Každý někdy začínal - jak na spolupráce


Ahoj všichni! :)
Dnes tu máme další článek z mého projektu Každý někdy začínal! V minulém článku jste se mohli dozvědět, zda účastníci považují spolupráce s nakladatelstvími za důležité a jak vypadala ta jejich úplně první. Dnes vám poradí na co se zaměřit, pokud byste nějakou spolupráci chtěli navázat :)

Co bys doporučil/a nováčkům, kteří chtějí navázat spolupráce? Na co je důležité se zaměřit? Existují nějaká nakladatelství, na která je nejlepší se obrátit v začátcích?

Bastera - Knihy nekoušou
Nováčkům bych doporučila, že to chce vytrvat: je důležité chvíli blogovat, najít si trošku nějaký styl, nějaké čtenáře a zjistit, jestli mám kladné reakce na recenze apod. Pak teprve oslovovat nakladatelství. U toho všeho je potřeba trochu pokory a ne napsat hele já jsem Máňa, mám tady blog a chci knihu k recenzi. Průvodní dopis nebo mail je dobré si připravit předem nanečisto, zhodnotit sám sebe, napsat v čem vynikám, jaké jsou reakce, přihodit příklad recenze atd., ale to si každý musí zjistit sám :) Určitě je dobré se obrátit na nakladateství, která jsou otevřená blogeerům a ne hned psát někam, kde si důkladně vybírají, také je dobré napsat tam, kde vydávají knihy, které se mi líbí. Já třeba nebudu psát hned do Fantom Print, když čtu raději krimi apod. :)

Rozhodně se nebát a zkusit to. Za to nic nedáte, v nejhorším vám neodpoví nebo řeknou ne. Tečka. Hlavně být milý, napsat jasně a stručně co chcete, představit se a jakou máte představu. Umět se prodat. Z vlastní zkušenosti vím, že dobrá nabídka mnohdy dovede zázraky. U nakladatelství pro začátečníky je to dost ošemetné, spíše bych psala tam, kde víte, že ty knihy budete číst. Máte rádi produkci Fragmentu? Bum, tak napište do Fragmentu. 

Cathy Chloupková - Mezi nebem a peklem
Tohle je otázka, kterou vám opět zodpoví Medroš (http://knizni-kukatko.blogspot.cz/2014/02/psani-recenzi-strast-nebo-slast.html). Já snad jen dodám, že všichni (téměř) začínají s nakladatelstvím Fragment, protože nemá tak vysoké nároky (dle mého chyba, kolikrát se jim vážně divím, že vezmou blogera s víceméně obšlehlou anotací).

GiraffeAndy - Nejen knižní blog
Nikam nespěchat. Teprve když už má bloger s psaním recenzí nějaké zkušenosti a myslí si, že na to má, může to zkusit. Nevím sice, jak moc záleží na samotném e-mailu, který člověk pošle, ale určitě by měl mít svou formu a měl by být bez chyb. Jinak si nemyslím, že by si měl vybírat nakladatelství, které kontaktuje, jen podle toho, kde má podle něj "větší šanci": Nejlepší je napsat prostě do svých oblíbených nakladatelství, i když si třeba myslíme, že to nemá cenu. Já také vůbec nevěřila, že mi vyhoví Knižní klub, všude jsem četla, že nové blogery nebere, ale prostě jsem to zkusila, protože mám to nakladatelství moc ráda a věděla jsem, že jejich knihy by mě bavilo recenzovat a nakonec mě opravdu vzali! :)

Jana - U Margarety
Co bych doporučila? Nestydět se, umět zaujmout, mít v sobě pokoru a slušnost. Nehledě na to, kolik recenzí má bloger za sebou, recenzní výtisky jsou výhodou pro všechny, tak proč jich nevyužít hned ze začátku. Zeptat se, zda by s ním nakladatelství nechtělo spolupracovat, je v pohodě, pokud je bloger jaksepatří zdvořilý. Nejdůležitější pro takové spolupráce je samozřejmě to, aby jeho recenze měly hlavu a patu, byly čtivé a jeho blog byl něčím zajímavý.
A co se týče nakladatelství, určitě je fajn vyzkoušet Fragment, kde jsou k nováčkům hodně vstřícní. Za zkoušku stojí i menší nakladatelství / knihkupectví, u kterých není takový "nával" blogerů a je větší šance, že si vyberou nováčka.

Myanmar - Book-lords
Nováčkům bych doporučila počkat, až si budou jistí, že mají nakladatelství co nabídnout. Kvalita recenzí se postupem času u většiny blogů zvyšuje. Když nakladatelství obešlete až poté, co se trochu více vypíšete, budete mít větší šanci, že obdržíte kladnou odpověď. Dobré je také mít už nějakou vlastní základnu čtenářů. 
Některá nakladatelství se ozývají sama (například Metafora), jiným se musíte ozvat vy. Pro začátky je asi nejschůdnější nakladatelství Fragment, nijak zvlášť si recenzenty nevybírá, i když poslední dobou se to prý začalo trochu měnit. Nemyslím ale, že je dobré psát nakladatelstvím jen proto, že je u nich spolupráci (údajně) snadné získat. Rozhodujte se spíše podle toho, jaký žánr rádi čtete a od jakého nakladatelství si knihy nejčastěji kupujete.

Ráda bych něco doporučila, ale jak už jsem řekla, nemám s tím žádné zkušenosti. Jsem asi jedna z mála, která po spolupráci s nakladatelstvími tolik neprahne. 

Filipshk - Magician's Book
Jako první by si asi měli uvědomit, že než o nějakou spolupráci navážou, měli by si být jistí, že se chtějí recenzím opravdu věnovat a že musí mít na paměti, že když se jedná o recenzi pro nakladatelství, je taky potřeba, aby samotný článek nějak vypadal – ať už gramaticky, či obsahově. Samotná recenze totiž dělá větší dojem, než se může zdát. Pokud ale víte, že tenhle krok už je za vámi a jste pevně rozhodnuti, tak se naskýtá samotné oslovení nakladatelství. Mezi ta nejznámější a takové, které často přijímají nováčky, se pravděpodobně řadí nakladatelství Fragment, ve kterém nemají až tak velké požadavky a s klidnou duší mohu říci, že se jedná o opravdu milou společnost. Pro začátek naprosto vyhovující!

Trpělivost. Určitě to nepůjde hned. Myslím to tak ,že nemůžete očekávat ,že budete mít blog týden,jednu recenzi a hned navážete milion spoluprácí. To prostě nejde. Chce to trpělivost. 
Na co se zaměřit ? – nedělejte to kvůli recenzním vytiskům, neblogujte s vidinou recenzních výtisků. Samozřejmě můžete mít cíl ,že s někým navážete spolupráci ale neměla by to být priorita. Vím ,že to píše každý ale vážně. Vím ,že se to někomu může zdát těžké. Za následující řádky mě někdo bude nadávat,odsuzovat mě a možná mě začne i nesnášet ale…
Ruku na srdce… Knihy zdarma jsou lákové. Defakto recenzní výtisk – kniha zdarma. Zlobte se na mě jak chcete nadávejte mi jak chcete ale nevymluvíte mi ,že tohle napadlo aspoň jednou každého blogera. No hate me – ale je to pravda.

Doporučila bych ať s oslovováním nakladatelství chvilku počkájí. Je dobré se trošku rozepsat a ne psát do nakladatelství hned druhý týden po založení blogu. Důležité také je abyste psali bez gramatický chyb. Rozhodně není od věci si po sobě články a recenze několikrát přečíst a pro jistotu je dát přečíst i někomu jinému. Já to tak ze začátku také dělala (a někdy ještě dělám), protože gramatika mi dělala problémy.
Pokud už ale do nakladateství napsat chcete tak bych doporučila Fragment. Zkuste tam napsat a uvidíte, jak dopadnete. Každopádně paní, se kterou se budete domlouvat je milá, takže se toho vůbec nebojte. A já vám přeji hodně štěstí do blogování!

Myslím, že spousta blogerů začínala s nakladatelstvím Fragment, což bych taky doporučila :). Důležité určitě je, aby obsah emailu, žádosti obsahoval všechny důležité informace, a aby běl hlavu a patu. 

Vyberte si nakladatelství nebo knihkupectví, kde třeba rádi nakupujete a jejichž knihy se vám líbí a prostě jim napište. Přidejte odkaz na váš blog a když se jim bude líbit, určitě se ozvou:) Nenechte se odradit a zkoušejte všemožná nakladatelství.

Terry Shmash - Devils Handbag
Myslím, že je to právě Fragment. Ale zkusit se může vše, viděla jsem už dost blogů, které začínaly a měli víc spolupráce, než já. O spolupráci chystám i obsáhlejší článek, kde jsem sepsala svoje postřehy.

C.ind.ere.lla a Frozie - Popelčiny knížky
Nejdřív je dobré svůj blog nechat trochu rozjet a teprve potom se rozhlížet po spoluprácích. A když pak přijde fáze, kdy je blog na určité úrovni, zkusit napsat do nakladatelství. A buď to vyjde anebo ne. Do emailu se nemusí vypisovat romány, stačí, když bude bez chyb. A pro začátek je nejlepší zřejmě Fragment.

Rozhodně bych jim doporučila, aby si nezakládali blog jen kvůli knihám na recenzi. Přeci jen se najde pár takových, který si blog založí z tohoto jediného důvodu, přičemž knihy nejsou jejich koníčkem.
Před tím než nováček bude chtít požádat nakladatelství o spolupráci, tak by měl mít pár recenzí napsáno a měl by mít blog pěkně vzhledově i obsahově upraven. To je dle mého názoru základ. První dojem. 
Mohla bych rozhodně doporučit nakladatelství Fragment a internetové knihkupectví Knihcentrum. Jsou zde velice milí, hodní a je zde velká šance, že zde první spolupráci bloger získá.

Mája - Fantasy MaKa
V tomhle radit moc nechci, jelikož já sama jsem ještě nováček. Každopádně je důležité, stát si za svým názorem. 
Taková nakladatelství možná existují, vždy se říkalo, že je to Fragment. Ale postupem času si říkám, že mu možná všichni škodíme, jelikož on si takovou nálepku nezaslouží. Je to knižní gigant a měli bychom se mu všichni „klanět“.

Pokud jsem na někoho zapomněla nebo někde vidíte nějaký překlep, tak mi prosím napište, hned to opravím! :)

Tak jak to máte se spoluprácemi vy? Už jste někam napsali? Jak by podle vás měl vypadat mail, který nakladatelství pošlete? Kam napsat? :)

Já osobně v tomhle moc radit nechci, jsem teprve na začátku. Ale myslím si, že můžu poradit, aby se blogeři nebáli. Věřte si (ale buďte soudní) a jděte si za svým. A ještě jedna věc - buďte slušní a milí. Já jsem možná občas až přehnaně milá, ale všímám si, jak na to lidé reagují. Za tím mailem taky sedí jen člověk a příjemný mail mu může zvednout náladu a i vy se budete cítit dobře, i když třeba nakonec spolupráce neklapne ;)
Hezký večer 
Míša

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

9 Responses to Každý někdy začínal - jak na spolupráce

  1. Když chci napsat Fragmentu mám nějak vyplnit ten formulář který mají?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prosím pošli mi odkaz na ten formulář, vůbec jsem si ho na jejich stránkách nevšimla ;) Jinak já tam psala cca před měsícem a posílala jsem stejný mail jako kamkoli jinam ;)

      Vymazat
  2. Mňa osobne tento článok veľmi potešil pretože som tiež začínajúca blogerka a ešte sa do toho dostávam :) neskôr určite niekam napíšem, najskôr asi do toho Fragmentu. Neni som si ešte na 100% istá, či by aj môj blog prijali pretože podľa mňa nemám až také dobré recenzie - čo ja viem, možno sa do toho za nejaký čas dostanem, uvidím no :) ale písať tam budem až keď so sebou budem spokojná!
    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejdůležitější je, abys byla se svými recenzemi spokojená, na druhou stranu ale na sebe nebuď moc přísná. Žádný bloger nemůže říct, že by jeho recenze byly perfektní ;) držím palce!

      Vymazat
  3. Dobrý nápad, sepsat takhle názory blogerů do jednoho článku! :)
    Já sama ještě do žádného nakladatelství nepsala, i když bych časem chtěla, ale často slýchám právě o Fragmentu. A jak píše Mája, přijde mi to škoda. Přijde mi, že musí být zahlceni e.maily, protože všichni začínají právě u nich :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, mockrát díky za tip na nakladatelství Fragment. Spoustu knih jsem u nich viděla, chtěla si je koupit, ale neměla jsem na to. Sic e to zní, jako bych chtěla jen ty výtisky, ale tak to není. Ráda píšu recenze, baví mě to a spoustě lidí se to líbí. Taky od nich mám dvě knížky a myslím, že za dva měsíce jim napíšu o spolupráci.:)
    můj blog: myfairfavourite.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, tenhle článek mi docela pomohl. Na instagramu působím skoro půl roku (jakože, na mě docela dlouhá doba) a s někým navázat spolupráci by se mi líbilo. Ještě před tím, než jsem si tento článek přečetla, jsem psala do jednoho knihkupectví, ale zjistila jsem , že totálně špatně. Přemýšlím, že jim napíši znovu , tentokrát tak jak se patří. Ale až trochu déle, protože dostat dva maily za den... no řekněme, že to není úplně ideální.
    Jsem ráda, že takovýhle článek vznikl, myslím, že dokáže pomoci mnoha bloggerům, instagramerům a nám podobným. Děkuju za to :)

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.