkových kapitol, které umožňují lepší přehlednost. Na druhou stranu je děj tak čtivý, že čtenář dost možná bude kapitoly přehlížet a knížku (tak jako já) přečte za den. Vypravěč děje není stále stejný Chvíli je děj vyprávěn z pohledu Bailey, jindy z pohledu Cama, několikrát se této funkce ujme také Bret, který se snaží zjistit, proč letadlo havarovalo. V některých úsecích knihy také můžeme zaznamenat er-formu, do které autorka plynule přechází a může to tak být často pro čtenáře matoucí.

Vlastní hodnocení:
Od této knihy jsem čekala opravdu hodně, protože jsem na ni slyšela jen samou chválu, musím se ale přiznat, že očekávání splnila sice z velké části, ale ne úplně. Hlavní - romantická - dějová linka je snadno čitelná, i když skvěle napsaná a opravdu poutavá. Co mne ale příjemně překvapilo bylo rozuzlení vyšetřování příčin pádu letadla - pokud se do této knihy pustíte, jsem si téměř jistá, že by vás ve vašich úsudcích Sherlock nepochválil :) Já sama dávám knížce celkově čtyři hvězdičky ... + smajlíka :) Přijde mi, že jsou čtyři hvězdičky málo, ale ten pomyslný vrchol, pětihvězdičkový, si schovávám pro knihy, které mi nedají spát (a že takové opravdu existují), což se u téhle nestalo. Přesto se ale nebojím vám knihu doporučit!

Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

8 Responses to RECENZE: Nebezpečně blízko - Linda Howard

  1. knížka vypadá zajímavě :) od této autorky jsem ještě nic nečetla
    nominovala jsem tě na Blogger TAG http://monulkov.blogspot.cz/2014/06/blogger-tag.html tak snad tě to potěší :)
    máš pěkný blog :)

    OdpovědětVymazat
  2. O tejto knihe som ešte nepočula, ale vyzerá zaujimavo. Knihy tohoto typu som už čítala a zatiaľ mi žiadna nepripadala skvelá, ale možno táto... Podľa opisu má šancu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, taky jsem podobnou knihu ještě nečetla, možná i proto se mi tahle líbila :))

      Vymazat
  3. Hezká recenze! :) Kniha mi trošku připomíná film Šest dní, sedm nocí, ten je báječný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zapisuju si ho, abych se na něj později podívala! Díky za tip :))

      Vymazat
  4. pěkná recenze :) jsem ráda, že někdo recenzuje i něco jiného než jen samé dystopie a young-adult (ne že bych proti nim něco měla, sama je docela čtu) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, konečně nějaká bloggerka, co nečte jen YA :) je to skvělé osvěžení!:)

      Vymazat
  5. Hned když jsem tuhle knížku u Tebe viděla, tak mě zaujala!!
    Trošku mi připomíná tuhle :)
    http://www.bux.cz/knihy/103919-slepa-vasen.html
    Každopádně na knihu jsi mě opravdu nalákala!! Moc pěkná recenze a ta fotka na konci je super!!:)

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.