RECENZE: PS: Miluju tě - Cecelia Ahern

Název: PS: Miluju tě
Originální název: PS, I love you
Autor: Cecelia Ahern
Nakladatelství: BB art
Překlad: Barbora Listíková
Počet stran: 376
Rok vydání originálu: 2004
První vydání v ČR: 2005

Anotace: Holly a Gerry patří k těm šťastným manželským párům, jimž každý mohl závidět. Náhle, v jeho třiceti letech, odhalí lékaři u Gerryho rakovinu v konečném stádiu. Holly si vůbec nedokáže život bez Gerryho představit a vlastně si ani nic takového představovat nechce. Jenže Gerry s ní má jiné plány. Pár měsíců po jeho smrti dostane Holly balíček dopisů, které pro ni její manžel sepsal a v nichž ji žádá o splnění nečekaných úkolů. S pomocí těchto dopisů, svých potrhlých kamarádek a milující rodiny, která ji někdy dohání k šílenství, Holly postupně objevuje nový život; život dokonce rozmanitější než ten, který ji odsud donutil nechat za sebou.

                                                      *****

Román PS: Miluju tě vypráví příběh Holly Kennedyové, která se vyrovnává se ztrátou své životní lásky. Společně s Gerrym plánovali budoucnost a nepochybovali o tom, že spolu zestárnou. Osud tomu však chtěl jinak, a tak se Holly pár měsíců před svými třicátými narozeninami stává vdovou. Po pohřbu se do sebe uzavírá a mnoho dní nevychází z domu, nemyje se, téměř nejí a náplní jejího dne je pouze spánek a pláč. Jednoho dne se ale u ní doma objeví její nejlepší kamarádka Sharon a začne Holly směřovat zpět k životu. Brzy poté navíc Holly dostane do ruky vzkazy od svého zesnulého manžela.

Vzkazy Holly udržují při životě a Holly má pocit, jako by její manžel stále ještě žil a byl. Mezi tím však život jejího okolí a s ním i Hollyin plyne dál. Jak se s tím Holly vyrovná? Bude se znovu smát? A dokáže se ještě zamilovat?

Kniha PS: Miluju tě popisuje obyčejný život, se všemi jejich úskalími i radostmi. Čtenáři se ponoří do myšlenek hlavní hrdinky Holly, ale nemusí se bát dlouhých vnitřních monologů, naopak. Děj má spád, i když v díle vlastně nenajdete žádnou velkou zápletku (kromě té, kterou je samozřejmě zesnulý manžel). Nemusíte se ale bát toho, že by kniha byla smutná. Do děje je zahrnuto mnoho dialogů a hlavně díky Hollyiným kamarádkám si prožijete i spoustu zábavných situací. Nejen díky dialogům, ale také kvůli krátkým kapitolám a častému posunutí děje o několik dní dopředu, se kniha snadno a velmi rychle čte.

Kromě toho, že se Holly musí prát s neustálým tlakem svého okolí, tak se musí také vyrovnávat s možnými nástrahami nového milostného života. Jemné jiskření v knize určitě naleznete a na konci budete překvapeni, k jakému dojde rozuzlení...

Vlastní hodnocení:
Jak vidíte, knížce jsem dala čtyři hvězdičky. Chviličku jsem přemýšlela, zda nedám pouze tři, ale rychle jsem tuhle myšlenku zahnala, protože jsem si na konci knížky uvědomila, že se mi pravdu líbila. Pět hvězdiček dávám jen knihám, které mě něčím opravdu dostanou, což se u této nestalo, možná kvůli absenci nějaké větší zápletky v průběhu knihy, ale jinak jsem celý příběh četla moc ráda. Nejvíc bych určitě pochválila čtivost. Kniha je psána bez zbytečného vysvětlování, některé události jsou pouze zmíněné a víc je autorka nerozebírá. Já sama jsem si říkala, že mě kniha a celý příběh moc nezasáhl, ale čím dál jsem v knize postupovala, tím víc jsem si uvědomovala, že na mě kniha velmi jemně (což kvituji) působí. I díky tomu se dá kniha označit téměř za oddechovou. Kromě té (možná) chybějící zápletky mi v knize vadila snad jen jediná drobnost, a to vycpávkové slovíčko ,,OH", kterým byla uvozena snad každá druhá přímá řeč :D Ale to už jsem hnidopich ... :)

Posted in , , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

5 Responses to RECENZE: PS: Miluju tě - Cecelia Ahern

  1. Pěkná recenze, povedla se Ti, o téhle knize i filmu už jsem slyšela, ale nikdy se do něj nějak nepustila :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám za sebou film i knihu. Knížku jsem četla až po filmu a myslím, že to bylo dobře. :) Je to už teda nějaký ten pátek, co jsem ji přelouskla, ale nebylo to špatné. Byť se mi film líbil o něco víc. Ale to bude tím Gerardem. :))

    Hnízdo zvrhlé Narcisky

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem se do něj začetla až na podruhé a musím říci, že si mě získal. Dříve jsem na žádné romantické knížky moc nebyla, ale tahle to všechno prolomila. Tohle je tak krásný příběh až mi z toho běhá mráz po zádech. Mám pocit, že jsem tomu dala stejný počet hvězdiček. A přiznávám, ke konci jsem i brečela. Film jsem neviděla a na jednu stranu po tom netoužím, knížka byla super a bojím se, že film by mne akorát zklamal. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá zajímavě! Někdy se do ní určitě dám:)


    http://booksaremydestiny.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Hezky napsaná recenze. I knize vím, ale nečetla jsem ji. Ale viděla jsem film, který je hezky udělaný a patří mezi mé oblíbené. Tak snad se někdy dostanu i ke knize. :)

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.