RECENZE: Hostitel - Stephenie Meyerová

Název: Hostitel
Originální název: The Host
Autor: Stephenie Meyerová
Nakladatelství: Tatran
Překlad: Petra Klůfová
Počet stran: 552
Rok vydání originálu: 2008
První vydání v ČR: 2009

Anotace: Melanie Stryderová se odmítá vzdát.
Náš svět napadl neviditelný nepřítel. Lidé se pro tyto mimozemšťany mění na pouhé hostitelské tělo; jejich mozek ovládne vetřelec, ale tělo zůstává netknuté a zdánlivě beze změny pokračuje v předchozím životě. Obětí mimozemšťanů se rychle stane drtivá většina lidstva.
Když vetřelci dopadnou i Melanii, jednu z hrstky přežívajících ,,divokých" lidí, dívka vůbec nepochybuje, že nastal její konec. ,,Poutnice" - její vetřelecká ,,duše" - která teď ovládla Melaniino tělo, dostala předem varování před problémy existence v člověku: změť pronikavých emocí, příliš mnoho smyslů, vypjatě živé vzpomínky. S jednou potíží však Poutnice nepočítá: předchozí obyvatelka těla se odmítá vzdát vlády nad svou myslí, i když tělo jí už nepatří.
Poutnice bádá v Melaniiných myšlenkách a doufá, že objeví příčinu nezdolného lidského vzdoru. Místo toho Melanie naopak zaplní mysl Poutnice vzpomínkami a podobou milovaného muže - Jareda, který se dosud někde skrývá před vetřelci. A jelikož Poutnice se nemůže oddělit od Melaniiny tělesné touhy, sama začne prahnout po muži, jehož má odhalit. Když vnější okolnosti přinutí Poutnici a Melanii, aby uzavřely nedobrovolné spojenectví, vydají se spolu na nebezpečnou a nejistou pouť za mužem, kterého obě milují.

*****

Kniha Hostitel začíná implantací. Implantací duše do lidského těla. Procedurou, která umožní duši jménem Poutnice žít v těle člověka na Zemi - planetě, která už byla téměř celá osídlena dušemi z mnoha sousedních vesmírných těles. Lidí, jejichž mozek i tělo by neovládal malý stříbrný tvor už na celém světě zbývá jen hrstka a donedávna k nim patřila i mladá dívka Melanie. Ta byla ovšem také lapena Hledači a Léčitel ji tak mohl do těla implantovat právě Poutnici, zkušenou duši, která žila už mnoho životů na několika planetách. Ani tak silná duše ale nedokáže zvládnout vzpurnou hostitelku Melanii, která se ani jako pouhý hlas v hlavě Poutnice nehodlá vzdát. 

Poutnice je čestná a spořádaná duše, a tak se od začátku chová, jako by jí vůbec nic nepřekáželo a snaží se plnit svou funkci. S otravnou Hledačkou v zádech se však cítí stále hůř a moc jí nepomáhá ani fakt, že v hlavě hostitele není tak úplně sama. Melanie stále více touží najít dva muže, které velmi milovala, až se vášnivé emoce přenesou i do myšlenek Poutnice. Přemůže ten neznámý mix pocitů i tak zkušenou duši, jakou Poutnice je, nebo hostitelka Melanie dosáhne svého a dostane šanci své blízké ještě někdy vidět? A může být všechno zase tak jako dřív? Dokáží se dvě rozdílné povahy v jednom těle shodnout a nebude jim tam těsno?

Hlavní dějová linka se drží hlavně Poutnice a jejího hostitele Melanie. Zápletek v příběhu čtenář nalezne hned několik, ale ve všech hrají prim právě dvě dívky, duše, mozky, povahy... Nejdůležitější v celém příběhu jsou ale emoce mnoha rozdílných lidí a tvorů, které vyvolává hlavně mnoho zádrhelů, protože jak to tak bývá, co se může zamotat, to se pořádně zašmodrchá. 

Čtenář by si mohl myslet, že nejdůležitějším prvkem celého románu bude napětí, to ale není tak úplně pravda. Přestože se budete stále snažit předvídat další události a budete chtít celý příběh přečíst jak nejrychleji to půjde, hlavním důvodem, proč u knížky budete sedět tolik hodin v kuse, jsou perfektně vykreslené pocity všech postav. Budete cítit smutek, strach, nadšení, radost i zklamání. V hlavě Melanie není vetřelcem pouze Poutnice, jste to i vy!

Skvělý námět a nápad by nebyl ničím, pokud by ho autorka Stephenie Meyerová nedokázala bravurně zpracovat. Ta dokázala nejlépe zpracovat právě vztah Melanie a Poutnice, stejně tak jako jejich rozmluvy. Čtenář může mít často pocit, že čte rozhovor dvou osob, kamarádek, nepřítelkyň, sokyň či spolutrpitelek, ale vzápětí si uvědomí a je mi silně připomenuto, že tyto dvě bytosti jsou pouze duše uvězněné v jednom těle. 

*****

Knihu bych ráda doporučila opravdu všem čtenářům. Pokud máte rádi romantiku, naleznete ji v knize hned dvojnásobnou. Napětí je samozřejmostí, pokud vám za zády stále číhají Hledači. Temná jeskyně a násilí přidávají příběhu ponurý nádech. Psychologie není zachycena pouze ve vztahu Melanie a Poutnice. Sociologie a mezilidské vztahy jsou popsány na hrstce zbylých lidí, kteří se ještě nestali hostiteli. Dystopické prvky nás nutí zamyslet se nad některými věcmi, které bychom mohli změnit, což se nám autorka snaží ukázat na fungování komunity duší. A co když život na ostatních planetách opravdu existuje, jakou pak asi může mít podobu?

Pokud otevřete Hostitele, očekávejte příběh, který vás od začátku do konce nepustí. Budete se smát ironickým poznámkám a černému humoru, ale také budete ronit slzy u scén, po kterých budete mít ještě dlouho husí kůži.

*****

Hledačka si povzdechla: ,,Čekala jsem od tebe víc. Tvůj seznam dosavadních životů vypadal velmi slibně."
,,Velká škoda, že sama nemůžeš do jiného života. Jsem si jistá, že kdyby sis musela poradit se vzdorným hostitelem, byla by to pro tebe hračka." Neohlédla jsem se po ní. Mluvila jsem klidně. 

*****

Vlastní hodnocení:
Recenze na Hostitele se mi psala velmi těžko, a to hned z několika důvodů. První je ten, že bych vás, čtenáře, ráda seznámila se všemi detaily knížky, protože jsou opravdu fascinující, na druhou stranu bych nejradši nenapsala vůbec nic, abych vás nechala objevovat krásu celého příběhu hned od samého začátku o samotě. Druhý důvod se může zdát divný, ale já opravdu nevěděla, jak vyjádřit mé nadšení. Knihu jsem četla již podruhé a byla jsem z ní stejně unešená. Nejsem milovník ságy Stmívání, ale taky před autorkou hluboce smekám, protože děj je strhující a opravdu propracovaný. V dnešní době každý brečí u knihy Hvězdy nám nepřály (J. Green), zatímco se mnou lomcovalo hned několik scén z knihy, která popisuje životy lidí se stříbrnými červy v hlavě. Málokdy se stane, že bych se nebála knihu doporučit komukoli, tohle je jeden z těch vzácných případů!

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

11 Responses to RECENZE: Hostitel - Stephenie Meyerová

  1. moc pěkně napsaná recenze :-) kdybych Hostitele nečetla už 3x, tak bych to ho hned po tomto letěla přečíst znovu. moc se mi líbila tvoje myšlenka, že vlastně i čtenář, je VETŘELEC, což je úplná pravda!

    naprosto s tebou souhlasím a taky knihu doporučuji každému ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Z toho, jak se ti psala recenze, si nic nedělej, mně se to taky často stává. Někdy prostě nevíš, jak se vyjádřit, abys řekla všechno a zároveň vše neprozradila. Nejhorší se přesvědčit čtenáře o kvalitách knihy, aniž bys nespoilerovala. :) Tobě se však recenze povedla a já myslím, že se snad na Hostitele taky jednou vrhnu. :D

    OdpovědětVymazat
  3. tuhle knizku zboznuju <3 a ted premyslim, jak je mozny, ze ji nemam ve sve knihovne ?! budu muset napravit :) moc hezka recenze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom stejně, musela jsem si ho půjčit u kamarádky ... nechápu, že nemáme tak úžasnou knížku doma!!!

      Vymazat
  4. Pěkně napsaná recenze, s myšlenkou, že i sám čtenář je vetřelec plně souhlasím. Vztah Poutnice - Melanie je krásně propracován, ale hlavně já, jakožto citlivá dušička, jsem byla hrozně ujetá z Iana :D
    Mám chuť si tu knihu znovu přečíst a připomenout si ten příběh :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anoooo Ian mě taky dostával, škoda že nedostal víc prostoru :))

      Vymazat
  5. Hostitel je naprosto dokonalá knížka, která patří k mým oblíbeným. Bohužel ji doma nemám v pevné podobě. Ale s 5 hvězdičkami souhlasím, je to prostě dokonalá kniha. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Když jsem byla naposledy v knihovně říkala jsem si, jestli si jí vzít, nebo ne. Teď už mám jasno a musím si jí prostě přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  7. Hostitel jsem ještě nečetla, ale mám ho půjčený z knihovny, tak se k němu dostanu snad co nejdřív. :) Už se těším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě pak dej vědět, jak se ti kniha líbila :)

      Vymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.