Každý někdy začínal - spolupráce


Ahoj všichni! 
K sesmolení dalšího článku do mého prvního a hned celkem úspěšného projektu Každý někdy začínal jsem se dnes dostala až celkem pozdě, ale příště se pokusím článek přidat znovu už v dopoledních hodinách, protože podle vašich komentářů a zpráv je vidět, že se na odpovědi ostatních blogerů opravdu těšíte! Mám z toho velkou radost a i když málo odpovídám na komentáře, všechny je poctivě čtu, z každého se těším a díky nim pak i navštěvuji vaše blogy, takže za každou odezvu děkuju! :)
V projektu už zbývá zodpovědět pouze 4 otázky, takže se pomalu blížíme ke konci! Na jednu stranu se těším, protože budu mít znovu více prostoru pro publikování i ostatních článků (snažím se přidávat jeden článek denně, maximálně přidám dva, když chci aby bylo datum vydání a informace celkem aktuální). Na druhou stranu ale by se spousta z vás určitě ráda dozvěděla ještě něco víc! S blížícím se koncem bych ale ráda projekt nějak ukončila, a tak mě napadlo, že oslovím vás všechny - jak účastníky, tak čtenáře, abyste mi napsali do komentářů, na FB stránku, do mailu (vavrinovamichaela@gmail.com) jak se vám projekt líbil (určitě doporučuju s hodnocením ale počkat až po zveřejnění posledního článku), okomentovat nějakou otázku, co vás zaujalo, v čem vám projekt třeba pomohl, nebo co se vám naopak nelíbilo! Zajímá mě vše a za každou větu budu ohromně ráda! :))
Teď už ale k tomu, co vás zajímá nejvíc! A že to dnes určitě chytne mnoho z vás! :)

Jsou pro tebe spolupráce s nakladatelstvími/knihkupectvími důležitou součástí blogování? Která spolupráce byla tvá první a jak jsi se k ní dostal/a?

Bastera - Knihy nekoušou
Ano, jsou pro mě důležitou součástí blogování. Nezačala jsem a nebloguji jen kvůli výtiskům, ale když tu možnost mám a když mi v poslední době sami chodí nabídky, není důvod, abych toho nevyužila. Přeci jen poslední dobou mi chodí nabídky od lidí, kteří požadují kvalitní recenze a já se tak mohu posouvat díky tomu stále výš, zlepšovat svůj jazyk a projev, když mám zpětnou vazbu, je to pro mě hnací motor :) Moje první spolupráce byla s nakladatelstvím Fragment. Všimla jsem si, že hodně spolupracuje a tak když jsem přečetla a napsala recenzi na knihu od nich, zkusila jsem jim to poslat a zeptat se, zda by nebyli ochotní mi poslat další díl na recenzi. No a byli :)

Spolupráce je dle mého názoru nedílnou součástí blogování. Přeci jen nejsme boháči, abychom si mohli dovolit každou knihu, kterou chceme. Člověk se navíc dostane i ke knihám, které by normálně neměl možnost číst. A vytříbí si svoje recenze, protože já osobně si na recenzích pro nakladatelství nechám většinou záležet víc. Moje první spolupráce byla s nakladatelstvím Metafora. A jak jsem se k ní dostala? Po pár motivačních článcích o recenzentech u ostatních blogerů jsem to sama vyzkoušela. Našla jsem si e-mail na paní z PR a napsala tam. A ono to vyšlo.

Cathy Chloupková - Mezi nebem a peklem
Spolupráce si vždy vážím, ať už je to ze strany blogerů nebo dokonce nakladatelství či knihkupectví. Myslím, že by to lidi neměli brát jako podmínku ke knižnímu blogu. Objevují se zde dokonce lidé, co si zakládají blog jen proto, aby spolupráci navázali a měli knihy zdarma. A nejděsivější na tom je, když si pak náhodně nějakou jejich recenzi přečtete a zjistíte, že vlastně jen opsali anotaci, přidali hodnotící hvězdičky a info o autorovi ze hřbetu knihy a to je celé. Brr..
První spolupráce byla s nakladatelstvím Fragment. K té spolupráci mě tenkrát vlastně dokopala kamarádka a já jí za to moc děkuji. Bez ní bych teď nebyla tam, kde jsem. Čtu úžasné knihy a sem tam i nějakou dostanu na recenzi od nakladatelů.

GiraffeAndy - Nejen knižní blog
Teď už pro mě důležitou součástí jsou, je to dobrá motivace a hodně můj blog posunuly vpřed. Ale to neznamená, že to bez nich nejde. Já svoji první spolupráci získala až po roce, předtím mě ani nenapadlo někomu napsat. Až jednou jsem zkusila kontaktovat pár nakladatelství a vyšlo to u Fragmentu a později i u Knižního klubu.

Jana - U Margarety
Spolupráce s nakladatelstvím / knihkupectvím je pro mě samozřejmě nesmírně důležitá a jsem na ni vždycky jaksepatří pyšná. :) Je to pro mě jeden z ukazatelů, že to, co dělám, dělám dobře. Začala jsem (jako spoustu jiných blogerů) s Fragmentem, napsala jsem jedné z jejich redaktorek a ta byla pro. Můj první recenzní výtisk byly Malostranské povídky od Nerudy. :)

Myanmar - Book-lords
Na tuto otázku není snadné jednoznačně odpovědět. Jsem ráda, že mám příležitost spolupracovat s nakladatelstvími a knihkupectvími, na druhou stranu recenzní výtisky rozhodně nejsou to, na čem mé blogování stojí. Je to příjemný bonus, za který jsem vděčná, ale kdybych náhle o recenzní výtisky přišla, s blogováním bych kvůli tomu neskončila. 
Svou vůbec první spolupráci (ještě na předchozím blogu) jsem navázala s nakladatelstvím Fragment. Napsala jsem jim, zda by o spolupráci neměli zájem, a oni mě přijali. Se svým aktuálním blogem jsem ale první recenzní spolupráci navázala s Knihkupectvím Dobrovský – opět díky e-mailu.

Na tohle nemůžu odpovědět, protože žádnou spolupráci s nakladatelstvím nemám. 

Filipshk - Magician's Book
V době, kdy jsem si založil blog, mi post recenzenta v nějakém nakladatelství přišla jako pocta. Tehdy tuto pozici totiž zastávali lidé, kteří už věděli co a jak a měli za sebou už nějaký ten měsíc blogování. V dnešní době to ale pokládám za poměrně důležitou součást, protože k některým knihám se buď nedostanu, nebo na ně nemám čas. Někdy se je tady ale ta možnost, že si knihu přečtu ještě před vydáním a v tom případě jsem rád, že mohu mnoha čtenářům ukázat, že právě tato kniha by je mohla právě zaujmout. Přesto ale prosazuji pravidlo, že pokud chcete blogovat, tak kromě své vlastní vůle a blogu nepotřebujete nic. Knihy si můžete koupit, nebo půjčit v knihovně, a výsledek je přeci jen stejný. Ani nevím, jak sám jsem se k možnosti recenzovat knihy dostal. Bylo to asi pravděpodobně někde na jiném knižním blogu, kde jsem narazil na kolonku ‚spolupráce‘ a já chtěl vědět, co vše se vlastně k tomu váže. K první spolupráci jsem se odhodlal oslovit nakladatelství Fragment; jen tak, čistě ze zkoušky – o to více mě překvapila jejich reakce, že by rádi spolupráci opravdu navázali. Dodnes to beru jako poctu a opravdu mě mrzí, že někteří spolupráce využívají čistě pro to, aby si knihy nemuseli kupovat a následně je mohli prodávat. Je to opravdová škoda, ale já s tím nic neudělám...

Vzhledem k tomu ,že s žádným nakladatelstvím nespolupracuji tak to pro mě v tuto chvíli není podstatné. Samozřejmě bych ráda s někým spolupracovala ale zatím se nic nenaskytlo. :) Ale pořád doufám. :)
Možná by se dalo říct ,že jsem spolupracovala se nakladatelstvím Beta. Kdo chodí na můj blog tak ví ,že jsem od nich dostala jako recenzní výtisk knihu Bezhlavě. (Recenze na blogu.) Bylo to vážně skvělé. Když mi balíček s knihou přišel a já ho otevřela cítila jsem se tak… Nevím jak to popsat. Byla jsem šťastná, plná očekávání a do jisté míry jsem na sebe byla i ohromně pyšná.

Moje první spolupráce byla s nakladatelstvím Fragment a myslím, že podobně to má spousta dalších bloggerů. Já jim zkusila napsat až po 4 měsících blogování. A ono to vyšlo!
Spolupráce s nakladatelstvím je určitě důležitá, ale dá se bez ní obejít. Vždyť tu máme knihkupectví a knihovny :)

Moje první spolupráce byla s nakladatelstvím Fragment, když jsem jim po pár měsících blogování napsala. 
Pro mě jsou spolupráce důležitou součástí, protože se díky nim dostanu ke knihám, které bych si bez nich třeba nepřečetla. :)

Tahle spolupráce není ani tak důležitá, jako příjemná. Je super dostávat knihy v podstatě jen za to, že o nich píšete a jsem ráda, že tahle možnost vůbec existuje:) Moje první spolupráce byla s nakladatelstvím Portál, ozvala jsem se jim, když nabízeli knihy k recenzi na Twitteru.

Terry Shmash - Devils Handbag
Moje první spolupráce byla s Fragmentem. Byla jsem z toho šťastná, až jsem skákala skoro do stropu :D S Fragmentem spolupracuji už asi dva roky a jsem za to moc ráda, stejně jako za všechny ostatní spolupráce. Recenzní výtisky jsou určitě fajn, ale myslím, že pokud člověk chce opravdu psát recenze, obejde se i bez toho a rozhodně by to neměl být hlavní cíl, proč zakládat blog a psát o knihách.

C.ind.ere.lla a Frozie - Popelčiny knížky
Neblogujeme kvůli spoluprácím a recenzním výtiskům, ale co si budeme povídat, je to nesporná výhoda blogování a každá nová spolupráce nám udělá radost. Teď jsme ale ve fázi, kdy se zaměřujeme hlavně na knížky, které čteme, protože chceme a ne protože musíme, proto tolik recenzních výtisků nebereme. První spoluprácí byl Fragment, díky kterému jsme získaly spoustu skvělých zkušeností.

Důležitou součástí blogování jsou rozhodně knihy, které si čtenář může koupit nebo půjčit v knihovně. Každý bloger ale jistě ocení, když získá spolupráci, jelikož přeci jen knihy jsou drahý špás a každá knížka, kterou bloger dostane na recenzi je pro něj velkým štěstím. 
Dle mého názoru to ale není nejdůležitější součást blogování. Blog lze psát i bez spoluprací s nakladatelstvími. 
Má první spolupráce byla s nakladatelstvím Fragment. Dostala jsem se k ní díky Hanči, která mi zaslala e-mail. Spolupráce byla mým velkým cílem a proto jsem neváhala a chtěla to zkusit. 
Myslím si, že každý bloger touží po tom, aby mohl pro někoho psát recenze. Je to zodpovědnost a rozhodně zkušenost.

Mája - Fantasy MaKa
Důležité jsou. Jsou součástí tvého cíle a snu a s nimi, to jde podstatně snáz. Má první spolupráce bylo nakladatelství Fragment. Dostala jsem se k ní jednoduše, nebyla jsem stydlivá.

Pokud jsem na někoho zapomněla nebo někde vidíte nějaký překlep, tak mi prosím napište, hned to opravím! :)

A jak jste na tom se spoluprácemi vy? Máte nějakou? Byl to jeden z vašich cílů? Jaká byla ta první?
Líbí se mi všechny příběhy, jak se recenzenti k první spolupráci dostali, ale jsem ráda, že v úplně poslední odpovědi také zaznělo, že je plus nebýt stydlivý. Člověk, který má trošku soudnost a přitom si o svých recenzích myslí, že už za něco stojí (každý píše jiné recenze, má jiný styl atd., takže každý za dobrou recenzi považuje něco jiného), tak by se neměl bát se prezentovat a po nějaké spolupráci se poptat. Hlavu vám nikdo neutrhne a naopak můžete získat i důležitou zpětnou vazbu ;)
Těším se na vaše komentáře!
Míša

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

4 Responses to Každý někdy začínal - spolupráce

  1. Já jsem začínala, stejně jako spousta zpovídaných blogerů, s Fragmentem. Ale je to takové zvláštní si uvědomit, že na té spolupráci není nic výjimečného - přijmou skoro každého a v recenzích se dívají jen na hodnocení knihy. Nedivím se jim, ale zamrzí to. Nejvíc si asi cením spolupráce s Knihcentrem, Hostem a Databází knih... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Chtěla bych se zeptat na jednu věc, která mě trochu trápí, snad to není problém. Mohu zažádat o spolupráci, přestože můj blog je většinou o mně? Ačkoli píši recenze a mám u nich velký ohlas? Doufám v kteroukoliv odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rekla bych, ze urcite, takze bych se byt tebou nebala nekomu ozvat, pokud mas nejake recenze, ktere muzes ukazat jako priklad :)

      Vymazat
  3. Chtěla bych se zeptat může mi nakladatelství/knihkupectví poskytnout spolupráci když jsem neplnoletá?

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.