RECENZE: Přímo do srdce - Bill Condon

Že je dneska poslední den prázdnin? Nevadí, pojďte se dozvědět víc o moc příjemné knížce, po které bych být vámi co nejdříve sáhla :) Já se k ní dostala náhodou a jsem za to opravdu ráda!

Název: Přímo do srdce
Originální název: A Straight Line To My Heart
Autor: Bill Condon
Nakladatelství: CooBoo
Edice: NO BOYZZZ
Překlad: Andrea Vašíčková
Počet stran: 180
Rok vydání originálu: 2011
Rok vydání v ČR: 2013

Anotace: Skončila škola, a to nejen na dva měsíce prázdnin, ale navždy. Tiffany a Kayla jsou volné, což je přesně to, po čem vždycky toužily. Ovšem teď je i po létě, a to znamená, že je čekají těžká životní rozhodnutí. Tiffany doufá, že její dobrovolná práce v místních novinách povede k něčemu více, ale její šéf se jí chystá dát tvrdou lekci o tom, jak se nestat sentimentálním reportérem jako on. Rodiče nikdy nepoznala a doma se kupí problémy s jejím nemocným dědečkem. A do všeho se objeví Davey. Hraje ragby, ale taky cituje zpaměti Trumana Capoteho, a je prvním klukem, který ji touží opravdu poznat a porozumět její citlivé duši. Tiff je nesmírně chytrá a racionální a zřídka podlehne svým emocím, ale v jednom krátkém týdnu zjistí, že slova ne vždy dokážou vyjádřit všechny věci ukryté hluboko v srdci.

*****

Knihou Přímo do srdce čtenáře provede osmnáctiletá Tiffany, která právě dokončila střední školu a užila si poslední prázdniny. Brzy má nastoupit na praxi do novin, protože by se jednou chtěla stát žurnalistkou. Tiff, jak jí všichni říkají, žije velmi obyčejný život, i když příbuzenské vztahy lidí, kteří ji vychovávali potom, co jí zemřela matka, jsou velmi zamotané. Přesto se občas cítí jakou outsider, protože ještě neměla kluka a má jen jednu opravdovou kamarádku. Jenže teď, po skončení školy, se má všechno změnit. Mohl by se na obzoru objevit někdo, kdo by měl o Tiff zájem? Přetrvá kamarádství i mimo školní lavice? A co členové rodiny?

Podle obálky by mnozí z vás čekali obyčejnou romanťárnu ze střední. Nenechte se ale zmást! Netvrdím, že by kniha nebyla určena primárně pro dívky, nejlépe teenagerky, ale příběh nabízí daleko víc, než jen pocity zamilovanosti. Těch je tam naopak velmi málo. 

Možná mi budete po přečtení prvních dvou či tří kapitol chtít odporovat, ale brzo zjistíte, že celý příběh je hlavně zaměřen na změny v životě Tiff. Budete s ní prožívat úspěchy i neúspěchy v práci, hádky i šťastné chvilky s její nejlepší kamarádkou, příjemné i nepříjemné situace v rodině, a někde na konci toho všeho možná bude i nějaký ten princ na bílém koni. 

Styl psaní je opravdu vhodně vybrán pro věkovou kategorii jak čtenářek, tak hlavní postavy. Autor se zabývá problémy mladých dívek, které stojí na prahu dospělého života. Kromě obyčejného života, který je v knize vyobrazen opravdu přesně, je děj plný i několika zvratů, ke kterým sice celý příběh od začátku směřuje, ale vás stejně překvapí. 

*****

Knihu Přímo do srdce bych doporučila všem dívkám, které jsou buď ve stejné situaci jako hlavní postava (což jsem vlastně i já :)). Děj je zasazen přímo do konce prázdnin/léta, takže se perfektně hodí si knihu přečíst právě teď. Ano, můžete očekávat obvyklý příběh ze střední, ale tentokrát ne z Ameriky, ale z Austrálie, což dává knize zase jiný nádech. Hlavně jsou zde ale velmi hezky vykreslené mezilidské vztahy, což může každého čtenáře zaujmout a určitým způsobem obohatit.

Knížku bych označila jako oddychové letní čtení. Nečekejte napětí ani horu zápletek, kterými byste se museli prokousávat. Zvraty v ději obstará sám život a Tiff se s nimi musí vypořádat po svém. Protože je hlavní hrdinka obyčejná holka, která si na nic nehraje, může se do ní mnoho čtenářek vžít. Navíc v knize nechybí takový milý humor.

*****

,,Ahoj Rowie!" Skloním se, abych ji políbila, ale hned se zase narovnám. Něco tady umřelo. Strávila jsem s dětmi hodně času, ale na tenhle smrad si nikdy nezvyknu. 
Kayla zavětří. ,,Možná je čas ji přebalit."
Velmi mírně řečeno.
,,Tak jo. Dej mi vědět, až to bude. Budu venku."
Chytne mě za ruku. ,,Ať tě ani nenapadne odsud utíkat, Tiff. Vím, jak nesnášíš přebalování, ale dneska je ten den. Sleduj a uč se."
Kayla sundá z Rowie špinavou plenku. Hrůza! Hrůza!
,,Neboj se, že bys o to přišla," prohodí, ,,za chvíli bude řada na tobě. Rowie je mašina: Jídlo jde dovnitř a vzápětí zase ven. Celý den a celou noc."
Za žádnou cenu nechci mít dítě, jestli to má vypadat takhle. 

*****

Vlastní hodnocení:
Knížce dávám čtyři hvězdičky. Nejedná se o příběh, z kterého bych si sedla na zadek. Tiff a její život mě dostal svou normálností. Do děje se může vžít mnoho čtenářek (a nemusí jim být zrovna 18 nebo 19). Líbilo se mi i zasazení příběhu do Austrálie, což je příjemná změna. Knížku můžu jedině doporučit. Nejlépe, když si ji přečtete teď, ať si společně s hlavní hrdinkou užijete konec léta. 

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to RECENZE: Přímo do srdce - Bill Condon

  1. knihu jsem cetla nekdy pred pul rokem a prisla mi jako pekna blbost bez spetky rozumu , podle anotace jsem cekala romanticky pribeh , nebo letni lasku , ale ta se objevi jen na par prvnich a pote na posledni strance :( za me zklamani :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je presne to, co se mi na knize libilo :) Ze to nebylo jen o drzeni se za rucicku :)

      Vymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.