Každý někdy začínal - knižní blogosféra


Ahoj všichni! :)
Nechápu jak, ale víc než měsíc s mým prvním projektem teď právě končí! V průběhu projektu jsem na něj slyšela jen chválu, z čehož mám obrovskou radost! :) Doufám, že projekt splnil svůj účel - pomohl začátečníkům udělat si představu a přehled o tom, co blogování obnáší! Snad se rozhovory líbily i už zkušenějším blogerům, kteří se tak mohli víc dozvědět o ostatních :) 
Teď už ale pojďme na odpovědi samotné. V poslední otázce jsem chtěla, aby blogeři zhodnotili blogosféru celkově a zkusili předvídat, kam se bude ubírat :) Jaký máte na tohle názor vy?

Jak hodnotíš dnešní knižní blogosféru? Čeho je podle tebe na ,,trhu" moc a čeho naopak málo? Kam by podle tebe měla dál směřovat?

Bastera - Knihy nekoušou
Tuhle otázku nemám zrovna ráda. Už několikrát se hrozně řešila knižní blogosféra a pro mě je to zkrátka prostě nějaká komunita lidí, kde jsou někteří lepší, někteří horší, někteří mají vyšší cíle, někteří se pořád za něčím honí a někdo si v klidu píše jeden článek za druhým. Každý jsme nějaká osobnost a každý má jinou představu blogování o knihách. Nechápu potřeby lidí o něčem rozhodovat a někomu diktovat nějaká pravidla. Ano, když se někdo chce zlepšit, tak mu nějaká rada může být přínosem, ale co je mi po tom, jestli si někdo dělá Unboxing? Je to jeho věc, jeho způsob vyjadřování a když má své čtenáře, kterým se to líbí, jeho věc. Ano, taky mi není po srsti, že někteří blogeři píši ne zrovna kvalitní recenze a mají milion spoluprácí a pak ti, kteří píší dobře se bojí někoho oslovit, ale to je věc jejich svědomí a nakladatelů, kteří nepožadují kvalitu. Byla bych ráda, kdyby směřovala dál podobně jako teď, lidi přibývali, navzájem se sbližovali a hlavně si povídali o tom, co mají nejraději (knihy) a neřešili, jestli si jeden vzal na recenzi o jednu knihu více nebo méně a jestli se s ní pětkrát vyfotil u jídla :)

Knižní blogosféra se od dob, kdy jsem s blogem začínala, hrozně rozrostla. Blogerů přibývá, stejně jako knih. Na jednu stranu si myslím, že je skvělé, že je tolik čtenářů, kteří se chtějí podělit o své názory na knihy. V dnešní době čtenářské negramotnosti je to skvělá zpráva. Často slýchám, že je málo blogerů, kteří píší o „kvalitní“ klasické literatuře a že je moc těch YA blogerů. Ano, ono to tak vypadá, ale musíte brát v potaz i věk blogerů, který je přímo úměrný tomu, co čtou. Já bych na trhu rozhodně uvítala blogery, kteří sice čtou YA, ale nebojí se číst i něco jiného. A blogery, kteří čtou zahraniční literaturu, protože osobně ji mám v poslední době radši než tu českou. 

Cathy Chloupková - Mezi nebem a peklem
Jedním slovem PŘEPLÁCANÁ. Knižních blogerů jsou mraky (a vím o čem mluvím, protože sem ručně psala seznam obsahující asi stovku blogerů a to se ještě spousta nepřihlásila), navíc je dost blogů, které jsou vlastně stejné. I když každý píše originál, jiná osoba, tak ve finále vypadají velmi podobně, což může čtenáře jednak mást a jednak odrazovat. Vlastně ani nevím, čeho je v blogosféře málo, protože jak jsem řekla, mám pocit, že je přeplácaná a už ani nemáme možnost si přezdívku nebo blog spojit s obličejem, protože jsou si všechny tak podobné (přezdívky, jména blogů i samotné blogy).

GiraffeAndy - Nejen knižní blog
Blogů je opravdu hodně a je těžké "prorazit", nějak se odlišit od všech ostatních. Donedávna bylo docela málo videoblogerů, ale i těch už je teď celkem dost, takže těžko říct, co chybí. Možná mají větší šance blogeři, kteří se nezaměřují jen na "young adult", protože toho je teď všude plno. 

Jana - U Margarety
Musím se přiznat, že jsem na českou knižní blogosféru shlížela poměrně kriticky, dokonce jsem o tom napsala i článek, o kterém se docela vášnivě diskutovalo. Musím ale říct, že za poslední rok se ty blogy postupně zkvalitňují, recenze jsou mnohdy stejně dobré jako na jakémkoliv kulturním webu a někteří blogeři si své stránky fakt piplají. Navíc mám dojem, že hlavně díky častým knižním srazům se blogeři poznávají i osobně a celá blogosféra díky tomu začíná být hezky provázaná. Doufám, že jednou budou book blogeři stejnými mistry v oboru jako tomu je u fashion / beauty nebo food blogů. :)

Myanmar - Book-lords
Knižní blogosféra je z velké části odrazem toho, co zrovna v literatuře „letí“ a předvídat její vývoj si  netroufám. Momentálně je v kurzu YA literatura, takže většina blogů je zaměřena právě na ni. A i když tyto knihy až tak nečtu, nevadí mi to. Je přeci logické, že knihy, po kterých je největší poptávka, budou na internetu probírány nejčastěji. 
Knižní trh je ohromně rozmanitý a s blogy je to stejné. I když se nejvíce stránek zaměřuje na zmíněnou YA literaturu, není problém narazit na kvalitní blogy o detektivkách nebo o jiném žánru. Knižních blogů je tolik, že pokrývají snad všechny myslitelné literární oblasti. 
V poslední době mi navíc připadá, že kvalita knižních blogů znatelně narůstá. A já jen doufám, že se tento trend udrží

Blogosféru raději hodnotit nebudu. Nedávno se o tom diskutovalo na facebooku a myslím, že to bohatě stačilo. 

Filipshk - Magician's Book
Pokud nebude vadit, tak asi začnu blogosférou jako takovou. Pokud se bojíte, že bychom vás, začínající blogery, přijali nějak špatně, tak se obáváte zbytečně. Blogosféra, zvláště ta knižní, je plná dobrých lidí, kteří rádi pomohou a odpoví na dotazy a dá se říci, že lepší místo, kde si pokecat o knihách a najít nové přátele pravděpodobně neexistuje. Stejně jako všude, i zde se ale sem tam objeví nějaký ten problém, který dokáže rozdmýchat vášně ostatních. Většinou je to kvůli názorům, které nespadají do kolonek ostatních, ale pokud jste schopní si stát za svým názorem, úhona se vám velkým obloukem vyhne! 
Co se týče toho, čím je blogosféra přesycena, tak to se asi těžko posuzuje. Někomu vadí to a někomu zase něco jiného. Já osobně třeba nemám problém s ničím – mám na mysli to, že jsem zatím nezaregistroval cokoli, co by mi doslova vadilo. Každý nějak začíná a je jasné, že co se týče například videí, které se poslední dobou vynořila odevšad, nemůžeme vždy očekávat recenze v HD kvalitě, dokonalým pozadím a kdo ví čím vším. Kam by se měla blogosféra ubírat, to se asi stejně těžko popíše, protože kroky takovéto rozrůstající komunity nelze předvídat. Myslím, že jako všude, i zde hraje poměrně velkou chvíli i pouhý okamžik, takže osobně doufám, že ta napjatá atmosféra, která zde vládne, trochu opadne a vše, co je špatně, se napraví. Ale kdo ví...

Těžká otázka. :D 
Hodnotím ? No to je těžké. Tak zaprvé neznám každý knižní blog (I když bych moc ráda.) 
… 
Páni tímhle jsi mě vážně dostala !
Asi jako kladně. Každý kdo si založí knižní blog má rád knihy. Tím pádem se pro mě stává něčím jako člen rodiny.  A zatím každý skoro každá s kým jsem se v knižní blogsféře setkala se ke mě choval mile a ochotně. Hold knižní blogeři jsou fajn lidi. :)
Moc podle mě není ničeho. Protže každý blog je stejně jako jeho pisatel jedinečný. Tudíž se nemůžete setkat s ničím dvakrát. Moc je tak akorát knihy ,které člověk nestíhá číst. 
Málo je asi knižní videí. Já je mám strašně ráda. A sama jsem jich pár natočila ale nikdy jsem neměla moc kuráže na to abych je zveřejnila. Ale zase když se nad tím zamyslím tak ,kdyby každý točil knižní videa tak už by to nebylo tak jedinečné. Tím Vám samozřejmě nechci říct ,aby jste je nenatáčeli. Mankotky to vůbec. Točte ! Budu Váš odběratel a fanoušek. Ale víte jak jsem to myslela ?! :)
Měla by se ubírat k co největším úspěchem každého blogera.(Všem Vám fandím :) )Měli by se neustále navazovat nová přátelství. Měli by jsem k sobě všichni být milý a ohleduplní. Každý bloger by měl mít v úctě ostatní blogem a němeli by vznikat nějaké ádky, nenávist nebo takové věci. Přece jenom všichni táhneme za jeden provaz. :) 

 *(zase jsem se moc rozmluvila a sni už blábolím…) Já osobně bych dál chtěla směřovat k větší činnosti na blogu. Posbírat dost kuráže na natočení a následné zveřejnění videa. A snad by mohla dopadnout nějaká ta spolupráce. :)

Knižních blogů stále přibývá a já si vždycky nějaký nový ráda přečtu a porozhlédnu se po něm. Bohužel stále častěji mi příjde, že jsou blogy zakládány jen za účelem získání recenzních výtisků a to mě mrzí. 

Knižní blogosféru si opravdu netroufám hodnotit, v posledních měsících ale stále víc přestávám číst žánr young adult, a na většině blogů, které navštěvuji se moc knih jiného žánru nenajde, což je určitě škoda. Kam by měla směřovat opravdu nevím, snad jen třeba, aby díky blogům každý dokázal najít nějakou tu skvělou knihu :) 

Blogosféru hodnotím jako docela omezenou, pořád mi přijde, že o knihách píše strašně málo lidí na to, jak dobré je to téma k psaní. Na „trhu“ je moc novinek (i když je to logické) a zoufale málo klasické literatury, která rozhodně stojí za písmena a je úplně jedno, že už o tom bylo napsáno a řečeno habaděj informací. Říká se, že bychom se neměli příliš hrabat v minulosti, ale ani bychom na ní neměli zapomínat :)

Terry Shmash - Devils Handbag
Knižních blogů je opravdu hodně a je čím dál tím těžší být v něčem jiný, originální. To je asi nevýhoda toho velkého boomu, který v posledních letech nastal. A spoustu z nich je stejně dobrých, že čtenář ani neví, na které chodit a co si vybrat. Takže si cením originality, ačkoliv ta už se těžko hledá, protože jakmile je někdo jiný, spousty dalších lidí to od něj odkoukají. Málo je těch, kteří jsou opravdu jiní.

C.ind.ere.lla a Frozie - Popelčiny knížky
Myslím si, že knižní blogosvět je už trochu přehlcen. Jelikož jsou blogeři často hodně podobní věkem a čtou tím pádem podobné knížky, občas se objeví spousta recenzí na stejnou knihu. A i když mi to občas vadí, mám pocit, že to čtenáři požadují. Z vlastní zkušenosti vím, že větší čtenost mají recenze na knižní hity než na méně známé knihy. Občas mě to mrzí, ale bohužel s tím nic nenadělám. Doufám, že se budu blogosféra dál zlepšovat a získávat nové a nové čtenáře

Dnešní knižní blogosféru hodnotím tak, že žánr YA, NA a Dystopie se natolik rozšířil, že většina blogerů píše pouze o těchto knihách. Já mezi ně rozhodně patřím taky, ale bylo by super, kdyby se začalo psát a mluvit o jiných žánrech a autorech, kteří píší čtivě a skvěle.
Těchto žánrů je v poslední době na trhu obzvláště moc a blogeři po těchto knihách šílí. Já také, nemůžu si pomoci, ale mám v plánu číst i knihy, o kterých se moc nemluví, abych na ně upozornila. 
Dalo by se říci, že i toto jsou mé plány do budoucna.  :)

Mája - Fantasy MaKa
Blogů a nejen těch knižních je hodně. Někdo je hodnotí na kvalitní a nekvalitní. Já na ty, které mě baví, které mě vzdělávají a ty, které jsou mi užitečné. A takových blogů by mělo být stále víc. Alespoň pro mě.

Pokud jsem na někoho zapomněla nebo někde vidíte nějaký překlep, tak mi prosím napište, hned to opravím! :)

Tak co na to říkáte? Jaký názor na knižní blogosféru máte vy?

Chtěla bych váš všem moc poděkovat - jak účastníkům, že si našli čas (hooodně času), aby odpověděli na zapeklité otázky, ale také vám čtenářům, protože na co by jinak tento projekt byl, kdyby ho nikdo nečetl? :) A ještě mi neutíkejte...

Mám tu otázku, kterou bych chtěla položit vám všem. Zapojíte se tak do projektu všichni! Odpovědi mi prosím posílejte na mail vavrinovamichaela@gmail.com nebo do zpráv fb stránky mého blogu! Všechny odpovědi znovu shromáždím a vydám poslední článek!
A co že to je za otázku?

Vzalo ti blogování někdy něco? Byly chvíle, kdy jsi s tím chtěl seknout? Co tě nakonec u blogování udrželo? Proč vlastně stále bloguješ? (to stále si můžete odmyslet, očekávám klidně i trošku sentimentální odpovědi :)))

Budu moc ráda, když na otázku odpovíte! Do zprávy nezapomeňte připsat vaši přezdívku a hodit odkaz na váš blog!
Mějte se krásně
Míša

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

4 Responses to Každý někdy začínal - knižní blogosféra

  1. Nepřečetla jsem úplně všechny články tvého projektu, ale dost otázek, které si blogerům položila, mě zaujalo, a tak jsem jich pár přečetla. Takže bych ráda napsala jeden svůj komentář za všechny. Moc se mi ten tvůj nápad líbil, mám ráda různé názory a vždy si z každého něco vezmu. Stejně tak jsem si z tohoto projektu taky něco odnesla. Ať je dnešní knižní blogosféra jakákoliv, přesně tenhle projekt, odpovědi jednotlivých blogerů, dokazuje, že má něco do sebe. Jsem ráda, že spousta těchto blogerů má svou osobnost, své kvalitní názory a vzhledem k tomu, že se většinou jedná o mladé lidi, mě těší, že se mohu postavit proti názoru, že naše generace je k ničemu. Blogování, psaní, čtení, to všechno rozvíjí osobnost každého z nás, proto to považuji za důležité. Zkrátka - má to smysl. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jen k tomu, že se na všech blozích (sakra, jak se tohle slovo skloňuje :D) objevují recenze na stejné knihy...to je myslím jasné. Novinky jsou žádané a každý chce vědět, jestli si tu nejnovější knihu koupit nebo ne. Vím z vlastní zkušenosti, že když jsem psala recenzi na knihu, kterou nikdo neznal, přišli na ten článek (po zveřejnění na facebooku) DVA lidé. Takže...asi tolik k tomu... :D Ne že by mě to odradilo číst méně známé knížky od autorů, kteří mě prostě baví. Jen chci říct, že není tak snadné se prosadit, pokud nejdete ve čtení tak nějak s proudem.
    Jinak bych ještě jednou chtěla vychválit tenhle projekt, protože se podle mě mimořádně povedl a zachytila jsem mnoho zajímavých a užitečných postřehů. Takže DÍKY!!! Jen tak dál :)

    OdpovědětVymazat
  3. Slyším tu několik názorů, že video recenze jsou lepší.
    Samozřejmě neříkám, že nejsou, ale já to posoudit nemůžu.
    Bloggeři věnující se videorecenzím by také měli myslet na ty, kteří neslyší, nebo mají problémy se sluchem a pod video napsat pár větviček jako shrnutí, aby z toho ti neslyšící taky něco měli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stydím se za to, ale přiznávám se, že tohle mě vůbec nenapadlo. A souhlasím, máš naprostou pravdu!

      Vymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.