RECENZE: Odvetný úder - Nelson DeMille

Zdroj
Název: Odvetný úder
Originální název: Wild Fire
Autor: Nelson DeMille
Nakladatelství: KNIHA ZLIN
Překlad: Marie Čermáková
Počet stran: 650
Rok vydání originálu: 2006
První vydání v ČR: 2014

Anotace: Vítejte v Custer Hill Clubu – pánském klubu nacházejícím se v luxusní lovecké chatě v národním parku Adirondack. Členy tohoto klubu jsou nejmocnější muži Ameriky, obchodní magnáti, armádní velitelé a vládní činitelé. Navenek má být klub místem odpočinku se starými přáteli. Ale jednoho podzimního dne se výkonná rada klubu schází, aby jednala o tragédii z 11. září a připravila plán odvety, známý pouze pod krycím názvem Požár. Ve stejné době je nalezen mrtev člen federální protiteroristické jednotky. A nyní je už jen na detektivu Johnovi Coreym a jeho manželce Kate Mayfieldové, agentce FBI, aby odhalili hrůzostrašné spiknutí, jehož nitky vedou z Custer Hill Clubu až k americkým městům ocitnuvším se v zaměřovači jaderné zbraně. Corey a Mayfieldová jako jediní mohou zabránit tomu, aby někdo stiskl tlačítko a rozpoutal celosvětový chaos...

*****

Po datu 11. září 2001 se ve Spojených státech amerických přísně hlídá a hledá terorismus ze strany islámských příslušníků. John Corey a Harry Muller společně pracují na protiteroristickém oddělení, ale jednoho dne je Harry vyslán do Custer Hill Clubu, kde má nepozorovaně sledovat a kontrolovat americké politiky. Když se dostane na místo, zjistí, že se jedná o srub a pozemky obehnané ostnatým drátem. Dostane se dovnitř a když už si myslí, že si našel místečko, odkud by mohl celou situaci sledovat, obklíčí ho hlídači s obušky a psy. Je odveden do srubu a vyslýchán, proč se zajímá a přátelskou schůzi, která se zde má konat. Harry toho sám moc neví, ale brzy se má všechno dozvědět, protože ho politici přizvou na své jednání.

Na schůzi se dozví, že existuje operace Odvetný úder. Je to reakce na případný chemický či jaderný útok islámských teroristů. Aby byl spuštěn, a tedy byla jaderně zničena téměř všechna města muslimského světa, je potřeba, aby bylo islamisty zničeno alespoň jedno americké město. Tato skupina vysoce postavených amerických politiků se ale chystá dvě města zničit sama, aby mohl následně přijít na řadu Odvetný úder. To všechno si Harry vyslechne... Sám ale ničemu zabránit nemůže, a tak do případu vstupuje John Corey se svou manželkou Kate Mayfieldovou. 

Stejně jako všechny ostatní knihy autora Nelsona DeMilleho je i tato kniha psána velmi přímočarým stylem, autor se vždy bez okolků dostane k dané problematice a nebojí se u toho použít jakékoli výrazy, ať už velmi neformální či dokonce sprosté. To vše ale patří hlavně k vyšetřovateli Johnu Coreymu, který svou povahou a přístupem k vyšetřování mnohokrát velmi pobaví a celou situaci osvěží. 

Kniha je velmi dlouhá, nemusíte se ale bát, že by vás nudila. Nic, co budete číst, není v ději uvedeno zbytečně. Sami se díky podrobnému popisu vyšetřování s Johnem budete cítit, jako že jste to vy, kdo celý případ pomaličku poodhaluje. A aby vás neustálé přemýšlení o terorismu a kličkách amerických politiků nenudilo, je vše prokládáno občas i peprnými chvílemi Johna s Kate. Přesto tuto knihu nejvíc vystihují tři slova: neustálé napětí a zvraty. Těch je v ději opravdu hodně. Když už si myslíte, že máte případ vyřešen, objeví se nějaká překážka. Přesto hlavní zápletku víte už od samotného začátku. 

*****

Z knihy dělá velmi zajímavé dílo hlavně propojení reality s fikcí, jako je tomu u všech děl DeMilleho. Když budete na začátku knihy číst o Odvetném úderu, budete věřit, že je takováto akce možná, a dokonce i jak je uskutečnitelná. Pokud vás tedy zajímá mezinárodní politika a terorismus, určitě po této knize sáhněte.

Dále bych Odvetný úder doporučila všem čtenářům detektivek, protože tato je velmi povedená a nechá vás dlouhé hodiny při čtení přemítat, co se stane dál. Na druhou stranu jsou některé části maličko předvídatelné, hlavně pro čtenáře některé z předchozích DeMilleho knih. Celkový výsledek vás ale velmi překvapí. Velkým plusem celého příběhu je humor, ten mnohokrát situace odlehčí. 

*****

Bain Madox se posadil, zapálil si cigaretu a zeptal se Harryho: ,,Slyšel jste už někdy o takzvaném odvetném úderu?"
,,Ne."
Madox se na něj upřeně zahleděl a vysvětloval: ,,Je to tajný vládní protokol. Slyšel jste někdy tato slova pronesená jen tak letmo nebo v nějakém kontextu?"
,,Ne."
,,Myslel jsem si to. Tento tajný protokol znají jen na nejvyšších vládních stupních. A známe ho my. A nyní i vy - pokud budete dávat pozor."

*****
Vlastní hodnocení
Kniha se mi velmi líbila, proto ji dávám tak vysoké hodnocení. Přesto jsem jeden bod musela strhnout, protože mi některé části přišly předvídatelnější, zřejmě díky tomu, že jsem už od autora jednu knihu četla. Na ději nejvíce oceňuji uvěřitelnost  a prolínání reality a fikce. 

Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství KNIHA ZLIN.
Knihu najdete ZDE.

Posted in . Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to RECENZE: Odvetný úder - Nelson DeMille

  1. Strašná škoda, že je kniha tak dlhá, vyzerá napínavo a zaujímavo. Nerada odkladám dobré knihy, najradšej by som ich prečítala za jeden-dva dni. A čokoľvek od Nelsona DeMille vyzerá dobre, ale ako čítanie na dlho. Mám doma viac ako 800 stranovú Hru se lvem, a stále som sa do nej nepustila.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, jmenuji se "Tina Petersen" Jsem z Odense v Dánsku. Byl jsem ženatý 9 let s Oliverem a oba jsme měli spolu dva (2) syny. Oliver byl můj milovník střední školy, můj vysněný muž a já jsme ho milovali víc, než dokážou vyjádřit slova. Najednou můj manžel začal spát a dávat různé omluvy, proč se nemůže vrátit domů. Děti, které byly zvyklé být vždycky kolem svého otce, ho teď vidí ječmen. Začal mít vnější vztahy s jinými ženami a neuvažoval, jak se budou děti nebo já cítit.

    Celý můj svět byl otřesen a zdá se mi, že jsem ztratil jediného člověka, kterého jsem kdy opravdu miloval. To se ještě zhoršilo v okamžiku, kdy požádal o rozvod ... Snažil jsem se, co mohl, aby mu změnil názor a zůstal se mnou a dětmi, ale veškeré úsilí bylo marné. Prosil jsem a zkoušel všechno, ale nic nefungovalo.

    Průlom nastal, když mě někdo představil tomuto nádhernému, velkému kouzelníkovi, který mi nakonec pomohl ... Nikdy jsem nebyl fanouškem takovýchto věcí, ale prostě jsem se rozhodl neochotně vyzkoušet, protože jsem byl zoufalý a nezbylo mi na výběr ... Udělal zvláštní modlitby a použil kořeny a byliny ... Během dvou dnů mi Oliver zavolal a byl mi líto všech emocionálních traumatů, které mi způsobil, přestěhoval se zpět do domu a nadále šťastně žijeme jako jedna velká rodina. co úžasný zázrak doktor Zuzu udělal pro mě a moji rodinu. Pomohl mi také vyřešit můj problém s artritidou, se kterým se zabývám celá léta

    Představil jsem mu spoustu párů s problémy po celém světě a měli dobré zprávy ... Pevně ​​věřím, že někdo tam potřebuje pomoc. Pro naléhavou pomoc jakéhokoli typu kontaktujte doktora Zuzu nyní prostřednictvím jeho e-mailu: doctorzuzutemple@gmail.com nebo WhatsApp ho na +2347013499818 a také kontaktujte doktora Zuzu na Viber prostřednictvím +2347013499818

    OdpovědětVymazat

Předem děkuju za každý komentář :)

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.