RECENZE: Chceš-li s mužem býti... musíš s ním i výti...? - Alena Jakoubková

Název: Chceš-li s mužem býti... musíš s ním i výti...?
Autor: Alena Jakoubková
Nakladatelství: Moba
Počet stran: 247
První vydání v ČR: 2014

Anotace: Příběh o nešťastném manželství, z něhož zdánlivě není úniku.

Salome se provdá za Adama, ďábelsky přitažlivého muže, z velké lásky, sotva oslaví osmnácté narozeniny. Ukáže se ale, že Adam je nespolehlivý, nedokáže si udržet ani zaměstnání… Z rodného města odcházejí s ostudou, protože Adam zpronevěří peníze v obchodě Salomina strýce. Salome se snaží manžela podporovat a stěhuje se s ním z místa na místo…

*****

Salome je osmnáctiletá dívka, která už třetím rokem chodí s o pět let starším a velmi přitažlivým mužem. Na jeho naléhání se rozhodne nenastoupit na svou vysněnou medicínu, na kterou dokonce úspěšně složila zkoušky, a zůstane s ním ve své rodné Bechyni. S tím ale nesouhlasí rodiče mladé dívky, hlavně otec, který Salome řekl, že ji nevystrojí svatbu, nedá ani korunu a její manžel se u nich doma nebude smět ani ukázat, pokud alespoň nezačne studovat. Salome je ale zaslepená láskou k Adamovi a ten s ní díky tomu dokáže manipulovat. Salome si tedy Adama vezme, odstěhuje se k Adamovým rodičům, protože otec své slovo dodržel, a začne nový život.

Ten ale vůbec není idylický. Adamovi rodiče si z dívky udělají služku a Adam se jí ani nezastane, naopak ji práci ještě přidává a navíc sám ani moc nevydělává. Salome se ale nevzdává a najde oběma levný podnájem. Soužití je ale čím dál tím těžší, přičemž se Adam na Salome a její rodiče zlobí, že ho nepřijali do rodiny a finančně jim nepomáhají. Navíc se začíná projevovat Adamova povaha kriminálníka... Jenže Salome je zaslepená láskou a je také příliš poctivá...

Ženský román, který nezklame. Tak bych sama knihu Chceš-li s mužem býti... musíš s ním i výti...? vystihla. Námět je trošku ohraný, přece jen slabá a zaslepená manželka a hrubý manipulující muž jsou hlavní postavy, které už vytvořilo mnoho jiných autorů. Problém ale je, že toto téma není smyšlené, a takováto soužití jsou poměrně častá. I proto je pořád důležité knihy s podobnou tématikou psát, ženy se z příběhů mohou poučit a těžit z nich. 

Děj je zasazen převážně do maloměstského prostředí Bechyně, se Salome budeme ale nějakou dobu žít i v Praze. Obě místa jsou reálně popsána, což nám, českým čtenářům, může pomoci se do příběhu lépe vžít. Sama bych ocenila hlavně vykreslení maloměstského života, vztahů mezi lidmi a bechyňské smetánky. Právě vztahy jsou na celé knize nejdůležitější. A nejedná se jen o ten Adama a Salome, ale také můžeme pozorovat zajímavé rodičovské a přátelské vztahy, které jsou pro utvoření celkového obrazu potřeba.  

Kniha je velmi čtivá, může se tak snadno stát, že ji budete mít přečtenou za jedno odpoledne. Autorka čtenáře nezatěžuje zbytečnými detaily a nechává děj rychle plynout, protože je v příběhu obsaženo hned několik let života mladé Salome. Často ve vás čtení vzbudí silné emoce, jednou budete chtít se Salome zatřást, aby se probudila a začala si na Adama dávat pozor, jindy s ní budete prožívat smutek. I to pomáhá tomu, abyste knihu nechtěli odložit. Jednoduše autorka dokáže upoutat svým stylem psaní a příběhem pozornost, k čemuž jí pomáhá i fakt, že lidé rádi sledují životní příběhy (nebo rovnou neštěstí) ostatních.

*****

Knihu bych doporučila hlavně čtenářkám. Muži by si asi knihu tak neužili, přesto by se mohlo hodit, pokud by si ji přečetli a uvědomili si, jak mohou na ženy působit. Čtenářky si ale užijí poutavý příběh, který je vytrhne z jejich vlastní reality. Velkým plusem je fakt, že Salome ve svém životě nemá chvíli klid, nestane se tedy, že by vás příběh nudil. Pokud tedy chcete sáhnout po uvěřitelné a čtivé knize, neváhejte.

*****

,,Salome, proč jsi dělala zkoušky na medicínu, když ve skutečnosti nemáš v úmyslu studovat? Měla jsi takovou radost, když tě přijali, to jsi nemohla hrát," maminka se vytrvale držela tématu, které ji zajímalo. ,,Proč sis to rozmyslela?" zeptala se znovu.
,,No dobrá, mami, Adam mě požádal, abych už dál nestudovala, znamenalo by to totiž pro nás další léta čekání, zase bychom se vídali jen o víkendu. A Adam se chce oženit už teď, chce založit rodinu. Víš, chceme si najít byt a já se poohlédnu po nějaké práci..."
,,Adam tě požádal...!" Maminka lomila rukama. ,,Že jsem si to nemyslela, holčičko. Přemýšlej trochu, nemyslíš, Salome, že kdyby mu na tobě opravdu záleželo, chtěl by, abys šla za svým snem? Jenže ten kluk moc dobře ví, že kdyby tě nechal odejít do Prahy, ztratil by tě, protože bys mezitím dospěla a došlo by ti, jak moc se k sobě nehodíte. A také jaký je on flákač a budižkničemu. Proto si tě chce pojistit. A věř mi, že víc než o tebe mu jde o náš majetek."
,,Mami, Adamovi na penězích nezáleží."

 *****

Vlastní hodnocení:
Kniha se mi velmi líbila, nejvíce ze všeho zasazení do českého prostředí a uvěřitelnost příběhu. Jeden bod jsem ale musela strnout, protože mi závěr přišel zbytečně urychlený. Pokud máte chuť na příběh, který vaše myšlenky upoutá natolik, že zapomenete na každodenní stres, je tato kniha ta pravá pro vás.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví KNIHCENTRUM.cz !
Knihu najdete ZDE.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

4 Responses to RECENZE: Chceš-li s mužem býti... musíš s ním i výti...? - Alena Jakoubková

  1. Knihu jsem nečetla, ale vypadá to hezky. Jak obálkou tak i anotací kniha zaujme a po tvé recenzi.. :) Super napsáno! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, super recenze, kniha mě vážně zaujala! Jen bych si u ní ale asi vyrvala všechny vlasy, jak by mě štvala ta zaslepenost. Je to docela paradoxní, že většinou říkáme (ženy) jedno, když se nás to netýká, ale jakmile jsme ve stejné situaci, děláme úplně to samé :D Čím to jen je?

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu jsem dočetla a právě na ni píšu také recenzi. Jako vždy ale nejdříve pátrám po nějakých dalších recenzích, abych se inspirovala, co vlastně napsat. A narazila jsem na jednu slečnu, která tu tvou recenzi zkopírovala, občas vyměnila slovo, ale jinak je to tvá recenze: http://krasna.nova.cz/clanek/angel-ina/chces-li-s-muzem-byt-musis-s-nim-i-vyti.html

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, jmenuji se "Tina Petersen" Jsem z Odense v Dánsku. Byl jsem ženatý 9 let s Oliverem a oba jsme měli spolu dva (2) syny. Oliver byl můj milovník střední školy, můj vysněný muž a já jsme ho milovali víc, než dokážou vyjádřit slova. Najednou můj manžel začal spát a dávat různé omluvy, proč se nemůže vrátit domů. Děti, které byly zvyklé být vždycky kolem svého otce, ho teď vidí ječmen. Začal mít vnější vztahy s jinými ženami a neuvažoval, jak se budou děti nebo já cítit.

    Celý můj svět byl otřesen a zdá se mi, že jsem ztratil jediného člověka, kterého jsem kdy opravdu miloval. To se ještě zhoršilo v okamžiku, kdy požádal o rozvod ... Snažil jsem se, co mohl, aby mu změnil názor a zůstal se mnou a dětmi, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a zkoušel všechno, ale nic nefungovalo.

    Průlom nastal, když mě někdo představil tomuto nádhernému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takovýchto věcí, ale prostě jsem se rozhodl neochotně vyzkoušet, protože jsem byl zoufalý a nezbylo mi na výběr ... Udělal zvláštní modlitby a použil kořeny a byliny ... Během dvou dnů mi Oliver zavolal a byl mi líto všech emocionálních traumatů, které mi způsobil, přestěhoval se zpět do domu a nadále šťastně žijeme jako jedna velká rodina. co úžasný zázrak doktor Zuzu udělal pro mě a moji rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým se zabývám celá léta

    Představil jsem mu spoustu párů s problémy po celém světě a měli dobré zprávy ... Pevně ​​věřím, že někdo tam potřebuje pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoli typu kontaktujte doktora Zuzu nyní prostřednictvím jeho e-mailu: doctorzuzutemple@gmail.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818 a také kontaktujte doktora Zuzu na Viber prostřednictvím +2347013499818

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.