RECENZE: Unika: Plamen života - E. J. Allibis

Upírů a vlkodlaků jsem už v knihách potkala nespočet, ale ještě nikdy jsem nečetla příběh, kde by prim hráli andělé. Až do dnes ... Pojďte se se mnou ponořit do Sefiry, údolí andělů ...

Název: Unika - Plamen života
Originální název: Unika - La Fiamma della Vita
Autor: E. J. Allibis
Nakladatelství: Zoner Press
Překlad: Iva Pupíková
Počet stran: 424
Rok vydání originálu: 2010
První vydání v ČR: 2012

Anotace: Andělé provázejí lidstvo od prvopočátku, objevovali se u všech rozhodujících okamžiků týkajících se celé lidské populace, ale stojí i u každého jednotlivce v jeho těžkých chvílích. Ani harmonický svět andělů však není bez vady – jeden z jeho mocných válečníků chtěl uchvátit moc nejen nad anděly, ale nad celým světem. Byl poražen a uvězněn v temném pralese, z něhož není úniku. Za dlouhá tisíciletí své samoty si díky neobyčejným schopnostem dokázal vytvořit armádu nestvůr a je připraven utkat se v nelítostném boji o moc a získat Plamen života a Klíč štěstí, dvě základní substance, z nichž se rodí andělé. Do událostí, které těsně předcházejí ozbrojenému střetu, zasáhnou i čtyři lidé: profesor, který se zabývá anděly z vědeckého zájmu, a trojice teenagerů – talentovaná klavíristka Eve, přátelský Joseph, kterému všichni říkají „Jo“, a svérázný Zack, milující hudbu. Přítomnost jednoho z nich ve světě andělů však není náhodná, není to totiž člověk…

*****

Kniha Unika - Plamen života vypráví příběh Uniky, druhého nejvýznamnějšího anděla v údolí andělů, Sefiře. Ta si společně s vůdcem andělské komunity Metatronem dělá starosti, protože vidí na nebi zářit kometu, která vždy přináší těžké časy. Tentokrát to ale vypadá na opravdu kruté období, protože pomalu ale jistě nabírá sílu padlý anděl Ophidiel, který byl za své hrůzostrašné činy uvězněn v Thinkingblském lese. Unika s Metatronem ví, že je potřeba chránit dvě základní substance pro celý andělský i lidský svět, Plamen života a Klíč štěstí. Pokud by se jich Ophidiel zmocnil, vyhrálo by Zlo a to by se promítlo i do lidských životů. Unika tedy přichází s riskantním nápadem, kam a jak substance ukrýt, přičemž na svůj budoucí život nebere ohled...

Celý děj je ale daleko zamotanější, a tak budete překvapeni, kam se až postava hlavní hrdinky dostane, a jak bude vlastně její život a ona sama vypadat dál. Do příběhu jsou zamotáni i tři lidé, nebo tak alespoň vypadají. Dokáží ale společně s nadpřirozenými bytostmi bojovat proti Zlu? Vydrží jejich přátelství? Jak dopadne Unika?

Hlavní dějová linka se točí kolem ochrany dvou základních substancí, přičemž Unika je vždy nablízku. Příběh je vyprávěn velkým množstvím postav, a tak čtenář dostane možnost porovnat pohledy na situaci hned z několika stran a navíc se o každé z nich dozví mnoho informací. Velmi zajímavě napsaná je hned první část knihy, kdy se v jednotlivých relativně krátkých kapitolách střídají jak čas, tak místo, kde se děj odehrává. Nemusíte se ale bát, že se budete ztrácet, po pár stranách si zvyknete a do příběhu se dostanete, aby poté oba děje mohly splynout v jeden. 

Přestože se děj většinu času odehrává v andělské Sefiře, čtenáři je všechno ohledně tohoto místa i života andělů vysvětleno. Nemusíte se ale bát zdlouhavých popisů. Lidští hrdinové v knize se často ptají a chtějí, aby jim bylo všechno okolo tohoto fantastického údolí vysvětleno, a tak se informace a spojitosti dozvídáme společně s nimi. A věřte, že jsou všechny souvislosti do detailu promyšlené ...

Celý příběh je velmi čtivý a dokáže čtenáře vtáhnout do děje, přesto některé úseky, hlavně v závěru, možná až příliš popisují dané důležité situace, čímž je ale sníženo napětí. Co bych knize dále vytkla je předvídatelnost některých situací. Na druhou stranu je znát, že to byl autorčin záměr. 

*****

Knihu Unika bych ráda doporučila všem milovníkům fantasy, protože Sefira je opravdu zajímavé a perfektně sestavené místo. Milovníci citů si také přijdou na své, protože protože andělé jsou stvoření, která umí hluboce milovat a udělat pro své poslání a své blízké cokoli. Kniha se také určitě bude líbit mladším čtenářům, protože některé lidské postavy jsou teprve patnáctileté, což je velký skok oproti těm andělským bytostem, které už jsou staré tisíce let.

Příběh by někdo mohl nazvat oddychovým, ale já věřím, že se najdou spíše čtenáři, kteří budou do děje vtaženi tak jako jsem byla já. Očekávejte fantastické místo, kde se odehrává neobvyklý boj mezi Dobrem a Zlem, ve kterém je však vymezen prostor i pro přátelství a obětavost. 

*****

,,Co vidíš v budoucnosti?" Unika se chtěla zeptat Allibis ještě na spoustu dalších věcí, nedokázala utišit touhu se vše dovědět.
Věštkyně přivřela oči, obrátila čelo k nebi a nahrbila záda, jako by chtěla pojmout všechen život vesmíru. Objevil se světelný trojúhelník, jeho dva vrcholy tvořily její růžky a třetí konečky prstů spjatých rukou. Koule, která se jí vznášela nad hlavou, pulzovala měňavými záblesky.
,,Vidím čtyři chlapce. Dva z nich jsou andělé, ale současně jsou dvěma částmi jedné bytosti. Ještě to neví, ale jednou položí základy naší spásy."
Ani ona sama nedokázala jasně vyložit význam těch slov.

*****

Vlastní hodnocení:
Kniha se mi velmi líbila a bavila mě, přesto ji dávám čtyři hvězdičky kvůli menšímu napětí v závěru a občasné předvídatelnosti. Nebojte se po ní sáhnout, zajímavý příběh v netradičním prostředí vás nezklame. Já sama jsem se do knihy vyloženě nehnala, nevím proč jsem totiž očekávala prapodivně splácaný příběh, postavy a místo. To se ale nestalo a já byla velmi mile překvapená.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji vydavatelství Zoner Press!
Knihu najdete ZDE.

Posted in , . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

3 Responses to RECENZE: Unika: Plamen života - E. J. Allibis

  1. Knihu jsem doteď vůbec neznala, ale vypadá fakt krásně! :) Andělé jsou méně častí, což je docela škoda, ale zase jsou potom vzácnější. Recenze je moc hezky napsaná, zaujme :)

    OdpovědětVymazat
  2. Andělskou tématiku taky nemám načtenou, mohlo by být fajn rozšířit si s touhle knížkou obzory. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu som dlhšie chcela, no nevedela som ju zohnať. :) Takže budem ju musieť nájsť, lebo vyzerá dobre.

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.