Každý někdy začínal - G/A a soutěže


Ahoj všichni :)
V dnešním přednastaveném článku už tu máme desátou várku odpovědí! Dnes bych se zrovna měla s několika z vás sejít, na což se moc těším! :)
Dnes jsem se pozeptala, jak to mají účastníci se soutěžemi. Já se svou první soutěž teprve chystám uskutečnit, takže si ráda počtu. A co vy, pořádáte soutěže?

Pamatuješ si svou první soutěž/GA, kterou jsi pořádal/a? Pokud ano, přibliž nám ji, prosím. Myslíš, že je to důležitá součást blogování? Proč?

Bastera - Knihy nekoušou
Poprvé jsem se udělala soutěž v rámci Knižního hopu, který se na blozích pravidelně pořádá v určitých časech. Přišlo mi to jako skvělá příležitost se zapojit a udělat někomu radost. Soutěž měla úspěch a lidi mi psali dobrovolně takové krásné komentáře, že mě to jen podpořilo v tom jednou za čas soutěže udělat a odměnit tak lidi, kteří ke mně chodí a chtějí chodit. Myslím si, že je to důležitá součást, ať si říká, kdo chce, co chce, soutěže vždycky přitáhnout nové lidi a utuží vztahy s pravidelnými čtenáři. Já si třeba ráda hraji a tak vymýšlím soutěže, kde se fotí, luští apod. A nebo dělám dlouhodobý projekt v výhrou.

Svoji první giveaway jsem pořádala asi měsíc po založení svého blogu. Soutěžilo se o první díl Upířích deníků. Myslím, že to bylo formou formuláře, kde byla nějaká otázka, plus bonusové vstupy. Soutěže jsou nedílnou součástí blogování, protože blog pohánějí a odměňují věrné čtenáře. Navíc můžou nahnat i nějakou tu návštěvnost. Záleží na cenách. 

Cathy Chloupková - Mezi nebem a peklem
Tak to vás zklamu. Protože to fakt nevím, ale loni jsem poprvé pořádala Letní knižní HOP a byl to pro mě úžasný zážitek. Člověk se naučil něco nového, poznal nové blogery a hlavně si zasoutěžil a sám pořádal soutěž. Pro ty co neví, Knižní HOP je o tom, že v daném období (řekněme 14 dnů) se soutěží. První den se zveřejní soutěže na všech přihlášených blozích a pak už se jen soutěží. Doporučuji se nějakého HOPu jistě zúčastnit. Ze začátku bych moc nedoporučovala je pořádat, protože přeci jen to chce se v daném okruhu lidí maličko orientovat a mít čtenáře/blogery, kteří do toho půjdou s vámi. Ale i jako účastník si přijdete rozhodně na své.

GiraffeAndy - Nejen knižní blog
Pamatuji, zúčastnila jsem se jednoho knižního hopu. A myslím, že tyto akce jsou pro začínající blogery fajn hlavně proto, že se při nich hodně zviditelní. Knižních blogů je hodně, a tak je ze začátku dost těžké dát o sobě nějak vědět. Mnoho mých čtenářů se o mě dozvědělo teprve díky soutěži a poté mě začali navštěvovat pravidelně. Takže soutěže na blogu určitě mají smysl. 

Jana - U Margarety
Já na ty soutěže, giveaways a další projekty moc nejsem. Zkoušela jsem na blogu dva roky po sobě soutěž Letní povídka, což mě ze začátku bavilo, ale stejně jsem u toho nevydržela. Teď už jen semtam vyhlásím drobnou soutěž o knížky na Facebooku. 
Při Letní povídce mi soutěžící celé léto posílali své povídky a společně s dalšími dvěma blogerkami jsme je hodnotily. Bylo to parádní, protože do soutěže přispělo spoustu nakladatelství a knihkupectví. Loni byla první cenou exkurze do nakladatelství CooBoo, kterou jsme si s výhercem parádně užili. Ale jak říkám, asi to není pro mě. Každopádně soutěže a další projekty určitě nejsou na škodu, minimálně pro zvednutí návštěvnosti jsou fajn. :)

Myanmar - Book-lords
První soutěž jsme pořádaly relativně nedávno, po více než roce blogování. Chtěly jsme jejím prostřednictvím poděkovat našim pravidelným čtenářům, takže podmínkou účasti bylo sledovat náš blog (kdekoli) a vyluštit šifru. Po dvou týdnech jsme vylosovaly dvě výherkyně. 
Sem tam se ráda nějaké soutěže zúčastním, ale nemyslím si, že by byly pro blogování nějak zvlášť podstatné. Zkrátka pokud někdo rád a často pořádá soutěže, proč ne, ale když se rozhodnete blogovat zcela bez soutěžení, je to také v pořádku.

Soutěže jsou fajn, ale nezbytná soutěž blogování to není. Já jsem tu svojí pořádala teprve před několika měsíci a pamatuji si na ni velice dobře. Soutěžilo se o Paniku od Lauren Oliverové. V té době byla kniha hodně populární, takže byl zájem o soutěž veliký. Nejlepší na tom bylo, že moji soutěž sdílelo samotné nakladatelství CooBoo. Získala jsem díky tomu hodně nových čtenářů a návštěvnost blogu je od té doby o dost větší. 

Filipshk - Magician's Book
Svou první soutěž jsem uspořádal v okamžiku, kdy jsem přestoupil na blogspot a začal se věnovat blogování naplno s jasnou vidinou, že tohle je jedna z cest, kterou se chci vydat. Tehdy se soutěžilo o knihu Erebos, kterou mi do soutěže věnovalo nakladatelství Fragment, se kterým jsem v té době právě navázal spolupráci. Než jsem ale vytvořil formulář, trochu jsem prošmejdil ostatní blogy, abych si uvědomil, jak a v jaké formě by měla soutěž vypadat a jaké otázky, či úkoly by měly být nedílnou součástí. Díky jednoduchosti, kterou Rafflecopter nabízel, jsem zvolil právě jej a dále jsem se nestaral, protože tahle aplikace se postará takřka o vše – nemluvě o následném vylosování vítěze. Neříkal bych, že jsou giveaway, nebo soutěže, nedílnou součástí blogování, ale přeci jen, každý si rád o něco zasoutěží, no ne? Když už někdo chodí na blog pravidelně, nebo získáte určitý počet čtenářů, mělo by se to nějak oslavit a ukázat lidem, že jste za ně rádi a že si jich vážíte.

Ještě jsem žádnou soutěž nepořádala ale už to mám dlouho v plánu. 
Myslím ,že to není nejdůležitější součást blogování ale obohatí ho. Přiláká k Vám více lidí a upoutáte pozornost. Přece jenom kdo by nechtěl vyhrát knihu ,že ? 

První soutěž jsem pořádala asi dva měsíce po založní blogu. Jmenovala se První soutěž aneb vyklízení knihovničky. Měli jsme se stěhovat, tak jsem vybrala dvě knížky, o kterých jsem věděla, že už je číst nebudu a udělala radost (doufám) dvoum svým čtenářům :) Ze stěhování nakonec sešlo a stěhovali jsme se až o rok a půl později :D

Já svoji první soutěž pořádala, když mi omylem přišly knihy k recenzi na dvakrát. Myslím, že by se blog bez soutěží obešel, ale ze začátku rozhodně zvýší počet čtenářů, později je to pěkná odměna zato, že blog navštěvují, i když se samozřejmě může zapojit každý.. Já jsem vždycky ráda zato, že výhrou udělám někomu radost :). 

Soutěže nepořádám a ani se žádných neúčastním. Nemyslím, že je to pro blogování o knihách nějak podstatné, jde to úplně v pohodě i bez toho:)

Terry Shmash - Devils Handbag
Ještě jsem nepořádala žádnou, protože jsem líná :D A myslím si, že to součást blogování rozhodně je, ale ne až tak důležitá. Určitě přibude několik followerů a like na Facebooku nebo followeři na Twitteru, ale co z toho, když to jsou hlavně lidé, kteří váš blog třeba ani nečtou, jen chtějí více vstupů, aby mohli vyhrát knihu? To mi přijde trochu na nic, takové prázdné. Je ale pravda, že je to jednoduchý způsob, jak si "přilepšit". Nejsem tedy moc fanda toho, aby like, followování, sdílení a podobně, tvořilo valnou většinu vstupů. Řekla bych, že větší cenu to má, když čtenáři zodpoví třeba nějaké otázky, něco sami napíšou a vymyslí, protože to zaručeně odradí ty, kteří jenom chtějí vyhrát, aniž by měli daný blog opravdu rádi. Ale copak jim to někdo může mít za zlé? Giveaway mají prostě dvě strany a je jenom na bloggerovi, jak s tím naloží.

C.ind.ere.lla a Frozie - Popelčiny knížky
Přiznám se, že si to teda nepamatuju, ale zřejmě to byl nějaký hop. Co si ale pamatuju, byla naše letní soutěž pořádaná minulý rok. Každý týden se objevila knižní ukázka a soutěžící měli hádat s které knihy je úryvek. Já osobně nemám ráda soutěže, kde musí čtenář dát tisíc lajků, aby vůbec mohl soutěžit. To mě vždy spolehlivě odradí, a proto to nedělám. 

Na svou první soutěž si pamatuji. Zapojilo se pět čtenářů. Byla jsem z toho velice zklamaná, jelikož jsem čekala více ohlasů. Rozhodně ale byla chyba v tom, že o mě spoustu čtenářů nevědělo. 
Proto je lepší, když se bloger zapojí do HOPŮ, kterých se účastní vždy alespoň 20 blogerů. 
Záleží na každém jednotlivci zda si přeje mít na svém blogu soutěže, ale rozhodně si tím zvýší sledovanost. :)

Mája - Fantasy MaKa
Tuším, že to byla FB bleskovka. Káčo??? :-D
Určitě je. Soutěž dělá reklamu tobě i tvým potencionálním sponzorům. Tak to prostě je a pak taky si k tomu můžeš přidat, třeba jako já. Že za to, že nás čtenáři čtou, by mohli dostat dáreček. Bylo to všude a vždycky. Však třeba takový předplatné časopisu. Dostaneš slevu a ještě dárek. Na to lidi prostě slyší. Můžeš to brát jako reklamu i jako poděkování. Je jen na tobě, co si z toho vezmeš a hlavně, co ten čtenář.

Pokud jsem na někoho zapomněla nebo někde vidíte nějaký překlep, tak mi prosím napište, hned to opravím! :)

A co vy? Zapojujete se do soutěží? Pořádáte je sami? Myslíte že je správné, aby za lajky na FB či GFC byly povinné vstupy do soutěže? :)
Mějte se krásně
Míša

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Každý někdy začínal - G/A a soutěže

  1. Zajímavé názory :) Já mám blog jen skoro 2 měsíce, takže jsem žádnou soutěž ještě nepořádala, ale určitě to plánuji! :) Mám ohromnou radost, když lidé navštěvují a komentují můj blog a tohle je skvělá příležitost, jak jim to oplatit ne? :) Sledování bych nestanovovala jako podmínku, ale určitě by to mělo daného soutěžícího zvýhodnit. Navzdory té nevýhodě, že někteří začnou blog sledovat jen kvůli soutěži. Ale všechno má hold dvě strany :)

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.