RECENZE: Zapomenutá - Catherine McKenzieová

Název: Zapomenutá
Originální název: Forgotten
Autor: Catherine McKenzieová
Nakladatelství: Fortuna Libri
Překlad: Jana Hejná
Počet stran: 350
Rok vydání originálu: 2012
První vydání v ČR: 2012

Anotace: Emma Tupperová má slibně rozběhnutou kariéru, spoustu přátel, skvělého milence... Všechno se však náhle sesype jako domeček z karet. Její umírající matka projeví přání, aby navštívila Afriku. Emma do Afriky skutečně odjede a stráví tam proti své vůli více času, než původně plánovala. Přežije zemětřesení, ale doma ji zatím prohlásí za mrtvou. Po návratu s hrůzou zjistí, že přišla o byt, o prestiční práci i o přítele.
Lze v takové v takové situaci začít nový život? Emma pomalu otvírá mysl i srdce novým možnostem. Jednu z nich představuje přitažlivý muž, kterého po návratu našla ve svém bytě. Emma obnovuje svou zhroucenou existenci a postupně s překvapením zjišťuje, proč ji vlastně matka do Afriky poslala.

*****

V knize Zapomenutá je vyprávěn příběh třiatřicetileté úspěšné právničky Emmy Tupperové. Emma vede spokojený život, který by jí mohla většina žen závidět, jenže žádná idylka netrvá věčně. Emmina těžce nemocná matka si těsně před svou smrtí přeje, aby její dcera odjela na měsíc do Afriky, což je kontinent, který sama milovala. Když truchlící Emma po pohřbu své milované matky zjistí, že jednou z věcí, které jí matka odkázala, je i měsíční zájezd do Afriky, rozhodla se že odjede, i když to může ohrozit její kariéru. Z původně plánovaného měsíce se však stal půlrok, protože Emma nejdříve onemocněla a později oblast, kde pobývala, zasáhlo silné zemětřesení. Nejen že se nemohla vrátit ani zavolat svým přátelům, že je v pořádku, Emma navíc s návratem domů ani nespěchala. Potřebovala si spoustu věcí ve svém životě ujasnit. Když se ale před Vánoci vrátí domů, očekává, že bude vše při starém. Místo toho zjistí, že se do jejího bytu nastěhoval cizí muž, byla zařazena na listinu pohřešovaných - nejspíš zesnulých osob, v práci už uctili její památku a Emminu kancelář si zabrala její úhlavní nepřítelkyně, která se také postarala o jejího přítele. Emma je tím vším otřesena, ale nevzdává se a chce svůj život vrátit zpět do starých kolejí ... Podaří se jí to? Získá zpět své prestižní místo, kamarády i svého přítele? Nebo půlroční pobyt v Africe nenávratně změní její život ...

Román Zapomenutá popisuje hlavně snahu Emmy vrátit svůj život do původní podoby, přičemž ukazuje její zranitelnost, bezradnost, ale také změnu, kterou Emma prodělá. Nenechte se zmást vystupováním hlavní postavy, které je autoritativní a silné, což se ale nedá vždy říct o jejím nitru. Velmi důležitou roli v knize hraje také Emmina matka, ke které se Emma hlavně ve snech stále vrací. Kromě romantických scén, díky kterým je téměř od začátku jasné, jak celý děj dopadne, najdeme v knize také krátkou detektivní zápletku, kterou se bude snažit rozřešit sama hlavní hrdinka. 

Celý příběh je vyprávěn z pohledu Emmy a čtenář tak dostane možnost nahlédnout do jejích myšlenek, které jsou rozepsány v zajímavých monolozích. Na druhou stranu má děj od začátku spád hlavně díky velkému počtu dialogů, kterými je velká většina příběhu vyprávěna. Vtipné situace jsou střídány těmi zamotanými, na druhou stranu jsou ale předvídatelné a lehce rozřešitelné.

*****

Zapomenutou bych označila za ideální letní čtení. Čtenář se nemusí bát žádných složitých zápletek, ani si pamatovat spoustu informací z předchozích stránek. Příběh je tedy celkem jednoduchý, ze života, nijak vyumělkovaný. Romantika a jiskření v žádném románu nemůže chybět a toto splňuje i Zapomenutá. Nepřijdete ani o rozpolcenost v lásce hned u několika postav. 

Téma knihy je zajímavé, přece jen koho z nás by nezajímalo, jak může vypadat život člověka potom, co byl nezvěstný a prohlášen za mrtvého. Další výhodou této knihy je, že hlavní postava Emma není žádnou superhrdnikou. Snaží se chovat tak, jak se od úspěšné právničky očekává, jenže život není soudní síň a tak i Emma podléhá smutku, beznaději a slzám. 

*****

Jenže všechno není, jak má být. Mělo mi to dojít už v okamžiku, kdy jsem zjistila, že na mě na letišti nikdo nečeká. Nebo ve chvíli, kdy bankomat zhnuseně vyplivl mou kartu, jako by trpěla odpornou infekční chorobou, a své auto jsem na dlouhodobém parkovišti nenašla.

*****

Vlastní hodnocení:
Bohužel je to špatně vidět, za což se omlouvám, ale knížka ode mně získala čtyři hvězdičky a smajlíka :) Nesedla jsem si z ní na zadek, proto chybí poslední hvězdička, ale jinak se mi kniha velmi líbila. Získala si mě hned od prvních stránek, což se ne každé povede. Od začátku jsem se těšila na každou další stránku, protože je celý příběh čtivě napsán a je zajímavý, čímsi milý. Nečekejte dechberoucí či strhující děj, pouze popis normálního, i když trošku zpřeházeného života. Jak už jsem psala výše, knížku doporučuji všem z vás, kteří chtějí sáhnout po takové, se kterou si lehnou na zahradu nebo k vodě a budou relaxovat. 

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

6 Responses to RECENZE: Zapomenutá - Catherine McKenzieová

  1. Hezky napsáno! Někdy se na ní chystám, ale těch krásných knih achjo :) Obdivuji tu skvělou fotku, já sama sebe vyfotit neumím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle byla rychlovka, už mám málo místa v iPadu, ale za jednou hezkou selfie je většinou tisíc zkušebních :D :)))

      Vymazat
  2. Mně se kniha také líbila, ale zároveň mě krapet zklamala. Čekala jsem, že se tam bude řešit více Afrika a že třeba hrdince záhadně dojde, proč ji tam matka poslala. Že v tom bude víc než jen fakt, že věděla, že jí život nenaplňuje. Ale jako letní čtení je to dokonalé. :) A máš velice originální hodnocení. :) Dovolím si reagovat na tvůj komentář: já nesnáším focení na psolední chvíli. :D Vždy vyfotím miliardu fotek, než najdu aspoň jednu, která by docela šla. Když nestíhám, pak to dopadne jako poslední fotka u chvástačky. Jedna rozmazaná, obě s brýlemi... :D Ale tobě to tady sluší. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Na Zapomenutou se moc těším, nedávno ji dočetla babička :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ok, i když to nevypadá na žádnou fantasy pecku (hihi), rozhodně přidávám na svůj seznam knížek, protože Afrika je další věc, co mě vždycky brala a knížka vypadá moc zajímavě..
    Jinak se mi strašně líbí tvůj styl hodnocení (y) :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zapomenutá je skvělá! :) Hrozně se mi líbila a je to opravdu takové letní čtení :) Nic světoborného, ale takový příjemný oddech :)

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.