RECENZE: Manželovo tajemství - Liane Moriarty

Několik životních příběhů, které se mezi sebou proplétají a velmi silně se ovlivňují, i když to dlouho nikdo z hlavních postav neví...

Zdroj
Název: Manželovo tajemství
Originální název: The Husband's Secret
Autor: Liane Moriarty
Nakladatelství: iKAR
Překlad: Šárka Kadlecová
Počet stran: 389
Rok vydání originálu: 2013
První vydání v ČR: 2014

Anotace: Moje drahá Cecilie, pokud tohle čteš, tak jsem už mrtvý...
Představte si, že najdete dopis, který vám manžel napsal s tím, že jej máte otevřít až po jeho smrti. Představte si také, že dopis obsahuje jeho nejhlubší temné tajemství - něco s potenciálem zničit nejen život, který jste společně vybudovali, ale i životy druhých.. Představte si tedy, že jste narazila na takový dopis, ale váš manžel stále žije... Otevřete ho?
Cecilia Fitzpatricková má všechno, co by si člověk mohl přát: je úspěšná v práci, oblíbená mezi lidmi a především má tři krásné dcery a spokojené manželství. Její život je řádný a neposkvrněný jako její domov. Dopis jejího manžela, který měl být objeven až po jeho smrti, ale všechno změní...

*****

Stačí jeden jediný týden kolem Velikonoc, a životy mnoha lidí se mohou změnit a pořádně zamotat. Cecilia Fitzpatricková je jednou z hlavních postav. Čtenáři by se na začátku mohlo zdát, že je její život dokonalý. Jak to tak ale bývá, nic netrvá věčně a nic není tak zářivé, jak se může na první pohled zdát. Další důležitou postavou je Rachel, jejíž dcera byla před mnoha lety zavražděna, přes což se Rachel nikdy vnitřně nepřenesla. Třetí důležitou postavou je Tess, která zjistí, že se její manžel zamiloval do její nejlepší kamarádky a sestřenice v jedné osobě. 

Jakým způsobem se tedy změní Ceciliin život? Dozví se někdy Rachel, kdo zavraždil její dceru a proč? A jak se Tess vypořádá se ztrátou manžela a nejlepší přítelkyně najednou? Co když spolu všechny tyto příběhy ať už vzdáleně či blízce souvisí?


Kniha Manželovo tajemství je rozdělena do sedmi dní, ve kterých se stane vše podstatné.  A že se toho za ten týden stane opravdu hodně. Čtenář tedy nemůže očekávat dlouhé uvádění do příběhu či podrobný popis děje, přesto však bude mít možnost nahlédnout i do minulosti hlavních postav, či do jejich myšlenek. Velmi příjemným zpestřením děje je jeho zasazení do období Velikonoc, které je na jižní polokouli, v Austrálii, na podzim, což dělá pro nás, čtenáře v Evropě, příběh exotičtějším. 

Přestože příběh rychle plyne a stále vstupují do děje nové a nové aspekty a zápletky, může čtenáři chybět směřování k určitému vyvrcholení děje, které dle mého v knize není a nebo pouze velmi malé. Příběh tedy může připomínat spíše reality show, která zachycuje hlavně průběh a způsob života, příběhu. Proto bych knížku označila hlavně za oddechovou, u které si člověk odpočine, ponoří se do života někoho jiného a zapomene na své vlastní problémy. 

Přesto si myslím, že se v hlavních ženských postavách může najít mnoho čtenářek. Manželské problémy, truchlení nad ztrátou milované osoby, dilema zda se postavit čelem spravedlnosti či ne. I proto je tato kniha v zahraničí tak oblíbená. Spojení reality (která se hlavně v závěru ale může zdát trochu přitažená za vlasy) a nenuceného popisu děje je kombinace zaručující úspěch.

*****

Knihu bych doporučila hlavně čtenářkám, protože si myslím, že na muže by tyto příběhy moc nezapůsobily. Je to dáno hlavně tím, že děj vypráví ženy, které také často odhalují své myšlenky a přemítají o nastalých situacích. Rodinné problémy upoutají pozornost čtenáře a toho bude samozřejmě zajímat, jaké přijde rozuzlení. A to mnohé překvapí...

*****

,,Chtěli bychom, abys věděla, že se vlastně nic nestalo," přerušila ji Felicity.
,,My jsme ne-, no víš co," dodal Will.
,,Vy jste spolu nespali." Tess na nich obou viděla, jak jsou na sebe kvůli tomu pyšní, jak málem očekávají, že je za jejich ovládání pochválí. 
,,To rozhodně ne," prohlásil Will.
,,Ale chtěli jste," řekla Tess. Ta absurdita jí málem přišla k smíchu. ,,Tohle se mi tedy pokoušíte říct? Že se spolu chcete vyspat?"
Určitě se líbali. Což bylo daleko horší, než kdyby se spolu vyspali. Každý dobře ví, že kradený polibek je ta nejerotičtější věc na světě.
Skvrny na Felicitině krku se začaly šířit vzhůru k bradě. Vypadala, jako by měla ulehnout se vzácnou infekční chorobou.
,,Je nám to moc líto," opakoval Will. ,,Tolik jsme se snažili - aby k tomu nedošlo."
,,Opravdu," potvrdila Felicity. ,,Představ si, celé měsíce jsme jen -"
,,Měsíce? Tohle se táhne celé měsíce?"

*****

Vlastní hodnocení: 

Musím přiznat, že jsem od knihy očekávala trochu víc. Zřejmě jsem předpokládala, že kniha bude romantičtější. Nízké hodnocení je možná způsobeno mým věkem a nedostatečnými životními zkušenostmi, které by mi pomohly se do jednotlivých příběhů lépe vcítit. I proto bych knížku doporučila hlavně ženám, manželkám, protože pokud očekáváte romantiku v podobě YA příběhů, nedočkáte se. Kromě chybějícího dějového vyvrcholení ale knize nemám co vytknout. Příjemný a nenucený styl psaní nechává děj klidně plynout a vás si ho vychutnat. 

Za recenzní výtisk chci moc poděkovat nakladatelství iKAR a hodné Míše Rosové!

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

3 Responses to RECENZE: Manželovo tajemství - Liane Moriarty

  1. Na knížku se chystám, jsem moc zvědavá :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu si chci už delší dobu přečíst. Krásná recenze. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, jmenuji se "Tina Petersen" Jsem z Odense v Dánsku. Byl jsem ženatý 9 let s Oliverem a oba jsme měli spolu dva (2) syny. Oliver byl můj milovník střední školy, můj vysněný muž a já jsme ho milovali víc, než dokážou vyjádřit slova. Najednou můj manžel začal spát a dávat různé omluvy, proč se nemůže vrátit domů. Děti, které byly zvyklé být vždycky kolem svého otce, ho teď vidí ječmen. Začal mít vnější vztahy s jinými ženami a neuvažoval, jak se budou děti nebo já cítit.

    Celý můj svět byl otřesen a zdá se mi, že jsem ztratil jediného člověka, kterého jsem kdy opravdu miloval. To se ještě zhoršilo v okamžiku, kdy požádal o rozvod ... Snažil jsem se, co mohl, aby mu změnil názor a zůstal se mnou a dětmi, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a zkoušel všechno, ale nic nefungovalo.

    Průlom nastal, když mě někdo představil tomuto nádhernému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takovýchto věcí, ale prostě jsem se rozhodl neochotně vyzkoušet, protože jsem byl zoufalý a nezbylo mi na výběr ... Udělal zvláštní modlitby a použil kořeny a byliny ... Během dvou dnů mi Oliver zavolal a byl mi líto všech emocionálních traumatů, které mi způsobil, přestěhoval se zpět do domu a nadále šťastně žijeme jako jedna velká rodina. co úžasný zázrak doktor Zuzu udělal pro mě a moji rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým se zabývám celá léta

    Představil jsem mu spoustu párů s problémy po celém světě a měli dobré zprávy ... Pevně ​​věřím, že někdo tam potřebuje pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoli typu kontaktujte doktora Zuzu nyní prostřednictvím jeho e-mailu: doctorzuzutemple@gmail.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818 a také kontaktujte doktora Zuzu na Viber prostřednictvím +2347013499818

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.