RECENZE: Deník prostitutky - Micheal Weber

Už vás nebaví číst knížky s podobným názvem, kde dívky nadšeně popisují svůj luxusní život a rozmanité sexuální hrátky? Přečtěte si o dvojím životě paní Ester, protože ta vám přiblíží život české prostitutky bez jakéhokoli přikrášlování!

Název: Deník prostitutky - Dvojí život paní Ester
Autor: Michael Weber
Nakladatelství: Brána
Počet stran: 256
Rok vydání: 2012

Anotace: Pravdivý příběh učitelky, která se po desetiletém manželství a rozvodu ocitla v nové životní situaci. Cestu z ní se rozhodla hledat v takzvaném Velkém světě. Záhy však zjistí, že ten je prolezlý falší, podvody a zradou. Těžké existenční potíže a dluhy ji donutí stát se jednou z žen, které nabízejí sexuální služby v salónu vyhlášené madam Camilly W. Brzy v něm získá pozici nejžádanější prostitutky, která má řadu obdivovatelů i bohatých milenců. Žádný z nich však netuší, že ve dne pracuje jako učitelka v mateřské škole. Podaří se jí nalézt toho pravého muže pro život?

*****

Kniha Deník prostitutky vypráví o učitelce v mateřské školce, která si odpoledne přivydělává v jednom z ostravských privátů. Životní příběh paní Ester si čtenář může vychutnat hezky od začátku, přičemž kapitoly vyprávějící o současnosti a naopak o minulosti se střídají. Přesto se v knize nebudete ztrácet, navíc je zajímavé porovnávat životní situace a změny názorů. Ester popisuje své dětství v silně věřící rodině, bouřlivé mládí na studentské ubytovně,  šťastné manželství, brzké mateřství, práci v mateřské školce, ale také práci prostitutky se vším, co k ní patří. 

Někdo by si mohl myslet, že ženy, které se prodávají, mají potlačené city. Z tohoto omylu vás pisatelka svého deníku velmi rychle vyvede. Celá kniha je plná citů a pocitů. Ester je neskrývá a naopak jim dává volný průchod, proto s ní budete prožívat úspěchy i zklamání v lásce či při hledání práce. Ani prožitky v posteli s klienty nejsou jednobarevné, a tak vám Ester ukáže, jak zoufale se může s klientem cítit, ale i to, jak si svou práci někdy užívá. Stejně tak Ester ukazuje, že prostitutka nemusí být vůbec hloupá, a tak v knize najdete i hodnocení české politické scény nebo Esteřiny znalosti cizích zemí. 

Pokud jste již četli mnoho dalších podobných knih, většinou jste se setkali s dívkami, které se nazývají luxusními společnicemi, a popisují svůj peprný sexuální život jako něco, co bychom jim mohly závidět. Ve zpovědi paní Ester však nic takového nehledejte. Celý příběh vyobrazuje život mladé matky, která je zoufalá při hledání práce, a tak skončí v podniku poskytujícím sexuální služby. Bez okolků vám vysvětlí, jak se musí v tomto zaměstnání ohánět, aby stihla splácet půjčky a žít jinak normální život.

Hrdinka románu, je sice v jádru křehká žena, ale stejně tak, jako se nepáře s klienty, nejde ani daleko pro sprostá až vulgární slova. Neočekávejte tedy zaobalený popis životních zkušeností a zážitků z práce, naopak! Vyjadřování je často ovlivněno tím, jak se Ester při psaní cítila, takže si někdy čtenář přečte velmi syrový popis akce, jindy je stránka zase poseta spoustou zdrobnělin a láskyplných slov. 

*****

Příběh paní Ester je pravdivý, a tak jsou zápletky takové, jaké je napsal sám život. Někomu by ale v závěru mohlo chybět větší napětí či zajímavější vyvrcholení, což je asi jediná věc, kterou bych knize mohla vytknout. Na druhou stranu si všichni čtenáři po přečtení poslední stránky uvědomí, proč tomu tak je, a že s tímto faktem nejde nic udělat. Navíc vás závěr určitě překvapí a zasáhne. 

Knihu Deník prostitutky bych doporučila všem milovníkům životopisů či autobiografií, ale také zvědavcům, kteří by rádi nahlédli pod pokličku nejstaršího řemesla. Pro většinu čtenářů může být také zpestřením fakt, že se celý příběh odehrává v České republice, konkrétně na Ostravsku, čímž si můžou některé situace lépe představit.

*****

Byly ve mně skryty dvě Esterky. Ta první byla hodná - uctivě zdravila starší, dobře se učila, uměla být i poslušná. Když se jí zachtělo, nebo se očekávala nějaká odměna... Té hodné dával pan farář s pochvalou cukrátka. Ta druhá byla zlobivá - nevynechala žádnou lumpárnu, sbírala na zastávkách autobusů staré vajgly a pak je chodila dokuřovat do stohu. Což bylo v deseti a společně se svou šestiletou sestrou! Taková ostuda, že to vůbec píšu...

*****

Vlastní hodnocení:
Knize dávám čtyři hvězdičky, protože je to opravdu skvělá. Myslím si, že by se mohla líbit velkému množství lidí. Jak už jsem výše zmínila, v závěru mi chybělo nějaké to vyvrcholení, i když chápu, že v tomto případě je takřka nemožné ho vytvořit. Nebojte se začíst se do syrového příběhu české ženy, kterou život zavedl k práci prostitutky, nebudete toho litovat. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Brána!
Knihu naleznete ZDE.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

7 Responses to RECENZE: Deník prostitutky - Micheal Weber

  1. Nezní to vůbec špatně, pár knih jsem o tomhle tématu četla, ale tohle zní docela věrohodně a zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem cetla pred nejakou dobou uz a velice me chytla , děj který se odehrává u nás tomu dává jeste vetsi grady a doporucuji precist :)konec pravda je divný ale bohuzel takový byt musí ... osud ...

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha rozhodně působí zajímavě. Kdysi jsem viděla film Deník nymfomanky a i když to není mé oblíbené téma, rozhodně na mě zapůsobil. Navíc docela ráda čtu autobiografie, takže jestli na knihu někdy narazím, určitě si ji přečtu.

    Moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to hodně zajímavě. Já životopisy moc nečtu, ale o zajímavých osobnostech jo. A tahle vypadá hodně zajímavě! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Narazil jsem na tuto úvěrovou společnost na Googlu a kontaktoval jsem e-mail, který jsem viděl, a najednou jsem byl schválen úvěr ve výši 2 000 000 USDD, takže jsem nikdy nevěřil, že to všechno může fungovat, dokud mi nebudou připsány 2 000 000 USDUSD poradím každému, kdo to potřebuje půjčky na kontaktování této úvěrové společnosti za účelem získání půjčky, jedná se o e-mail společnosti: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  6. POTŘEBUJETE PŮJČENÍ NEBO CHCETE UDĚLAT VAŠE DOMY, VYPLATIT BILLY, ROZŠÍŘIT VÁŠ OBCHOD S 3% ÚROKEM? HLEDEJTE DALŠÍ KONTAKT Via: Peterheymannloanoffer@gmail.com

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.