Každý někdy začínal - jak psát recenze


Ahoj všichni :)
Dnes už čtete znovu přednastavený článek, protože už jsem v Praze bez přístupu k wifi, dost možná se teď právě zapisuju ke studiu. Ano, už i ze mě bude vysokoškolák a celkem se na to těším... teda mimo to běhání kolem zařizování bydlení a dopravy v Praze, to je děs :)
Ale teď už k projektu. Dnes jsem se účastníků zeptala, jak by podle nich měla vypadat dobrá recenze a co by vám všem ostatním pro psaní recenzí poradili :) Sama se ještě mám hodně co učit, a tak mě odpovědi hodně zajímají!
PS: dnes se většina odpovídajících pořádně rozepsala, což je jedině dobře :)

Na co by se podle tebe měli začínající blogeři při psaní recenzí zaměřit? Co by taková recenze určitě obsahovat měla a čemu se naopak obloukem vyhnout?

Bastera - Knihy nekoušou
Především by se měli vyhnout tomu prozradit příliš mnoho z děje. Přiznám se, že u recenze nečtu anotace, radši si přečtu děj převyprávěný recenzentem, ale musí to mít nějaké meze, obecně by se podle mě nemělo prozrazovat nic víc tak do 50 stránek, ale záleží, někdy člověk musí zmínit něco podstatného, ale rozhodně ne žádné překvapivé zvraty a už vůbec ne konec knihy, to je naprosto šílené! 
Recenze by měla mít nějakou strukturu-nastínit děj, zhodnotit co se nám líbilo, co ne, jak na nás působily postavy (bylo by fajn napsat proč se vám postava líbila, čím vás štvala, ne jen napsat, postavy byly dobré a líbily se mi :), bylo by fajn napsat, komu knihu doporučujeme plus třeba nějakou kraťounkou ukázku na ukázku stylu autora. 
Hlavně si to musí bloger v hlavě trošku srovnat, je fajn napsat recenzi pět minut po dočtení knihy, ale pak se často bloger sám ztrácí v textu a skáče z jednoho místa na druhé, je lepší si to trošku strukturovat a pak sepsat.
A hlavně pište pravdivě, když se vám kniha nelíbila, napište to, ale zkuste vyjádřit proč se vám nelíbila, co byl ten bod, kdy jste si řekli, že tahle kniha nebude vaší srdcovkou.

Podle mě by se měli zaměřit hlavně na to, aby nevyzrazovali hlavní zápletku a aby recenze nesestávala jen ze samotného popisu děje. Dle mého názoru by v recenzi mohl být uveden nějaký ten základní děj, poté nějaká charakteristika děje a stylu psaní, zmínka o postavách a v neposlední řadě i vlastní názor. Vyhnout by se měla spoilerům a nesmyslným vycpávkám, které potenciálnímu čtenáři nic neřeknou.

Cathy Chloupková - Mezi nebem a peklem
Oujéé.. *ty otázky jsou čím dál více záludné* Zaměřila bych se na pravopisné chyby, těmi totiž nikoho neoslníte, pak bych určitě promyslela délku recenze - kraťučká je špatně a sálodlouhá také - člověku buď nic neřeknete nebo ho zahltíte tunou informací, které se mu ani nebudou chtít číst. Takže si najděte svou zlatou střední cestu a té se držte. Co má obsahovat recenze a co a jak? Odkázala bych vás přímo na článek jednoho mého kamaráda (http://knizni-kukatko.blogspot.cz/2014/02/psani-recenzi-strast-nebo-slast.html), tam jistě najdete odpovědi na své otázky.

GiraffeAndy - Nejen knižní blog
Rozhodně by se měl každý obloukem vyhnout SPOILERŮM! Nikdy neprozrazovat víc, než je nutné. Jinak každý má svůj styl a nevím, jestli zrovna moje recenze jsou přesně takové, jaké mají být, ale každopádně by tam měl být jen nástin děje a poté by mělo následovat nějaké vlastní hodnocení, co přesně se nám na knize líbilo/nelíbilo, v čem byla třeba kniha zajímavá, komu je určena apod. Kromě děje a postav bychom se měli zabývat i stylem psaní autora, jestli je čtivý, nebo ne atd. Někdo říká, že by recenze měla být objektivní, ale podle mě to ani nejde, vždy to bude náš subjektivní názor.

Jana - U Margarety
Recenze by měla obsahovat stručné shrnutí děje, základní informace o knize a stylu vyprávění, měla by zodpovědět, zda je to čtivé, komu je to určeno a proč. Recenzent by se měl zaměřit na postavy, logiku a návaznost děje, zajímavosti ohledně knihy. A nejdůležitější ze všeho je recenzentův vlastní názor na to všechno, který by měl prostupovat celou recenzí. 
Ale tady to "měl by" berte s rezervou, protože každá recenze může být naprosto unikátní a na blogových recenzích je nejkrásnější právě to, že kteroukoli z těchto věcí lze vynechat a naopak přidat do toho něco jiného, svého. Ani já nedodržuju vždycky všechno. :) Píšu tak, aby mě to bavilo.

Myanmar - Book-lords
O tom, jak napsat správnou recenzi, existuje na internetu několik celkem pěkných článků. I tak si ale myslím, že žádná obecně dokonalá forma zkrátka a dobře neexistuje. Jediná základní poučka, kterou by měli brát v potaz opravdu všichni recenzenti, je vyhýbání se spoilerům. 
Důležité je pro mě hlavně to, abych si po dočtení recenze dokázala představit, co mě při čtení čeká – a tím pádem se mohla lépe rozhodnout, zda po knize sáhnout. Prosté líbilo/nelíbilo mi volbu nijak zvlášť neusnadní. Například pokud se vám v knize nelíbily dlouhé popisy, je dobré se o tom v recenzi konkrétně zmínit. Někdo má možná naopak popisy rád, protože mu lépe umožní vcítit se do děje. Uvítám také to, když je v recenzi kromě autora uvedeno i jméno překladatele. Vím, že spoustě čtenářů tato informace nepřipadá nijak zvlášť podstatná, ale věřte, že existují i lidé jako já, kteří se někdy pro přečtení knihy rozhodnou právě kvůli tomu, kdo ji přeložil

Tohle je hrozně těžká otázka. Na dobrou recenzi totiž žádný recept není. Všichni blogeři si je píšou po svém a to je jedině dobře. Dobrá recenze by podle mě měla obsahovat základní údaje o knize, STRUČNÝ popis děje a hlavně vlastní názor na knihu. V této části by se autor měl snažit argumentovat co nejlépe. Naopak by neměla obsahovat spoilery (to dokáže otrávit naprosto každého, hlavně pokud jde o něco opravdu důležitého) a neskutečné rozsáhlé popisy děje (jeden odstavec bohatě stačí, nemusí jich být 8). 

Filipshk - Magician's Book
Pokud se už jednou rozhodnete napsat recenzi v pravém slova smyslu, musíte si na začátku vlastně uvědomit, co to taková recenze je. Jedná se o článek, který by měl pomoci ostatním, aby si vytvořili jakýsi obrázek o knize. Nejedná se tudíž o obsah, ke kterému přiložíte, že se vám kniha líbila a nic víc. Pokud chcete psát něco takového, ani se to nepokoušejte pojmenovat recenzí, protože to stejně nikdo číst nebude. Podle mě by recenze měla obsahovat perex (krátký úvod, který upoutá čtenáře), jakýsi shrnutý obsah – bez spoilerů, samozřejmě – a největší části recenze by měl být váš postoj. Názor je totiž celým srdcem recenze a to je to, o čem všechny články jsou. Někdy je ale potřeba se trochu krotit, protože pokud se rozhodnete vychválit, nebo shodit, nějakou knihu, musíte počítat s odezvou. Neříkám, že musíte zapadnout do davu – to v žádném případě. Prosazujte si svůj názor a nenechte se odradit. Pokud ale knihu urazíte způsobem, který se nehodí, vrátí se vám to. A ještě hůř, než se mohlo na první pohled zdát.

Podle mě by neměli sálo dlouze popisovat děj a měli by se naopak zaměřit na popsání svých pocitů z knihy a svých dojmů. Myslím totiž ,že váš dojem z knihy je vlastně to hlavní ve vaši recenzi a to co se chce čtenář dozvědět. 
Recenze by určitě měla obsahovat – název knihy,jméno autora,počet stran a nakladatelství. Dále by žádná recenze neměla postrádat váš názor na knihu (může být i na obálku), vaše hodnocení a anotaci nebo stručný děj. A obrázky. Mám ráda ,když je recenze doplněna obrázky. Ať už je to obrázek obálky –který je naprostou nutností- nebo tematické obrázky. Recenze potom podle mě vypadá vizuálně mnohem lépe a není tak holá. 
Vyhnou by jste se měli asi vážně jenom těch spoilerů. Alespoň těch hlavních a pro knihu zásadních. Jinak mě ale nenapadá nic čemu by jste se měli obloukem vyhýbat. Snad jenom pravopisných chyb. Ale jsme lidi a sem tam chybu udělá každý a přehlédnou ji můžete. Asi by se Vám nemělo stát ,že napíšete opyce nebo jazik ale třeba čárka ve větě se opomene. 
Musím se Vám přiznat ,že já neumím psát čárky. Stydím se za to. Tenkrát ,když se ve škole braly tak jsem tam nebyla a zpětně už jsem je nikdy pořádně nepochopila.

Důležité je aby recenze měla hlavu a patu a nebyl to jen takový sled myšlenek, které dávají smysl jen autorovi recenze. Já mám třeba ráda, když autor na konci svůj názor shrne do pár vět. Rozhodně by se měli vyhýbat SPOILERŮM! Neznám snad nikoho, kdo by měl spoilery v lásce. A minimalizovat počet gramatických chyb také není na škodu.

Nato, co by měly recenze obsahovat, si časem přijde určitě každý sám, někomu vyhovuje ve zkratce převyprávět děj, někomu stačí anotace...
Obloukem by se ale měli všichni vyhnout spoilerům. Opravdu. Nic nenaštve víc, než když čtete recenzi ve které se dozvíte důležitá rozuzlení! 

V každém případě by neměla obsahovat spoilery. O knížce píšete proto, aby si na ní mohl utvořit názor někdo další a případně se rozhodl pro její přečtení nebo nepřečtení. Prozrazovat zápletky a nedejbože i jejich rozuzlení je pěkně protivné. Taky je dobré dávat si pozor na hrubky, to nevypadá vůbec dobře a nehází to dobré světlo na autora. 
Jinak v recenzi na knihu by podle mě určitě měly být tyto prvky: Název knihy (i originální, pokud je kniha přeložena z jiného jazyka), jméno autora, možná několik informací o něm, pár vět o ději knihy nebo o čem kniha vůbec je, zmínka o postavách, způsobu psaní, vlastní názor – vypíchnout to, co se nám líbilo nebo naopak nelíbilo, jak se kniha četla a zda bychom jí doporučili. Závěrem uvádím nakladatelství, které knihu vydalo (u nás i v zahraničí), kdo knihu přeložil a počet stran.

Terry Shmash - Devils Handbag
Hlavně pozor na spoilery. Když je recenze o dvou odstavcích a v jednom je popsána zápletka i konec, je to dost na nic. Taky často vidím, že blogger, který čerstvě uzavřel spolupráci, píše jenom kladné recenze a bojí se kritizovat. Ani já jsem nebyla jiná. Ale postupem času mi došlo, že kvalitnější recenze je ta, kde jsou popsána negativa a kde kniha dostane málo bodů, než ta, kde se recenzent snaží mermomocí najít co nejvíce pozitivních věcí mezi všemi negativními, aby mohl dát alespoň polovinu bodů. Takže si myslím, že by se lidé hlavně neměli bát kritiky a negativ.

C.ind.ere.lla a Frozie - Popelčiny knížky
Ze začátku je důležité najít si svůj styl a ten rozvíjet. Ono být úplně nejvíc originální v dnešní době už nejde, pokud si ale vytvoříte něco jako svůj osobitý podpis, čtenáři si vás lépe zapamatují. Věcí a seznamů, kde je napsáno, co by měla správná recenze obsahovat jsou na internetu mraky. A začínající bloger se jimi může řídit, ale taky nemusí. Navíc ne u každé recenze lze splnit všechny body. A samozřejmě nejvíc důležitá věc – nepsat spoilery.

S psaním recenzí nemám bohaté zkušenosti, jelikož má každý svůj styl psaní a je rozhodně co vylepšovat.
Proto začínajícím blogerům radím, aby si přečetli některý článek o psaní recenzí na internetu. Je jich tam spoustu.
Jediné, co můžu čtenářům poradit je, aby se vyvarovali spoilerům a rozdělovali recenze na odstavce.

Mája - Fantasy MaKa
K tomu napíšu jediné. Každý by si měl najít to svoje. Žádné kopírování a proboha! Žádné spoilery!

Pokud jsem na někoho zapomněla nebo někde vidíte nějaký překlep, tak mi prosím napište, hned to opravím! :)

Myslím si, že tady všichni z vás naleznou potřebné odpovědi. Líbí se mi, že každá recenze je jiná, ale jsou určité věci, které by neměly a nebo naopak měly v recenzi chybět.
Mějte se krásně
Míša

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

5 Responses to Každý někdy začínal - jak psát recenze

  1. Spoilery, vyzrazování děje a anotace, které prozrazují 50% děje knížky, mě také dokáží šíleně vytočit :D Zajímavé názory, celkově se všichni docela shodují :)

    OdpovědětVymazat
  2. Rozhodně preferuji, když recenzent shrne nástin děje vlastními slovy. Anotaci si mohu najít asi za tři vteřiny na goodreads nebo kdekoli jinde. Jinak vyhýbání se spoilerům je asi jasnačka a obrázek obálky není na škodu :-).Gramatické chyby jsou vážně k vzteku a překlepy mě vedou k dojmu, že se autor své veledílo po sobě ani neobtěžoval přečíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, anotace v recenzi nečtu, raději čtu přepsaný děj! :)

      Vymazat
  3. Další skvěle hozená otázka do prostoru. :-) Nehlásíš se náhodou na žurnalistiku? :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsi nominovaná na Liebster Award TAG info na mém blogu http://random-kity.blogspot.cz/2014/09/liebster-award-tag.html hodně štěstí :)

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.