RECENZE: Zrádci - Ola Larsmo

Název: Zrádci
Originální název: Förrädare
Autor: Ola Larsmo
Nakladatelství: Paseka
Překlad: Helena Matochová
Počet stran: 446
Rok vydání originálu: 2012
První vydání v ČR: 2014

Anotace: Duben 1940. Dánsko i Norsko jsou okupovány. To, na co se Úřad připravoval, se dramaticky blíží. Charlie Westerholm, novopečený důstojník tajné služby, neví, co se od něj vlastně očekává. Jsou objektem zájmu komunisté, anglické transporty zbraní, německá výzvědná služba... nebo rodící se norský odboj? Přitom někde na ministerstvu sociálních věcí sedí člověk, který dodává Třetí říši informace švédské tajné služby o odbojářích a Židech. Špionážní román Oly Larsmoa se nese v duchu nejlepších děl Johna le Carrého. Pojednává o době, kdy se ve Švédsku soustředily veškeré myslitelné výzvědné služby a zrádcovství bylo životním stylem.

*****

Charlie Westerholm je nováčkem u švédské tajné služby. Přestože se všemu teprve učí a zdá se, že bude jen nepodstatným úředníkem, který jako by mezi ostatní pracovníky ani nepatřil, příchod války do sousedního Norska si žádá plnou aktivitu celého Švédska, a tak se Charlie dostává k důležitým případům. Nejčastěji má za úkol sledovat osoby podezřelé ať už z pomoci Německu, či naopak Anglii, nebo komunistické sympatizanty. Jenže důstojníci tajné služby nejsou jediní, kteří někoho špehují…

Důležitou roli v příběhu hraje také vysoce postavený úředník z ministerstva sociálních věcí, který spolupracuje se Třetí říší. Švédsko za druhé světové války platilo za neutrální stát. Kdo je tedy opravdu zrádce?

Špionážní román Zrádci je bezpochyby dílo, které by si měl přečíst opravdu každý. To ale neznamená, že se bude všem čtenářům líbit. Švédsko bylo za války neutrální zemí, a tak v celé knize vystupuje mnoho postav s rozličnými názory. Kdo vám tedy v příběhu bude sympatický a čí názory budete odsuzovat závisí nejen na vašich politických preferencích.

Velmi pozoruhodný je také pohled na druhou světovou válku z jiného státu. Samozřejmě se v knize objevuje několik stěžejních dat, která byla důležitá pro celou Evropu. Jinak je ale zajímavé dozvědět se více o průběhu konfliktu na severu starého kontinentu, protože čtenář zjistí na příklad kde se skrývala norská královská rodina a vysocí představitelé státu potom, co byla země tisíce fjordů napadena Německem.

Pří čtení Zrádců si také uvědomíte, že slovo ,,neutralita” nemá vždy ten význam, který naleznete ve slovníku. O to markantnější rozdíl hledejte u země, která je ze všech stran obklopena válkou. Když státní instituce a organizace nemají k dané situaci jasně vyhraněný a stejný postoj, nemůžeme to očekávat ani od obyčejných lidí. V knize tedy najdete mnoho rozličných postojů a postav, které podporují jak Rudou armádu, Třetí říši, ale také anglické zásahy do války na severu Evropy. Nejen díky hlavnímu hrdinovi si ale uvědomíte, že jen někdo si mohl dovolit svoje názory vyslovit nahlas.

Děj knihy Zrádci se odehrává v průběhu celé druhé světové války, můžete ji tedy prožít společně s Charliem. Někdy se však mohou popisné scény zdát až příliš dlouhé, protože autor Ola Larsmo neponechává nic náhodě a čtenáře seznamuje se všemi detaily. Občas se vám tedy může zdát, že čtete spíše deník, přičemž tento pocit navozují i data na začátku každé kapitoly. Na druhou stranu vždy zjistíte, že každá informace byla důležitá a v kontextu celého děje by vám mohla chybět.

Díky podrobnému popisu děje se čtenář také setká s velkým počtem postav, což může být hlavně v začátku knihy velmi matoucí. K tomu přidejme i mnoho krycích či falešných jmen a všem musí být jasné, že je nejednou při čtení potřeba zalistovat o pár stránek zpět a osoby si připomenout.

*****

Jak už jsem na začátku napsala, knihu Zrádci by si měl pořídit a přečíst každý, protože je velmi zajímavé a poučné podívat se na druhou světovou válku z jiného úhlu pohledu. Milovníci knih z tohoto období ocení, že z řádků přímo dýchají všechny emoce, které k válce patří: strach, smutek, nenávist, zlost, nerozhodnost. Tyto pocity ve vás vyvolají nejen jednotlivé situace popsané v knize, ale také její obálka. V neposlední řadě je ale potřeba zmínit, že kniha Zrádci je také skvěle promyšlenou detektivkou. 

Kdo je tedy zrádce? A uvědomuje si to vůbec? Přečtěte si knihu a utvořte si na každou postavu a situaci svůj názor.

*****

Očekával, že najde v kanceláři shon a hluk, ale v předsíni ho uvítala jen tma a ticho. Hlasy slyšel jen zdálky a pochopil, že všichni už se shromáždili v majorově Nejsvětějším chrámu Páně. Když vstoupil do dveří, ještě pořád v kabátě a s kloboukem v ruce, odkašlal si major a všichni ztichli. Oběma dlaněmi se opřel o desku stolu, lehce se předklonil a promluvil naléhavým hlasem.
,,Jak jste již slyšeli, překročila německá pozemní vojska, námořnictvo a letectvo dnes v ranních hodinách hranice Dánska a Norska..."
Ta zpráva Charlieho zasáhla jako úder do spánků. Kromě něj se v místnosti nacházeli tři písařky a šest mužů. Slečna Olofssonová tiše plakala za skly brýlí.

*****

Vlastní hodnocení:

Dlouho jsem váhala nad hodnocením, protože se mi kniha líbila, ale opravdu byla někdy až moc zdlouhavá. Přesto beru hodnocení 8 z 10 jako velmi pozitivní a všem vám knihu doporučuji. 


Recenze psána pro server http://severskedetektivky.cz/, kterému (a nakladatelství Paseka) velmi děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. 

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to RECENZE: Zrádci - Ola Larsmo

  1. Vypadá to hodně zajímavě. Druhou světovou válku mám hodně v oblibě a ráda si přečtu jakoukoliv knihu z tohoto období, takže se po ni poohlídnu. :) Skvěle napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle kniha mě opravdu zaujala, velký podíl na tom má i tvá recenze, je vidět, že o tématu něco víš:)
    Teď před maturitou z dějepisu je každá historická informace dobrá)

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.